Šal, dlanovi, grlo, baklje su sastavni dio ultra subkulture, ako se moze tako nazvati. Ultrasi navijaju (pretezno) za svoje lokalne klubove, pa makar oni bili u trecoj-petoj ligi. Barem je tako u zemlji u kojoj je rodjen ovaj pokret, Italiji. Kada je ovaj pokret osnovan, odnosno kada je stao na noge, pretezno ste mogli vidjeti transparente koji govore o ljubavi prema klubu, kao naprimjer Forza Napoli, Ultras Bergamo, itd... Danas je slika potpuno drugacija, danas se najcesce vidjaju transparenti tipa ACAB i Against Modern Football.
Upravo to Against Modern Football (No al calcio moderno) je i tema moje kolumne. Fudbal kakav smo navikli da gledamo, fudbal kakav volimo polako nestaje. Razloge vjerovatno znate, a to je modernizacija fudbala. Jedan Manchester City potrosi ogromno bogatsvo za samo jedan prijelazni rok, dok recimo u istoj ligi jedan Sunderland plati igraca 13 miliona funti i to je klupski rekord u transferima. Gdje je tu čast!? Znaci ako klub ima pare, bit ce u vrhu, ako nema i nece. Nije samo pitanje dali ima pare, to je onako moralnije, vec je pitanje koliko ima para, pa je li moralno da Real plati igraca 96 miliona!?
Čitao sam kako postoji organizirani pokret da se ultrasi povuku iz fudbala. Zašto!? Preskupe karte, kako na domacim tako i na gostujucim terenima, zakoni, brutalnosti, zabrane baklji, transparenta, itd, itd...
Ultra pokret htijeli ili ne polako nestaje, a na tribine dolaze neki bogataši, ugledni ljudi, estradne zvijezde koje jedva cekaju da ih kamera uhvati u kadar, da mahnu koji put. Sto bi se narodski reklo, amerikanizacija publike, znate kakvi su navijaci kod njih u hokeju, bejzbolu, kosarci.
Svakodnevno se susrecemo sa novim planovima za stadione koji vise lice na spejs šatl nego na stadion. Kada ovdje na forumu odem na temu "Stadioni" pa pokazes unutrasnjost istog, nekad te baci prijenos da gledas unutrasnjost Mercatora, a ne fudbalskog stadiona. Stadioni "oldskulersi" bez stolica za vatrene navijace su skoro pa izbrisani, sada imate arene, halo arene po marketingskom imenu (Mercedes, Emirates, Allianz) na kojima imate Recaro sjedista, Colu, virslu, grijanje, itd, itd... Mnogi ce reci pa jeli bolje gledati mec iz takve pozicije ili stajati pa gledati!? Jeste! Ali, nije to ultra, to je moderni fudbal i karta za mec na takvom stadionu, ako je recimo liga prvaka, iznosi ko moja plata.
Football is for you and me, not for industry !!!