Migrantska kriza u BiH
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Migrantska kriza u BiH
Lik iz Maroka potrošio 25.000 eura na put do BiH. Otkud mu? Vila sa sedam soba se u Maroku prodaje za 40.000 eura.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
- AshburtonG
- Kontakt:
Zato sto im je to najblizi nacin dodji do EU kopnenim putem.alan_kardec je napisao/la: ↑07 sep 2020, 17:03Meni samo nije jasno kakvi yebeni migranti iz Pakistana, Alžira, Maroka... Ajd ok Sirijci, država im je razorena, rat, neimaština, shvaćam sve... al ovi ostali... Šta će Marokanci i Alžirci ovdje? Kakav je tamo rat? Hoće u EU, hoće u Njemačku preko Grčke, Mađarske, Hrvatske... a lafo nemaju keša. Pa valjda ako si kokuz ideš najbližim putem u EU, do Španije, Italije, Portugala... Šta koji qrac tražiš na Balkanu?
Kopneni put je mnogo jeftiniji, ali i sporiji(u njihovom slucaju). Vodeni saobracaj je jako skup, pogotovo ako neko(kapetan) potencijalno radi kaznjivo djelo, a pogotovo prijevoz ljudi. Enormne cifre su u pitanju samo da se prebaci sa turske na grcku obalu, o ovim duzim relacijama ne bih ni zamisljao. Putovanja na svoju ruku, tom vrstom prijevoza, uglavnom zavrsavaju fatalno, usljed morskih (ne)prilika. Mnogo se lakse orijentirat na kopnu, nego na otvorenom moru. Mnogo je lakse pronaci hranu i sve ostale stvari, nego na moru.
Uglavnom, mnogo vece su im sanse da se domognu EU preko kopna, nego preko mora. Druga opcija zahtijeva poklapanje svih mogucih faktora, dok sa prvom imas mnogo vise sanse za improvizaciju, ako uzmes u obzir da je Gibraltar jako dobro zasticen kao svojevrsna EU granica.
Doduse, stanovnistvo obalnih podrucja Alzira i Maroka svakako i nema bas previse motiva da napustaju zemlju.
šalju ih po dvojicu-trojicu, bili su na letu za istanbul nedavno sa nekim likom iz IOMa
Znam da deportacija nije moguca ako oni to ne zele, a da je "zmirenje na jedno oko" ilegalno. Ali sa druge strane, ilegalno je i to sto Hrvati prebijaju i nama vracaju te iste migrante, tako da bih drage volje bio spreman prihvatiti to da mi zmirimo na jedno oko i pustamo njih da ilegalno predju u Hrvatsku.Kajzer10 je napisao/la: ↑07 sep 2020, 16:44Od te tri mjere, dvije nisu moguce because Bosna. Deportacija nije moguca taman da si Njemacka.dscile je napisao/la: ↑07 sep 2020, 16:13Mozda ispadnem neki rasista, ali stvarno ne vidim sto bismo im mi pruzali sve to. Em ni oni ne zele biti u BiH, em mi imamo dovoljno svojih problema i bez davanja poslova migrantima i izdvajanja novca za njihove casove jezika i integraciju. Osim ako se ne radi o ljudima koji mogu znacajno doprinijeti drustvu, odnosno npr. akademskim gradjanima ili ljudima cije je zanimanje deficitarno u BiH.AshburtonG je napisao/la: ↑07 sep 2020, 16:08Slazem se, da treba pisati/pricati o tome, ali na prvi val politicke rasprave doci ce admin i zakljucat je.
Moj stav sto se tice migranata je jako precizan i jasan. Svima koji mogu dokazat identitet, a da to nisu krivotvorene isprave, bez ikakvog zivotnog backgrounda i dokaza, bih pruzio mogucnost integracije u drzavu(besplatno ucenje jezika, prilagodjavanje kulturi, mogucnost posla), a sve ostale prvim autobusom/avionom nazad u zemlju iz koje tvrde da dolaze. Nerealno mi je da 95% njih sacuva sve osim bilo kakvog dokaza o identitetu.
