coelho41 je napisao/la: ↑15 avg 2020, 23:37
Kakve dvije noći za njemački fudbal i za Bayern.
Mislim da sada možemo lagano da se javno nadamo njemačkom finalu, pošto do sada je ta želja tinjala u meni potajno.
Također, na kraju se ispostavilo da su obje lige(francuska i njemačka) profitirale od manjeg broja utakmica i puno više prostora za odmor.
Ne možemo više govoriti o sreći Lyona, nakon Juveta i Citya, nije slučajno. Zadivljen sam prizorima u 93. minuti gdje vode 3-1 protiv Citya i njihova odbrana stoji visoko i ne dopušta protivnicima da ih dovede do bunkera, to su 4 ekipe ove godine uspjele, od čega su dvije(Liverpool i City) već ispale iz Lige Prvaka.
Ma u četvrtfinalu su u pravilu i morala ove sezone biti 2 njemačka kluba (govorim sada prvo o četvrtfinalu), samo što je nekako po mnogim stvarima bilo izvjesnije da to pored Bayerna bude BVB. BVB je u prvom susretu (u osmini) PSG imao u šaci, a posrnuli su i zakazali u revanšu. BVB je faktički funkcionalniji tim od PSG-a, koji često liči, praktički svih ovih godina kao skupina razbacanih zvijezda. Pa ono ako im prođe na individualni kvalitet prođe. Sada je pitanje da li je ovo kod PSG-a u utakmici protiv Atalante bio zaista znak, da se kod njih budi kod neko zajedništvo i pobjednički mentalitet (obzirom da su stisnuli i u samom finišu preokrenuli rezultat) ili je ono bila slučajnost. Ali eto po individualcima njih je čovjek i mogao očekivati u polufinalu. Dok Lyon dosta kvalitetom zaostaje za svima na ovom finalnom turniru, kao što zaostaje i u odnosu na Juve. Ali su ipak izbacili i Juve i Man. City, jer su se borili ludo i vjerovali u prolaz. Protiv Cityja im jeste pomoglo što je samo jedna utakmica bila u pitanju.
Leipziga smo mogli očekivati u osmini, tu smo se pitali da li će podleći zbog neiskustva, jer ipak naletili su na ne tako neiskusan Tottenham, kojeg su rutinski riješili. Poslije se onda znalo i da mogu i ne moraju dalje, jer su već dosta postigli. Po meni se znalo da imaju neke šanse protiv Atletica. Generalno možda je i njima jedna utakmica išla na ruku, ali ko zna. A definitivno imaju jači tim od Lyona, od PSG-a su individualno slabiji, ali svakako zbog svog dobrog sistema i pristupa itekako imaju šansi. RB je taktički dobar, a imaju solidan izjednačen kadar i zaslužili su polufinale.
U svakom slučaju 2 njemačka tima su se mogla očekivati do četvrtfinala a ono u polufinalu eventualno i to prije se moglo očekivati da to budu Bayern i BVB. Kako god okreneš u BuLi se uvijek nađu 2-3 tima koja bi mogla otići daleko, drugo je to što nekad iznenade, a nekad i totalno podbace pojedini. Liga prvaka je specifično takmičenje i dnevna forma (pored svih drugih faktora) isto zna biti presudna.
Što se BuLi tiče moglo je čak još bolje biti, da zbog gore objašnjenog, budu i 3 tima u četvrfinalu. Ali 2 u polufinalu su svakako ogroman uspjeh i tu se sada baš nema šta kukati...
A kod Francuza je ovo prvi put da imaju 2 tima u polufinalu i kažem pogotovo plasman tog drugog tima u polufinale, u ovom slučaju Lyona malo je više rezultat ovih posebnih okolnosti. Ali Ligue 1 jeste jedna od liga petice, samo mislim da jednim dobrim korakom zaostaje za ove sve 4 preostale lige petice.
Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland