I ako izuzmemo Kostelića, naćeš puno primjera izvanrednog uspjeha hrvatskog individualnog sporta, ko i srpskog ako izuzmeš Đokovića.
Amar Rahmanović
Moderatori/ce: _dreamer_,ribery,insider,Monolog,TaRgEt_
Re: Amar Rahmanović
na neki način si potvrdio ono o čemu ja govorim. čak si i ljepše objasnio.DrFilgud je napisao/la: ↑12 jan 2021, 15:16
Sad već idemo na skliski teren "rasnih teorija", što nije dobro.
Bosna je slaba u svim segmerntima, urušena i svjesno se urušava. To se odražava i na individualnu svijest, promišljanje, ambicije...svako ko ih ima, ide negdje drugo da ih realizuje. Čak i taj Osklar koji imamo, je napravljen slovenskim parama i organizacijom.
Nema para, nema tradicije, nema konstruktivne volje i svijesti.
koliko je onda realno očekivati redovne plasmane na takmičenja u fudbalu? bar u bližoj budućnosti. kao što sam napisao teško je to i mnogim zemljama koje su po svemu tome u neusporedivo boljem stanju od Bih
ne moraju svi biti na nivou kostelića ili djokovića ali ima ih puno koji su osvajali medalje u svojim sportovima. od tih svojih takmičenja pa do olimpijskih igara. hrvatska ima preko 30 medalja sa ljetnih olimpijskih igrara a daleko od toga da su sve osvojene u ekipnim sportovima. čak ni u zimskim sportovima kostelići nisu jedini, iako hrvatska nema poštene planine.
Niko ne očekuje plasmane na velika takmičenja, očekuje se minimum konstruktivnog vođenja reprezentacije. Nedostatak rezultata sam po sebi nije problem, problem je ambijent u kom se dešava taj nedostatak.mostar25 je napisao/la: ↑12 jan 2021, 15:26na neki način si potvrdio ono o čemu ja govorim. čak si i ljepše objasnio.
koliko je onda realno očekivati redovne plasmane na takmičenja u fudbalu? bar u bližoj budućnosti. kao što sam napisao teško je to i mnogim zemljama koje su po svemu tome u neusporedivo boljem stanju od Bih
To je nešto što se može i mora ispraviti, za to imamo kapacitet. To smo već pokazali i u tome smo recimo ispred Srbije, čija javnost dozvoljava manipulacije i loše rezultate, radi kojih bi mi ovdje vjerovatno bili u bojkotu ili čak na ulicama.
Znači slažemo se ovdje.mostar25 je napisao/la: ↑12 jan 2021, 15:31ne moraju svi biti na nivou kostelića ili djokovića ali ima ih puno koji su osvajali medalje u svojim sportovima. od tih svojih takmičenja pa do olimpijskih igara. hrvatska ima preko 30 medalja sa ljetnih olimpijskih igrara a daleko od toga da su sve osvojene u ekipnim sportovima. čak ni u zimskim sportovima kostelići nisu jedini, iako hrvatska nema poštene planine.
ja vidim da mnogi očekuju. za početak sa ove teme, forumaš Arnelv52. mislim da neki minimum postoji, s obzirom na sve ove okolnosti koje smo spomenili. više je problem u domaćem prvenstvu i radu s mladima, ali tu savez sam ne može mnogo, ako je država takva kakva je. ima tu i nešto do tog prokletog "balkanluka". kao što si rekao, toga nije pošteđena ni srbija (iako se oni više lože na zvezdu/partizan i imaju mnoge uspjehe u drugim sportovima, pa nisu toliko naloženi kao ljudi u BIH), pa onda idu rumunija, bugarska koje sigurno imaju potencijal za bolje rezultate.DrFilgud je napisao/la: ↑12 jan 2021, 15:49Niko ne očekuje plasmane na velika takmičenja, očekuje se minimum konstruktivnog vođenja reprezentacije. Nedostatak rezultata sam po sebi nije problem, problem je ambijent u kom se dešava taj nedostatak.mostar25 je napisao/la: ↑12 jan 2021, 15:26na neki način si potvrdio ono o čemu ja govorim. čak si i ljepše objasnio.
