FK Sarajevo - ARHIVA POSTOVA 2

Moderatori/ce: hilmo,insider,MortemHz

Može li FK Sarajevo proći FC Milsami i tako se plasirati u 2. pretkolo Konferencijske Lige?

Da
141
67%
Ne
69
33%

Ukupno glasova: 210

samoSA
Kontakt:

Re: FK Sarajevo

Post Postao/la samoSA » 30 sep 2020, 14:10

PeppermintSA je napisao/la:
30 sep 2020, 13:41
Evo, da napišem i jedan nešto duži post glede tekme i cijele atmosfere oko nje. Mi se nalazimo pred jednom velikom kapijom, pozlaćenom kroz koju možda prođemo sutra, a možda prolazak odložimo na neko vrijeme - no kroz kapiju, sudeći po svemu, sigurno ćemo proći. Zaustavimo se na trenutak, smirimo loptu, fudbalskim žargonom rečenom i upustimo se u duboku reminiscenciju. Naš klub je četrdeset godina bio klub mahale i ulice u onom pozitivnom smislu. Klub sarajevske jalije i sarajevske čaršije, spona između tadašnjih komunističkih vlasti koje su, htjeli li danas priznati ili ne, bili nosioci modernosti te stare tradicionalne sarajevske čaršije. Dakle spona izmedju novog i starog, tradicije i modernosti, duha i materije. Iz današnje perspektive naš klub je bio klub vica i raje, avlije i bašče. Nikad nismo imali novac, bivali smo prvaci one velike države a da igrači plate primili nisu, nikad nismo bili državni projekt, krpili smo se ali znali smo zašto. Bili smo nešto značajnije i iskrenije od svih drugih. Onda je došao i prošao rat, a mi smo iz njega izašli sluđeni i ranjeni. Mučili smo se u nezavisnoj Bosni, bili smo u besparici, trpili smo razne uprave i diletante koji nam obećaše kule i gradove ali nas izradiše, trofeje jedva da smo osvajali, igrači su nam igrali na prazan stomak no mi smo vjerovali. Naučili smo se na vjeru. Lebdjeli smo negdje između sna i jave. Svi mi navijači, bilo licno ili preko svjedočenja naših očeva, djedova i komsija, sjećali smo se nekih prošli vremena kada su Franco Lovrić, Meho Brozovic, Zivkov, Hase, Ibro Biogradlic, Šaran, dva Boška na dva coska, Mirso Fazlagic, Vahidin, Tešan, Keli, Pape, Paja, Husref...žarili i palili, osvajajući ponešto, ne mnogo ali još bitnije - rasplamsavajuci imaginaciju čaršije i mahala. Od zlatara do kazandzija, od kujundzija do tekstilaca; od bogatoj pa do siromašnih sve tri vjere, imaginacija je rasplamsavana kao vječna vatra koja nam je zavjet. Svi mi navijači, djeca sarajevske kaldrme, viseći u zraku i kolebacujuci se izmedju istoka i zapada, prošlosti i budućnosti, sarajevskog duha i sarajevske boli, a noseći ratne rane kao orden i vic kao melem, sanjarili smo da će naš klub, kao jedini stvarni predstavnik Sarajeva kao ideje jednoga dana napraviti taj iskorak - kakav takav. Kako je išla ona pjesma? Mi smo tu... Tada se pojavio amidza Tan - naš spasilac. Nismo mi njemu trebali ali nam je pomagao vise nego iko i zauvijek mu trebamo biti zahvalni. Ipak, za svaki korak naprijed pravili smo dva koraka nazad. Iako financijski jaki, trpili smo mnogo