Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
84
60%
Benzin
29
21%
Plin
4
3%
Hibrid
1
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
20
14%

Ukupno glasova: 139

Centre forward
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la Centre forward » 18 nov 2020, 18:58

Asteriks je napisao/la:
18 nov 2020, 16:43
Centre forward je napisao/la:
18 nov 2020, 16:25
Malo solidniji golf MK4 na piku je još uvijek preko 5000, a ima ih i preko 6000. Ljudi nisu normalni. Kakav 307 za te pare? Može neki grob. Ne ložite momka bez veze. Jedini solidan auto za te novce je neki Fiat.
Focus, Ibiza itd. Mozes cak i 307-icu naletit za tik manje od 4000, ali je kljucno izvesti par akrobatskih testova.

Znas da stujem tvoj dopis a pogotov stiva na ovoj temi ali u ovom cjenovnom rangu Ford je mnogo ispred Fiata. Cak i iznad ovog ranga, za nekih 5000 naci ces vjerovatno dobrog Stila, ali ces za isti novac dobit jos boljeg, udobnijeg i stabilnijeg Focusa, preciznije zavrsne obrade, koji nema problema sa instrument tablom (provodnicima) niti masnim mrljama na odredjenim prelazima. Naravno moj veliki naklon za talijanskog giganta. :salut:

Sto se prodaje novih vozila tice, evo da se osvrnem na njemacko trziste i to za mjesec oktobar. Oko 42 % cine benzinci, dok na dizel otpada oko 26 %.

Trzisni udio dizela pokazuje konstantnu oko ovih, za taj pogon mizernih procenata i sve vise je jasno kako se auto industrija mijenja iz korijena.
Takodje :salut:

Ma vidi, kad sam rek'o Fiat mislio sam na nekog solidnog Punta. Focus je klasa više, a i za te pare u obzir dolazi samo Focus MK1. Kod mene radni kolega ima keca, 66 KW, 2002 godište, kolje ga Ford iza vrata. On je tako naletio jbg, a ima ih itekako solidnih.

Ja sam se u Focus MK2 zaljubio zbog jedne cure. :rol: Igrom slučaja i zbog neke neorganizacije mog druga sjednem ja sa njom. Onaj neki model prije facelifta, ali sa bijelim osvjetljenjem instrument table, nije zelena. Makina od 100 KW, ti ne znaš tu dionicu, al od Šićkog (ulaz u Tuzlu) pa prema Srebreniku, na nekih 500 do 700 metara našalta ga do šeste. Mjenjač samo što nije ispo, i vozi ga na 1200 obrtaja. Kuha u meni sve. Kasnije sam joj pokaz'o kako se vozi :njanjanja:

Nudi mi se Golf 6, povoljno, još sivi. CIjeli život vozim VW i sve sivi. Valjda me ne slome da odustanem od Focusa.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

edoox
Kontakt:

Post Postao/la edoox » 18 nov 2020, 19:38

18 nov 2020, 16:25
Malo solidniji golf MK4 na piku je još uvijek preko 5000, a ima ih i preko 6000. Ljudi nisu normalni. Kakav 307 za te pare? Može neki grob. Ne ložite momka bez veze. Jedini solidan auto za te novce je neki Fiat.

Mole se čelnici VW grupe da je uzmu pod svoje i uz Sevape spase istinsku legendu. Stelvio TDI :ljepota:

Nastavlja se tragična prodaja Alfe Romeo u Evropi

Prodaja italijanske marke opala je na Starom kontinentu u oktobru za 20,2%.

Evropljanima je tokom prethodnog meseca ukupno isporučeno samo 3.418 automobila sa značkom Alfe Romeo, a ovakvi rezultati mogu se nazvati samo tragičnim. Alfa je u oktobru imala tržišni udeo od veoma malih 0,3% u Evropi. U prvih deset meseci ove godine, italijanski brend isporučio je na našem kontinentu 27.911 automobila, što je pad od 39% naspram prošle godine odnosno oko 18.000 jedinica lošiji rezultat nego lane…

O kakvom se zapravo dramatičnom neuspehu radi najbolje se da objasniti kroz jedan primer. Dakle, Mercedesova A klasa prodata je u Evropi u septembru u 20.430 primeraka, a kada se tome doda i broj dostavljenih jedinica u avgustu, ispada da je nemačka marka ostvarila veću prodaju samo sa jednim modelom u dva meseca, nego Alfa Romeo za deset meseci. Jasno je da je ovakvo poslovanje neodrživo i da je trenutno jedini spas za Alfu dolazak kompletno novog rukovodstva.

