Hvala pasha
Automobili, motori...
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Automobili, motori...
Glede dugovjecnosti tesko ce 1.3 prebaciti legendarne 1.9 jtd, ali svakako da se radi o odlicnom izboru. Startno gradsko vozilo.edoox je napisao/la: ↑10 jun 2020, 10:16@asteriks druze moze li par info vezano za Grande Punto 1.3JTD 66kw. Na sta trebam obratiti paznju ? Vidim da kod ovog motora priautan lanac? O tome bas nemam info sta i kako se odrzava.
Znam da je JTD odlican motor ali nisam toliko upoznat kao sa 1.9JTD motorom. Stila sam vozio 12 godina..i opet kontam Fiata uzeti..ali se iznenada se u "igru" ubaci ovaj punto.
Unaprijed hvala za odgovor.Lp
Vijek trajanja lanca ti je cca 220k (+/-), znaci najbolje ga zamijeniti prije nego podje konstantno lupkanje. Kod nekih jacih brendova to ide i preko 300k.
Fiat je svakako opravdao ocekivanja u ovoj klasi ali ne budi brzoplet. Vazno je testirati da li postoji problem letve volana, lupa li iz ovjesa te kakav je dim (plavi zaobidji u sirem luku). Natjeraj ga uzbrdo da vidis temperaturu a nakon toga pritisni gumistucne koje ne bi trebale biti tvrde kao kamen. Kuckaj pragove da cijelom duzinom bude otp isti osjecaj. Gledaj prednja prsa a pogotov prednje solje jer tu se tesko ispravi bilo koji veci udes (svaki ozbiljniji ce ti izbaciti neravninu i na krovu duzinom kedera).
Potrosnja je niska a dijelovi su vecinom jeftini i pristupacni. Cak i ADAC tvrdi kako su modeli Fiata Grande Punta od 2006. pouzdaniji (znaci preskoci 2005.).
Pored Fiatovih modela, ove motore su koristili Corsa, Astra, Suzuki itd.
In the midst of chaos, there is also opportunity.
Hvala Druže na odgovoru. U petak sam sa prodavačem dogovorio da odvucemo auto do mog majstora koji mi je maltene rekao ovo isto kao sto si napisao. Zamajac i sve ostale Fiatove boljke u startu prihvatam, ali kada mi je majstor rekao da kod ovog motora znaju otići i dizne odmah sam odustao. Plus problem u samom mjenjaču , zatim turbu, malo primjetan i bijeli dim i da ne nabrajam dalje. Na autu stoji 250.000 sto mi je sugerisalo i potrebu zamejna lanca. Ugalnovm taj 1,3JTD sa 66kw treba izbjegavati, a dobio sam preporuku za agregat sa istom zapreminom koji isporučuje 51kw i uparen je sa 5stepenim mjenjačem. Uglavnom za moj budžet i moje potrebe ipak cu gledati Stila sa 1.9JTD 85kwAsteriks je napisao/la: ↑15 jun 2020, 08:21Glede dugovjecnosti tesko ce 1.3 prebaciti legendarne 1.9 jtd, ali svakako da se radi o odlicnom izboru. Startno gradsko vozilo.edoox je napisao/la: ↑10 jun 2020, 10:16@asteriks druze moze li par info vezano za Grande Punto 1.3JTD 66kw. Na sta trebam obratiti paznju ? Vidim da kod ovog motora priautan lanac? O tome bas nemam info sta i kako se odrzava.
Znam da je JTD odlican motor ali nisam toliko upoznat kao sa 1.9JTD motorom. Stila sam vozio 12 godina..i opet kontam Fiata uzeti..ali se iznenada se u "igru" ubaci ovaj punto.
Unaprijed hvala za odgovor.Lp
Vijek trajanja lanca ti je cca 220k (+/-), znaci najbolje ga zamijeniti prije nego podje konstantno lupkanje. Kod nekih jacih brendova to ide i preko 300k.
