Iskren da budem, nebuloza je vađenje iz konteksta. Stadion je olompijski iz niza razloga, pa između ostalog i zbog staze - olimpijsko borilište. S tim u vezi, mora imati sve prateće strukture na kojoma se održavaju olimpijska takmičenja; bacanje kladiva, kugle, koplja, hokejaške utakmice, pa i atletska staza. Što je najvažnije, stadion je UPISAN U SUDSKI REGISTAR KAO OLIMPIJSKI. Ne kao stadion zimske ili ljetne olimpijade. Za takvu kvalifikaciju se moraju ispuniti određeni uslovi. Da li se stadion može prilagoditi dešavanjima bez gubitka kvalifilacije olimpijski? Naravno da može, ali to ne mijenja uslove pod kojim je dobio naziv.
FK Sarajevo - ARHIVA POSTOVA 2
Moderatori/ce: hilmo,insider,MortemHz
Re: FK Sarajevo
Mogu se donekle složiti sa tobom. Isto kao što sam napisao poštovanom Denchi- ju, tako ću i tebi;kirba je napisao/la: ↑09 jan 2021, 08:31Ovo nije tacno!VenamaHrabrih je napisao/la: ↑09 jan 2021, 07:57Na svoju žalost, a na nečiju radost, ne mogu često pisati pa nastojim sve obaviti u jednom aktu.
Stadion se službeno zove; "Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase". Kao takav, upisan je u sudski registar. Da bi se na istom radile bilo kakve preinake tipa uklanjanja atletske staze, približavanje tribina i sl. neophodno je izvršiti prenamjenu, odnosno, preimenovanje stadiona. Uklanjanjem staze, stadion više ne bi bio olimpijski, a za to je nužna promjena u sudskom registru, što se neće desiti. Sva ostala nagađanja su u domenu; "Šta bih ja volio..." Volio bih i ja, ali neće da bude. Sve što se, eventualno, bude radilo na Koševu, ne smije izaći iz već ranije utvrđenog zakonskog okvira. Stadion je olimpijski i kao takav predstavlja spomeničku građu. Sva gradnja, renoviranja i sl., moraju biti u okviru toga, napose što se grad neće, ne može i ne smije odreći svog naslijeđa.
Stadion nije olimpijski zato sto ima stazu. Da li je onda Zetra olimpijska dvorana jer ima unutra stazu?![]()
Stadion je olimpijski ukoliko je jedan od tri uslova ispunjen:
1. odrzala se ceremonija otvaranja olimpijade
2. odrzala se ceremonija zatvaranja olimpijade
3. odrzalo se barem jedno takmicenje u sklopu olimpijade
Postoje olimpijski stadioni koji nikada nisu ni imali atletsku stazu i to su vecinom (ako ne i svi) stadioni na kojima se organizovale ceremonije za zimske olimpijski igre
edit:
misljenja sam da u ovom trenutku treba ostaviti stazu, ali ne treba braniti stazu netacnim argumentima
Pobrojani uslovi nisu u potpunosti tačni. Pominjanje staze jest vađenje iz konteksta. Da bi stadion bio olimpijski, nižno je da ispunjava niz uslova, pa i atletsku stazu. Pri tom se Olimpijada nikad ne mora održati na istom. Stadion je olimpijsko borilište i mora ispunjavati uslove za to. Isto kao što je ZETRA olimpijska dvorana, Jahorina i Bjelašnica olimpijske planine, bazen na Otoci - olimpijski. Ništa od navedenog nema stazu, niti su se tu održale ceremonije otvaranja i zatvaranja, a na Otoci niti jedno olimpijsko takmičenje. Olimpijsko borilište jest ono borilište na kojemu se mogu održavati olimpijska takmičenja. To nema nikakve veze sa zimom, ili ljetom. Namjena stadiona, između ostalog, jest i olimpijska, te je kao takav upisan u sudski registar.
