Moram replicirati mom jari Dijalogu i raji sto je prije neki dan na Chatu (str.1245) diskutovala o hrani(cevapima, bureku, McD-u)
“Volimo Jureka vise od bureka!”
Nadam se da mi nece zamijeriti i da se nece naljutiti sto cu se pokusati malo nasaliti
Evo jedan zanimljiv dio teksta Miljenka Jergovica.
“Predrasudu da Bosanci jedu samo burek i cevape i da im pod kapom nebeskom nista nije tako sveto i vazno kao burek i cevapi, mi smo lijepo potvrdili.
Misljenje da su buregdzinice jedina nasa pozorista i hramovi pokazalo se tocnim, kao sto je tocno i to da smo mi smijesni i kad se ne zajebavamo. Ali ima i nesto sto je gore od toga: pristali smo biti po vlastitim kriterijima neduhoviti, samo da bi nam se drugi ljudi na osnovi njihovih kriterija smijali. Eto, to je bila ta prodaja duse.”
.
.
.
“Burek je bio i ostao obicno jelo. Nesto vise od tog bureka je samo za one koji su u Sarajevo dolazili na ekskurziju. Njima je burek bio nesto vazno i katkada su sve nas znali gledati kroz rupicu na zvrku bureka. Iz toga je nastajao dobar materijal za viceve o nama i bureku. Ti vicevi bili su smijesni sve dok nisu prestali biti vicevima. Kada smo se ozbiljno poceli sluziti predrasudama, prodali smo dusu vragu. A kada vam danas u nekom dalekom gradu i u nekoj staroj jugoslovenskoj zemlji budu glavu punili burekom, kada budu trazili od vas da govorite onako smijesno kako govore Sarajlije kada se sretnu jedan s drugim i kada vise nijedna rijec koju ste bili u stanju izgovoriti ne bude zvucala uvjerljivo, sjetite se trenutaka kada ste prodavali dusu vragu. Recimo, sjetite se price o Juri Franku koja u sjecanju gubi dragost, koju bi trebala imati, samo zbog idiotskog transparenta, samo zato sto smo na cas zaboravili da i radost i tuga nesto vrijede, a da trivijalnost i glupost svakoj ljudskoj mjeri oduzimaju cijenu.”
Miljenko Jergovic "Historijska citanka 1"