Fiat je svakako opravdao ocekivanja u ovoj klasi ali ne budi brzoplet. Vazno je testirati da li postoji problem letve volana, lupa li iz ovjesa te kakav je dim (plavi zaobidji u sirem luku). Natjeraj ga uzbrdo da vidis temperaturu a nakon toga pritisni gumistucne koje ne bi trebale biti tvrde kao kamen. Kuckaj pragove da cijelom duzinom bude otp isti osjecaj. Gledaj prednja prsa a pogotov prednje solje jer tu se tesko ispravi bilo koji veci udes (svaki ozbiljniji ce ti izbaciti neravninu i na krovu duzinom kedera).
Potrosnja je niska a dijelovi su vecinom jeftini i pristupacni. Cak i ADAC tvrdi kako su modeli Fiata Grande Punta od 2006. pouzdaniji (znaci preskoci 2005.).
Pored Fiatovih modela, ove motore su koristili Corsa, Astra, Suzuki itd.
Dizne znaju ranije otici kod mase polovnjaka a pogotov kada se radi o vozilima sa preko 12 godina starosti. Zamajac takodjer, sve su to potrosni dijelovi.
Nakon slicne kupovine moras ulagati (taman da uzmes pouzdanu peticu) samo je pitanje koliko u startu te da li ces imati srece barem do iduceg malog servisa.
Fiat 1.3 je prilicno dobar automobil, no kada dodje blizu 300k treba ozbiljan refresh. Naravno prednost onog 1.9 jtd je vijek trajanja do generalke.
Nakon slicne kupovine moras ulagati (taman da uzmes pouzdanu peticu) samo je pitanje koliko u startu te da li ces imati srece barem do iduceg malog servisa.
Fiat 1.3 je prilicno dobar automobil, no kada dodje blizu 300k treba ozbiljan refresh. Naravno prednost onog 1.9 jtd je vijek trajanja do generalke.
Može li mi neko pomoći.
Danas je čovjek u firmi na parkingu oštetio moje auto. Šteta nije velika, ičemo na Evropsko osiguranje.
Kakva je procedura, uslikao sam situaciju, i šta dalje, Evropski izvještaj?
Danas je čovjek u firmi na parkingu oštetio moje auto. Šteta nije velika, ičemo na Evropsko osiguranje.
Kakva je procedura, uslikao sam situaciju, i šta dalje, Evropski izvještaj?
- tuzlak1987
- Kontakt:
Popunite oba izvjestaj, nacrtas polozaj vozila, s jedne strane ti, s druge strane on puni. Dva primjerka. Nosis obrazac u njegovu osiguravajucu kucu da prijavis sudar. Ako te kuce nema u tvom gradu odes do svoje kuce da ti naprave uslugu.
Ako on priznaje krivicu nije potrebna policija, ako ne priznaje mozes zvati policiju da napravi evidenciju ciji se izlazak na teren placa. Ili otici do stanice da evidentiraju sudar.
Kasnije te mozda budu zvali i iz tvoje kuce da im posaljes slike.
Hvala drugar, jednostavno je.tuzlak1987 je napisao/la: ↑15 jun 2020, 19:49Popunite oba izvjestaj, nacrtas polozaj vozila, s jedne strane ti, s druge strane on puni. Dva primjerka. Nosis obrazac u njegovu osiguravajucu kucu da prijavis sudar. Ako te kuce nema u tvom gradu odes do svoje kuce da ti naprave uslugu.
Ako on priznaje krivicu nije potrebna policija, ako ne priznaje mozes zvati policiju da napravi evidenciju ciji se izlazak na teren placa. Ili otici do stanice da evidentiraju sudar.
Kasnije te mozda budu zvali i iz tvoje kuce da im posaljes slike.
Polo 9n 1.2 2003 g.
Troši ulja malo manje od goriva.

