Potpisujem prijatelju u potpunosti.Naročito za onaj dio o KK Bosni!slani grad je napisao/la:veze ovo nema sa derbijemAulleTa je napisao/la:Vrijedi pogledati derbi starih rivala.harry_90 je napisao/la:KK Sloboda - KK Bosna 28 novembra na BHT 1 u 14:00 h.![]()
..kakav crni derbi....to je na nesto jos i licilo prije godina i godina...sad mi je do bola smijesno gledat diletante kako bacaju svijece na kos i skakucu ko maksumi ispod istog kad profesionalac profula cijeli obruc
![]()
....cucnuli smo mi davno...prodali obraz i dres i licimo na ove varde,slavije,mrkonjice a ne na jednog giganta koji je igrao YUBA ligu i izbacio toliki broj odlicnih igraca...Bosna nas na zalost stize u tim negativnostima i to koracima od 7 milja....ovo je jedino prilika da se vidi ko tuznije izgleda na terenu
![]()
...cuj,DERBY
![]()
![]()
Sloboda Dita Tuzla
Moderatori/ce: nerminh74,CashMan,ultrasstyle_tz
Re: Sloboda Dita Tuzla
sta je sa njim nisam ga vidio danasharry_90 je napisao/la:Bogdan Jovanovic posljednje pojacanje Slobode pred pocetak Lige 13.Visok je 206 cm i ima 19 godina.Karijeru poceo u FMP,a prosle sezone igrao za Primorje iz Herceg Novog.
Target
Ocekivao sam malo vise od Albijanica, ali eto moze biti solidan back-up u NLB ligi
i da li u slobodi uopste imaju kondicione treninge, pola igraca pogotovo albinaic, poslje dvije kontra nemogu da dodju do daha
KK Bosna - EL: 1979, Yu NC: 1978, 1980, 1983, Yu Cup: 1978, 1984, B&H NC: 1999, 2005, '06, '08, B&H Cup: 2005, '09, '10
- ultrasstyle_tz
- Kontakt:
danas igrali gori protiv najgoreg...losije Bosne i losije DIte nisam gledao nikada . Stvarno je ocajno sta se desilo sa klubova.
Zalosno je da Rahimic igrac sa 36 ili koliko vec godina dominira terenom i da se vidi da je za klasu bolji od svih ostalih. Bosna igra tako neorganizovano , toliko lopti bacenih u bunar, toliko promasenih zicera da je to nevjerovatno za taj klub. Ponavljam nikad losiju Bosnu nisam gledao u Mejdanu pa cak i onda kad su bili ubjedljivo zadnji u NLB. Pored Rahimica jos bih izdvojio Djurasovica i Pasalica (zbog danasnje partije) ovo ostalo nula bodova.
sto se tice Slobode, nemam rijeci. Pa u onoj ekipi niko nema mu.a da sutne na kos, obore glavu i samo gledaju pas. Isto zecevi na terenu , a jos su izgubili i ono po cem su tuzlanski kosarkasi uvijek bili prepoznatljivi a to je odlicna odbrana. Veceras u odbrani katastrofa, jednostavno se vidi da je tu previse igraca sa strane , Dita je izgubila onaj svoj smek i tuzlansku crtu u igri. To da su kriminalno fizicki pripremljeni me takodjer iznenadilo, to se prije nije moglo ni zamisliti da Sloboda zakaze u odbrani i fizickoj pripremi. Halilbegovic sto uradi dobro jos vise uprska, bacio je 3 lopte u bunar kad se lomila tekma, nema hrabrosti, Kastratovicu neko treba rec da je kosarka kolektivni sport, pod hitno raskinut ugovor s njim, Tanasilovic i Hrncic solidni, od njih se i ne ocekuje vise jer objektivno i ne mogu, Sekicki moze proc , njeg bih ostavio. Bulic i Hodzic na njima se vidi strah od greske ,igraju pod kocnicom kao da se boje Senetove reakcije ako pogrijese, usadio im je strah kao i cjeloj ekipi a to je za igraca najgore. Pi.ke ne mogu nikog pobijedit a ono danas na terenu je gomila pi.ki. Jedini koji nesto vrijede su Jeftic i Albijanic.
danas sam stekao dojam da kad bi sklopio Slobodu i Bosnu u jedan tim da bi ih opet Siroki dobio i to lagano.
