Književnost

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Devil
Moderator
Kontakt:

Re: Književnost

Post Postao/la Devil » 16 dec 2010, 19:27

Makaveli je napisao/la:
gollum je napisao/la:Upravo ta. Najvise me zaintrigirao dio o Dinamu iz Kijeva, Lobanovskom i njihovom sistemu rada.
de nam u kratkim crtama opisi :D budi kolegijalan..neki nemamo priliku kupiti tu knjigu...

ili je ostalo primjeraka,pa da odem potraziti :roll:
Odprilike knjiga je napravljena kao pandan "Stadionskoj groznici" ako si citao od Nika Hornbya.Uglavnom u Kuperovoj knjizi objasnjeni su neki detalji poput ovoga sto je @gollum spomenuo,kao pobeda Holandjana na EP 1988 protiv Nemacke,ili veliko rivalstvo izmedju Celtica i Rangersa,pa onda opisivanje fudbala u Africi kako su kao neki vracevi godinama pomocu gatanja sastavljali ekipu,pa onda desavanje na ulicnom fudbalu u Brazilu.pa spominje i Herthu iz Berlina,onda spominje i vojsku u fudbalu,i njen odnos prema istom...

Ja sam ovu knjigu uzeo 2008.na sajmu tada je tek i prevedena na srpski jezik,i ko je nadje nece se pokajati kada je procita.
Ja sada trenutno citam jednu knjigu povodom 100 godina Artmedie,koju sam uzeo nedavno u Bratislavi,nisam imao vremena da je puno citam ali u prvih nekoliko strana lepo je obradjeno od pocetka stvaranja ovoga kluba.
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

nevjernik
Kontakt:

Post Postao/la nevjernik » 16 dec 2010, 20:12

@Devil jesi li citao od njega "Ajax, holandjani, rat"?

na netu nema nikakvih informacija o knjizi :|
"Smatram hrabrijeg onog koje prevlada svoje želje, nego onoga koji pobijedi svoje neprijatelje; jer najteža bitka je nad sobom samim." - Aristotel

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 16 dec 2010, 20:22

nevjernik je napisao/la:@Devil jesi li citao od njega "Ajax, holandjani, rat"?

na netu nema nikakvih informacija o knjizi :|
Nisam citao,cuo sam za tu knjigu,ali je nisam nigde nasao kupiti u Beogradu,a bas i nisam toliko bio zainteresovan da je uzima preko neta.Od Kupera imam jos "Fudbal za vreme WW II" na engleskom.
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

*p!p!t@*
Kontakt:

Post Postao/la *p!p!t@* » 16 dec 2010, 20:24

Stepaski vuk :) Cista filozofija :D

Najbolja knjiga
Urbanovo = Prknovčići

Pravda za Prknovčiće!

Red Army prestati neće nikada!

T-MAC
Kontakt:

Post Postao/la T-MAC » 16 dec 2010, 20:25

*p!p!t@* je napisao/la:Stepaski vuk :) Cista filozofija :D

Najbolja knjiga
zbog te knjige,ne znam ni sam..

tezu nisam citao....mrzim te filozovske knjige... :evil:
Azra,EKV,Balasevic,Divlje Jagode,Riblja Corba,Indexi,Film,Zabranjeno Pusenje,Bajaga.
Guns n'Roses,Judas Priest,AC/DC,Queen,Led Zeppelin,Iron Maiden,Black Sabbath
Edvin Po je idol jedne generacije !

nevjernik
Kontakt:

Post Postao/la nevjernik » 16 dec 2010, 20:30

@Devil ma znam, tesko se moze nabaviti, zato i pitam

@pipita

jel to ono o onom liku sto zivi u iznajmljenim sobicama i sa sobom uvijek nosi kofer sa knjigama, sjecam se iz srednje skole
"Smatram hrabrijeg onog koje prevlada svoje želje, nego onoga koji pobijedi svoje neprijatelje; jer najteža bitka je nad sobom samim." - Aristotel

T-MAC
Kontakt:

Post Postao/la T-MAC » 16 dec 2010, 21:02

nevjernik je napisao/la:@Devil ma znam, tesko se moze nabaviti, zato i pitam

@pipita

jel to ono o onom liku sto zivi u iznajmljenim sobicama i sa sobom uvijek nosi kofer sa knjigama, sjecam se iz srednje skole
ma prica o hariju heleru...koji je podvojena licnost---
Azra,EKV,Balasevic,Divlje Jagode,Riblja Corba,Indexi,Film,Zabranjeno Pusenje,Bajaga.
Guns n'Roses,Judas Priest,AC/DC,Queen,Led Zeppelin,Iron Maiden,Black Sabbath
Edvin Po je idol jedne generacije !

gollum
Kontakt:

Post Postao/la gollum » 16 dec 2010, 23:45

Makaveli je napisao/la:
gollum je napisao/la:Upravo ta. Najvise me zaintrigirao dio o Dinamu iz Kijeva, Lobanovskom i njihovom sistemu rada.
de nam u kratkim crtama opisi :D budi kolegijalan..neki nemamo priliku kupiti tu knjigu...