štošta - i mešetarenja i laži i promjene uprava i Ješiće i njegove Brazilce i treća mjesta i potpuna rasula. Djelovalo je da nikada nećemo uspjeti se izboriti s onom mračnom stranom našeg mentaliteta. Da ćemo uvijek ostati nedorečeni, osakaćeni i isključivo lokalnog karaktera. Ali sudbina je duboka voda. Dođe naš drugi spasilac Nam, nekim čudom, bez pompeznih najava sklopi se uprava koja radi svoj posao, dobismo igrače koji razumiju šta znaci nositi ovaj grb - dođoše i titulu i duple krune i odbrane titula i bogica sreća u onim potrebnim trenucima. Sad smo tu. Sutra stupamo pred pozlaćenu kapiju iz uvoda ovog posta kroz koju možemo nakon 90 ili 120 minuta igre ponosno i prkosno proći. Možemo napraviti onaj iskorak i lansirat se u eter o kojem su sanjali i naši očevi i naši djedovi. Možemo borbom, jedinstvom, vjerom i znanjem. Sutrašnji meč nije samo dvoboj dvaju fudbalskih klubova. To je dvoboj dva svijeta - onog materijalnog i onog duhovnog, onog surovog i onog romantičnog. To je bitka između centra i njene periferije, izmedju bogatog i siromašnog, izmedju obijesnog i pitomog. To je meč u kojem naši igrači neće samo igrati za sebe, ne samo za naš klub i ne samo za naš fudbal, nego meč u kojem će braniti čast cijele plejade velikana - i fudbalskih i nefudbalskih. Sutra ne igraju samo jedanaest momaka u bordo dresovima, sutra igra svaki komadić sarajevske kaldrme; sve i jedna legenda naših ulica, svi naši lokalni heroji, književnici i pjesnici, sevdalije i boemi; i samakovlija ukupan na jevrejskom groblju i Valter koji brani naš grad; i mulabdić koji ga opisa i despići koji iskazaše inat; i naša dva nobelovca iz prve gimnazije i naše gazije na kovačima koji nas odbraniše; i sefardski pjev koji nestade u vihoru rata i derviške tišina koja nas okameni; i indexi i dugme i pušenje i jabuka; i Gazi-Husref Beg i Karlo Paržik; i komšiluk i komšija. Sutra se igra i za dva Boška na dva coska, za direktora Vujovića i za legendarnom Haseta čiji duh odzvanja našim ulicama; i za Kindžeta koji bordo boju ponosno nosi i za Emerika Bluma koji nam pokaza da se sve može; i za Bosnu Srebrenu i za onih koje više nema - jer fudbal je život, a život je fudbal. Sutra ako prođemo kroz pozlaćenu kapiju svako dijete koje je u ovih 74 godine pustilo suzu zbog poraza biće usrećeno. Sutra nastupa gorda bitka Davida i Golijata i vjerujem u pobjedu. Ako pak momci ne uspiju, nemojte se dijeliti, preklinjem vas. Nemojte pljuvati i ružiti. Budite i dalje jedno i vjerujte i dalje jer kroz kapiju ćemo sigurno proći. Možda ne sutra, ali vrlo brzo hoćemo. Ako ne uspijemo sutra okrenimo se našoj ligi, podržimo momke, stručni stab i upravu. Osvojimo ponovo titulu, osnažimo se još, pojačajmo se još, nezaboravljajući ko smo i šta smo i njegujući sjećanje na sve one koji su prolili znoj i krv za naš klub. A ako to učinimo uspjeh je zagarantovan. Proći ćemo kroz tu kapiju.