To je nešto što se može i mora ispraviti, za to imamo kapacitet. To smo već pokazali i u tome smo recimo ispred Srbije, čija javnost dozvoljava manipulacije i loše rezultate, radi kojih bi mi ovdje vjerovatno bili u bojkotu ili čak na ulicama.
nije ni hrvatska skroz pošteđena tog balkanluka, ali za razliku od srbije, rumunije, bugarske ipak ima puno veći kult reprezentacije zbog uspjeha na prvim takmičenjima, koji su ljestvicu digli visoko.
Ne bih se složio da je "samo 13 reprezentacija". Ja to više vidim kao "čak 13 reprezentacija". Izuzmemo li sedam-osam-devet velikih nacija koje rijetko propuštaju svjetska prvenstva ostane upražnjeno šest-pet-četri mjesta za nas i reprezentacije našeg ranga tipa Švedske, Rusije, Austrije ili Irske. Taj kvalitet je za nas dohvatljiv, tačnije mi stalno plešemo oko tog kvaliteta bez da išta radimo: na osnovu talenta i tudjeg rada.mostar25 je napisao/la: ↑12 jan 2021, 14:49Arnelv52 je napisao/la: ↑12 jan 2021, 14:29
Pa slažem se sa tobom da uspjeh nije proporocionalan ulaganju. Azerbejdžan vjerovatno ulaže mnogo više u fudbal nego Hrvatska ali je azerbejdžanska startna pozicija bila lošija od pozicije Hrvatske. Takođe bitno je i u šta se ulaže jer nije svaka potrošnja ulaganje.
Sa druge strane ja ne očekujem od nas da mi u sledećih 25 godina donesemo kući dvije medalje sa svjetskih prvenstava. Moja očekivanja su da se svake kvalifikacije plasiramo na svjetsko ili europsko prvenstvo ili bar češće plasiramo nego što se ne plasiramo. Zato i nije neki izgovor ako Hrvatska ima koji milion više stanovnika.
mala baza igrača nije jedini, a vjerojatno ni najveći problem. mnogo se toga mora promijeniti u mentalitetu i ponašanju i onih koji doživljavaju beiha kao svoju zemlju i žele joj uspjeh. ja ne vidim da u bih postoji dovoljan broj sposobonih i ambicioznih ljudi koji će stvoriti takav sistem ( i pare) da se beiha može plasirati na većinu prvenstava. posebno svjetskih gdje iz europe ide samo 13 zemalja. nema ih ni u drugim manjim sportovima gdje je to sve lakše, a gdje će onda u fudbalu. moguće da mnogi ovdje nisu ni svjesni šta tu sve treba organizirati i koliko treba strpljenja i novaca. teško je to i mnogim zemljama koje imaju mnogo bolje uvjete i veći broj stanovnika. od ovim bližih balkanskih ( srbija, rumunija, bugarska) pa dalje. ali slažem se da se vjerojatno može bolje ovog trenutnog. posebno se treba ganjati plasman na euro gdje ide pola europe.
Na Europsko prvenstvo k'o što i sam kažeš ide pola Europe. Tu više ne bi smjeli biti medju onima koji ne idu.
