Fakt je da je nakon tvog smaknuća pdf propao.
Chat - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat
Lijep je Kevin, al hajde.
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜
auu
GO ROGER !!....peRFect !!!!
VOLIM ZELJEZNICAR!!
RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF
VOLIM ZELJEZNICAR!!
RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF
Kako se posvađati s nekim ko je previse usao u taj svijet astrologije ,misli da prelazak zvijezda iz neceg u nesto mijenja stvari u zivotu i ako to vidis na vrijeme sa zemlje mozes bolje reagovat
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png
U poljoprivrednoj djelatnosti unazad dvije godine bilo je zaposleno blizu 155 000 osoba.Učešće poljoprivrede u ukupnoj zaposlenosti je relativno visoko i iznosi oko 19% radno sposobnog stanovništva. Uz to, veliki broj BH stanovnika se bavi poljoprivrednom proizvodnjom kao dodatnim zanimanjem u cilju proizvodnje i obezbjeđenja hrane za sopstvenu upotrebu.
Kako je lose stanje plasmana i cijena otkupa govori podatak da je npr. u pocetku otkupa, cijena malina je 2 KM, dok je veci dio sezone 1.7 KM. Krompir ide cca 1 KM, a zna past cak za 50 %.
Prosle godine u Federaciji je izdvojeno 68 miliona za poticaj poljoprivredi. Nekih 9 miliona je realizovano za biljnu proizvodnju, 46m za animalnu proizvodnju. Cisti smjehotres.
Trebalo bi barem 40 miliona KM poticaja pravac vocarstva. Glede biljne proizvodnje od prioriteta tu su jos - stocna zita, hljebna zita, povrce... Onda tu se podrazumjeva oprema za navodnavanje, berbu, pakovanje...
Animalna proizvodnja - sirevi - kravlji, ovciji, koziji, pa proizvodnja svjezeg mlijeka, mesa, pcelarstvo te uzgoj zasticenih pasmina kao stu su bosanski brdski konj i magarac u cilju razvoja ruralnog turizma. Tu naravno trebaju i sredstva namjenjena prostorima za uzgoj, objektima za skladistenje itd.
Od potrebne mehanizacije u ravnicama - silazni kombajni, onda generalno traktori snage 115 KS, oni manji do 75 ks, pa dvoredni beraci, rolo-baleri, sijacice, kosilice, muzilice...
Samo FBiH zbog tehnoloske zapustenosti, nikakve preraspodjele te korupcije, po godini treba preko 300 miliona ako mislimo spasiti ovu granu privrede.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
@Asteriks mili, dragi, slatki nakon svakog tvog posta u svijetu umre jedan filozof.
This time next year we'll be milionaires👉
- alan_kardec
- Kontakt:
zna li neko radi li Intersport u Mercatoru?
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović
RIP Adis Selmanović
- JohnCleese
- Kontakt:
Upravo se i Kurtcehajic ispisa iz Bosnjastva, a bio je uzdanica naseg zdravog dijela korpusa
Minut sutnje za palog borca
Minut sutnje za palog borca
Nije problem u slijepim vođama, problem je u slijepim sljedbenicima.
Svabo je to...
Svabo je to...
-
BIHpatriota
- Kontakt:
Nijedna država nije se razvijala ozbiljno na bazi poljoprivredne ekonomije kao strateske grane . Čak i zemlje sa najkavlitetnijom poljoprivrednom prizvodnjom u svijetu, poput Danske učestvuju u BDP-u svega 4%.
Zemlje s visokom učešćem poljoprivredne ekonomije u BDP-u su u principu siromasne i ne razvijaju se.
Pošto zaostajemo za svijetom 100 godina i nemamo nikakvu kvalitetnu ideju da ponudimo, počeli smo na ovim prostorima siriti mit "kako bismo mogli hraniti Evropu i obogatiti se na bazi poljoprivrede"..........bajka
Nema indistrije, nema ni razvoja. Kakva poljoprivreda, kakvi bakrači! Jednostavno.
Zemlje s visokom učešćem poljoprivredne ekonomije u BDP-u su u principu siromasne i ne razvijaju se.
Pošto zaostajemo za svijetom 100 godina i nemamo nikakvu kvalitetnu ideju da ponudimo, počeli smo na ovim prostorima siriti mit "kako bismo mogli hraniti Evropu i obogatiti se na bazi poljoprivrede"..........bajka
Nema indistrije, nema ni razvoja. Kakva poljoprivreda, kakvi bakrači! Jednostavno.
