Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Pantelija
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Pantelija » 20 apr 2020, 15:58

JarnoTrulli je napisao/la:
18 apr 2020, 21:45
Evo Svabi sad od 1.5. treba 300.000 sezonskih radnika. Cak su evo i donijeli odluku da otvore istocne granice za sezonske radnike. Po prvim procjenama nafatat ce ove godine max 50.000 Rumuna, Bugara i Poljaka.

Ako ima zainteresovanih Bosanaca, bujrum, evo jedan od x oglasa. Moze se u maju uzet cca 2.200€ sa placenim smjestajem i prevozom.

https://udruzenjegradjana.com/hitno-pot ... osigurani/

Usput, za admina, da prati i nezaposlenost slijedecih 12 mjeseci.

https://ec.europa.eu/eurostat/statistic ... statistics
Jel ovo za berbu samo za one sa radnom il moze neko ko nije gore aplicirati? Sestra mi zainteresovana
Zivio sam zivot, Bog sto mi je dao
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli

Salih1984
Kontakt:

Post Postao/la Salih1984 » 20 apr 2020, 16:03

Sage je napisao/la:
20 apr 2020, 15:53
Barbarossa je napisao/la:
20 apr 2020, 15:19
bolje u bosni živjeti u zajednici s roditeljima i imati 1200 KM nego 2500€ u Njemačkoj
Bolje u BiH živjet gdje babo ima 5000 i ti na šiši vazdan
Najbolje je kad su roditelji u njemackoj a ti u bosni :cool:
Ja bi svjetlo zvao mrakom da te nije @Tili....

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 20 apr 2020, 16:09

Salih1984 je napisao/la:
20 apr 2020, 16:03
Sage je napisao/la:
Barbarossa je napisao/la:
20 apr 2020, 15:19
bolje u bosni živjeti u zajednici s roditeljima i imati 1200 KM nego 2500€ u Njemačkoj
Znam lika, on i brat 40+ godina, citav zivot zive u BiH, babo i majka im u Njemackoj.

Vazda im slali pare, kupovali stanove i poslovne prostore da mogu zivjeti od kirije...

Kupio mu babo neku kucu i veliku zemlju izvan grada i on posadio maline. Kaze meni jednom, posadio sam maline samo da djeca rade oko njih i da ih beru. Neka vide kako je marku zaraditi. A lik dana radnog staza nema, citav zivot zivi od babinih para :rol:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Salih1984
Kontakt:

Post Postao/la Salih1984 » 20 apr 2020, 16:12

kraljttbvb je napisao/la:
20 apr 2020, 16:09
Salih1984 je napisao/la:
20 apr 2020, 16:03
Sage je napisao/la:

Znam lika, on i brat 40+ godina, citav zivot zive u BiH, babo i majka im u Njemackoj.

Vazda im slali pare, kupovali stanove i poslovne prostore da mogu zivjeti od kirije...

Kupio mu babo neku kucu i veliku zemlju izvan grada i on posadio maline. Kaze meni jednom, posadio sam maline samo da djeca rade oko njih i da ih beru. Neka vide kako je marku zaraditi. A lik dana radnog staza nema, citav zivot zivi od babinih para :rol:
Hahaha,to ti kazem nema bolje kombinacije nego kad su roditelji u njemackoj a ti u bosni
Tek tad krece uzivancija ,pogotovo ako zivis sam u stanu/kuci :cool:
Ja bi svjetlo zvao mrakom da te nije @Tili....

JarnoTrulli

Post Postao/la JarnoTrulli » 20 apr 2020, 16:31

Pantelija je napisao/la:
20 apr 2020, 15:58

Jel ovo za berbu samo za one sa radnom il moze neko ko nije gore aplicirati? Sestra mi zainteresovana
Vjeruj da ne znam sad obzirom na trenutnu situaciju. Ne znam kako sad funkcionise na granicama uopste, i ja sam odustao od puta u zadnji cas. Cuo sam da je prosle godine raja isla na crno mjesec dana, berbe niko ne provjerava - slabi porezi, a cilj je svima da dodje roba do trpeze. Ima ovih par brojeva, najbolje nazvat i pitat, nema veze sto su navedene druge drzave.
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

Vrebac
Kontakt:

