Fabijano-Duda partija dana, šta se sve izdešavalo
Igubi brat Nils

Moderator/ica: rio_Ferdy88
Isto to možeš reći za današnju partiju Aryan - Fabiano. Dva kola za redom Fabiano igra lude partije koje završe remijemBocaJuniors1905 je napisao/la: ↑18 jan 2021, 19:57Fabijano-Duda partija dana, šta se sve izdešavalo
Misliš Arjan-FiruzdžaGalion je napisao/la: ↑19 jan 2021, 18:19Isto to možeš reći za današnju partiju Aryan - Fabiano. Dva kola za redom Fabiano igra lude partije koje završe remijemBocaJuniors1905 je napisao/la: ↑18 jan 2021, 19:57Fabijano-Duda partija dana, šta se sve izdešavalo![]()
NijeNail for Real je napisao/la: ↑20 jan 2021, 18:42Pa vise je sansi Tari imao u toj partiji od Firouzje, vrhunska je partija bila, da je bio bolji s vremenom, ko zna sta bi se desilo.
E jesi zadrt, eto nije, Firouzjino **** miriseBocaJuniors1905 je napisao/la: ↑20 jan 2021, 18:59NijeNail for Real je napisao/la: ↑20 jan 2021, 18:42Pa vise je sansi Tari imao u toj partiji od Firouzje, vrhunska je partija bila, da je bio bolji s vremenom, ko zna sta bi se desilo.
Nail for Real je napisao/la: ↑20 jan 2021, 19:00E jesi zadrt, eto nije, Firouzjino **** miriseBocaJuniors1905 je napisao/la: ↑20 jan 2021, 18:59NijeNail for Real je napisao/la: ↑20 jan 2021, 18:42Pa vise je sansi Tari imao u toj partiji od Firouzje, vrhunska je partija bila, da je bio bolji s vremenom, ko zna sta bi se desilo..
Pa ono, bilo je propusta na sve strane, Do 12. g4 je Tari bio bolji, nakon toga su bili podjednaki do 18...Nb6 kad bi Tari bio dosta bolji da je odigrao 19. Kg3 i odvezao si skakača na f3 kako bi bio spreman za polje g5. No Tari igra 19. Qe1 što omogućava Firouzju kontranapad sa 19...d4 što vodi do veoma oštre pozicije. Tek nakon 22. Nc4 Firouzja je značajno bolji. No s potezom 24...Bg4 vraća Taria u igru, mada i dalje stoji bolje. Nakon poteza 27...Bg5 Tari dobiva priliku da sa 28. Kh1 dođe u potpuno dobivenu poziciju, jer mu to omogućava Qxd4 što poptpuno pojednostavljuje poziciju i ostavlja mu konačnicu sa kvalitetom i pješakom više. Tari to ne uočava i igra 28. Rxc5 čime Firouzja ima potpuno dobivenu poziciju nakon 29...Be2 i 30...Rd1 što ga vodi u konačnicu dama protiv 2 skakača sa pješacima ili top, skakač i lovac protiv 2 skakača sa pješacima, ovisno kako bi Tari odgovorio. No Firouzja to propušta i igra 30...Ne2 čime sve te taktike nestaju i pozicija je podjednaka, te dogovaraju remi.BocaJuniors1905 je napisao/la: ↑20 jan 2021, 18:59NijeNail for Real je napisao/la: ↑20 jan 2021, 18:42Pa vise je sansi Tari imao u toj partiji od Firouzje, vrhunska je partija bila, da je bio bolji s vremenom, ko zna sta bi se desilo.