Zalosno je da Rahimic igrac sa 36 ili koliko vec godina dominira terenom i da se vidi da je za klasu bolji od svih ostalih. Bosna igra tako neorganizovano , toliko lopti bacenih u bunar, toliko promasenih zicera da je to nevjerovatno za taj klub. Ponavljam nikad losiju Bosnu nisam gledao u Mejdanu pa cak i onda kad su bili ubjedljivo zadnji u NLB. Pored Rahimica jos bih izdvojio Djurasovica i Pasalica (zbog danasnje partije) ovo ostalo nula bodova.
sto se tice Slobode, nemam rijeci. Pa u onoj ekipi niko nema mu.a da sutne na kos, obore glavu i samo gledaju pas. Isto zecevi na terenu , a jos su izgubili i ono po cem su tuzlanski kosarkasi uvijek bili prepoznatljivi a to je odlicna odbrana. Veceras u odbrani katastrofa, jednostavno se vidi da je tu previse igraca sa strane , Dita je izgubila onaj svoj smek i tuzlansku crtu u igri. To da su kriminalno fizicki pripremljeni me takodjer iznenadilo, to se prije nije moglo ni zamisliti da Sloboda zakaze u odbrani i fizickoj pripremi. Halilbegovic sto uradi dobro jos vise uprska, bacio je 3 lopte u bunar kad se lomila tekma, nema hrabrosti, Kastratovicu neko treba rec da je kosarka kolektivni sport, pod hitno raskinut ugovor s njim, Tanasilovic i Hrncic solidni, od njih se i ne ocekuje vise jer objektivno i ne mogu, Sekicki moze proc , njeg bih ostavio. Bulic i Hodzic na njima se vidi strah od greske ,igraju pod kocnicom kao da se boje Senetove reakcije ako pogrijese, usadio im je strah kao i cjeloj ekipi a to je za igraca najgore. Pi.ke ne mogu nikog pobijedit a ono danas na terenu je gomila pi.ki. Jedini koji nesto vrijede su Jeftic i Albijanic.
danas sam stekao dojam da kad bi sklopio Slobodu i Bosnu u jedan tim da bi ih opet Siroki dobio i to lagano.
crveno-crno srce kuca jace nego ikada!
ultrasstyle_tz je napisao/la:danas igrali gori protiv najgoreg...losije Bosne i losije DIte nisam gledao nikada . Stvarno je ocajno sta se desilo sa klubova.

Nenad Markovic & Drazen Petrovic
Ostalo je samo ime.....
Ostalo je samo ime.....
- ultrasstyle_tz
- Kontakt:
pa bas to ili daj Albijanicu ili klepi na kos kad vec istice napad pa neko mora sutirati. Jednostavno danas sam sjedio ispod kosa i na kosarkasu kad ide u prodor , kad ide na igraca ili u ulaz se vidi koliki je njegov strah i vidi se pogled prema klupi , posebno kod ovih mladjih. Niko ne gleda kos, jednostavno kad nema drugog izlaza onda mora bacit na kos da ne istekne vrijeme. Mozda se tebi ucinilo da imaju hrabrosti ali kada gledas uzivo i blize terenu to su sutevi iz ocaja , kad se bas mora. Jednostavno, na igracu vidis da se boji ,da nema one odlucnosti , drskosti..sjetim se Hukinih , Teletovih suteva, prodora pa pogledam ovo. Na tv-u to mozda izgleda drugacije ali kad gledas kraj terena to je skupina pi.ki na terenu. Posebno kad se lomi utakmica, onda niko ne smije ni da pogleda kos
Ja sam vidio suteve u 4 - 5 sekundi napada....Ne pricam o sutevima koji su bili na isteku napada i slicno...ultrasstyle_tz je napisao/la:pa bas to ili daj Albijanicu ili klepi na kos kad vec istice napad pa neko mora sutirati. Jednostavno danas sam sjedio ispod kosa i na kosarkasu kad ide u prodor , kad ide na igraca ili u ulaz se vidi koliki je njegov strah i vidi se pogled prema klupi , posebno kod ovih mladjih. Niko ne gleda kos, jednostavno kad nema drugog izlaza onda mora bacit na kos da ne istekne vrijeme. Mozda se tebi ucinilo da imaju hrabrosti ali kada gledas uzivo i blize terenu to su sutevi iz ocaja , kad se bas mora. Jednostavno, na igracu vidis da se boji ,da nema one odlucnosti , drskosti..sjetim se Hukinih , Teletovih suteva, prodora pa pogledam ovo. Na tv-u to mozda izgleda drugacije ali kad gledas kraj terena to je skupina pi.ki na terenu. Posebno kad se lomi utakmica, onda niko ne smije ni da pogleda kos
Ostalo je samo ime.....
