Captain4 je napisao/la: ↑22 maj 2020, 14:55
Epidaurus je napisao/la: ↑22 maj 2020, 14:50
Ne treba ti vala doktorat ni vani ako ne mislis ganjat neku karijeru na univerzitetima. Za ove tehnicke struke barem.
Na univerzitetski kadar i mislim. Ispravi me ako griješim, ali sam načuo da je većina njih teška milion eura godišnje uz nastavu i te istraživačke/naučne radove.
Na univerzitetu oni nemaju neke prevelike plate u poredjenju sa diplomiranim inzinjerima s dugogodisnjim iskustvom. Projekte rade za univerzitet i univerzitet je taj koji dobije ogromne cifre, ne profesori. Imas nekih koji imaju svoje firme sa strane il rade kao eksterni suradnici projekte za firme,ti ne znaju sta ce s parama. Na TU Grazu znam samo za jednog takvog sto ima firmu s godisnjim profitom od ovako 8 miliona eura.
Doktorat mozes ganjati ako ti je cilj bas raditi na nekom R&D institutu il firmama. Opet glupo je kod nas ganjati doktorat kad skontas da u Austriji mozes dobiti placeni doktorat plus polozaj asistenta na univerzitetu na 4 godine s mjesecnom platom od nekih 2900 eura bruto. Oko nastave imas minimalne obaveze, tek podrska master i bachelor radova te nesto malo vjezbi i labova.
ASD je napisao/la: ↑22 maj 2020, 14:56
Epidaurus je napisao/la: ↑22 maj 2020, 14:25
Mokes je napisao/la: ↑22 maj 2020, 14:20
Jesi ti upisao ETF ili si odmah išao vani
Znam, ko je bio samofinansirajući, da je mogao plaćazi u 2 rate, kako je @Boix rekao. Samo je morao molbu pisati pri upisu.
Upisao ETF i odmah isao vani jer je za upis na fakultet u Austriji trebala potvrda da si upisan u maticnoj drzavi ili bar stekao uslove za upis. Svima koji su trazili tu potvrdu da idu vani su rekli da moraju odmah uplatiti citav iznos da bi dobili potvrdu. Drug koji je odlucio ostati u Sarajevu je mogao platiti taj iznos u dvije rate uz molbu.
To tako prije bilo?
Ja ih znam koji su se upisivali ovdje pa otišli u Austriju ali ih znam koji su direktno tamo fax upisivali.
To mi je malo glupo kod njih. Znam ih koji upišu nešto u BiH pa se prebace tamo u Austriju na nešto sasvim drugo.
Ne znam da li im se to odnosi i na master.
Direktno faks u Austriji mogu upisati ako su kod nas zavrsili neki internacionalni program tipa onog IBa sto ima u Sarajevu, Mostaru i BL ili zavrsili neku KSC skolu pa polozili hrvatsku maturu. Sa nasom normalnom zavrsenom srednjom skolom ne mozes direktno upisati fakultet u Austriji nego moras prvo upisati kod nas pa onda tamo aplicirati. Ne mora biti apsolutno isti fakultet, bitno je da je srodna ili dovoljno slicna nauka.
Za master dosta varira, neki smjerovi koje ljudi ovdje upisuju uopce ne postoje kod nas. Jedan drug sa zavrsenim Bscom u Sarajevu, smjer telekominikacije (ETF) je u Grazu odbijen jer mu je falilo 58 ECTS bodova (godina fakticki) dok je drugi zavrsio isto ETF smjer energetika i ovdje najnormalnije primljen sa razlikom od 17 ECTSova cini mi se koji su mu kasnije uracunati u slobodne predmete koje na masteru svakako moras uzeti.