Post Postao/la Vrebac » 20 apr 2020, 19:18

Justin je napisao/la:
20 apr 2020, 15:14
Vrebac je napisao/la:
18 apr 2020, 21:50
EU Zemlje ce sigurno otpustati radnike. Prvi na udara ce biti radnici iz Drzava kao sto su Hrvatske/Slovenije koji vecinom rade preko „Leasing“ firmi. Pa onda nekvalitetni radnici recimo iz BIH,Srbije itd koji su bili tu samo zbog Kvantiteta.
Dobri radnici sa iskustvom ce se nekako snac, ali bit ce tesko.
Ja sam morao juce dvojicu odpustiti nazalost, Hr drzavljani i bili su preko agencije.
O kojem zanimanju se radi kod tebe?
Fabrika
Moje odjeljenje -Odrzavanje (Varioci,Mehanicari, Elektricari i Voda)

JarnoTrulli

Post Postao/la JarnoTrulli » 20 apr 2020, 19:26

U Njemačkoj su iznajmljeni rad (Leiharbeit) i privremeni rad (Zeitarbeit) dva pojma koja imaju isto značenje i označavaju iznajmljivanje radnika. Formalni pojam ovog oblika zaposlenja jest „prepuštanje radnika“ (Arbeitnehmerüberlassung).
Lizing poduzeće posudi Vas kao radnika jednom drugom poduzeću na neko određeno vrijeme. Vaš poslodavac i dalje ostaje lizing poduzeće, a ne poduzeće u kojem radite. Na poslu podliježete uputstvima i naredbama poduzeća u kojem radite i možete se obraćati vođstvu tog poduzeća, ali lizing poduzeće ostaje i dalje odgovorno za pitanja plaćanja i uslova rada (kao i radnog vremena i trajanja godišnjeg odmora).
Zeit firme su zlo. :puke:

Ne znas je li se gore zaposliti preko njih ili direktno kod nekog naseg. Nazalost, nerijetko su te dvije opcije kombinovane. U tom slucaju, ne znas je li gore raditi preko Zeit forme gdje ti je nas nadredjen ili u BiH kod privatnika.

Sto si ih otpustio, jel to Zeit firme nemaju pravo na subvenciju i Kurzarbeit?

Vrebac
Kontakt:

Post Postao/la Vrebac » 20 apr 2020, 19:47

20 apr 2020, 19:26
U Njemačkoj su iznajmljeni rad (Leiharbeit) i privremeni rad (Zeitarbeit) dva pojma koja imaju isto značenje i označavaju iznajmljivanje radnika. Formalni pojam ovog oblika zaposlenja jest „prepuštanje radnika“ (Arbeitnehmerüberlassung).
Lizing poduzeće posudi Vas kao radnika jednom drugom poduzeću na neko određeno vrijeme. Vaš poslodavac i dalje ostaje lizing poduzeće, a ne poduzeće u kojem radite. Na poslu podliježete uputstvima i naredbama poduzeća u kojem radite i možete se obraćati vođstvu tog poduzeća, ali lizing poduzeće ostaje i dalje odgovorno za pitanja plaćanja i uslova rada (kao i radnog vremena i trajanja godišnjeg odmora).

Ne znas je li se gore zaposliti preko njih ili direktno kod nekog naseg. Nazalost, nerijetko su te dvije opcije kombinovane. U tom slucaju, ne znas je li gore raditi preko Zeit forme gdje ti je nas nadredjen ili u BiH kod privatnika.

Manjak posla, svoje radnike cuvam. Malo saljem na Godisnji odmor (tko ima starog) malo kod kuce i sve placeno (ne Kurzarbeit)
Nazalost Lizing radnik je uvijek prvi koji leti vani, pogotovo ako nije extra kvalitetan i popunjava samo manjak. I jos je skuplji od stalnog radnika.

hamzaTM87
Kontakt:

Post Postao/la hamzaTM87 » 20 apr 2020, 21:10

Estonija je danas donijela zakon koji odmah stupa na snagu po kojem svi NON-EU dražvljani koji ostanu bez posla su dužni odmah napustiti državu i viza im se automatski prekida (nebitno na koliko je izdata).

Također su dodatno postrožili zakon po kojem kompanije za primanje NON-EU radnika moraju dokazati da im je taj radnik baš potreban i da ne mogu naći estonskog radnika sa sličnim/istim karakteristikama. Ovi zakoni se ne odnose na sezonske radnike u poljoprivredi i strance sa stalnim boravištem u Estoniji prije 15.03

Ovo je upravo ono o čemu je @admin pisao, a evo Estonija je prva EU država u kojoj je već zaživjelo.
ZELJEZNICAR 1921!