Ostalo je samo ime.....
- Slatinash_7
- Kontakt:
gori "derbi" nisam dugo gledao.poceli smo da zivimo od suta,sto nikad nasa odlika nije bila.Borbenost 0 bodova sto me posebno nervira.Odbrana 0 bodova da nije Rahimic profulo onih par zicera otislo bi ovo sve u pm.Sto se tice tih suteva,vise se slazem sa Ultrasstylom,bilo je u 4-5 sekundi napada,al to iz neke polukontre pa dodje Hrna u blok pa ostane sam,al vise ih je bilo od 10 sekunda pa nadole iz ocaja.Strah u ekipi se vidi i to je preocigledno.Mislim da se puno gleda statistika pa se svako boji baciti loptu u bunar,ili se baciti za njom pa imati jednu izgubljenu.neno#4 je napisao/la:Ja sam vidio suteve u 4 - 5 sekundi napada....Ne pricam o sutevima koji su bili na isteku napada i slicno...ultrasstyle_tz je napisao/la:pa bas to ili daj Albijanicu ili klepi na kos kad vec istice napad pa neko mora sutirati. Jednostavno danas sam sjedio ispod kosa i na kosarkasu kad ide u prodor , kad ide na igraca ili u ulaz se vidi koliki je njegov strah i vidi se pogled prema klupi , posebno kod ovih mladjih. Niko ne gleda kos, jednostavno kad nema drugog izlaza onda mora bacit na kos da ne istekne vrijeme. Mozda se tebi ucinilo da imaju hrabrosti ali kada gledas uzivo i blize terenu to su sutevi iz ocaja , kad se bas mora. Jednostavno, na igracu vidis da se boji ,da nema one odlucnosti , drskosti..sjetim se Hukinih , Teletovih suteva, prodora pa pogledam ovo. Na tv-u to mozda izgleda drugacije ali kad gledas kraj terena to je skupina pi.ki na terenu. Posebno kad se lomi utakmica, onda niko ne smije ni da pogleda kos
Sto sam negdje gore procitao KRIMINALNA FIZICKA SPREMA me isto nervira,prvo poluvrijeme super se igra gine u odbrani i onda lagano padamo sto se najvise vidjelo krajem 3. cetvrtine i na kraju kad nisu mogli napast loptu da probaju uzet.Ne mogu da vjerujem na sta su nam 2 od 3 najveca kluba spala

Slatina Bog i batina
Fukare Slatina i Modra blatina
Pojacanje iz SUtjeske je extra,i ostalih p.icki materini
.. na sta je Sloboda spala,od prepunog Mejdana do jedva 300 ljudi na tribinama
citavu upravu na celu sa Zaretom otjerat,ondje se krade kako ko stigne 
EDIT: Cujem Flekovci istjerali navijace iz dvorane,haman zbog toga sto su baklju zapalili ili je nesh drugo u pitanju?

EDIT: Cujem Flekovci istjerali navijace iz dvorane,haman zbog toga sto su baklju zapalili ili je nesh drugo u pitanju?
PORAZ ZABOLI SRECA UTIHNE,AL VJERA U TEBE NIKAD NE PRESTAJE !!!