ili je ostalo primjeraka,pa da odem potraziti :roll:
Slusaj sad 'vamo. :)

Autor knjige je posjetio Kijev 1992. godine. Vremenski kontekst u kojem se desila posjeta je bitan.
Ukrajina je tada jos uvijek bila mlada drzava (nakon raspada SSSR-a) i suocavala se sa puno problema, a drustveni standard je bio jako nizak. Tako je npr. predsjednik drzave imao mjesecnu platu oko 40 dolara. Medjutim, dok je vecina ljudi zivjela u bijedi, igraci Dinama su vozili Mercedese, a predsjednik kluba je imao dva. Trazeci razloge tako dobre financijske situacije, autor ce otkriti da je Dinamo najmanje sportski klub.
Ukrajina je jos uvijek formirala sopstvene zakone, pa je bilo puno rupa u istima. Ljudi koji su rukovodili klubom, a bili su to uglavnom najutjecajniji ljudi u drzavi, su vjesto koristili te rupe. Stranci su ulagali u klub, i sasvim legalno se zaradjivao ogroman novac. Dinamo je u to vrijeme mogao kupiti najbolje svjetske igrace, mogao je ponuditi vise novca nego najveci svjetski klubovi. Zasto nije? "Zato sto bi se ljudi u Ukrajini pobunili", glasio je odgovor jednog clana Uprave.

Eh, al pusti to, ono najbitnije tek slijedi. :)
Sporedna uloga u prici je Valerij Lobanovski, a glavna izvjesni profesor fizike Zelencov. Dinamo je predvodjen Lobanovskim osvojio Kup kupova 1986. Igraci su bili kao roboti. Nekoliko njih je otislo u strane klubove, ali nisu uspjeli. Medjutim, u Dinamu su igrali odlicno.
Razlog lezi u timskoj igri, metodama rada i tzv. "nauci o fudbalu" koju je prof. Zelencov razvijao u svom podrumu. Lobanovski je u to vrijeme davao izjave tipa: "Ako ekipa ne pravi vise od 15 do 18 posto gresaka u igri, ona je nepobjediva!" Brojevi nisu bili slucajni, to je rezultat silnih istrazivanja koje je vodio Zelencov. Imali su kompjuterski program koji je analizirao ucinak svakog igraca, i davao mu konacnu ocjenu izracunatu cak do trece decimale!
I, sad slag. Velik broj igraca koji su dolazili u Dinamo je biran na osnovu kompjuterske igrice! Zelencov je smislio nekoliko igrica koje su, po njemu, mogle utvrditi razinu inteligencije, brzinu, refleks, pamcenje, itd. kod svakog igraca. Mozda je sve to slucajnost. Ali, to nije sve. :)
Ista kompjuterska igrica je izabrala svih 20 igraca SSSR-a za EP 1988.! Javnost je bila zapanjena izborom igraca, nasla su se tu neka neocekivana imena, ali SSSR je stigao do finala! Pobijedili su Holandiju (van Basten, Gullit, Rijkaard, Koeman, Winter), Italiju (Maldini, Bergomi, Baresi, Donadoni, Mancini, Vialli) i Englesku (Shilton, Lineker, Adams, Robson, Hoddle).

To je to, ukratko. Ovaj drugi dio je taj koji je meni bio najzanimljiviji. Jos sam ja tu unio dramaturgije, vjeruj mi, ovo je bolje od same knjige. :lol:
U knjizi jos postoje price o rivalstvu Njemacke i Holandije, fudbalu u Berlinu prije, za vrijeme postojanja i nakon rusenja zida, fudbalu u Moskvi, o Paulu Gascoigneu, Heleniu Hereri, Rogeru Milli, Garrinchi, Barceloni, Mendeli, Bobiju Robsonu, fudbalu u Africi, Barseloni, Old Firmu, Bad blue boysima, Tudjmanu, Ciri, itd., itd...

P.S. Poveca ja prodaju knjige za 5%. :lol:
Seks je užitak, a gol je ekstaza.

"Taktika je bila ne primiti gol. Funkcionirala je odlično sve dok nismo primili gol."

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 22 dec 2010, 18:33

@Tanzla,

Samo da ti ka`em da sam ponio na odmor LOTR. Ne bude li mi leg`o, dobro se drzi :mrgreen: (ispricavam se zbog nemogucnosti pisanja afrikata, sturih se sa ovom gluposcu od tastature :( ).
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

tanzla
Kontakt:

Post Postao/la tanzla » 23 dec 2010, 14:53

Monolog je napisao/la:@Tanzla,

Samo da ti ka`em da sam ponio na odmor LOTR. Ne bude li mi leg`o, dobro se drzi :mrgreen: (ispricavam se zbog nemogucnosti pisanja afrikata, sturih se sa ovom gluposcu od tastature :( ).
Haha, raduje me. Ne brini se, ima da legne.

