Razgovor Ariela Helwaina i Cormiera:
Helwani: Mislim da će Gaethje biti njegov najveći izazov, uzevši u obzir njegovo hrvanje, odbranu od rušenja, njegove udarce, koliko jako udara. Ako nekako, samo nekako uspije održati ovu borbu na nogama, čuvajte se.
DC: Sretno sa tim. Ne postoji čovjek između 70 i 85 kilograma koji može održati borbu na nogama protiv njega.
Helwani: GSP.
DC: Volim ga, ali i njeg ruši dole. Khabib protiv GSP bi bila najveća borba ikad.
Helwani: Ako dođe do borbe u narednu godinu dana, GSP će ga pobjediti. I dalje je u sjajnoj formi. Vidio si ga kako izgleda. Malo sam zabrinut zbog duge pauze, ali zbilja mislim da posjeduje vještine da pobjedi. Stvarno misliš da ga može tek tako rušiti? Ko bolje udara?
DC: GSP bolje udara.
Helwani: Onda ako ga ne može rušiti...
DC: U tome je stvar. Ne bi uopšte bilo pitanje može li ga rušiti. On bi ga srušio. I jednom kad bude srušen, ostat će zaglavljen dole. Tu počinju problemi.
Helwani: Misliš da će GSP ostati zaglavljen dole? Jesi ti lud?
DC: Brate, ja sam teška kategorija. Kad je Khabib na meni na treningu, ne mogu se tek tako otrgnuti od njega. Moram se zaista, zaista potruditi. To se ne bi trebalo dešavati. Mogu misliti kakav je osjećaj borcima iz njegove kategorije. Čuo si Poiriera: „Jednostavno ga ne mogu skinuti sa sebe“. Ako dođe do borbe, Khabib pobjeđuje.
Helwani: GSP je najveći borac svih vremena.
DC: GSP je možda najveći borac svih vremena, ali je Khabib najdominantiji borac svih vremena. Ono što on radi ljudima, 28 – 0, bez i jedne greške ili problema.
Helwani: Treća runda protiv Conora.
DC: Sad ćemo analizirati svaku rundu? On je toliko dominantan da se traži bilo šta.
Helwani: Ako pređe preko Gaethjea, što mislim da će biti njegov najveći test do sad, misliš da će doći do borbe protiv GSP?
DC: Mislim da će je pokušati ugovoriti.
Helwani: Uvijek je problem bio u tome što ne žele da se desi da GSP pobjedi i onda se opet povuče. Ne mogu praviti pare od borca koji se neće boriti. Ali, ako to bude Khabibova oproštajna borba.
DC: Mogu od tog napraviti najveću moguću borbu. Nadam se da bi navijači bili prisutni, bila bi to neviđena atmosfera.
Helwani: Prošle sedmice sam pričao sa GSP, on nije imao pojma ni o čemu, ali pitao sam ga da li je vidio da je Dana izjavio da se slaže sa tom borbom, on je počeo govoriti: „Sranje, kad sam pomislio da je gotovo, vraćaju me nazad“.
DC: Stvarno je zainteresovan?
Helwani: Da! Ne samo to, počeo je glasno razmišljati: „Moram sad nazvati moje trenere, u dobroj sam formi...“. Pričao je sam sa sobom i ja sam ga prekinuo: „George, nisu ti još uvijek ponudili borbu, ovo je sve onako“. Ali um mu se upalio.
DC: Zato što je takmičar i zato što je velik, i kad se spomene izazov poput ovog, ne može se suzdržati. Khabib, ko drugi može zainteresovati GSP?
Helwani: To je to.
DC: Niko drugi.