Da . Isjerali nas zbog baklje . na kraju 1/4 .harry_90 je napisao/la:Pojacanje iz SUtjeske je extra,i ostalih p.icki materini.. na sta je Sloboda spala,od prepunog Mejdana do jedva 300 ljudi na tribinama
citavu upravu na celu sa Zaretom otjerat,ondje se krade kako ko stigne
Zare **** , **** ti mater !
Biti fudbalski navijac nije isto sto i gledati sjajan nogomet !
Radi se o ulaganju vremena u nesto , o pripadanju necemu , entitetu !
A.C.A.B All around the world.
Radi se o ulaganju vremena u nesto , o pripadanju necemu , entitetu !
A.C.A.B All around the world.
- Slatinash_7
- Kontakt:
istjerani smo radi jedne baklje,al sto je jos zanimljivije je to da su prvo Flekovci dosli do nas gledali gdje je baklja i to,te otisli na konsultacije s NEKIM i vratili se s naredjenjem da navijaci napune dvoranu........
Slatina Bog i batina
Neku noc @Target i ja pricamo i covjek je rekao jednu cinjenicu, i veliku istinu, kaze on meni citiram:"Druze moj, meni je dojadilo vise pet godina gledati Mladost, Leotar, Hercegovac i slicne ekipe (bez da uvrijedim ikoga)"...
Meni je vec jednu godinu dojadilo gledati ove ekipe, a kamoli pet....
Ostalo je samo ime.....
Ostalo je samo ime.....
neno#4 je napisao/la:Neku noc @Target i ja pricamo i covjek je rekao jednu cinjenicu, i veliku istinu, kaze on meni citiram:"Druze moj, meni je dojadilo vise pet godina gledati Mladost, Leotar, Hercegovac i slicne ekipe (bez da uvrijedim ikoga)"...
10 godina i opet odem ... ali vise ovo ne vodi nicemu ...
R.I.P Amna Fazlić
KK Sloboda Tuzla
Šampioni BiH : 1994 1996 1997 2000 2001
Finalisti prvenstva : 1995 , 1998 , 1999, 2002
Pobjednici kupa BiH : 1994, 1995,1996,1997, 1999 , 2001
Pobjednici Super Kupa BiH : 1994,1995, 1996,1997, 1998, 1999, 2001
KK Sloboda Tuzla
Jučer katastrofa, prva četvrtina ubili nas iz kontri, druga isto dominacija Borca ali sa malo boljom igrom Slobode, treća i četvrta nekako se razlika non stop kretala oko 10-ak poena ali su Banjalučani ipak rutinski priveli kraju. Treba dodati da je Borac imao dosta izgubljenih lopti pod košem protivnika a mi to u kontrama nismo znali iskoristiti. Da jesmo, bila bi to druga priča ali naša ekipa je suviše mlada i neiskusna da bi u tome uspjela.
Spammer
1.000.000 $ Man ! - Maybe in future... #
- ultrasstyle_tz
- Kontakt:
nije ekipa toliko mlada i neiskusna koliko ne znaju...Kastratovicu neko treba reci da je kosarka kolektivni sport, Muminovicu da odustane vise od one svoje zone u kojoj nas ljudi razvaljuju otvorenim sutevima i da treba ponekad ekipu pripremiti fizicki, ucinilo mi se da u stabu vise nema ni Esefa Isabegovica, tako da je moguce da tim i nema kondicionog trenera. Onda sjetite se Muminovica od prije 2-3-4 god koliko je galamio na igrace tokom meca, sad i on nista , haman i on vidio da od ovog nema nista, vec samo suti i cuva posao.
ukratko ovo je katastrofa sa tendencijom pogorsanja, u ove 2 utakmice(bosna i borac) nisam vidio apsolutno ni jedne svijetle tacke u onoj ekipi, da za nekog ili nesto kazes to nam je nada da ce uskoro bit bolje.
ukratko ovo je katastrofa sa tendencijom pogorsanja, u ove 2 utakmice(bosna i borac) nisam vidio apsolutno ni jedne svijetle tacke u onoj ekipi, da za nekog ili nesto kazes to nam je nada da ce uskoro bit bolje.