BIH je bila par godina na nivu tih reprezentacija. ono kad se plasirala u brazil, ali većinu vremena od neovisnosti je bila nivo ispod toga i čini se da će biti još dugo. sve te zemlje ( i mnoge druge koje tu nisi spomenuo) imaju neusporedivo bolje uvjete od BIH tako da je normalno da budu ispred. euro bi se trebao ganjati iako i to ovisi o ždrijebu.Arnelv52 je napisao/la: ↑12 jan 2021, 16:07
Ne bih se složio da je "samo 13 reprezentacija". Ja to više vidim kao "čak 13 reprezentacija". Izuzmemo li sedam-osam-devet velikih nacija koje rijetko propuštaju svjetska prvenstva ostane upražnjeno šest-pet-četri mjesta za nas i reprezentacije našeg ranga tipa Švedske, Rusije, Austrije ili Irske. Taj kvalitet je za nas dohvatljiv, tačnije mi stalno plešemo oko tog kvaliteta bez da išta radimo: na osnovu talenta i tudjeg rada.
Na Europsko prvenstvo k'o što i sam kažeš ide pola Europe. Tu više ne bi smjeli biti medju onima koji ne idu.
Da, s obzirom na stanje u državi i sportu, bh reprezentacija pravi dobre rezultate i ima dobre igrače.mostar25 je napisao/la: ↑12 jan 2021, 16:05ja vidim da mnogi očekuju. za početak sa ove teme, forumaš Arnelv52. mislim da neki minimum postoji, s obzirom na sve ove okolnosti koje smo spomenili. više je problem u domaćem prvenstvu i radu s mladima, ali tu savez sam ne može mnogo, ako je država takva kakva je. ima tu i nešto do tog prokletog "balkanluka". kao što si rekao, toga nije pošteđena ni srbija (iako se oni više lože na zvezdu/partizan i imaju mnoge uspjehe u drugim sportovima, pa nisu toliko naloženi kao ljudi u BIH), pa onda idu rumunija, bugarska koje sigurno imaju potencijal za bolje rezultate.
nije ni hrvatska skroz pošteđena tog balkanluka, ali za razliku od srbije, rumunije, bugarske ipak ima puno veći kult reprezentacije zbog uspjeha na prvim takmičenjima, koji su ljestvicu digli visoko.
Činjenica je da je domaća liga za 20 godina, proizvela Džeku i Zukanovića koji su se uspjeli zadržat duže od polusezone u ligama 5. Dva igrača! To je katastrofa, bez pretjerivanja. Nikad u grupnoj fazi europskih takmičenja.
Moramo ovdje shvatiti da je ključ napretka u klubovima i navijačima. Samo pritisak navijača može natjerat lopove po klubovima, da počnu radit u interesu fudbala i podignu nivo, a samo ozbiljni klubovi mogu proizvest igrače za reprezentaciju.
Sreća u velikoj nesreći je, kako si spomeno, što mi nemamo druge tačke sportskog pražnjenja, pa je sva "pozitivna" energija usmjerena na fudbalsku reprezentacijui i stalno se traže promjene. Koliko su te promjene konstruktivne i na pravom mjestu, pitanje je, ali je važno da se dešavaju.
DrFilgud je napisao/la: ↑12 jan 2021, 16:24
Da, s obzirom na stanje u državi i sportu, bh reprezentacija pravi dobre rezultate i ima dobre igrače.
Činjenica je da je domaća liga za 20 godina, proizvela Džeku i Zukanovića koji su se uspjeli zadržat duže od polusezone u ligama 5. Dva igrača! To je katastrofa, bez pretjerivanja. Nikad u grupnoj fazi europskih takmičenja.
Moramo ovdje shvatiti da je ključ napretka u klubovima i navijačima. Samo pritisak navijača može natjerat lopove po klubovima, da počnu radit u interesu fudbala i podignu nivo, a samo ozbiljni klubovi mogu proizvest igrače za reprezentaciju.
Sreća u velikoj nesreći je, kako si spomeno, što mi nemamo druge tačke sportskog pražnjenja, pa je sva "pozitivna" energija usmjerena na fudbalsku reprezentacijui i stalno se traže promjene. Koliko su te promjene konstruktivne i na pravom mjestu, pitanje je, ali je važno da se dešavaju.
eto, čini se da jedina bitna razlika u mišljenju gdje ja ne vidim potencijal u državi i ljudima za te promjene koje ti želiš, a ti vidiš i vjeruješ. i to je tvoje pravo
Ne plešemo oko tog kvaliteta. Imali smo jednu generaciju zaista kvalitetnih igrača, 2008 -2014, tu smo dofatili dva baraža i SP.Arnelv52 je napisao/la: ↑12 jan 2021, 16:07
Ne bih se složio da je "samo 13 reprezentacija". Ja to više vidim kao "čak 13 reprezentacija". Izuzmemo li sedam-osam-devet velikih nacija koje rijetko propuštaju svjetska prvenstva ostane upražnjeno šest-pet-četri mjesta za nas i reprezentacije našeg ranga tipa Švedske, Rusije, Austrije ili Irske. Taj kvalitet je za nas dohvatljiv, tačnije mi stalno plešemo oko tog kvaliteta bez da išta radimo: na osnovu talenta i tudjeg rada.
Ostalo je loše, može se reći da nije vrijedno pomena. Saće neko spomenut da smo protiv Danske na Koševu mogli direktno na EP, ali to je bio splet sretnih rezultata.
Nažalost proće puno vremena da nam se potrefi da dijaspora isporuči kvalitet igrača koji su istrčali protiv Argentine na SP. Plus još nekolko na klupi.
Činjenica je da spadamo u treću-četvrtu kategoriju europskih reprezentacija, ako govorimo o kontinuitetu.
Vidim potencijal/nadu da se na mišiće može izgurat zadovoljavajući rezultat i ambijent u reprezentaciji. Naravno zahvaljujući dijasporskim igračima. Što se lige i klubova tiče, ne vidim da će se skoro nešto promijeniti.mostar25 je napisao/la: ↑12 jan 2021, 16:32DrFilgud je napisao/la: ↑12 jan 2021, 16:24
Da, s obzirom na stanje u državi i sportu, bh reprezentacija pravi dobre rezultate i ima dobre igrače.
eto, čini se da jedina bitna razlika u mišljenju gdje ja ne vidim potencijal u državi i ljudima za te promjene koje ti želiš, a ti vidiš i vjeruješ. i to je tvoje pravo
Zadnja izmjena: DrFilgud, dana/u 12 jan 2021, 16:37, ukupno mijenjano 1 put.
Iako se ni tu neću složiti (ja mislim da smo mi uvijek bili na nivou tih reprezentacija samo je bilo pitanje da li smo malo ispred ili malo iza njih) ti potvrđuješ ono što sam ja napisao. Mi ne radimo ništa - nismo stvorili uvjete.mostar25 je napisao/la: ↑12 jan 2021, 16:16BIH je bila par godina na nivu tih reprezentacija. ono kad se plasirala u brazil, ali većinu vremena od neovisnosti je bila nivo ispod toga i čini se da će biti još dugo. sve te zemlje ( i mnoge druge koje tu nisi spomenuo) imaju neusporedivo bolje uvjete od BIH tako da je normalno da budu ispred. euro bi se trebao ganjati iako i to ovisi o ždrijebu.Arnelv52 je napisao/la: ↑12 jan 2021, 16:07
Stadioni su tu najmanji problem jer ljudi prije svega misle na stadione i zgrade kad pomisle na uvjete. Što neko jednom reče vrednije je Sarajevo pod zemljom nego ono nad zemljom tj. osnove i temelji su bitni.
Osnovni uvjet je da počnemo vjerovati da brojevi, statistika, ne lažu. Tu je u sportu savez ključan. On je trebao ili bar treba biti taj koji će okupiti najboljih 24. izmjeriti ih i izvagati, karikirano rečeno, i dati povratne informacije klubovima kako oni da naprave boljeg igrača.
Reprezentacija ima dvojaku ulogu. Po jednoj strani se takmiči da ostvari neki cilj, po drugoj strani njena uloga je da radi na tome da te ciljeve premakne. Šta misliš šta je uloga Clairefontaina (pomogao mi google napisati) u francuskom fudbalu? Pa postavljaju standarde klubovima i njihovim akademijama, daju povratne informacije.