Postoji nekoliko kategorija zavidnih ljudi u Sarajevu, a ja se u posljednje vrijeme susrećem često s njima (lično ili komentari) jer radim crtić o Švrakinom, emisiju o ničemu i pjesme o svačemu, a ovako sam to posložio, možda se neki od vas i prepoznaju:
-PRIJEBOLJAŠI (nisu prebolili nadrealiste još uvijek i vjerovatno neće nikada, pa više niko nikad ne smije ni pomislit da se zajebaje)
-TREBALIBAŠI (njihova svaka rečenica počinje sa “znaš šta bi vi trebali”, i onda ide izlaganje o tome kako se radi poso; samo smo tebe majstore čekali da nam kažeš)
-ŠTOSTETAKAŠI (to su tipovi koji vazda imaju bolje rješenje; što ste to, što niste ono, što ste tako što niste vako, što se brada kune elmem, logičnije je da se kune zakletvom, što ti je gost Jala što nije Sabina Ćudić itd…)
-ŠTAĆEONAŠI (likovi bez grama mozga, niko se ničim ne smije bavit ovdje, a ako se neko nečim bavi i slučajno malo uspije – tu su prvi da to popljuju)
-ODAKLESAŠI KOMPLEKSAŠI (to su oni likovi koji tvrde da nisi kompetentan za nešto jer nisi Alpašinac ili FGR, konkretno “BBBB ne možete vi radit jer ste šČvile, najveći kompleksaši ubjedljivo, najveći mu uspjeh to što je s Bistrika)
-JEDVAČEKAŠI (meni najzanimljiviji, sve je okej, dobar si im, ali ti jedva čekaju jednu pogrešnu i onda ih eto ko lešinari da te raskuju i popljuju…)
– i JAGAŠI (to su oni što su nam jednom nekad valjali za nešto, počastili nas kafom, ili nas zvali negdje nešto; sada im je priča “ja ih izmislio”, “znaš gdje bi sad bili da su mene slušali”, “ja ga znam kad nije imo za kifle”…)
https://stihomirklepic.ba/2019/12/31/ka ... u-klepicu/
-PRIJEBOLJAŠI (nisu prebolili nadrealiste još uvijek i vjerovatno neće nikada, pa više niko nikad ne smije ni pomislit da se zajebaje)
-TREBALIBAŠI (njihova svaka rečenica počinje sa “znaš šta bi vi trebali”, i onda ide izlaganje o tome kako se radi poso; samo smo tebe majstore čekali da nam kažeš)
-ŠTOSTETAKAŠI (to su tipovi koji vazda imaju bolje rješenje; što ste to, što niste ono, što ste tako što niste vako, što se brada kune elmem, logičnije je da se kune zakletvom, što ti je gost Jala što nije Sabina Ćudić itd…)
-ŠTAĆEONAŠI (likovi bez grama mozga, niko se ničim ne smije bavit ovdje, a ako se neko nečim bavi i slučajno malo uspije – tu su prvi da to popljuju)
-ODAKLESAŠI KOMPLEKSAŠI (to su oni likovi koji tvrde da nisi kompetentan za nešto jer nisi Alpašinac ili FGR, konkretno “BBBB ne možete vi radit jer ste šČvile, najveći kompleksaši ubjedljivo, najveći mu uspjeh to što je s Bistrika)
-JEDVAČEKAŠI (meni najzanimljiviji, sve je okej, dobar si im, ali ti jedva čekaju jednu pogrešnu i onda ih eto ko lešinari da te raskuju i popljuju…)
– i JAGAŠI (to su oni što su nam jednom nekad valjali za nešto, počastili nas kafom, ili nas zvali negdje nešto; sada im je priča “ja ih izmislio”, “znaš gdje bi sad bili da su mene slušali”, “ja ga znam kad nije imo za kifle”…)
https://stihomirklepic.ba/2019/12/31/ka ... u-klepicu/
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
BIHpatriota je napisao/la: ↑04 maj 2020, 11:46Nijedna država nije se razvijala ozbiljno na bazi poljoprivredne ekonomije kao strateske grane . Čak i zemlje sa najkavlitetnijom poljoprivrednom prizvodnjom u svijetu, poput Danske učestvuju u BDP-u svega 4%.