Kada je reč o prodaji, Alfa je naravno najpopularnija na domaćem tržištu. Tako je gotovo polovina isporučenih jedinica u oktobru završila u Italiji, njih 1.598. I to je pad od 15,85% naspram oktobra 2019. godine. Alfa je u Italiji prodala nešto više od 13.000 vozila od početka godine.

U Nemačkoj je brend sa Apeninskog poluostrva indeksirao 359 registracija tokom pređašnjeg meseca, a ukupno 2.503 zaključno sa oktobrom ove godine (-27%). Slično je i u Francuskoj, gde je Alfa dostavila 283 automobila u oktobru, a 1.660 u prvih deset meseci 2020. godine (-44%).

Loši izveštaji stižu i iz Španije. Ovde je italijanska marka prodala 227 četvorotočkaša tokom prethodnog meseca, a u dosadašnjem delu godine skromnih 1.929 (-42%). Prodaja je na lošem nivou i u Velikoj Britaniji, tamo je Alfa ubeležila 142 registracije u oktobru, dok je zaključno sa prošlim mesecom indeksirala ukupno 1.675 (-44%).

Dakle, oštar pad na svim velikim evropskim tržištima. Ono što je tužno je činjenica da proizvođač iz Italije gotovo i nema načina da oporavi prodaju u narednih nekoliko meseci. Pravi, ko zna koji po redu, preporod ove marke očekuje se tek 2022. godine, kada bi trebalo da počne prodaja dugoočekivanog SUV-a Tonale, s tim da će se tada osetiti i efekti odluka novonastalog Stellantisa.
Druze nemoj praviti svetogrdje :)
Neka TDIa podalje od talijana hehehe. Doduse, koliko sam upucen i Wagen je totalno presao na CR sistem.

Za svu raju koja trazi polovnjaka..nemoj te ici ss predrasudama. Platite pregled 10-20-50KM kod majstora kojem vjerujete. Ja kada sam traziopsr auts sam odvukao majstoru, pocastio i platio, i spasio me majstor da ne uzmem Punta 2005 1,3mjet 66kw. 100 j ebenih problem ima. Od el.serva, mjenjaca (ne set lamela-zamajac) nego bas mjenjac sve cak do dizni. Na satu fol 250.000 a duva plavkasto sivi (ili koje je vec boje dim).Ja nisam primjetio ..al zato maajtor jeste. A ja kreten dao kaparu joju i spremi jos 3700.

Tad mi majstor kaze, koji klinac trazis toplu vodu kad vjerujes JTDu uzmi Stila. I nakon 7 dana naletim na magare 1.9 85kw i to karavan ( volim hecbek izvedbe i nikad nisam bio ljubitelj karavana..al od sad samo karavan). Kad sam dovukao majstoru, s metar covjek kaze znam da ces ovog kupiti.
Nevjerovatno, koliko zdrav auto. Sve sto je vlasnik mjenjao ima dokumentovano kroz ser.knjigu.
Jedino krajnica jedna dotrajala i puknuta sajba.
2300 sam platio KM. (Tek bio registrovan i dobio 2seta skoro novih guma).

Hocu da kazem, nemojte se zalietati. Ja kao fiatista sam gledao i Megana, 307icu, Passata, Fabiu, japance, Punta, Alfu itd. Doduse, moj budzet je bio do 3500KM i u tpm cjenovnom rangu sam gledao i prednost na motor i ekonomicnost nego na izgled i sminku.

Jbg..auto je veliki potrosac ako se redovno odrzava. Pet puta je skuplje ako se ne odrzava.
Nikad kupovat od ljudi koji smatraju da auto sa lancem nema potrebu velikog servisa , kao i od ljudi koji smatraju da je veliki servis samo promjena zupcastog i vodena pumpa :nene:

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 18 nov 2020, 20:28

18 nov 2020, 18:58
Takodje :salut:

Ma vidi, kad sam rek'o Fiat mislio sam na nekog solidnog Punta. Focus je klasa više, a i za te pare u obzir dolazi samo Focus MK1. Kod mene radni kolega ima keca, 66 KW, 2002 godište, kolje ga Ford iza vrata. On je tako naletio jbg, a ima ih itekako solidnih.