- slani grad
- Kontakt:
samo nemojte reci daje ovo dno....da nam se ne obije od glavu...jer kakvi uhljupi i klocevi su u klubu ni druga liga nije daleko...i kad malo prokontam...pa covjece,kolki debil moras bit da ovakav klub srozas na ove grane....nevjerovatno...o tome bi se jos malo dala kakva knjiga napisat

UZ TEBE KROZ ZIVOT CIJELI-FKR 1987
Pitam se sada kada ne udjemo u ligu 4 a sigurno necemo koje ce opravdanje da bude , niste ispunili klupski cilj otiđite ali ne obraz je kao đon...
R.I.P Amna Fazlić
KK Sloboda Tuzla
KK Sloboda Tuzla
ultrasstyle_tz je napisao/la:nije ekipa toliko mlada i neiskusna koliko ne znaju...Kastratovicu neko treba reci da je kosarka kolektivni sport, Muminovicu da odustane vise od one svoje zone u kojoj nas ljudi razvaljuju otvorenim sutevima i da treba ponekad ekipu pripremiti fizicki, ucinilo mi se da u stabu vise nema ni Esefa Isabegovica, tako da je moguce da tim i nema kondicionog trenera. Onda sjetite se Muminovica od prije 2-3-4 god koliko je galamio na igrace tokom meca, sad i on nista , haman i on vidio da od ovog nema nista, vec samo suti i cuva posao.
Nikada nece biti bolje dok je ovih , a jbga neki dan mi pricaju kosarkasi dobili jednu cetvrtinu plate ... pa reko masala ... tuge...
R.I.P Amna Fazlić
KK Sloboda Tuzla
KK Sloboda Tuzla
Mirza Delibašić - Kinđe
R.I.P.
R.I.P.
Spammer
Nakon ostavke predsjednika FK Sloboda Saliha Šabovića zbog sukoba interesa ostavku na mjestu direktora KK Sloboda morao bi podnjeti Žarko Vujović. Ovaj istaknuti član SDP-a koji bi, trebao zamijeni nekog od stranačkih kolega u Općinskom vijeću Tuzla neće moći dok ne podnese ostavku u KK Sloboda. Šta će Vujović učiniti saznat ćemo u narednim danima, ali šta će učiniti njegov stranački zapovjednik Jasmin Imamović? Poznato je da je uz pomoć Imamovića, Žarko Vujović pokušao sakriti svoje stvarne pozicije u KK Slobodi sportu i politici.
PORAZ ZABOLI SRECA UTIHNE,AL VJERA U TEBE NIKAD NE PRESTAJE !!!
Zakon o sukobu interesa: Žarko Vujović između vijećničke i direktorske fotelje
Direktor koji to nije?!
Uoči ulaska u Općinsko vijeće Tuzla, Žarko Vujović u skladu sa Zakonom o sukobu interesa mora odstupiti sa funkcije direktora KK Sloboda, no iznenada otkriva kako je njegova funkcija sportski direktor OKK Sloboda, zasebnog kolektiva koji nije obuhvaćen ovim zakonom! Ako nije bio direktor KK Sloboda kako je moguće da se godinama u javnosti predstavljao kao osoba na toj funkciji?
Postizborne rokade na političkim pozicijama za mnoge će donijeti uglavnom korist. Među “sretnicima” koji će se osladiti komadićem kolača vlasti našao se i direktor KK Sloboda Žarko Vujović. On će, zajedno sa Azrom Gazibegović i Mijatom Pavićem postati novi član Općinskog vijeća Tuzla zamijenivši tako Slađana Ilića, Zlatka Jovanovića i Zlatana Fatušića koji su dobili „promaknuće“ u više instance vlasti.
Otkriće koje zbunjuje
- Ostalo je još samo da položim zakletvu – kaže Vujović, koji će nakon izgovorenih riječi prisege postati “izabrani dužnosnik”.
Pojam je to koji označava zastupnike i delegate u Parlamentu FBiH, zastupnike u zakonodavnim organima kantona, te vijećnike u gradskim i općinskim vijećima.