BITI SRCEM VEZAN, U TOME LEŽI SNAGA!

Svi u napad jedan je Hase!
E svaka ti cast za text,najezio sam se dok sam citao.
Samo srce na teren a kapija ce doci kad tad :bih:

Zastone
Kontakt:

Post Postao/la Zastone » 30 sep 2020, 14:14

Grupna fazo dolazimo :D :D

midzuka
Kontakt:

Post Postao/la midzuka » 30 sep 2020, 14:18

Pioniri nemaju milosti
slika
JURIŠ

Bordo23
Kontakt:

Post Postao/la Bordo23 » 30 sep 2020, 14:21

Jel sletio Irfan Hadzic? :kafa:
Kosa mi se na glavi diže i strašno me ljuti kada vidim da idioti postaju cijenjeni ljudi.

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 30 sep 2020, 14:32

Bas me zanima oni sto su kudili OP hoce l sad isti i pohvaliti
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

izdzezveubrazil
Kontakt:

Post Postao/la izdzezveubrazil » 30 sep 2020, 14:50

Laznjak je napisao/la:
29 sep 2020, 23:32
Slusajte momci, sutra kad izadjete na teren, dobro pogledajte prazne stolice, svaka od njih ima svoju dusu, dusu navijaca koji zivi za ovaj klub, koji nikad nije imao talenta, fudbalskog znanja da obuce ovako sveti dres. Dres koji su veliki igraci nosili, dres koji je krvlju natopljen u vise navrata, dres koji je isto tako ostao cist i svjetla obraza ti isti navijaci ponosno hodaju Šeherom. Imate priliku da vas isti ti navijaci dignu u zvijezde i da vasa imena prenose svojoj djeci. Djeci koja ce kad daju gol na skolskom terenu dizuci ruke u zrak izgovarati ime jedog od vas. Ne onog koji je dao gol, vec onog koji je najbolji kad treba. Koji potegne, kad je tesko i napravi prevagu, onog koji je izbaci sa gol linije kad nam je golman savladan, onog koji ne stedi svoje tijelo u startovima. Oni hoce jedanaest lavova. Sila koja ce nas napasti nije bitna u odnosu na svetinju koju branite. 90minutan svi ko jedan, ako se desi greska, ne smije se uvuci nevjera, neka vas dize huk sjevera.
Sarajevo ce biti sve drugo ce proci, i kad prodje tvoja karijera i bjela glava u fotelji prica svome unuku jednu najljepsu bajku, neka ta bajka bude kako je jedan veliki Celtic polomio zube.
Igraj bordo bijeli ole ole
Halo care lazare dohavizaj se. :crazy:

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 30 sep 2020, 15:02

Za sutra
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

ThrillerHz
Kontakt:

Post Postao/la ThrillerHz » 30 sep 2020, 15:22

Moze li ko napravit kakvu skriptu ovog teksta za nas lijene?

I zasto sute pljuvaci sad nakon 5:1 pobjede pionira?
1946~

Bordo23
Kontakt:

Post Postao/la Bordo23 » 30 sep 2020, 15:23

Kosa mi se na glavi diže i strašno me ljuti kada vidim da idioti postaju cijenjeni ljudi.

AlfredNobel
Kontakt:

Post Postao/la AlfredNobel » 30 sep 2020, 15:24

skoroalen je napisao/la:
30 sep 2020, 12:37
Nikad neću shvatit to "sutra je bitna tekma a vi pišete o glupostima". Kakve veze ima što je bitna tekma? Svaka utakmica je bitna na neki način, kad na kraju izgubiš titulu radi boda sjetiš se neke "nebitne" tekme gdje si taj bod prosuo. A o formacijama, postavama i taktikama je sve ispisano milion puta u ovih par dana. Samo se može neko posvađat oko Handžića, Salčina, Sušića... Ne bi bilo prvi put. Evo da ja kažem da bih volio Islamovića u prvoj postavi, doći će pet likova sa komentarom "ti stručnjak bi juniora gurnuo u najbjtnijoj tekmi u sezoni". Ni to ne vodi ničemu boljem nego priča o KK Bosni.
Treba zaključati temu tri dana prije tekmi, jer svađama samo unosite nemir i dekoncentrišete Vinka i njegove pulene.

Morto, imaš tri sata roka da uvažiš prijedlog, inače te skidam s pozicije moderatora i završavaš svoju mizernu forumsku karijeru. Tik tok..
Edin Džeko - gromada bosanskohercegovačka

ElCartel11
Kontakt:

Post Postao/la ElCartel11 » 30 sep 2020, 15:31

Pljuvalo se i pljuvat ce se!
Tamo, na Uni zlatno zrnce,
a na Drini zora plava,
u Neretvi spava sunce,
niz ravnine se razlila Sava.