Istini za volju, olimpijski stadion ne mora imati atletsku stazu, kad smo već kod iste, ali mora u svakom momentu imati potrebnu infrastrukturu da se takva postavi. Stadion je kulturno-sportski objekat. Iz ispravnu i prispodobivu infrastrukturu može biti i termo bazen i hokejaško igralište. Čak štaviše, zbog bojazni usljed nedostatka snijega, rezervni plan je bio da se neke nordijske discipline (skijaško trčanje na kratke dionice) održi na samom stadionu. Ako si gledao otvaranje u SA, po jednoj takvoj špuri, donesena je Olimpijska baklja.
Da me Morto hoce banovati na ovom profilu...Zip je napisao/la: ↑09 jan 2021, 08:57Ja kazem da ako bi sredili stadion, mi kao uoravitelji bi mogli imati neke finansijske koristi zbog turista, ako bi se to sredilo do te mjere da bude zanimljivo kinezima i ostalim turistima...Denchi je napisao/la: ↑09 jan 2021, 08:30Koliko cjela zemlja ima Olimpijaca?Zip je napisao/la: ↑09 jan 2021, 07:22Stadion je olimpijski, i treba sve uraditi da taj duh olimpijade ostane u gradu. Staza mora ostati i zbog toga a i zbog drugih stvari.
Sarajevo jeste bitno, al je bitno i da se sacuva sjecanje na olimpijadu.
ABd i to moze biti dodatni prihod, ako bi ga sredili da mogu turisti doci i prisjetiti se da je Sarajevo olimpisjki grad, Kosevo olimpijski stadion.
Toliko ce ih doci da vide takve stvari zarasle u korov i hrdju....bob stazu, skakaonice...sve se to u Olimpijskom gradu odrzava i pazi da tu drugi olimpijci treniraju i spremaju se, da ne spominjem Bjelasnicu i uslove gore staze, liftove, itd.
Patetika level 9000
Prstom nije niko makao sve ove godine i sad se sjetili da su olimpijski....da se eto uvali u fudbalski projekat naseg investitora , a na stadion koji je prvenstveno napravljen za fudbal...
Populizam i politicki poeni i nista vise
Ima prostora, na Kosevu je otvorena i zatvorena olimpijada. To je cinjanica i kao takva moze biti atrakcija za turiste.
Do sad drzava nista nije radila, niti ce raditi ds ocuvsju taj dih olimpijade... Al mi bi to mogli uraditi jer bi mogli imati neke koristi od toga.
Ja nisam od onih koji bi voljeli da renoviramo stadion, vec sam za opciju da krenemo u nesta svoje, medjutim treba biti nekad i realan...
Uostalom, samo da mi u pocetku dovedemo stadion do te mjere da mozemo Evropu igrati.
Normalno, to "Olimpijski" je samo trenutak u vremenu, nista posebno...kirba je napisao/la: ↑09 jan 2021, 08:45https://en.wikipedia.org/wiki/Olympisch ... _(Antwerp)
Evo vam olimpijskog stadiona u Belgiji. Originalno je imao stazu a kasnije je renoviran i staza izbacena. I dalje je olimpijski stadion.
Cak i olimpijski stadion u Los Angelesu je izbacio stazu a opet ce 2028 godine ugostiti ceremiju otvaranja. Dakle evo imamo primjer i za ljetne olimpijske igre stadiona bez staze
Fudbal je potpun ako pobjediš, lijep poraz je ipak poraz, uništi im ego, počni od svog, završi započeto, suze radosnice se prave znojem, napadajte kao divovi, svaki sekund, svaki minut, svaku utakmicu, slomijte im srca, ušutkajte im navijače
Vanja8 je napisao/la: ↑09 jan 2021, 10:33Da me Morto hoce banovati na ovom profilu...Zip je napisao/la: ↑09 jan 2021, 08:57Ja kazem da ako bi sredili stadion, mi kao uoravitelji bi mogli imati neke finansijske koristi zbog turista, ako bi se to sredilo do te mjere da bude zanimljivo kinezima i ostalim turistima...Denchi je napisao/la: ↑09 jan 2021, 08:30
Koliko cjela zemlja ima Olimpijaca?