Ja prekjučer progutao "Hobita" od Tolkina. Mnogo dobro. Jedva čekam ekranizaciju.

Uživaj u odmoru i pustolovinama Družine prstena.

p.s. jesi ponio sva tri dijela?
I ne zamjeramo zbog nedostatka afrikata, razumljivo je i ovako :D
"What can men do against such reckless hate?" King Theoden

gollum
Kontakt:

Post Postao/la gollum » 24 dec 2010, 05:59

Uvjeren sam da ću mu ja biti najdraži lik. 8-)

"Taktika je bila ne primiti gol. Funkcionirala je odlično sve dok nismo primili gol."

fera
Kontakt:

Post Postao/la fera » 24 dec 2010, 10:59

tanzla je napisao/la:
Monolog je napisao/la:@Tanzla,

Haha, raduje me. Ne brini se, ima da legne.

Ja prekjučer progutao "Hobita" od Tolkina. Mnogo dobro. Jedva čekam ekranizaciju.

Uživaj u odmoru i pustolovinama Družine prstena.

p.s. jesi ponio sva tri dijela?
I ne zamjeramo zbog nedostatka afrikata, razumljivo je i ovako :D
zlaja druze nije lud da placa taxu na to teske su te knjige :D
You are someone else I am still right here

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 24 dec 2010, 11:11

tanzla je napisao/la:p.s. jesi ponio sva tri dijela?
Samo prvi dio, ne vjerujem da bih imao vremena ostale procitati(a i "Prstenovu druzinu" sam tek sinoc kako tre'a uzeo u ruke).
fera je napisao/la:zlaja druze nije lud da placa taxu na to teske su te knjige :D
HAHAHAHAHAHHAHAHAHA :!: Koji si ti kralj, ocam'. :D
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

tanzla
Kontakt:

Post Postao/la tanzla » 24 dec 2010, 11:20

Hahaha fera kralju. Mislio sam da ima ono izdanje sa tankim koricama. :D :mrgreen:

reds_forever
Kontakt:

Post Postao/la reds_forever » 24 dec 2010, 19:04

gollum je napisao/la:Uvjeren sam da ću mu ja biti najdraži lik. 8-)
:lol: :lol: ili tvoj vjecni protivnik, Sam :lol: :?:

Jedan od meni omiljenih knjizevnih likova je Hamlet, laf, pravi laf. Inteligentan, dobar, sva ta tuga koja ga je snasla... jos se bas onako smekerski zna svadjati...
After all,there was no 'miracle' in Istanbul,there was just a man inspiring other men to victory,a man with whom..' You'll never walk alone '

"I wouldn't walk away. I'd fight to put it right next year because I'm not a quitter" - Daniel Agger

tanzla
Kontakt:

Post Postao/la tanzla » 24 dec 2010, 20:24

gollum je napisao/la:Uvjeren sam da ću mu ja biti najdraži lik. 8-)
Nemoj da zovem Semvajs Gemdžija! :D

gollum
Kontakt:

Post Postao/la gollum » 25 dec 2010, 02:27

The thieves, the thieves, the filthy little thieves. Where are they with my Precious? Curse them! We hates them. :P

sikirica
Kontakt:

Post Postao/la sikirica » 25 dec 2010, 11:11

Ma najbolja knjiga je ''Tri Jesina junacka dana''. :D
Je li iko citao tu knjigu?
Sjecam se,imao ja lektiru ovu gore i haj reko da probam nesta procitat,kao i svaku po 3-4 stranice.
Kad sam ja kreno nisam ni stajao sve dok nisam procitao.Uradim ja lektiru,spremio se da se javim prvi put lektiru.
Medutim,nije mi bilo dobro,razbolim se i ne odem u skolu sedmicu i nisam imao priliku odgovarati najbolju knjigu. :D
<3 Bosna i Hercegovina <3 Manchester United <3 NK Celik <3

tanzla
Kontakt:

Post Postao/la tanzla » 26 dec 2010, 20:16

gollum je napisao/la:The thieves, the thieves, the filthy little thieves. Where are they with my Precious? Curse them! We hates them. :P
Hahah, dobar. :D

Dobio sam danas filmove, sva tri dijela, ali extended versions.

Slobodno budite ljubomorni. :D

*p!p!t@*
Kontakt:

Post Postao/la *p!p!t@* » 26 dec 2010, 20:23

nevjernik je napisao/la:@Devil ma znam, tesko se moze nabaviti, zato i pitam

@pipita

Da upravo ta :D

Volim komplikovane knjige inace,a ne sranja tipa Starac i more(prica o tome kako jedna velika riba vuce jednog starca po moru i iz tih odgadjanja mi treba da izvlacimo pouke :? )...
Nezz koji je nas pisac bas protiv ovog tipa pisanja(Starac i more)
Urbanovo = Prknovčići

Pravda za Prknovčiće!

Red Army prestati neće nikada!

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: ASD, Bing [Bot], jasmin10, VivaLaStella i 13 gostiju.