I ekspanzija njemačkog fudbala u posljednjem desetljeću, generacija Kroos, Muller, Neuer i ostali... je po uzoru na tu francusku akademiju i njihov način rada. Btw. nisam se prije referisao na njih ali mi u medjuvremenu oni padoše na um kao dobar primjer kako reprezentacija odnosno savez trebaju da postupaju.
pa obično je BIH bila malo iza njih. izvan ovih 8-9 reprezentacija koje se stalno plasiraju ,postoji još toliko reprezentacija koje imaju veći izbor dovoljno dobrih igrača ( to je ono što mnogi ovdje podcjenjuju jer ne mogu dzeko i pjanić godinama sami vuči), i/ili puno bolji mentalitet i organizaciju. a taj mentalitet i organizaciju je teže dostići nego što mnogi od vas misle. teško je mijenjati mentalitet naroda.
sada sam bacio pogled na ove šešire kvalicikacija za mundijal 2022. osim možda (ali možda) walesa i sjeverne irske ,nekako mi je s obzirom na sve ove okolnosti koje smo gore spomenuli, normalno da sve te reprezentacije budu ispred bih. možda u beiha ima prostora za napredak i bolji rad, ali nije da će druge zemllje za to vrijeme laditi jaja. a imaju (puno) veće mogućnosti
To poslije je stvar ulaganja i infrastrukture, tipa Janica je na pocetku karijere posudila ono odijelo od neke nase skijasice nmg se sjetit imena (to je bilo na OI).mostar25 je napisao/la: ↑12 jan 2021, 15:31ne moraju svi biti na nivou kostelića ili djokovića ali ima ih puno koji su osvajali medalje u svojim sportovima. od tih svojih takmičenja pa do olimpijskih igara. hrvatska ima preko 30 medalja sa ljetnih olimpijskih igrara a daleko od toga da su sve osvojene u ekipnim sportovima. čak ni u zimskim sportovima kostelići nisu jedini, iako hrvatska nema poštene planine.
A vidi nas sad.
Imamo po par predstavnika na OI.
Nemamo sportova nazalost razvijenih, mislis da ne bismo imali dobre skijase da se ulaze u taj sport, a puni smo planina, pa ko se nije ko dijete skijao?
Ali kad nemas gdje da zavolis taj sport.
Mada sam ja ubijedjen da mi zbog podjela u drzavi nemamo dobre rezultate.
Jer 2 strane sva ulaganja koce, a 1 strana krade.
Rafa Nadal!
EDIN DŽEKO!!!
EDIN DŽEKO!!!
neko se mora probiti kako god zna i umije i onda neko vrijeme ostvarivati vrhunske rezultate. tako će se više djece zainteresovati za sport a zanimanjem javnosti, priviući će se i sponzori. naravno moraju postojati dovoljno sposobni entuzijasti i organizatori. tako to ide na ovim prostorima u svim sportovima osim fudbala i možda basketa.forgempp je napisao/la: ↑12 jan 2021, 17:38
To poslije je stvar ulaganja i infrastrukture, tipa Janica je na pocetku karijere posudila ono odijelo od neke nase skijasice nmg se sjetit imena (to je bilo na OI).
A vidi nas sad.
Imamo po par predstavnika na OI.
Nemamo sportova nazalost razvijenih, mislis da ne bismo imali dobre skijase da se ulaze u taj sport, a puni smo planina, pa ko se nije ko dijete skijao?
Bio sam banovan mjesec dana i nisam imao priliku da legendi i buducem kapitenu pozelim novu godinu i puno srece u karijeri. Nije mi jasno zasto je odbio Betis ali eto valjda ceka ponudu neke top ekipe iz lige petice.
Nevjerica i razočarenje među navijačima Betisa 

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.