BOSANSKA KRAJINA!

AlfredNobel
Kontakt:

Post Postao/la AlfredNobel » 30 sep 2020, 15:37

ElCartel11 je napisao/la:
30 sep 2020, 15:31
To samo cigani kao ti rade.

skoroalen
Kontakt:

Post Postao/la skoroalen » 30 sep 2020, 15:38

@PeppermintSA jači od Tolstoja. :salut:
Za Bordo-bijele, samo za našu ljubav najveću! ❤️

Red1946
Kontakt:

Post Postao/la Red1946 » 30 sep 2020, 15:41

feniksptica je napisao/la:
30 sep 2020, 14:32
Pohvaliti za pobjedu super, pogotovo kad se pobjede štrumpfovi, nismo ćorave koke.

Ali ipak treba reći da je potrebna kolektivna čistka u Akademiji, jer su rezultati blago rečeno katastrofa, U19 je na sedmom mjestu, U 17 i U15 na petom mjestu sa desetak bodova zaostatka za vodećim. Bruka!
FKS*Champion**2x Yu //84/85 , 66/67//
FKS*Champion; 5xB&H //19/20 , 18/19 , 14/15 , 06/07 , 98/99 //
Cup winner BiH* 8x //24/25, 20/21 , 18/19 , 13/14 , 04/05 , 01/02 , 97/98 , 96/97 //

AlfredNobel
Kontakt:

Post Postao/la AlfredNobel » 30 sep 2020, 15:41

Zundo mu sastavio tekst. :rol:

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 30 sep 2020, 15:43

AlfredNobel je napisao/la:
30 sep 2020, 15:41
Zundo mu sastavio tekst. :rol:
Bila tema za pismenu
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 30 sep 2020, 15:43

Red1946 je napisao/la:
30 sep 2020, 15:41
feniksptica je napisao/la:
30 sep 2020, 14:32
Pohvaliti za pobjedu super, pogotovo kad se pobjede štrumpfovi, nismo ćorave koke.

Ali ipak treba reći da je potrebna kolektivna čistka u Akademiji, jer su rezultati blago rečeno katastrofa, U19 je na sedmom mjestu, U 17 i U15 na petom mjestu sa desetak bodova zaostatka za vodećim. Bruka!
Ma vjeruj nebitno, nit sam kudio nit cu ihs ad falit. Timski me ne zanima to sve. Puno tu ima trenera koji to licno shvataju. Pa licno sam bio s trenerima omladinskog pogona TC gdje govore da im plata zavisi od uspijeha. Onaj Spahic il kako vec iz Slobode u intervju govori pobijedio sam te i te bio sam iza tog toliko bodova. Znaci njima je bitno pobijedit a hoce l izbacit kakvog igraca za to ih zaboli. Bitno je da nasi pepoznaju igrace za prvu ekipu i dobro ih iskoluju i iskristalisu i to je to.
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

ElCartel11
Kontakt:

Post Postao/la ElCartel11 » 30 sep 2020, 15:44

AlfredNobel je napisao/la:
30 sep 2020, 15:37
ElCartel11 je napisao/la:
30 sep 2020, 15:31
To samo cigani kao ti rade.
Neko se opet počeo kur.cit vidim.
Tamo, na Uni zlatno zrnce,
a na Drini zora plava,
u Neretvi spava sunce,
niz ravnine se razlila Sava.

BOSANSKA KRAJINA!

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 30 sep 2020, 15:45

Zundo i Samozdravlje lazu za godine vise nego Kanarinac za pojacanja
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 30 sep 2020, 15:46

Joj ukinut karantin. Vracaj uefo navijace odmah
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Zaključano

Natrag na “FK Sarajevo”

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 11 gostiju.