Ja sam se u Focus MK2 zaljubio zbog jedne cure. :rol: Igrom slučaja i zbog neke neorganizacije mog druga sjednem ja sa njom. Onaj neki model prije facelifta, ali sa bijelim osvjetljenjem instrument table, nije zelena. Makina od 100 KW, ti ne znaš tu dionicu, al od Šićkog (ulaz u Tuzlu) pa prema Srebreniku, na nekih 500 do 700 metara našalta ga do šeste. Mjenjač samo što nije ispo, i vozi ga na 1200 obrtaja. Kuha u meni sve. Kasnije sam joj pokaz'o kako se vozi :njanjanja:

Nudi mi se Golf 6, povoljno, još sivi. CIjeli život vozim VW i sve sivi. Valjda me ne slome da odustanem od Focusa.
Glede polovnjaka Focus 1.8 tddi je vrh. Jedina caka je bosh pumpa ali tjt. Nevjerovatno jeftin, preudoban dok u krivinama mu ne moze parirati ni par godina mladji VW karavan. Nije slucajno da je u HNK po zastupljenosti vjerovatno odma nakon VW-a.

Za naredni period gledat cu nesto novije, ali Focusa necu prodavat (nakon Pola otisla i dvica).

Ako sve bude po planu, vec od proljeca bi trebao van BiH, poslom, a naredna meta je Toyota Auris 1.6 benzin, atmosferac 130 ks (mozda za neke dvije - tri godine). Vrhunska tehnologija, lanac, odlicna potrosnja za jednog benzinca, elastican, udobnost na nivou, top u pogledu svih mogucih kres testova, a po pitanju pouzdanosti nastavlja kurs japanske dominacije. :salut:
Mjenjač samo što nije ispo, i vozi ga na 1200 obrtaja. Kuha u meni sve. Kasnije sam joj pokaz'o kako se vozi
Khm, sjor CF u maniru velikog maestra. Ce da bude kompetentna za T4. :mrgreen:
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

StrikeWarzone
Kontakt:

Post Postao/la StrikeWarzone » 19 nov 2020, 06:03

:angel:
harden je napisao/la:
18 nov 2020, 16:32
Ja mislim da ce i 2030te Golf Cvrka biti 5000-6000 a Passat 5 6500KM ili vise, ima ih traze cak i po 8k.
Sta ce bosanske seljacine a Audi a3 star 17g i to 2.0 biti oko 8-10.000.
Golf 4 krbulja teska ne vrijedi vise od 1500 bez uracunatih zahvata reparacije turbine i zamajca.
Htjeli su da te gase, yeb'o si im mater!

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 19 nov 2020, 11:57

bombaysaphire je napisao/la:
18 nov 2020, 16:31
Drug ima Mercedes E klasu , 2016 godina, automatic...
Na semaforu mjenjač sam prebaci iz D u N , baš se često počelo dešavati ...
Zadnja 3 mjeseca malo malo je u servisu , auto je kupljeno novo u Sarajevu i redovno održavano u ovlaštenom servisu , prešao 155000 kilometara...

Auto je auto , Mercedes je Mercedes ? Jes al' u qrcu...
Sad mi javlja drug , otišla neka ploča od mjenjača sa procesorom... Cijena , prava sitnica 3800 KM ...

Auto je auto , Mercedes je Mercedes :rol: :rol: :rol:
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 19 nov 2020, 12:00

Pa dobro ne moze svaki primjerak biti besprjekoran, tako kad bi gledo nijedna marka ne valja :mrgreen: al sto jes jes poceli su ici na krc sa tom izrekom za Mercedes, reko bi niko drugi ne zna napraviti auto osim njih, ospem se kad cujem da neko to kaze

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 19 nov 2020, 12:26

enobarca je napisao/la:
19 nov 2020, 12:00
Pa dobro ne moze svaki primjerak biti besprjekoran, tako kad bi gledo nijedna marka ne valja :mrgreen: al sto jes jes poceli su ici na krc sa tom izrekom za Mercedes, reko bi niko drugi ne zna napraviti auto osim njih, ospem se kad cujem da neko to kaze
Ma normalno da ne može, ali na 155000 kilometara da se javi toliko kvarova za auto koje je kupljeno novo i redovno održavano u ovlaštenom servisu e to je baš loše...
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 19 nov 2020, 12:35

Na 1000 automobila nekog proizvodjaca, uvijek imas par onih koji ce zaribati cak i kada se okvirno postuju svi servisi. Onda, bude tu godista nakon kojih se faceliftom ispravljaju greske.

