TheChief je napisao/la: ↑27 maj 2020, 23:56
Tifoze123 je napisao/la: ↑27 maj 2020, 23:46
TheChief je napisao/la: ↑27 maj 2020, 22:59
Po kvalitetu na terenu ABA je TOP 5 liga u Europi.
Spanska, Turska i VTB liga su jedino sigurno jace. Grcka sa jakim Olympiacosom i Panathom je jaca.
Francuska, Italija i Njemacka po kvalitetu igraca i timova su ispod.
Problemi ABA lige su neki drugi, a ne kvalitet igraca i timova.
Jel stvarno mislis da bi neko osim ovih top 5 ekipa iz ABA lige uspio izboriti opstanak u Francuskoj,Italiji ili Njemackoj?
Znaci ove ekipe kao Cibona,Igokea,Krka,Mega,Zadar i ostale?
Budzeti ekipa u donjem dijelu tih liga su duplo veci od ovih ovdje navedenih.
Ne ocjenjuje se liga na osnovu prvih 3-4 ekipe,nego na osnovu cijele slike,a mislim da je Eurohoops upuceniji i od mene i od tebe.
Al opet kazem,mi na Balkanu mislimo da smo puno bitniji nego sto nas ostatak Europe vidi
Pa i Eurohoops kaze je ABA osma liga. Ja sam je samo pomjerio jos 3 mjesta. Niti su je oni stavili prenisko niti sam je ja pomjerio 10-15 mjesta unaprijed.
Ako ekipa ima veci budzet ne znaci da je kvalitetnija.
Koliko je igraca iz ABAe otislo u NBA zadnjih godina, a koliko iz ostalih ?
Za FRA, NJEM i ITA ligu ne postoji nijedan argument zasto su jace osim da imaju bolje finansije.
Ma zar moze veci argument od toga.
Ako klub moze vise platiti i imati sigurnije finansije privuci ce vise dobrih igraca,time se povecava kvaliteta klubova i samim time i lige.
Na stranu sto aba liga ima 10ak kluba a ove lige STABILNIH i kvalitetnih 18-20,sto znaci puno vise jakih utakmica.
6-7 ekipa iz te tri lige igraju i europska takmicenja i u njima imaju bitne uloge.
A ako si vec kod drafta,u zadnjih 10 godina ubjedljivo najvise igraca je draftovano iz Fr lige.
I da,Partizan je dobio Virtusa,sto opet ponavljam potvrdjuje ono sto sam rekao sa je u aba ligi odlicnih 5 ekipa a ove ostale su ispod svake razine i ne bi izborile opstanak u ovim europskim ligama.