Za mene jedino rijesenje je strozija kontrola granice, deportacija i zmirenje na jedno oko sto se tice granice sa Hrvatskom.
- RacioEmocionalan
- Kontakt:
Naša posla. Ovdje se tačno vidi koliki smo **** od države i ko nas vodi. Uskraćuješ prava domicilnom stanovništvu da bi ovi bolidi pravili svakodnevno probleme. Nije im prvi put da nas prodaju mater im ****!kraljttbvb je napisao/la: ↑07 sep 2020, 17:46
Ova tema nikoga ne interesuje dok mu migranti ne dodju pred kuću.
Sve je u fazonu, neka ih gore u Krajini, a kad dodju nama pred kuću onda će biti kuku lele.
A tad će vec biti kasno![]()
Nažalost ovako se i država ponaša, umjesto da ih šalje avionima što dalje, u matične zemlje, puštaju ih da budalesaju po Krajini...
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.
Imam tri prodavnice u krugu 100m i na svakoj prodavnici po tri migranta. Kad god neki novi dodje pridjem, pitam odakle je, gdje planira i sl. Od njih na desetine koji su bili u mojoj mahali, samo je jedan bio iz Sirije. I to je dosao pred vrata, vidjeo papuce ispred, pozvonio i pitao na engleskom bismo li mu mogli dati papuce za ženu, nema papuče. Majka kupila tri para, čovjek se zahvalio i nikad ga više nisam vidio. Ovi ostali su Pakistan, Alzir, Maroko i Afganistan. Sto se tice situacije u Sa, na desetine puta sam upitan za drogu od Marokanaca. Dvojica su pratili zenu da joj ukradu kese nedavno, dosla zena pozalila se, da je prate, po mahale ih kuhinjskim noževima ganjalo. Sreca nasa pa nam je mahala naopaka, pa i bez njih imamo patrole svakodnevno, tako da su vecinom mirni.
7 1 2 1 0
-
- Kontakt:
Ne znam mozda im familija salje kad stignu gdje trebaju pojma nemam ali sam dosta itslija njemacka tako da ih vidjamASD je napisao/la: ↑07 sep 2020, 17:39Ma samo im manje podapinjati, neka idu za Njemačku, Austriju, ne smetati im.
Na koji način rade ako odu bez papira?nebeskasila je napisao/la: ↑07 sep 2020, 16:26Pa svi oni rade po njemackoj italiji ili francuskoj naravno oni koji se docepaju u njemackoj me cak jedan migrant castio kafom kad sam rekso da ssm iz bosne. Isto bio u bosni dok se nije docepao njemacke i dobio posao pa radi. Mogli bi i kod nas raditi i postovati zakon drzave. U bihacu smo ih sve primili fino hranili oblacili pa su vratili na najgori moguvi nacin
-
- Kontakt:
Pa ovo je problem cijele nam drzave ali dok su u bihacu briga onog iz mostara sta se desava. A za godinu ce ih u cijeloj bosni biti na hiljade ps ce svi vidjeti ksko jekraljttbvb je napisao/la: ↑07 sep 2020, 17:46Ova tema nikoga ne interesuje dok mu migranti ne dodju pred kuću.nebeskasila je napisao/la: ↑07 sep 2020, 14:56Ne znam jel moze tema ako ne obrisite
Napravio sam da vidimo kakvo je stanje u kojem gradu ima li problema i te stvari
Sve je u fazonu, neka ih gore u Krajini, a kad dodju nama pred kuću onda će biti kuku lele.
A tad će vec biti kasno![]()
Nažalost ovako se i država ponaša, umjesto da ih šalje avionima što dalje, u matične zemlje, puštaju ih da budalesaju po Krajini...
Yebani smo mi, nasa djeca.....i njihova djeca...
Emancipate yourselves from mental slavery...
Memento Mori...
Memento Mori...
Nikog niko ne salje. To je njihova dobra volja da se vrate kuci, iom im sve omoguci.
Max Allegri
Fini momci. Meni pomogli da iznesem stvari iz stana.
