AshburtonG je napisao/la: ↑26 avg 2020, 17:45Ausbildung je bukvalno ponavljanje srednje skole, odnosno na nasem "zanatske"/strukovne skole. Vecina ljudi, a i zena upisuju taj Ausbildung sa zavrsenom srednjom skolom. 90% ausbildunga mozes upisat sa zavrsenom osnovnom skolom. Mi pricamo ovdje od fakultetskom obrazovanju, a na isto se i moj post odnosio. I da, bira se Ausbildung za Pflegekraft, jer je to trenutno najlakse za upad. Da se traze profesori bosanskog, svi bi odjednom upisivali taj ausbildung. Po meni je to trbuhom za kruhom, a ne sticanje znanja i interesovanje za nesto. Normalno da je bolje i to, nego nista, pa radit na bausteli ili ciscenje, ali nije bila to poenta mog posta. A i negdje sam skoro citao neku statistiku, da je prosjek godina stranaca koji upisuju Ausbildung u DE dosta preko 20g, sto samo potvrdjuje ovo sto navedoh iznad. Ausbildung Svabe rade sa 16 godina.
I sam sam trenutno u procesu prelaska u Njemacku. Dobio sam solidnu ponudu, da nastavim skolovanje preko jedne njemacke firme. I tu se slazem, draze mi je radit taj nastavak za 1000e netto, pa uzimat ozbiljnije novce nakon diplome, nego radit cijeli zivot za 1500-2100max.
Medicinski tehnicar i medicinska sestra nisu bas isti poslovi, jer su tamo to dvije razjedinjene pozicije,a 4k brutto na pocetku za sestru je pretjerana cifra, pogotovo ako se gleda prosjek. To je blize 3k.(https://www.praktischarzt.de/medizinisc ... nt%20wird.). Bio sam kod par prijatelja tamo i mogu ti reci, da te bajke koje su tebi pricali su mozda individualni slucajevi, imale srece ili nesto drugo. Da je posao "zguza na guz" radile bi ga Njemice, ne bi se bakcale poslovima u supermarketima i ostalim slicnim poslovima, jer se i za vecinu njih trazi Ausbildung, a Njemacka ne bi trazila toliki broj stranaca, bez ikakve integracije i osnovnim znanjem jezika. Level iznad poslova, koji se mogu radit bez ikakve kvalifikacije i to je to.
S druge strane, sto se tice tih tehnickih zanimanja, mnogo bolje se spremi za posao, od teorijski orijentiranog fakulteta, na kakvom sam i ja nazalost bio, te tu na kraju i nema velike razlike u platama, jedino sto se sa npr. bachelorom mozes kandidirat za neke pozicije, koje ne mozes sa samo zavrsenim ausbildungom te oblasti.
Sve ja to znam brate, poenta je da imas priliku. Pogotovo ako si dole kod nas fulio zanimanje, a 70% ljudi jeste.
Fakultet mozes relativno lako upisati, imas samo administrativne troškove po semestru. Inače je besplatno.
Ovo za tehničara i sestru, kao i većina naših ljudi, tako sam odvojio gender u zanimanju. Glupo mi reći medicinski brat, pa kažem tehničar.
I vjeruj mi da je tako, evo cure završile ausbildung i sredile se tako, dobra plata. Onda drugi slučaj, kod doktora mog rade 2 naše cure, isto im visoka plata, pa ove 3 jaranice na univerzitetskoj klinici u Minhenu. Plate im vrh, a kazu pola zadataka sto bi dole radile, ovdje ne rade. Ne znam jesu li bas one imale samo srecu, al tako je.
Uostalom bio sam u bolnici, bukvalno ne zguza na guz posao, donosila mi sestra da jedem 3x dnevno, pratila temperaturu, pitala jel mi sta treba i obavještavala ako moram na kontrolu jer je dezurni doktor tu.. doktor davao i infuzije, i injekcije i sve ostalo. Sto se tice supermarketa, otkud ti to da su masovno svabice tu? Ima puno i strankinja, citaj tablicu s imenom.. a ako su svabice, onda su masovno starije zene, ili ove mladje neambiciozne.
Sve u svemu, imas bruku sansi da napravis nesto od života, dok nam dole maticne drzave ne nude vise od jedne, ako i nju na pravi nacin. I ko god misli da ne moze bolje, nek dodje i nek proba..