Odlazak u inostranstvo
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- RacioEmocionalan
- Kontakt:
Re: Odlazak u inostranstvo
Svakako, na svojoj koži sam osjetio to dok nisam došao gdje sam trenutno što se tiče svog posla. Nagutao sam se govana radi obraza i časti jer mi odgoj drugačije nije dao. Svejedno, sa ovim primanjima koje imam trenutno, a koje su gornji prag u privrednom sektoru ne mogu da sebe ostvarim ovdje. Sad, svako ima pravo na svoju definiciju samoostvarenja.
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.
- StrikeWarzone
- Kontakt:
Ima li neko da radi u Francuskoj ?
Htjeli su da te gase, yeb'o si im mater!
Po tebi, jel se bori momak koji zavrsi medicinu u sarajevu sa prosjekom 9, hvalenga na sva usta, preda za posao kazu mu "nema mjesta". Poslove su dobili ceri i sinovi sa prosjekom 6 i nesto a i te sestice znamo kako su dobili.al pazi, birali su gdje ce da rade.
E ta osoba ode u jedan grad drugi da radi i dobije posao i trazi specijalizaciju i oni mu ponude,pazi sad SPORTSKU MEDICINU! Momku kojeg svaki doktor hvali da je iznadprosjecno dobar i da moze specijalizirati najteze grane medicine bez problema. Sport u tom gradu i lantonu skoro ne postoji, kao ni pacijenti sa takvom ozljedama.
Posalje svoj cv, ode 15 dana u kliniku u njemacku, ljudi mu ponudili da bira sta ce specijalizirati. Da bira gdje ce stan. Odusevljeni od poznavanja posla do poznavanja jezika engleskog i njemackog.
Vratio se opet vamo i treba da odluci, zovu ga i kazu eto mogli bi nesto da sredimo, al da se akyiviras malo u politici.
Nakon 6 godina danonocnog ucenja, nakon raznih dodatnih seminara, ucenja jezika, samostalnog ucenja, usljo od 4 srednje te ucjenjuje.
Zivio sam zivot, Bog sto mi je dao
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli
- JarnoTrulli
Amen!
Možeš ti fino živjeti i uspjeti, ali i dalje ćeš ovisit o kriminalnom sistemu, a to mnogi ne žele da vide.
Ne daj Bože da ti dijete danas sutra na pješačkom pokupi neki nedojebani tatin sin, a isti na osnovu tatinog imena izađe iz zatvora za mjesec dana. Bi li onda govorili da se može uspjet i lijepo živjeti?
Da serem eure, ne bi mi život bio lijep znajući da ovisim o korumpiranim doktorima, podmitljivim drotovima i trulom pravosuđu ili da gledam kako bake i djedovi kopaju po kontejnerima svaki dan.
"...njegovo kultno Bilino polje — a prije njega stara Blatuša — sa svih dvadeset hiljada ljutih metalaca, ložača i kovača na tribinama bili su naša najgora nedjeljna noćna mora."
- ASD
- Kontakt:
Drago mi je zbog njeg što je uspio i što će ići živjeti gdje želi. Žao mi je što se napatio.
Ali sve ovo gore što je prošao je prošao samo radi sebe, kasnije neće učiniti ništa da to promijeni, već će otići iz države.
Primjer dva, sve gadosti ove drzave.
Licni. Uclanim se u stranku 2013 il 12 ne sjecam se vise, nandzarasti. U kratkom roku aktivizma i poleta dobijem funkciju u velikoj brojnoj opstini kao i svojoj zajednici. Letamo na sve stranw, napravimo bas super pricu. Ipal sve se svodi na cast postenje i "necemo s kriminalcima,reketasima". Okupim tonu ljudi i svi daju glas ovoj opciji. Odlicno prosli na izborima i dan kasnije sastanak gdje aw prica ata dalje. Vrhovni pominje koaliciju. Sjeb..
Posto sam bio brbljiv i glasan, pozovu me sa strane i pitaju sta sam
Zavrsio. Ekonomski. Ok,ima mjesto u Bosnalijeku ako hoces da te unacimo bla bla....
gledam i pitam ih o cemu oni? Kaze dog smo nesto i imamo bosnalijek pa ako hoces..
posaljem ih u pm i kaZem da su ista **** ko i zeleni. I da, bio sam nezaposlen. Dao ostavku na sve pozicije. Treba li pominjati daa su "najposteniji" par dana kaanije poceli raditi u bosnalijeku?