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜
-
- Kontakt:
I mojoj poznanici isto. Ona bila na moru, oni joj iznijeli stvari iz kuce. Jos joj nisu ni javili. Legende.
- StrikeWarzone
- Kontakt:
Jel dobra poznanica?Bajramovic1999 je napisao/la: ↑07 sep 2020, 23:51I mojoj poznanici isto. Ona bila na moru, oni joj iznijeli stvari iz kuce. Jos joj nisu ni javili. Legende.

Htjeli su da te gase, yeb'o si im mater!
U Tuzli je stanje sa migrantima katastrofalno. Ljudi se okupljaju po parkovima u rubnim dijelovima grada ali ih ima i u centru , sjede piju sve u coporima po 5-6 mladih crnih ljudi (svaki ima noz). Nije nikako ugodno kad ides sam ili sa djevojkom/zenom kada setas i moras proci pored njih. Ispred trznih centara uvijek ima po 5-6 migranata koji stalno prilaze traze pare (ni jedan ne nosi masku). Neki dan usao u market kad ulaze 2-3 idu traze svijece ni jedan nema maske ,a mi svi moramo maske nositi i jos niko nista oni sto rade sute jos im ono pomazu smiju se (debili). Ulaze u napustene objekte/garaze i uvijek nesto zapale kad izlaze. Policije nigdje nema pogotovo u ovom donjem dijelu grada nema npr 2-3 policajca da stalno setaju kvartom da patroliraju. Posto zivim na prizemlju par puta sam svjedocio u sitne sate kako pijani ometaju mir , urlicu okolo (nije ni malo ugodno kada te probude arapski urlici u 2-3 h ujutru).
Po meni samo treba silu primjenjivati da im bude sve teze i teze preko Bosne ici. Policija ih treba samo batinati jer je 95% tu kriminalaca / alkosa / naromana.
Po meni samo treba silu primjenjivati da im bude sve teze i teze preko Bosne ici. Policija ih treba samo batinati jer je 95% tu kriminalaca / alkosa / naromana.
Jedan grad jedna ljubav -- Sloboda Tuzla 1919
Azmir Husic i Jasmin Imamovic nisu jedni od nas !!!
ǝpnsɐɹpǝɹd ısnɹ ǝظuɐuz
NSBIH skupina lopova , SAVEZ NAPOLJE !!!
Azmir Husic i Jasmin Imamovic nisu jedni od nas !!!
ǝpnsɐɹpǝɹd ısnɹ ǝظuɐuz
NSBIH skupina lopova , SAVEZ NAPOLJE !!!
apsolutno se slažemSlobodas je napisao/la: ↑08 sep 2020, 11:49U Tuzli je stanje sa migrantima katastrofalno. Ljudi se okupljaju po parkovima u rubnim dijelovima grada ali ih ima i u centru , sjede piju sve u coporima po 5-6 mladih crnih ljudi (svaki ima noz). Nije nikako ugodno kad ides sam ili sa djevojkom/zenom kada setas i moras proci pored njih. Ispred trznih centara uvijek ima po 5-6 migranata koji stalno prilaze traze pare (ni jedan ne nosi masku). Neki dan usao u market kad ulaze 2-3 idu traze svijece ni jedan nema maske ,a mi svi moramo maske nositi i jos niko nista oni sto rade sute jos im ono pomazu smiju se (debili). Ulaze u napustene objekte/garaze i uvijek nesto zapale kad izlaze. Policije nigdje nema pogotovo u ovom donjem dijelu grada nema npr 2-3 policajca da stalno setaju kvartom da patroliraju. Posto zivim na prizemlju par puta sam svjedocio u sitne sate kako pijani ometaju mir , urlicu okolo (nije ni malo ugodno kada te probude arapski urlici u 2-3 h ujutru).
