1. Oliver Kahn - Šta reći za ovakvu golmansku gromadu a da nije već rečeno. Imao sam sreću da ga gledam uživo i znao sam još iz njegovog vremena u KSC-u da će izrasti u jednog od najboljih golmana svih vremena.
Tačnije, gledao sam ga protiv Nurnberga, '93 čini mi se, kada je na čudesan način spašavao gol svoje ekipe. I danas dan se sjećam te utakmice i nikad više nisam bio u prilici da vidim jednog golmana koji je skin'o barem 10-ak lopti koji su mnogi već vidjeli u golu.
Veliki autoritet, na terenu je znao praviti eskapade, nekad iz razloga što ne umije da izgubi, a nekad zbog toga što je često dočekivan na nož od gostujućih navijača (kolega Hare je lijepo objasnio).
Iako je za mnoge bio odvratan (valjda zbog tog ponašanja i ne baš simpatične face) van terena je bio više nego omiljen. Nadprosječno inteligentan, sa sjajnim smislom za humor (tako tvrde njegovi suigrači).
Napravio je veliku karijeru, koja je mogla biti još bolja (što se tiče repke) da nije dugo čekao da dobije svoju šansu.
Zahvaljujući blentavom Vogtsu koji je forsirao Illgnera.
2. Andreas Köpke - Sjajan golman i iznad svega ljudska veličina. Na momente i previše fin i povučen, što ga je koštalo bolje karijere. Sticajem okolnosti, odgledao sam najviše njegovih utakmica (da ne spominjem treninge

). Malo oniži rastom imao je problema sa visokim loptama, ali je zato na liniji pravio čuda.
Igrao mahom za manje klubove, koji je jedan od razloga pored oštre konkurencije, što nije ubilježio više nastupa u nacionalnom dresu. U reprezentaciji je bio od 1990, ali je pravu šansu dobio (i iskoristio) na EP '96-e u Engleskoj.
3. Harald Schumacher - Njega pamtim najviše iz reprezentativnih nastupa tokom '80-ih godina. Veliki karakter, prgav, bez dlake na jeziku i sa dobrom karijerom iza sebe. Omražen kod Francuza kada je na SP '82 u polufinalnoj utakmici "podrobio" Battistona. Kontroverzan i pozitivno lud kakav ustvari i treba biti golman.
Izostavio sam one koje nisam gledao. Snimci i klipovi mi nisu neki mjerodavan način da dođem do nekog mišljenja i na osnovu toga da dajem ocjene. Barem što se tiče golmana, opredijelio sam se za ovu varijantu.
Ne znam koga bi još stavio osim Seppa od tih starijih, možda Burdenski, Rudi Kargus...
Ne volim
tihe golmane, više sam za galamdžije i prgavce. Mada i tu ima izuzetaka, evo naprimjer Lehmanna ne mogu smisliti.

Isto nisam bio "ljubitelj" Bode.I.
Volim se sjetiti starog tarzana sa Betzenberga Ehrmanna, te Gladbachovog bildera Kampsa, sjajnog Stefana Klosa.
Uh, umalo zaboravih još jednu "likčinu", a to je Uli Stein.