Pogledaj poljoprivrednog giganta Holandiju, povrsinski manja od BiH, sa nekih 9 % stanovnistva zaspolenog u ovoj djelatnosti. Medju vodecim po izvozu cvijeca, mesa, mlijecnih proizvoda, voca, povrca.. Ljudi isusivanjem sirili obradivo zemljiste.
Urugvaj, u poljoprivredi zaposleno 13 % od ukupne radne snage. Strasno razvijeno stocarstvo.Oko tri četvrtine vrednosti poljoprivredne proizvodnje EU daje sedam članica. Najveći udeo ima Francuska (18%) a slede Nemačka (14%), Italija (13%), Španija (10%), Velika Britanija (8%), Holandija (7%) i Poljska (5%), pokazuju podaci Evropske statističke službe.
Na bazi poljoprivrede se moze obogatiti onaj kojeg pomoze drzava, cime ces kasnije dobiti stabilnog proizvodjaca. Vazno je da dio stanovnistva koji zavisi od ove djelatnosti moze imati normalan zivot. Radi se o raznovrsnosti, gdje ce ljudim ponuditi i druge opcije. Znam ljude koji su na plastenicima paprika kupovali kuce po Mostaru, onda one koji su na smrekovim bobama uzimali i 20 000 za tri mjeseca. Ali, to je vecinom snalazljivost, sreca te uvjeti kakvi opasno uticu na zdravlje.
Treba teziti kvalitetnim proizvodima a to mozes dobiti samo kada imas siguran otkup i ozbiljnu potporu. Imao sam neke kontakte unazad par godina sa turistima iz Njemacke, koji su zainteresovani posjetiti odredjene lokacije. Cak su voljni dovesti i po 200 ucenika da vide neke manastire, stecke (bas konjicka opcina obiluje pomenutim), a usput ih interesuje i rafting evo striktno na Neretvi. Tu mu uvijek mozes ponuditi domace proizvode i tako koordinirano sa zajednicom razvijati npr. ruralni turizam.
Covjek sa preko 35 godina rada u prosvjeti izadje oko 1200 KM i to cca 200 je max sto dobije po osnovu minulog rada. Ozbiljan poljoprivrednik od kojeg cijela zajednica ima koristi moze za par mjeseci presisati godisnju zaradu tog nastavnika.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 04 maj 2020, 13:48, ukupno mijenjano 1 put.
Moj Asterikse, kod tebe je sve u fazonu "može, treba, mora", kao da je ovo neka normalna država. Možeš ti pisati do sutra, BiH će ostati ista kakva je i sada.
U pravu si..ali mi, narod, ne smijemo biti kao drzava.
Emancipate yourselves from mental slavery...
Memento Mori...
Memento Mori...
Zvuci kao utopija.
Politicka stabilnost utice na investicije ali poljoprivreda je nesto sto se moze iznjedriti iz vlastitih redova, jer imamo marljive ljude. Ocit primjer u opcini Konjic, jednoj od povrsinski najvecih u BiH. Ovo znam jer ponekad putujem kroz odredjena sela pomenute.
BiH ce ostati ista do momenta kada neki novi narastaji stupe na scenu, kada se na prvo mjesto stavi naucno-istrazivacki rad, te kad budemo primjenjivali raspoloziva tehnoloska dostignuca u svim granama.
To ce biti doba blagostanja gdje ce jedini kriterij biti strucnost.
Neka optimisticna prognoza za 2200.
Politicka stabilnost utice na investicije ali poljoprivreda je nesto sto se moze iznjedriti iz vlastitih redova, jer imamo marljive ljude. Ocit primjer u opcini Konjic, jednoj od povrsinski najvecih u BiH. Ovo znam jer ponekad putujem kroz odredjena sela pomenute.
BiH ce ostati ista do momenta kada neki novi narastaji stupe na scenu, kada se na prvo mjesto stavi naucno-istrazivacki rad, te kad budemo primjenjivali raspoloziva tehnoloska dostignuca u svim granama.
To ce biti doba blagostanja gdje ce jedini kriterij biti strucnost.
Neka optimisticna prognoza za 2200.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 04 maj 2020, 13:32, ukupno mijenjano 2 puta.
Godišnjica kako je bravar krepao , kako li baš najmudriji forumas sa teme covid obiljezava datum
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 11 gostiju.