Sto se tog slucaja tice, pitanje da li je ciscen karter mjenjacke kutije tokom zamjene ulja mjenjaca i da li je ta zamjena pala na propisani interval. Pa, da li je odradjena kontrola selenoida na nekih 100k itd.

I pored svega, neki automatici mogu preguliti 200k prije ozbiljnih intervencija dok kod drugih to se radi nesto ranije. Ovo cak ne mora biti sablon za seriju odredjenog proizvodjaca vec pojedinacni slucajevi.

I naravno, ulagat se mora, a Merc se pokazao kao jedan od najdugovjecnijih automobila (C, E itd.) uz sav glamur nadohvat ruke. Poredi vozilo iz iste klase pa ces vidjeti cijene ovog zahvata.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 19 nov 2020, 16:30

Nov auto je duplo komplikovaniji i složeniji od auta starog 20-ak godina, a kamoli od generacija od prije 30 i više godina. Sve više sklopova, više električnih a i mehaničkih komponenti koje su tu zbog downsizinga i eko normi ga čine "da boli glava" i enormno skupim za održavanje.

Pa, ko bi prije par godina rek'o da će recimo 1.0 motori pokretati SUV modele Forda ili Škode i koga sve još.

Zadnji "pravi" Mercedes, čudo Germanskog inženjeringa i 'talijanskog dizajna je W123. Najbolji auto ikad.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 19 nov 2020, 16:35

19 nov 2020, 16:30
Nov auto je duplo komplikovaniji i složeniji od auta starog 20-ak godina, a kamoli od generacija od prije 30 i više godina. Sve više sklopova, više električnih a i mehaničkih komponenti koje su tu zbog downsizinga i eko normi ga čine "da boli glava" i enormno skupim za održavanje.

Pa, ko bi prije par godina rek'o da će recimo 1.0 motori pokretati SUV modele Forda ili Škode i koga sve još.

Zadnji "pravi" Mercedes, čudo Germanskog inženjeringa i 'talijanskog dizajna je W123. Najbolji auto ikad.
Meni je vala W210 , prvi i originalni okac . Taj po meni nema mane , prava limuzina :salut:
Mislim na zadnji "pravi" Mercedes, a za najbolji auto ikad imam druge favorite , naravno Japance :mrgreen:
Svi taksisti na aerodromu su kukali samo tako kad su morali prodavati svoje primjerke , zbog starosti.

VelaHavle
Kontakt:

Post Postao/la VelaHavle » 19 nov 2020, 19:19

Mercedes :puke:

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 19 nov 2020, 23:21

legenda reala je napisao/la:
17 nov 2020, 14:11
harden je napisao/la:
17 nov 2020, 03:44
legenda reala je napisao/la:
17 nov 2020, 02:49
gledaj sto hoce momku da uvali auto :urnebes:
Jel to ona njegova Bela ladja? Jednom se vozio, bolje da sam pjeske. :mrgreen:
:urnebes: :urnebes:

Stalno govori imaš li koga da mu prodam auto :mrgreen:
Pa budalo prodao sam 407icu. Pamćenje ti ko u ribice :mrgreen:
® GONGASHI POWERHOUSE ®

VolimTz
Kontakt:

Post Postao/la VolimTz » 20 nov 2020, 14:46

Mišljenje o BMW X1 sdrive/xdrive 18, 2010./11./12. god. ?

Zna li neko da li su mnogo kvarljivi i kako se dijelovi krecu ?
"Brate, danas kad čuješ hardcore znaš da je begovska familija brate, begovska familija, Tvrtka kralja loza brate."

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 20 nov 2020, 16:28

VolimTz je napisao/la:
20 nov 2020, 14:46
Mišljenje o BMW X1 sdrive/xdrive 18, 2010./11./12. god. ?