Toliko ce ih doci da vide takve stvari zarasle u korov i hrdju....bob stazu, skakaonice...sve se to u Olimpijskom gradu odrzava i pazi da tu drugi olimpijci treniraju i spremaju se, da ne spominjem Bjelasnicu i uslove gore staze, liftove, itd.
Patetika level 9000
Prstom nije niko makao sve ove godine i sad se sjetili da su olimpijski....da se eto uvali u fudbalski projekat naseg investitora , a na stadion koji je prvenstveno napravljen za fudbal...
Populizam i politicki poeni i nista vise
Ima prostora, na Kosevu je otvorena i zatvorena olimpijada. To je cinjanica i kao takva moze biti atrakcija za turiste.
Do sad drzava nista nije radila, niti ce raditi ds ocuvsju taj dih olimpijade... Al mi bi to mogli uraditi jer bi mogli imati neke koristi od toga.
Ja nisam od onih koji bi voljeli da renoviramo stadion, vec sam za opciju da krenemo u nesta svoje, medjutim treba biti nekad i realan...
Uostalom, samo da mi u pocetku dovedemo stadion do te mjere da mozemo Evropu igrati.

kao što mi stariji znamo, samo je otvaranje ZOI 84 bilo na stadionu AFH.VenamaHrabrih je napisao/la: ↑09 jan 2021, 10:26Mogu se donekle složiti sa tobom. Isto kao što sam napisao poštovanom Denchi- ju, tako ću i tebi;kirba je napisao/la: ↑09 jan 2021, 08:31Ovo nije tacno!VenamaHrabrih je napisao/la: ↑09 jan 2021, 07:57Na svoju žalost, a na nečiju radost, ne mogu često pisati pa nastojim sve obaviti u jednom aktu.
Stadion se službeno zove; "Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase". Kao takav, upisan je u sudski registar. Da bi se na istom radile bilo kakve preinake tipa uklanjanja atletske staze, približavanje tribina i sl. neophodno je izvršiti prenamjenu, odnosno, preimenovanje stadiona. Uklanjanjem staze, stadion više ne bi bio olimpijski, a za to je nužna promjena u sudskom registru, što se neće desiti. Sva ostala nagađanja su u domenu; "Šta bih ja volio..." Volio bih i ja, ali neće da bude. Sve što se, eventualno, bude radilo na Koševu, ne smije izaći iz već ranije utvrđenog zakonskog okvira. Stadion je olimpijski i kao takav predstavlja spomeničku građu. Sva gradnja, renoviranja i sl., moraju biti u okviru toga, napose što se grad neće, ne može i ne smije odreći svog naslijeđa.
Stadion nije olimpijski zato sto ima stazu. Da li je onda Zetra olimpijska dvorana jer ima unutra stazu?![]()
Stadion je olimpijski ukoliko je jedan od tri uslova ispunjen:
1. odrzala se ceremonija otvaranja olimpijade
2. odrzala se ceremonija zatvaranja olimpijade
3. odrzalo se barem jedno takmicenje u sklopu olimpijade
Postoje olimpijski stadioni koji nikada nisu ni imali atletsku stazu i to su vecinom (ako ne i svi) stadioni na kojima se organizovale ceremonije za zimske olimpijski igre
edit:
misljenja sam da u ovom trenutku treba ostaviti stazu, ali ne treba braniti stazu netacnim argumentima
Pobrojani uslovi nisu u potpunosti tačni. Pominjanje staze jest vađenje iz konteksta. Da bi stadion bio olimpijski, nižno je da ispunjava niz uslova, pa i atletsku stazu. Pri tom se Olimpijada nikad ne mora održati na istom. Stadion je olimpijsko borilište i mora ispunjavati uslove za to. Isto kao što je ZETRA olimpijska dvorana, Jahorina i Bjelašnica olimpijske planine, bazen na Otoci - olimpijski. Ništa od navedenog nema stazu, niti su se tu održale ceremonije otvaranja i zatvaranja, a na Otoci niti jedno olimpijsko takmičenje. Olimpijsko borilište jest ono borilište na kojemu se mogu održavati olimpijska takmičenja. To nema nikakve veze sa zimom, ili ljetom. Namjena stadiona, između ostalog, jest i olimpijska, te je kao takav upisan u sudski registar.