Ovdje treba da ostane samo ko mora.
Licni. Uclanim se u stranku 2013 il 12 ne sjecam se vise, nandzarasti. U kratkom roku aktivizma i poleta dobijem funkciju u velikoj brojnoj opstini kao i svojoj zajednici. Letamo na sve stranw, napravimo bas super pricu. Ipal sve se svodi na cast postenje i "necemo s kriminalcima,reketasima". Okupim tonu ljudi i svi daju glas ovoj opciji. Odlicno prosli na izborima i dan kasnije sastanak gdje aw prica ata dalje. Vrhovni pominje koaliciju. Sjeb..
Zavrsio. Ekonomski. Ok,ima mjesto u Bosnalijeku ako hoces da te unacimo bla bla....
gledam i pitam ih o cemu oni? Kaze dog smo nesto i imamo bosnalijek pa ako hoces..
posaljem ih u pm i kaZem da su ista **** ko i zeleni. I da, bio sam nezaposlen. Dao ostavku na sve pozicije. Treba li pominjati daa su "najposteniji" par dana kaanije poceli raditi u bosnalijeku?
Šta može učiniti?ASD je napisao/la: ↑22 apr 2020, 13:20Drago mi je zbog njeg što je uspio i što će ići živjeti gdje želi. Žao mi je što se napatio.
Ali sve ovo gore što je prošao je prošao samo radi sebe, kasnije neće učiniti ništa da to promijeni, već će otići iz države.
Mi trebamo prestat vjerovat u bajke, da živimo u normalnom uređenju u kojem možeš napraviti promjenu.
Ova država (i države oko nje) skrojena je po mjeri kriminalaca, lažova, ratnih profitera i moralnih nula.
U takvom uređenju osoba s zrnom morala i poštenja ne može normal o živjeti, niti išta promijeniti.
Kada političa situacija metastazira, kao što je to slučaj kod nas, samo velika promjena izvana može promijeniti stanje stvari, a to je rat ili prirodna katastrofa.
"...njegovo kultno Bilino polje — a prije njega stara Blatuša — sa svih dvadeset hiljada ljutih metalaca, ložača i kovača na tribinama bili su naša najgora nedjeljna noćna mora."
- JarnoTrulli
Pokusao sam sasvim dovoljno, ali shvatio da se radi o sizifovskim pokusajima. Ovo je autobiografski post, btw.

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
- ASD
- Kontakt:
Svako ima svoj izbor, Ali odustajanjem od borbe jednostavno se zaboravlja ono sve kroz šta se prošlo. (opet kažem, tvoj izbor. Samo se nemoj hvatati toga onda ako je tvoj izbor dijametralno suprotan).
hoće li biti posla sad poslije pandemije u njemačkoj ili će i oni ko tramp zabraniti dolzak u dojčland
We are Liverpool - This means more!
#20 DJ
#20 DJ
Posto sam zavrsio isti faks,malo me zainteresovalo.Pantelija je napisao/la: ↑22 apr 2020, 13:24Primjer dva, sve gadosti ove drzave.
Jesi li pokusavao aplicirati na radna mjesta u nevladnim organizacijama, u stranim organizacijama ovdje (usaid, undp, save the children, u zadnjr vrijeme iom...) ili u revizorskm firmama (zavisno od smjera). Svakodnevno mozes naci oglase za project officere, financial consultants i slicno? Jesi li pokusavao aplicirati za posao u bankama ako ti je to smjer? Jesi li pokusavao u stranim privatnim firmama koje rade kod nas? Ako jesi, da li si odbijen jer su jednostavno imali puno kvalitetnijih kandidata nego sto si ti, jer ovdje stranka ne pije vode...
Licno ne poznajem nijednog imalo sposobnog covjeka (i ovdje ne ubrajam 10.0 prosjek ili ucenik generacije, vec neko ko ima vjestine potrebne za posao, sluzi se dobro i nasim i stranim jezikom, kreativan i slicno) da nije vrlo lako nasao posao u toj struci sa vrlo dobrim primanjima.
Nije posao samo nakaciti se na drzavne jasle i sisati do penzije
ZELJEZNICAR 1921!
- LlullSergio
- Kontakt:
Jarane ti ako si tako tvrdoglav i u real life mogao bi pogubno zavrsiti. Previse si tvrdoglav i iskljuciv s tom tvojom nekom pricom oko odlaska ljudi iz BiH.