Troši ulja malo manje od goriva.

Jednom Željezničar, uvijek Željezničar.
- Beduin
- Kontakt:
Danas sam sredio auto od nalijepljenog katrana i cega sve ne po karoseriji. Fantasticno izgleda, odlican peoizvod Sonax TeerEntferner sprej.
A na kraju odradjenog posla Sonax Brilliant Shine Detailer za potpuni sjaj karoserije, odlicna stvar i preporuka svima, kao i sprej Sonax za felge.
A na kraju odradjenog posla Sonax Brilliant Shine Detailer za potpuni sjaj karoserije, odlicna stvar i preporuka svima, kao i sprej Sonax za felge.
Ko od harama zivi, godisnje 2 puta ne podrigne.
075 ❤
075 ❤
Ocu mijenjac automatik zablokirao u P, nije mogao saltati nigdje.Uglavnom mehanicar dosao, odvezao auto, kaze nekad prije neko pogresno ulje usuo u mijenjac pa sad to sjebalo elektroniku.Uglavnom auto vec 10 dana kod mehanicara, kaze da ceka neki SWM kod za elektroniku, otac se malo zabrinuo zasto to toliko traje pa da pitam jel se inace to toliko ceka, ustvari sta je to ikako 

Isplati li se sad za Golfa 5 dati 8 milja ?
"Hard work beats talent,when talent fails to work hard "
Ja sam dao prije godinu dana točno 8milja, imao par popravaka, oba lezaja i nešto sitno. Isplati li se?
Mogao sam uzet za slične pare renault ili peugeot neki noviji, al nisam htio. Potrosnja niska, dijelovi jeftini. Meni zasad odlicno. Presao sam u godinu dana oko 32 000 km

"Last time they count me out, what I do Game 6?"
Isplati brale, ali ako ćeš naći urednog tj. da je regularno održavan, ima bar podatke kad su mu servisi rađeni u Bosni i slično. I da nije promijenio 23 ruke kako je u Bosni. Što je više našminkan pretežno nosi više mana.
U mene rođak prošle godine u martu je tako kupovao. I našao mu u mene otac u lika u Vogošći peticu, domaćinsku ono 06 bila, sa svim računima kako je kod tog lika auto bilo. Neće momak nema alu fele, nije boja što on hoće hahu. Nafata neku u Visokom, lafo uvoz Njemačka kad je registrovo papiri Holandija. Veliki servis rađen 2014te, mali mu došao isto tako brzo. Platio je 8.1k bez registracije, do sad ga je koštala 11k. Ali imala je felge i boju.
Tako blizu, a tako daleko.
- muha milanez
- Kontakt:
Drug kupio prije 6-7 mjeseci peticu 2006 godište za 9.000KM. Klasična priča, domaćinski auto, onako na oko solidnog stanja sa 220.xxx na satu. Do sad uradio mali i veliki servis, set kvačila novi stavio, zadnja kliješta plus kočioni cilindar reparacija, diskovi i disk pločice nazad uz to.. Naknadnom provjerom utvrđeno da je auto 2012 god. na satu imao 315 000 km..