Istini za volju, olimpijski stadion ne mora imati atletsku stazu, kad smo već kod iste, ali mora u svakom momentu imati potrebnu infrastrukturu da se takva postavi. Stadion je kulturno-sportski objekat. Iz ispravnu i prispodobivu infrastrukturu može biti i termo bazen i hokejaško igralište. Čak štaviše, zbog bojazni usljed nedostatka snijega, rezervni plan je bio da se neke nordijske discipline (skijaško trčanje na kratke dionice) održi na samom stadionu. Ako si gledao otvaranje u SA, po jednoj takvoj špuri, donesena je Olimpijska baklja.
Zatvaranje je bilo na Zetri.
Proglašenja na Skenderiji plato.
Takmičenje klizača na ledemoj plohi pored zetre-.
Nijedno takmičenje NIJE ODRŽANO NA AFH.
Nije mi jasno kakve veze atletska staza ima veze sa zoi 84, osim što je preko nje sanda se popela i zapalila olimpijski plamen.
Nismo organizatori ljetnih olimp igara bili, nije ni bilo atlewtskih takmičenja.
FKS*Champion**2x Yu //84/85 , 66/67//
FKS*Champion; 5xB&H //19/20 , 18/19 , 14/15 , 06/07 , 98/99 //
Cup winner BiH* 8x //24/25, 20/21 , 18/19 , 13/14 , 04/05 , 01/02 , 97/98 , 96/97 //
FKS*Champion; 5xB&H //19/20 , 18/19 , 14/15 , 06/07 , 98/99 //
Cup winner BiH* 8x //24/25, 20/21 , 18/19 , 13/14 , 04/05 , 01/02 , 97/98 , 96/97 //
Da li se mora crtati da stadion treba atletsku, da stadion nije iskljuvivo fudbalski ?! Jedini nacin da rijesimo pitanje stadiona je ovaj. Da se ne dira atletska, da se stadion moze koristiti i u druge namjene.
Ne ostaje staza da bi bio atletski, nego da se moze stadion koristiti i u druge svrhe !
Ne ostaje staza da bi bio atletski, nego da se moze stadion koristiti i u druge svrhe !
Dugo se Osim pokušavao izboriti za svoje mjesto pod suncem, a kada ga je početkom 1960-ih našao, došla je čuvena Afera Planinić i jednogodišnja suspenzija, službeno zbog namještanja utakmica
Da ga hoće srediti makar za tu potrebnu kategoriju i staviti na jednu tribinu krov da ne gledamo svaki put u oblake kad krenemo na utakmicu. Sto puta sam gore pokis'o ko budala.
ISTINA ZA VEDRANA!
Hajde Anteeeeee 

-
- Kontakt:
Koliko ja vidim, nista specijalno se nece desiti u vezi koševa. Ostat ce u vlasništvu opštine mi cemo igrati na Koševu kao i dosad, renovirat da se igraju europske i to je to. Ne vidim drugi rasplet oko stadiona.
Slabo ti vidis. Nije ovo SDAbordobijeli je napisao/la: ↑09 jan 2021, 11:08Koliko ja vidim, nista specijalno se nece desiti u vezi koševa. Ostat ce u vlasništvu opštine mi cemo igrati na Koševu kao i dosad, renovirat da se igraju europske i to je to. Ne vidim drugi rasplet oko stadiona.
Zivio sam zivot, Bog sto mi je dao
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli
Atletska staza 

„Ne mogu, brate, ja igrati za novac i slušati kako treba da igram.
Hvala im, bili su korektni i nisu mi pravili probleme.
Rekao sam im da ja mogu da igram samo za Sarajevo.“
Hvala im, bili su korektni i nisu mi pravili probleme.