JarnoTrulli

Post Postao/la JarnoTrulli » 20 apr 2020, 21:32

hamzaTM87 je napisao/la:
20 apr 2020, 21:10
Estonija je danas donijela zakon koji odmah stupa na snagu po kojem svi NON-EU dražvljani koji ostanu bez posla su dužni odmah napustiti državu i viza im se automatski prekida (nebitno na koliko je izdata).

Također su dodatno postrožili zakon po kojem kompanije za primanje NON-EU radnika moraju dokazati da im je taj radnik baš potreban i da ne mogu naći estonskog radnika sa sličnim/istim karakteristikama. Ovi zakoni se ne odnose na sezonske radnike u poljoprivredi i strance sa stalnim boravištem u Estoniji prije 15.03

Ovo je upravo ono o čemu je @admin pisao, a evo Estonija je prva EU država u kojoj je već zaživjelo.
Izvor?

hamzaTM87
Kontakt:

Post Postao/la hamzaTM87 » 20 apr 2020, 21:45

20 apr 2020, 21:32
hamzaTM87 je napisao/la:
20 apr 2020, 21:10

Izvor?
https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=89614179
These amendments do not affect foreigners from third countries who have temporary residence permits nor EU citizens with temporary right of residence.
The purpose of these amendments is to ensure that foreigners from third countries (non-EU countries) with temporary stay in Estonia for the purpose of short-term employment who have lost their jobs and have become unemployed should leave Estonia as soon as possible and return to their home country.
Proposed amendments would enable the Police and Border Guard Board to revoke visas in case the short-term workers become unemployed. Once unemployed, the temporary stay of short-term workers no longer comply with the purpose of their stay in Estonia and short-term workers should leave the country.
If the foreigner does not have a possibility to leave due to emergency situation, he or she has legal temporary ground for staying according to the general decision of Police and Border Guard Board until the end of emergency situation.
ZELJEZNICAR 1921!

Riziko
Kontakt:

Post Postao/la Riziko » 20 apr 2020, 21:51

Pa ko u Estoniju ide pobogu?
[quote=Convicts1988 post_id=7332615 time=1573391939 user_id=33799]
Da Bog da Borac popisa oba sarajevska kluba i osvoji titulu :pray:
[/quote]

JarnoTrulli

Post Postao/la JarnoTrulli » 20 apr 2020, 21:54

Koliko vidim ovo je samo da D-vize, ne za long term poslovne vize. To su vize za sezonske poslove u trajanju do 6 mjeseci. I Finska je estonskim sezoncima isto zabranila rad u Finskoj prije 10-ak dana.

Kako god, budale su.

leorey
Kontakt:

Post Postao/la leorey » 20 apr 2020, 22:46

Riziko je napisao/la:
20 apr 2020, 21:51
Pa ko u Estoniju ide pobogu?
Estonija je veoma jaka drzava
27.10.2020

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 20 apr 2020, 22:49

E ako je jaka za leoreyev stanard onda treba picit u nju, kakva Njemacka kakvi bakraci
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

gaston
Kontakt:

Post Postao/la gaston » 20 apr 2020, 23:18

Sto se Med. branse tice, odradit koju godinu u Zeit firmi i eto ti penzije. :mrgreen:
Ovdje kod nas satnice idu i €35+.
Ima jedan klub, jedan tim, s tradicijom jakom, čiji verni navijači su povezani znakom.
Pa zato nikad ne brinu, jer znaju da u tami, dokle god da postoje neće hodati sami!

"Kako se lopta nije odbila u zemlju ako ga je pogodila u ruku!?"

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 20 apr 2020, 23:21

Vako i Derdiyoka iznajmljuju :urnebes: :urnebes:
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 20 apr 2020, 23:25

legenda reala je napisao/la:
20 apr 2020, 23:21

Vako i Derdiyoka iznajmljuju :urnebes: :urnebes:
Kur.čina ti, ja sam se toga riješio na vakat :mrgreen:

Evo kod mene od danas počeli da vraćaju Preventove radnike.
® GONGASHI POWERHOUSE ®

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 20 apr 2020, 23:31

gaston je napisao/la:
20 apr 2020, 23:18

Sto se Med. branse tice, odradit koju godinu u Zeit firmi i eto ti penzije. :mrgreen:
Ovdje kod nas satnice idu i €35+.
Zeit firme su zakon
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

JarnoTrulli

Post Postao/la JarnoTrulli » 20 apr 2020, 23:38

**** se vama peroguzanima, trazena roba, vas ce uskoro Mendes i Raiola zastupat. :mrgreen:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: bavariapivo i 12 gostiju.