Funkcija će mu sigurno donijeti dosta obaveza, ali i onemogućiti ga da vlada sa dvije stolice. Vujović u skladu sa Zakonom o sukobu interesa neće moći obavljati funkciju direktora KK Sloboda i moraće je prepustiti nekome drugom. No, da sve to neće proteći tako jednostavno pobrinuo se upravo Vujović koji ističe da on nije direktor kluba sa Kapije?!
- Moja funkcija je sportski direktor Omladinskog košarkaškog kluba Sloboda i kao takav ne podliježem Zakonu o sukobu interesa – poručuje Vujović, otkrivajući da smo godinama bili u zabludi.
Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da je do sada redovno u medijima nastupao kao direktor KK Sloboda, pitao se za sve i svašta, predstavljao klub sa Kapije u bh. savezu, da bi iznenada otkrio kako je bio na funkciji potpuno drugog kluba?!
Interesantno, baš u vrijeme kada zbog sukoba interesa treba odabrati između vijećničke i direktorske fotelje. Na obje naravno ne može. Ne samo da nije po zakonu, već je i nemoralno, pa ako hoćete uprošćeno – nesportski!
Divković: Kad Vujović uđe u vijeće vidjet ćemo šta ćemo!
Suprotno Vujovićevim tvrdnjama, u kontaktu sa Marjankom Divkovićem, predsjednikom KK Sloboda, saznali smo da je Vujović direktor kluba, te da se već razmišlja o raspisivanju javnog konkursa za novog direktora. Naravno, pod uslovom da Vujović uđe u Općinsko vijeće Tuzla.
- Kad Vujović uđe u vijeće vidjet ćemo šta ćemo. Procedura nalaže da raspišemo javni natječaj, a Upravni odbor kluba će nakon toga izabrati novog direktora. O tome je prerano govoriti jer mislim da mi kao udruženje građana ne ulazimo u Zakon o sukobu interesa – kaže Divković.
Kada smo ga podsjetili da KK Sloboda dobija sredstva iz budžeta, te je samim tim obuhvaćen ovim zakonom, Divković je nastavio:
- To je istina, ali sve zavisi od postotka sredstava koja se izdvajaju za nas. To moramo provjeriti.
Naravno, to smo uradili za njega, te stvari izveli na čistac.
Naime, u Zakonu o sukobu interesa u Članu 12. – “Zabrana obavljanja drugih poslova dužnosnika” jasno stoji: “Za vrijeme vršenja javne dužnosti izabrani dužnosnici, nosioci izvršne funkcije i savjetnici ne smiju vršiti dužnost ovlaštenih lica u fondacijama i udruženjima osnovanim u skladu sa zakonom o udruženjima i fondacijama, a koje se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti u iznosu većem od 10.000,00 KM godišnje, odnosno u iznosu većem od 50.000,00 KM godišnje u fondacijama i udruženjima iz oblasti kulture i sporta.”.
Košarkaški klub Sloboda, kao udruženje građana, samo iz budžeta Općine Tuzla za ovu godinu “prešišalo” je gore navedenu cifru jer su dobili 58 hiljada KM. Od Vlade TK odobreno im je 36 hiljada KM. Jasno da jasnije ne može biti!
Na kraju, vratimo se Vujoviću. Ako nije bio direktor KK Sloboda kako je moguće da se godinama u javnosti predstavljao kao osoba na toj funkcije? Ako je cijelo vrijeme bio sportski direktor OKK Sloboda, ko mu je dopustio da se bavi pitanjima KK Sloboda i potpisuje važne dokumente u ime njih? Ako se zna da proteklih sezona niti jedan transfer igrača, dovođenje pojačanja nije moglo proći bez Vujovićevog odobrenja, kako je moguće da je to obavljao kao sportski direktor Omladinskog košarkaškog kluba Sloboda, kolektiva koji je odvojen od seniorskog pogona? Obmana ili strategija dobijanja bitke u težnji ka vladavini na dvije stolice?
Jovanović: Vujović je direktor kluba!
