Haris Škoro poziva savez da konačno preuzme odgovornost za neuspjehe.
Pandemija koronavirusa hara svijetom, a ni Švicarska nije izuzetak. Ipak, ne postoje velika ograničenja i zasad je sve pod kontrolom.
"Situacija ovdje je relativno dobra. Spominju se neke nove mjere, ali u Švicarskoj nikada nije bilo drastično kao u BiH, s policijskim satom i sličnim ograničenjima. Što se mene tiče, uglavnom sam sa suprugom fokusiran na rad u firmi. Ponekad se rekreativno bavim nogometom i treniram djecu kada imam vremena, ali već dugo nisam u profesionalnim vodama", prenio nam je 58-godišnji as stanje iz Ciriha, gdje je nastanjen s porodicom posljednje tri decenije.
Razgovor o nogometu počeli smo još uvijek svježim sjećanjem na posljednji neuspjeh naše reprezentacije koju je u baražu za EP na Grbavici eliminisala Sjeverna Irska nakon penala. Škoro ne krije razočaranje jer je bio uvjeren u prolaz.
"Mislim da je ispadanje od Sjeverne Irske veliki kiks i podbačaj. Prema mom mišljenju to je katastrofa. Ako smo dosad u baražu imali nesreću da dva puta izvučemo Portugal, onda smo imali sreću da igramo protiv Iraca koji su najslabiji protivnik kojeg smo mogli dobiti. Jednostavno, ako ih kući nismo mogli dobiti, onda nismo ni zaslužili plasman na EP. Bio sam uvjeren da ćemo proći. Čak i kad su me ovdje pitali o šansama, vjerovao sam da ćemo pobijediti 2-3 razlike", ističe Škoro.
Legendarni bh. nogometaš ne štedi na kritikama za čelnike NS BiH za koje smatra da su najodgovorniji za slabe rezultate posljednjih godina, jer su donosili brojne pogrešne odluke.
"Treba da se zapitamo jer smo propustili veliku šansu. I u finalu bismo igrali kod kuće sa Slovačkom, još jednom ekipom koja nije iz samog vrha evropskog nogometa, tako da je ispadanje ogromno razočaranje. S velike scene polako silaze i glavni igrači poput Džeke i Pjanića. Očigledno da čelnici Saveza slabo rade svoj posao i vrijeme je da prepuste funkcije drugim ljudima. Problem nije u selektoru, jer mijenjamo ih svake godine. Uspjeha nema, što znači da ljudi koji su u Savezu ne rade svoj posao kako treba. Da je u pitanju neka zapadnoevropska zemlja, sigurno bi ih davno nogirali, ali kod nas sve prolazi i niko ne snosi odgovornost. Važne su fotelje, selektori se mijenjaju, a reprezentacija ne ide naprijed", jasan je Škoro.
Dušan Bajević će nakon utakmica Lige nacija protiv Italije i Nizozemske napustiti mjesto selektora, a na pitanje da li bi dobro rješenje za izbornika možda mogao biti strani trener, Škoro kaže:
"Rješenje je da ljudi iz NS BiH napuste svoja mjesta koja drže već godinama, dok reprezentacija nema nikakav uspjeh. Da ima imalo moralne odgovornosti, ti ljudi bi rekli da su donosili pogrešne odluke i da ne znaju da izaberu selektora. Nemoguće je da se od SP u Brazilu 2014. godine nismo ni primakli velikom takmičenju. Treba sastaviti tim ljudi koji će izabrati kvalitetnog selektora. I onda mu treba dati šansu, određeno vrijeme da radi, pa makar to bile tri-četiri godine. Važno je postaviti ciljeve, napraviti plan i strategiju. Ovako je sve stihijski, bez ikakve vizije i rezultata. Također, igrači bi objektivno mogli više pružati, jer kada malo bolje pogledamo, ipak imamo nogometaše koji igraju u evropskim klubovima i koji posjeduju kvalitet za bolje rezultate", tvrdi nekada vrsni igrač.
Haris Škoro je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 15 utakmica i postigao je četiri gola. Nakon raspada zemlje dao je i veliki doprinos u stvaranju nogometne reprezentacije BiH koja je u prvim godinama nezavisnosti naše domovine igrala humanitarne mečeve protiv evropskih klubova i na taj način se promovisala.
"Bilo je to ratno vrijeme, ali igrali smo s velikom voljom i željom radi našeg naroda. Počeli smo utakmicom u Genku, pa potom u Koblenzu s Kaiserslauternom i igrali smo još neke susrete. Svako ko je mogao pomoći odazivao se. Sušić, Slišković, Baljić, Tuce, Baždarević, Vukičević i mnogi drugi dali su svoj doprinos. Bio je to uvod u formiranje zvanične reprezentacije Bosne i Hercegovine", prisjeća se Škoro.
Malo je poznato da je nekadašnji as Željezničara imao priliku da zaigra za reprezentciju Hrvatske neposredno nakon raspada Jugoslavije. Hrvati su također stvarali reprezentaciju i vrbovali su koga su mogli. Pamti se da je za Vatrene jedan meč odigrao i kosovski Albanac Kujtim Šalja, kasnije i Crnogorac Dževad Turković, pa i naš Sejad Halilović je upisao jedan nastup. Ipak, Škoro se zahvalio na pozivu.
"Čim je počeo rat, dobio sam poziv u reprezentaciju Hrvatske. Ne sjećam se s kim su tačno igrali, ali su me zvali pošto imam hrvatsku putovnicu s obzirom na to da je moje posljednje prebivalište bilo u Zagrebu. Iskreno govoreći, računao sam da će se oformiti i naša reprezentacija, tako da nisam bio spreman da igram za Hrvatsku, iako ih izuzetno poštujem i cijenim. Moja domovina je ipak BiH i logično je bilo da čekam poziv svoje reprezentacije", zaključio je na kraju razgovora legendarni Haris Škoro.