Zna li neko da li su mnogo kvarljivi i kako se dijelovi krecu ?
Pravi BMW je sestak (V6). Ovaj sto vjerovatno ciljas, dizel 2.0 (V4) imao je problem lanca sve do kraja 2011. Ne znam kako i da li su poslije to regulisali. Nagadja se da je ponudjeno rjesenje za ovaj problem tako sto ce se mali servis raditi vec i prije polovine od propisanog intervala tj. na 4k (jer ulje podmazuje lanac). :lol:

Sad, da li je do materijala izrade ili generalno same konstrukcije, to su vec neke dublje teme.

Dalje, ako gledas onaj 3.0 pri registraciji kod nas se za vecu kubikazu placa veca putarina itd.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 20 nov 2020, 17:41, ukupno mijenjano 1 put.

VolimTz
Kontakt:

Post Postao/la VolimTz » 20 nov 2020, 17:41

Asteriks je napisao/la:
20 nov 2020, 16:28

Pravi BMW je sestak (V6). Ovaj sto vjerovatno ciljas, dizel 2.0 (V4) imao je problem lanca sve do kraja 2011. Ne znam kako su i da li su poslije to regulisali. Nagadja se da je ponudjeno rjesenje za ovaj problem tako sto ce se mali servis raditi vec i prije polovine od propisanog intervala tj. na 4k (jer ulje podmazuje lanac). :lol:
Taj 2.0 V4 sto kazes. Trebam se jos onda raspitati za to. Nisam ih mnogo viđao na cesti.
"Brate, danas kad čuješ hardcore znaš da je begovska familija brate, begovska familija, Tvrtka kralja loza brate."

StrikeWarzone
Kontakt:

Post Postao/la StrikeWarzone » 20 nov 2020, 22:02

VolimTz je napisao/la:
20 nov 2020, 17:41
Asteriks je napisao/la:

Pravi BMW je sestak (V6). Ovaj sto vjerovatno ciljas, dizel 2.0 (V4) imao je problem lanca sve do kraja 2011. Ne znam kako su i da li su poslije to regulisali. Nagadja se da je ponudjeno rjesenje za ovaj problem tako sto ce se mali servis raditi vec i prije polovine od propisanog intervala tj. na 4k (jer ulje podmazuje lanac). :lol:
Lagani za ukrast haos🙄😂
Taj 2.0 V4 sto kazes. Trebam se jos onda raspitati za to. Nisam ih mnogo viđao na cesti.
Htjeli su da te gase, yeb'o si im mater!

VolimTz
Kontakt:

Post Postao/la VolimTz » 22 nov 2020, 23:13

Asteriks je napisao/la:
Audi A4 B8 2008-2011 ?

Odustao sam od X1, svi tvrde da su motori nepouzdani do neba. Bas kao sto si odmah napisao.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 23 nov 2020, 10:14

VolimTz je napisao/la:
22 nov 2020, 23:13
Asteriks je napisao/la:
Audi A4 B8 2008-2011 ?

Odustao sam od X1, svi tvrde da su motori nepouzdani do neba. Bas kao sto si odmah napisao.
Pa sad, trebas imati na umu da se radi o vozilu srednje klase paprenijeg odrzavanja koje je prevalilo vjerovatno preko 250k.

Ta serija do facelifta imala je problema sa automatskim mjenjacima, sto je utvrdjeno putem raznih testova, izvjestaja servisa te zalbi korisnika.

VW grupacija je vec od zacetka proizvodnje ove serije, kao i ostalih modela napravila prelaz na CR tehnologiju ali ostaju neke boljke do 2010., pa bi najbolje bilo gledati, zavisno kakva je dubina dzepa, tamo od 2011.

Interval velikog servisa pada na 200k.

Razgledaj jos malo, mozda nekog novijeg Toyotinog benzinca, ev npr. Corolla 1.6 trosi cca 6.7l kombinovane plus strasno pouzdani.

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 25 nov 2020, 15:50

Jel neko zna mozda sta bi moglo biti auto nece da mi upali.
Prvi put verglalo nazor, al par sljedecih puta ne moze ni da vergla, samo jednom nazor nesto hoce da zavergla i to je to. Kontam da je nesto do elektronike, a ionako ne mogu sad mrdnut nigdje pa da pitam za misljenja
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

Belmin6
Kontakt:

Post Postao/la Belmin6 » 25 nov 2020, 16:53

Do čega bi moglo biti, golf5 je auto.

Kad hoću da izbacim onu tečnost na staklo, kad stisnem ono brisac prema sebi neće da izbacuje naprijed, a nazad na staklo izbacuje?

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 68 gostiju.