samo udri stoku garavu,jesam šovinist

-
- Kontakt:
Sad mogu reći onu staru izjavu "zakazala je država" , ali i to je više dosadilo slušati. Prolazio sam kroz V.Kladušu stanje je bilo kao da sam na Bliskom Istoku ,a što se Bihaća tiče fakat mi izgleda jezivo. Što se tiče ostalih gradova bar u USK-a ako ne shvate ljudi ozbiljno situaciju pitanje je vremena kad će i oni tako izgledati.Mislim da USK treba primiti maximalno do 500 ljudi , jer toliko podnijeti možemo (i to 250 muških i 250 ženskih osoba).Također , narod Krajine(a i ostalih djelova BiH) treba početi prijavljivati ilegalne smještaje u privatnim kućama ,a kantonalne inspekcije efekasnije djelovati.Slobodas je napisao/la: ↑08 sep 2020, 11:49U Tuzli je stanje sa migrantima katastrofalno. Ljudi se okupljaju po parkovima u rubnim dijelovima grada ali ih ima i u centru , sjede piju sve u coporima po 5-6 mladih crnih ljudi (svaki ima noz). Nije nikako ugodno kad ides sam ili sa djevojkom/zenom kada setas i moras proci pored njih. Ispred trznih centara uvijek ima po 5-6 migranata koji stalno prilaze traze pare (ni jedan ne nosi masku). Neki dan usao u market kad ulaze 2-3 idu traze svijece ni jedan nema maske ,a mi svi moramo maske nositi i jos niko nista oni sto rade sute jos im ono pomazu smiju se (debili). Ulaze u napustene objekte/garaze i uvijek nesto zapale kad izlaze. Policije nigdje nema pogotovo u ovom donjem dijelu grada nema npr 2-3 policajca da stalno setaju kvartom da patroliraju. Posto zivim na prizemlju par puta sam svjedocio u sitne sate kako pijani ometaju mir , urlicu okolo (nije ni malo ugodno kada te probude arapski urlici u 2-3 h ujutru).
Kulturne razlike su vidljive i osjete se , Arapi ne pripadaju kulturno u Europu .Također , znamo da odbijaju integraciju u BiH, te ko god odbije treba dobiti mogućnost da se vrati u (ako mu se identitet ne zna) matičnu Tursku(Erdoan je rekao da ima mjesta za sve pa neka im i pasoš da). Što više migranata bude u BiH to će se nivo ksenofobije povećavati ,jednom eskalirati može.Naravno i tad će institucije zakazati.
USK gubi na turzimu opasno , dok se privatnici koji rentaju i legalno centre ili hotele munjevito bogate . Narod Krajine , Tuzle i čitave BiH ne treba zanimati šta misli IOM , Europska komisija i ostale organizacije i institucije nego sigurnost njih i njihove imovine.
StrikeWarzone je napisao/la: ↑08 sep 2020, 06:09Jel dobra poznanica?Bajramovic1999 je napisao/la: ↑07 sep 2020, 23:51I mojoj poznanici isto. Ona bila na moru, oni joj iznijeli stvari iz kuce. Jos joj nisu ni javili. Legende.![]()

Život je pun uspona i Padova je grad u Italiji.
- Gumistucna
- Kontakt:
Kod nas u Srebreniku ih ima ,50 -100,iskreno ,ja ih ne volim,bili dobri il losi.
Al pričo sam s jednim iz Libije,43 godine,nisam se mogo načudit,čist,okupan,ljubazan, dobar engleski.
Ja ga pitam šta to bi u Libiji tako jaka država,čovjek zaplaka i kaže šta bi ti mislio o svojoj drzavi gdje ti dođu vojnici i strijeljaju sve što imaš tebi pred očima...
Jbg
Al pričo sam s jednim iz Libije,43 godine,nisam se mogo načudit,čist,okupan,ljubazan, dobar engleski.
Ja ga pitam šta to bi u Libiji tako jaka država,čovjek zaplaka i kaže šta bi ti mislio o svojoj drzavi gdje ti dođu vojnici i strijeljaju sve što imaš tebi pred očima...
Jbg
А " &, & ?
В ? ? &
Не $ свій & &
& " в &.
Slava Ukraini
В ? ? &
Не $ свій & &
& " в &.
Slava Ukraini