Kada smo Predragu Jovanoviću, članu Upravnog odbora KK Sloboda iznijeli Vujovićeve tvrdnje kako on nije direktor KK Sloboda, već sportski direktor OKK Sloboda, od njega smo dobili sljedeći viđenje ovog slučaja:
- To prvi put čujem i znam da je Vujović direktor KK Sloboda. On je na tu funkciju došao prije nekoliko godina kao privremeno rješenje i do sada je ostao na tom mjestu.
Kako saznajemo, ako se osoba na određenu funkciju postavi kao privremeno rješenje i tu se zadrži duže od šest mjeseci, automatski ostaje na tom mjestu.
Novčane kazne
Zakon o sukobu interesa pobrinuo se da se izabrani dužnosnici novčano kazne u slučaju da ne odstupe sa funkcije koju zakonski ne smiju obavljati dok su u organima vlasti. Tako u Članu 16. – „Sankcije“ jasno stoji:
„ Ako se utvrdi da neki izabrani dužnosnik, nosilac izvršne funkcije ili savjetnik krši odredbe čl. 7., 10., 11. i 12. taj izabrani dužnosnik, nosilac izvršne funkcije ili savjetnik kažnjava se novčano u iznosu od 1.000,00 do 10.000,00 KM (...).“.
Podsjećamo, Član 12. Zakona o sukobu interesa tiče se „Zabrane obavljanja drugih poslova dužnosnika“ u kome su obuhvaćene upravo funkcije u sportskim kolektivima.
Direktor koji to nije?!
Uoči ulaska u Općinsko vijeće Tuzla, Žarko Vujović u skladu sa Zakonom o sukobu interesa mora odstupiti sa funkcije direktora KK Sloboda, no iznenada otkriva kako je njegova funkcija sportski direktor OKK Sloboda, zasebnog kolektiva koji nije obuhvaćen ovim zakonom! Ako nije bio direktor KK Sloboda kako je moguće da se godinama u javnosti predstavljao kao osoba na toj funkciji?
Postizborne rokade na političkim pozicijama za mnoge će donijeti uglavnom korist. Među “sretnicima” koji će se osladiti komadićem kolača vlasti našao se i direktor KK Sloboda Žarko Vujović. On će, zajedno sa Azrom Gazibegović i Mijatom Pavićem postati novi član Općinskog vijeća Tuzla zamijenivši tako Slađana Ilića, Zlatka Jovanovića i Zlatana Fatušića koji su dobili „promaknuće“ u više instance vlasti.
Otkriće koje zbunjuje
- Ostalo je još samo da položim zakletvu – kaže Vujović, koji će nakon izgovorenih riječi prisege postati “izabrani dužnosnik”.
Pojam je to koji označava zastupnike i delegate u Parlamentu FBiH, zastupnike u zakonodavnim organima kantona, te vijećnike u gradskim i općinskim vijećima.
Funkcija će mu sigurno donijeti dosta obaveza, ali i onemogućiti ga da vlada sa dvije stolice. Vujović u skladu sa Zakonom o sukobu interesa neće moći obavljati funkciju direktora KK Sloboda i moraće je prepustiti nekome drugom. No, da sve to neće proteći tako jednostavno pobrinuo se upravo Vujović koji ističe da on nije direktor kluba sa Kapije?!
- Moja funkcija je sportski direktor Omladinskog košarkaškog kluba Sloboda i kao takav ne podliježem Zakonu o sukobu interesa – poručuje Vujović, otkrivajući da smo godinama bili u zabludi.
Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da je do sada redovno u medijima nastupao kao direktor KK Sloboda, pitao se za sve i svašta, predstavljao klub sa Kapije u bh. savezu, da bi iznenada otkrio kako je bio na funkciji potpuno drugog kluba?!
Interesantno, baš u vrijeme kada zbog sukoba interesa treba odabrati između vijećničke i direktorske fotelje. Na obje naravno ne može. Ne samo da nije po zakonu, već je i nemoralno, pa ako hoćete uprošćeno – nesportski!
Divković: Kad Vujović uđe u vijeće vidjet ćemo šta ćemo!