..Milan is not just a team for me. It is part of my life..
..Paolo Maldini..
..⚫🔴⚫🔴..
..Paolo Maldini..
..⚫🔴⚫🔴..
Jbga, ja sam uzei od covjeka koji zivi u mojoj okolini, znam ga, garantirao mi za auto. Nisam ni htio trazit u Bosni jer znam iskustva ljudi kad kupuju gore.
"Last time they count me out, what I do Game 6?"
- Beduin
- Kontakt:
To i jeste finta, sto kod nas ljudi poceli vjerovati samo u servisnu knjizicu, a to je najmanji problem danas uzeti novu servisnu i ispuniti je ako iole dobru vezu imas u nekom salonu.
Kod novijih auta to je malo teze jer odvuces u ovlasteni servis, spojis auto i provjeris tacno kad je uradjen koji servis u ovlastenom salonu. Mada i tu mozes kalkulisati, voziti auto duze vremena bez servisa i onda vratis kilometre nazad do neke brojke nakon zadnjeg servisa i onda odradis isti gdje ti upisu sta si radio i trenutnu kilometrazu. Ali nasi ljudi sve manje voze i u ovlastene servise, nego pogledaju servisnu koju jedva da i znaju procitati te uzivaju u slatkorjecivosti prodavaoca i gotova stvar.
Ja sam svog Golfa 7 odvuko u Nipex, ljudi spojili i provjerili kad je uradjen veliki servis i slaze li se sve sa brojem kojeg zalijepe iznad motora nakon velikog servisa. Danas je zajebano kupovati auto, svako mulja i svako je kobajagi radio servis i sve izmjenjao, a kilometraza mahom ispod 200.000, kao da je toliki bauk ako ti auto predje 200k, sto u biti znaci da je vozan i ako je redovno servisiran na konju si.
Kod novijih auta to je malo teze jer odvuces u ovlasteni servis, spojis auto i provjeris tacno kad je uradjen koji servis u ovlastenom salonu. Mada i tu mozes kalkulisati, voziti auto duze vremena bez servisa i onda vratis kilometre nazad do neke brojke nakon zadnjeg servisa i onda odradis isti gdje ti upisu sta si radio i trenutnu kilometrazu. Ali nasi ljudi sve manje voze i u ovlastene servise, nego pogledaju servisnu koju jedva da i znaju procitati te uzivaju u slatkorjecivosti prodavaoca i gotova stvar.
Ja sam svog Golfa 7 odvuko u Nipex, ljudi spojili i provjerili kad je uradjen veliki servis i slaze li se sve sa brojem kojeg zalijepe iznad motora nakon velikog servisa. Danas je zajebano kupovati auto, svako mulja i svako je kobajagi radio servis i sve izmjenjao, a kilometraza mahom ispod 200.000, kao da je toliki bauk ako ti auto predje 200k, sto u biti znaci da je vozan i ako je redovno servisiran na konju si.
075 ❤
075 ❤
Vrlo vjerovatno da je taj trocilindras blizu generalke.
- StrikeWarzone
- Kontakt:
A sve i jedan prodavač varalica koji radi na procente.Beduin je napisao/la: ↑20 jun 2020, 09:49To i jeste finta, sto kod nas ljudi poceli vjerovati samo u servisnu knjizicu, a to je najmanji problem danas uzeti novu servisnu i ispuniti je ako iole dobru vezu imas u nekom salonu.
A inače, 95% servisnih od vozila koja su uvezena u BiH se ispunjava jednom hemijskom

Htjeli su da te gase, yeb'o si im mater!
I ja pretpostavljam.
Rekoh da nije neka serijska greška u pitanju, pumpa ili nešto sl.
Hvala na odgovoru.

Jednom Željezničar, uvijek Željezničar.
- Beduin
- Kontakt:
Ma ne vjerujem im nikako. U Kramaru skoro svako auto oko 140.000StrikeWarzone je napisao/la: ↑20 jun 2020, 15:43A sve i jedan prodavač varalica koji radi na procente.Beduin je napisao/la: ↑20 jun 2020, 09:49To i jeste finta, sto kod nas ljudi poceli vjerovati samo u servisnu knjizicu, a to je najmanji problem danas uzeti novu servisnu i ispuniti je ako iole dobru vezu imas u nekom salonu.
A inače, 95% servisnih od vozila koja su uvezena u BiH se ispunjava jednom hemijskom![]()
Ja kad sam 2014. godine uzeo u Svicarskoj Renault cabrio, servisna mi bila sjebana a nisam ni gledao je. Onda sam kupio prazni servisnu i poslao rodjaku tamo sto radi u Fordovom salonu, on ispunio i pecate lupio i onda ovdje ocarinim auto i nesto manje platim zato.
Kasnije ga i prodao s tom servisnom.
075 ❤
075 ❤
Trenutno korisnika/ca: Pensioner26 i 12 gostiju.