Ne mozes iz udobnosti svoje fotelje propitivati i davati zakljucke o sudbinama drugih ljudi koje i ne znas. Ja se slazem s admirom

Doslovno znam momka koji je kao inzinjer radio u drzavnoj firmi i otisao u privatnu

Pazi to, napustas posao u kojem nema stresa, gdje je sve opusteno, nemas sefa koji te moze posteno izribati da radis u jednoj privatnoj kompaniji gdje ako nista uvijek osjecas 3 puta vecu odgovornost prema radnom zaduzenju. To samo govori kako jadno izgledaju nasa javna preduzeca i kakvi ljudi to rade tamo (naravno ne svi).
Auuu, strasno me dojmila ova tvoja prica.JarnoTrulli je napisao/la: ↑22 apr 2020, 13:36
Pokusao sam sasvim dovoljno, ali shvatio da se radi o sizifovskim pokusajima. Ovo je autobiografski post, btw.![]()

- ASD
- Kontakt:
Ne kapiram? Po čemu sam tvrdoglav po ovom pitanju? Rekao sam neka ide ko god želi i svu sreću mu želim? Šta je tu tvrdoglavo? I još bih lično volio da se svima olakša kako bi što lakše otišli i brže otišli ako žele.LlullSergio je napisao/la: ↑22 apr 2020, 14:08Jarane ti ako si tako tvrdoglav i u real life mogao bi pogubno zavrsiti. Previse si tvrdoglav i iskljuciv s tom tvojom nekom pricom oko odlaska ljudi iz BiH.
Ne mozes iz udobnosti svoje fotelje propitivati i davati zakljucke o sudbinama drugih ljudi koje i ne znas. Ja se slazem s admiromda mozes i bez nekih stela doci do posla u drzavnim firmama, samo ima toliko slucajeva danas u mom okruzenju da ljudi koji rade u drzavnim firmama bjeze iz istih. I to imaju iznadprosjecne plate, dobar zivot i sve,ali ne mozes tog javašluka, nerada, poganluka, nehljebarstva, papanluka.
Doslovno znam momka koji je kao inzinjer radio u drzavnoj firmi i otisao u privatnu![]()
Pazi to, napustas posao u kojem nema stresa, gdje je sve opusteno, nemas sefa koji te moze posteno izribati da radis u jednoj privatnoj kompaniji gdje ako nista uvijek osjecas 3 puta vecu odgovornost prema radnom zaduzenju. To samo govori kako jadno izgledaju nasa javna preduzeca i kakvi ljudi to rade tamo (naravno ne svi).
Međutim. Neke priče me itekako nerviraju.
Pokusao jesam, imao solidan posao, al mi se gadi sistem i nacin vrednovanja.nisam smijer racunovodstva. Ovdje nije problem ni poenta posla vec kako se ljudi prodaju, kako su podlozni korupciji i koliko ponizavaju ljude
- LlullSergio
- Kontakt:
Pa uvijek se javis da osporis neciji odlazak. Da mu kazes ej majstore nemas pravo ovo, nemas pravo ono. Kako covjek nema pravo iskritikovati i reci kako je ako je radio 5-6 godina ovdje. Vidio sve kako funkcionise i rekao ovo je dno dna, meni ovo u zivotu ne treba.
- ASD
- Kontakt:
Nisam nikome nikada osporio. Volio bih da sve barijere prestanu i da svako može otići živjeti gdje hoće.LlullSergio je napisao/la: ↑22 apr 2020, 14:18Pa uvijek se javis da osporis neciji odlazak. Da mu kazes ej majstore nemas pravo ovo, nemas pravo ono. Kako covjek nema pravo iskritikovati i reci kako je ako je radio 5-6 godina ovdje. Vidio sve kako funkcionise i rekao ovo je dno dna, meni ovo u zivotu ne treba.
Neke mi stvari kod ljudi smetaju. I uvijek ću pričati o tim stvarima (ne samo po pitanju ove teme) šta god ko o tome mislio.
Pojedini sebi daju za pravo i govore kako treba ići svako, valjda imam i ja pravo na neko mišljenje u vezi nekih stvari.
Tebi smeta sto ljudi iz dijaspore obilježavaju dan Armije BiH.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 13 gostiju.