Suprotno Vujovićevim tvrdnjama, u kontaktu sa Marjankom Divkovićem, predsjednikom KK Sloboda, saznali smo da je Vujović direktor kluba, te da se već razmišlja o raspisivanju javnog konkursa za novog direktora. Naravno, pod uslovom da Vujović uđe u Općinsko vijeće Tuzla.
- Kad Vujović uđe u vijeće vidjet ćemo šta ćemo. Procedura nalaže da raspišemo javni natječaj, a Upravni odbor kluba će nakon toga izabrati novog direktora. O tome je prerano govoriti jer mislim da mi kao udruženje građana ne ulazimo u Zakon o sukobu interesa – kaže Divković.
Kada smo ga podsjetili da KK Sloboda dobija sredstva iz budžeta, te je samim tim obuhvaćen ovim zakonom, Divković je nastavio:
- To je istina, ali sve zavisi od postotka sredstava koja se izdvajaju za nas. To moramo provjeriti.
Naravno, to smo uradili za njega, te stvari izveli na čistac.
Naime, u Zakonu o sukobu interesa u Članu 12. – “Zabrana obavljanja drugih poslova dužnosnika” jasno stoji: “Za vrijeme vršenja javne dužnosti izabrani dužnosnici, nosioci izvršne funkcije i savjetnici ne smiju vršiti dužnost ovlaštenih lica u fondacijama i udruženjima osnovanim u skladu sa zakonom o udruženjima i fondacijama, a koje se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti u iznosu većem od 10.000,00 KM godišnje, odnosno u iznosu većem od 50.000,00 KM godišnje u fondacijama i udruženjima iz oblasti kulture i sporta.”.
Košarkaški klub Sloboda, kao udruženje građana, samo iz budžeta Općine Tuzla za ovu godinu “prešišalo” je gore navedenu cifru jer su dobili 58 hiljada KM. Od Vlade TK odobreno im je 36 hiljada KM. Jasno da jasnije ne može biti!
Na kraju, vratimo se Vujoviću. Ako nije bio direktor KK Sloboda kako je moguće da se godinama u javnosti predstavljao kao osoba na toj funkcije? Ako je cijelo vrijeme bio sportski direktor OKK Sloboda, ko mu je dopustio da se bavi pitanjima KK Sloboda i potpisuje važne dokumente u ime njih? Ako se zna da proteklih sezona niti jedan transfer igrača, dovođenje pojačanja nije moglo proći bez Vujovićevog odobrenja, kako je moguće da je to obavljao kao sportski direktor Omladinskog košarkaškog kluba Sloboda, kolektiva koji je odvojen od seniorskog pogona? Obmana ili strategija dobijanja bitke u težnji ka vladavini na dvije stolice?
Jovanović: Vujović je direktor kluba!
Kada smo Predragu Jovanoviću, članu Upravnog odbora KK Sloboda iznijeli Vujovićeve tvrdnje kako on nije direktor KK Sloboda, već sportski direktor OKK Sloboda, od njega smo dobili sljedeći viđenje ovog slučaja:
- To prvi put čujem i znam da je Vujović direktor KK Sloboda. On je na tu funkciju došao prije nekoliko godina kao privremeno rješenje i do sada je ostao na tom mjestu.
Kako saznajemo, ako se osoba na određenu funkciju postavi kao privremeno rješenje i tu se zadrži duže od šest mjeseci, automatski ostaje na tom mjestu.
Novčane kazne
Zakon o sukobu interesa pobrinuo se da se izabrani dužnosnici novčano kazne u slučaju da ne odstupe sa funkcije koju zakonski ne smiju obavljati dok su u organima vlasti. Tako u Članu 16. – „Sankcije“ jasno stoji:
„ Ako se utvrdi da neki izabrani dužnosnik, nosilac izvršne funkcije ili savjetnik krši odredbe čl. 7., 10., 11. i 12. taj izabrani dužnosnik, nosilac izvršne funkcije ili savjetnik kažnjava se novčano u iznosu od 1.000,00 do 10.000,00 KM (...).“.
Podsjećamo, Član 12. Zakona o sukobu interesa tiče se „Zabrane obavljanja drugih poslova dužnosnika“ u kome su obuhvaćene upravo funkcije u sportskim kolektivima.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.