Ma luda partija skroz, pogotovo ako igraš Karo KanGalion je napisao/la: ↑20 jan 2021, 22:25Pa ono, bilo je propusta na sve strane, Do 12. g4 je Tari bio bolji, nakon toga su bili podjednaki do 18...Nb6 kad bi Tari bio dosta bolji da je odigrao 19. Kg3 i odvezao si skakača na f3 kako bi bio spreman za polje g5. No Tari igra 19. Qe1 što omogućava Firouzju kontranapad sa 19...d4 što vodi do veoma oštre pozicije. Tek nakon 22. Nc4 Firouzja je značajno bolji. No s potezom 24...Bg4 vraća Taria u igru, mada i dalje stoji bolje. Nakon poteza 27...Bg5 Tari dobiva priliku da sa 28. Kh1 dođe u potpuno dobivenu poziciju, jer mu to omogućava Qxd4 što poptpuno pojednostavljuje poziciju i ostavlja mu konačnicu sa kvalitetom i pješakom više. Tari to ne uočava i igra 28. Rxc5 čime Firouzja ima potpuno dobivenu poziciju nakon 29...Be2 i 30...Rd1 što ga vodi u konačnicu dama protiv 2 skakača sa pješacima ili top, skakač i lovac protiv 2 skakača sa pješacima, ovisno kako bi Tari odgovorio. No Firouzja to propušta i igra 30...Ne2 čime sve te taktike nestaju i pozicija je podjednaka, te dogovaraju remi.BocaJuniors1905 je napisao/la: ↑20 jan 2021, 18:59NijeNail for Real je napisao/la: ↑20 jan 2021, 18:42Pa vise je sansi Tari imao u toj partiji od Firouzje, vrhunska je partija bila, da je bio bolji s vremenom, ko zna sta bi se desilo.
Opametit će se i on, mlad je jošBocaJuniors1905 je napisao/la: ↑20 jan 2021, 23:42Ma luda partija skroz, pogotovo ako igraš Karo KanJedina luđa do sada je Karuana-Duda. Zato i gotivim Firuzdžu što uvijek igra na pobjedu i igra različita otvaranja., nije ko MVL koji samo igra Najdorf sa crnima, konta lik da je Kasparov
![]()
Pogotovo je nevjerojatan Aryanov previd 54...c2, nije vidio zugzwang sa 54...Bb5 i bijeli više ne može nigdje kraljem, te je prisiljen gurati pješake dok ih crni ne pojede. Stvarno pozicija za šahovske knjigeBocaJuniors1905 je napisao/la: ↑21 jan 2021, 19:45Kakva partija Antona i Arjana, šta su fulili i jedan i drugi za pobjedu![]()
A to je običaj kod igrača iz iste države, ne žele umarati jedan drugoga, praktički su obojica uzeli slobodni dan. Baš je Bobby Fischer Sovjete optuživao za to.
Kako bolan izgubi sinoć lovca na e8, pa ni Tari ne bi onako pogriješioGalion je napisao/la: ↑22 jan 2021, 12:54Ako ima netko na ovoj temi da igra šaha online, a ne prati temu šahovske lige na forumu, nek se slobodno priključi timu forumaša na lichessu
(https://lichess.org/team/sportsport-forum) gdje igramo mi s foruma turnire između sebe.
Ma kontam nema mi šta pojest pa ću brzinski kraljem u centar, nisam ni gleda da mi je napao lovcaBocaJuniors1905 je napisao/la: ↑22 jan 2021, 18:09Kako bolan izgubi sinoć lovca na e8, pa ni Tari ne bi onako pogriješioGalion je napisao/la: ↑22 jan 2021, 12:54Ako ima netko na ovoj temi da igra šaha online, a ne prati temu šahovske lige na forumu, nek se slobodno priključi timu forumaša na lichessu
(https://lichess.org/team/sportsport-forum) gdje igramo mi s foruma turnire između sebe.![]()
Dobra ti je partija bila u Scandi i poret kraljica na f3, gdje si mu pojeo pijuna na b7, kasnije i topaGalion je napisao/la: ↑22 jan 2021, 18:15Ma kontam nema mi šta pojest pa ću brzinski kraljem u centar, nisam ni gleda da mi je napao lovcaBocaJuniors1905 je napisao/la: ↑22 jan 2021, 18:09Kako bolan izgubi sinoć lovca na e8, pa ni Tari ne bi onako pogriješioGalion je napisao/la: ↑22 jan 2021, 12:54Ako ima netko na ovoj temi da igra šaha online, a ne prati temu šahovske lige na forumu, nek se slobodno priključi timu forumaša na lichessu
(https://lichess.org/team/sportsport-forum) gdje igramo mi s foruma turnire između sebe.![]()
![]()
Kako misliš i pored kraljice na f3, pa to je tu najjači potez. S moje strane ova minijatura je savršena, igraj protiv Alpha Zero ovako ko on kao crni i Alpha će svaki potez odigrati kao i ja tu.BocaJuniors1905 je napisao/la: ↑22 jan 2021, 18:23Dobra ti je partija bila u Scandi i poret kraljica na f3, gdje si mu pojeo pijuna na b7, kasnije i topa
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.