Rekao sam im da ja mogu da igram samo za Sarajevo.“
Nije ovo, al je on.Pantelija je napisao/la: ↑09 jan 2021, 11:11Slabo ti vidis. Nije ovo SDAbordobijeli je napisao/la: ↑09 jan 2021, 11:08Koliko ja vidim, nista specijalno se nece desiti u vezi koševa. Ostat ce u vlasništvu opštine mi cemo igrati na Koševu kao i dosad, renovirat da se igraju europske i to je to. Ne vidim drugi rasplet oko stadiona.
- belosevic23
- Kontakt:
Kenan Kodro
-
- Kontakt:
Daj Bože da Koševo bude naše vlasništvo al cisto sumnjam. Nebi o politici, nije ovo mjesto za to.Pantelija je napisao/la: ↑09 jan 2021, 11:11Slabo ti vidis. Nije ovo SDAbordobijeli je napisao/la: ↑09 jan 2021, 11:08Koliko ja vidim, nista specijalno se nece desiti u vezi koševa. Ostat ce u vlasništvu opštine mi cemo igrati na Koševu kao i dosad, renovirat da se igraju europske i to je to. Ne vidim drugi rasplet oko stadiona.
-
- Kontakt:
Kakve to veze ima koje koja stranka ?Zip je napisao/la: ↑09 jan 2021, 11:17Nije ovo, al je on.Pantelija je napisao/la: ↑09 jan 2021, 11:11Slabo ti vidis. Nije ovo SDAbordobijeli je napisao/la: ↑09 jan 2021, 11:08Koliko ja vidim, nista specijalno se nece desiti u vezi koševa. Ostat ce u vlasništvu opštine mi cemo igrati na Koševu kao i dosad, renovirat da se igraju europske i to je to. Ne vidim drugi rasplet oko stadiona.
- GospodinIzSarajeva
- Kontakt:
Jelavić?
Nece ba on iz Zagreba nidje, ' vamo bi mu sudili su za one malverzacije oko Aluminija...

Vlasnistvo nece biti ! Koncesija hoce. Onako kako odgovara i Klubu, i Namu i Opcini i svima. Osim prosjecnom pitaru, ocito 

Dugo se Osim pokušavao izboriti za svoje mjesto pod suncem, a kada ga je početkom 1960-ih našao, došla je čuvena Afera Planinić i jednogodišnja suspenzija, službeno zbog namještanja utakmica
Slabo ti vidiš a pjeniš ko i zeleni ker Ajnadzic, pjenite zato sto je došao čovjek i riješio sve u 5 dana, stadion će biti apsolutno od FKS, parking iznad Zapada će biti od Kluba, svaki tender će preko Kluba ići, svaka aktivnost na stadionu ( koncerti, ledena staza za klizanje preko zime i slično) zarada ide Klubu, Klub ima čvrst dogovor sa načelnikom i teško da se tu šta može zakomplikovati, samo vremenski radovi će krenuti onda kad je Klubu najpogodnijebordobijeli je napisao/la: ↑09 jan 2021, 11:08Koliko ja vidim, nista specijalno se nece desiti u vezi koševa. Ostat ce u vlasništvu opštine mi cemo igrati na Koševu kao i dosad, renovirat da se igraju europske i to je to. Ne vidim drugi rasplet oko stadiona.
E sad da bi se sklonila staza i pomjerile tribine( tj da bi došao Nam i uvalio 30-40 miliona) prvo sto treba da prodje hiljadu zakonskih procedura, od vijeća ministara pa do lokalnih nivoa i trebalo bi jedno 10 godina da nam se smiluju i odobre, i od tog nema ništa, a i upitno je i da li Nam spreman tolike pare da ulozi , zakida ne treba očekivati Alianz arenu
Ono sto je realno i sto je načelnik obećao jest pomoć i Opstine i Vlade da se stadion sredi i dovede ukategoriju 4, za takvo nešto je potrebno oko 5 miliona, trećinu tih para će nas pogurat, ostalo je na nama
Ja licno bi volio da bude račun za navijače, pa vidimo svi tu ljubav prema Klubu i pojedinih legendi a i navijača
LJUBAV ZA TEBE MJERE NEMA !