Prijatelju, ti za sve te poslove, koje gore navodis, nemas kvalifikaciju. Odnosno, oni se mogu radit i bez kvalifikacije, a za takve poslove je "zaduzen" zakon o "Pravilu Zapadnog Balkana". Ne mozes ti dobit vizu na osvnovu kvalifikacije za lupam medicinskog radnika, a dobit ugovor cistaca tanjira u restoranu. Ne ide to tako.
Posto se ceka preko 2 godine inace, a trenutno je zapravo i prekinuto izdavanje termina na osnovu tog zakona, ja ne znam zbog cega si ti uopce zapeo sa tim hamalskim poslovima, ako zena ima jedan ispit do zavrseta fakulteta. Nek ga zavrsi sto prije i viza i posao su onda bukvalno zagarantovani, a ti ces moci u Njemacku preko nje, bez ikakvih komplikacija i problema. Svakako ce sav taj proces bit brzi od cekanja na termin, koji mozda i ukinu, ako se ne produzi zakon i iza 2022. godine.
Ovaj odlazak tvog prijatelja mi je jako sumnjiv, te je vrlo moguce da ide radit na crno ili ima neku sezonsku vizu. Pogotovo sto si naveo da nije imao nikvakvog kontakta sa konzulatom Njemacke.
Ti zapravo i jesi imigrant, ne znam sta mislis pod ovim da moras kao "migrant ici tamo"?
Jos jedan prijateljski savjet... nemojte se upustati u ovu avanturu bez da makar jedno zna jezik na minimalno B1. Nebitno da li se odlucite doci raditi kao, npr. peraci sudja ili projekt menadzeri u automotive industriji - minimalno jedno neka bude na B1 nivou sporazumijevanja, za pocetak.
Evo napisao ti je covjek, kao sto sam ti predlozio i ja u prvom postu. Samo jos jedna napomena, diploma jezika ne znaci da ce ta diploma za tebe i pricat. Ja se sjecam, kada sam tek dosao u Austriju, zavrsio sam relativno brzo B2 jezik, jer mi idu strani jezici od ruke, a i jer te na kursu pripremaju za polaganje tog ispita, a ne za generalno znanje njemackog. Moj opseg rijeci je bio debelo ispod tog nivoa, kojeg sam trebao znat, a skoro odlicnom ocjenom sam rijesio B2. Ne zelim te obeshrabrit, nego samo savjetovat, da se ne zaletis sa A1(jer tu ucis, dobar dan, moje ime je i eventualno koliko imas godina), jer ce ti bit mnogo tesko uopce uci u fazon samog jezika, ako nemas odredjeno predznanje.
Taj period zeninog zavrsavanja i kasnijeg priznavanja diploma obavezno iskoristite za ucenje njemackog, kako aktivnog, tako i pasivnog.