Prvenstveno odlazak. Razmišljam na koji način mi je lakše otići, neki ausbuildung ili tražiti posao, što sa mojim kvalifikacijama (gimnazija i diploma sa FPN-a) nije nimalo jednostavno naći.
Odlazak u inostranstvo
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Odlazak u inostranstvo
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
Kakva su iskustva sa odlaskom bez znanja jezika ? Dobio sam ugovor za plavu kartu, idem kod naseg poslodavca. Aktivno počeo učiti jezik prije 1 mj.
Moze li se gore savladati uz posao ?
Moze li se gore savladati uz posao ?
"Hard work beats talent,when talent fails to work hard "
Sve je do tebe kako se budes postavio kada dodjes ovdje.
Ako se budes druzio sa ljudima koji svoj zivot vide u Njemackoj onda ces jeziki nauciti brze nego sto ces nauciti koji bus vozi gdje :=)
A ako budes zivio ovdje sa namjerom "ma ja cu se vratiti dole za X godina" onda neces nista nauciti i bices nesretan

Posao i abendkurs, jest da je zajebano, al moras ako mislis nauciti. Samom mi je tako evo vec vise od godinu dana, jos sam dosao sa nekim znanjem njemackog. Al bez jezika si truba obicna i budi spreman na razne situacije i zajebancije

Jos dok se smjestis kako treba, trebat ce ti godina, plus posao, plus skola. Yeben tempo, bar meni, al dobro je vala ne kajem se sekunde.
Gdje jaran kaunas, da cuje nove moje zajebancije

Dosao sa godisnjeg 6 januara, usao u stan i samo izasao jbt. Stan katastrofa, nekome se bila zacepila cijev od odvoda i oni su to nesto zajebavali i sve meni kroz wc solju izbije i tako ta voda lezala 2 sedmice tu. Usao u stan samo uzeo papire svoje i privatne stvari i izasao. Sve morao baciti, od odjece do namjestaja, sad mi morali naci privremeno rjesenje jer moraju skroz na novo renovirati stan, a stan bukvalno nov, zgrada stara godinu dana.
Posto nisam imao osiguranje za stan hausratversicherung, ovaj me vermieter malo zajebaje, kao ne zna tko ce pokriti moje troskove, tko ce to sve platiti. Jel ima neko savjet od ovih sto su duze tu, nisam se do sad sa ovim nikako susretao, ili neku preporuku dati?
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
Orton je napisao/la: ↑23 jan 2021, 11:52
Ako se budes druzio sa ljudima koji svoj zivot vide u Njemackoj onda ces jeziki nauciti brze nego sto ces nauciti koji bus vozi gdje :=)
A ako budes zivio ovdje sa namjerom "ma ja cu se vratiti dole za X godina" onda neces nista nauciti i bices nesretan![]()
Zbog mogućnosti da na plavu kartu vodim i ženu i ženim se, znači mislim živjeti gore

Iz ove sad perspektive djeluje da mi je nemoguće naučiti jezik al ako sam dobio priliku da odem probat ću.
"Hard work beats talent,when talent fails to work hard "
pitanje od kojeg se tu kreće: ko je odgovoran za kvar/nastalu štetu?redbull93 je napisao/la: ↑23 jan 2021, 12:06Dosao sa godisnjeg 6 januara, usao u stan i samo izasao jbt. Stan katastrofa, nekome se bila zacepila cijev od odvoda i oni su to nesto zajebavali i sve meni kroz wc solju izbije i tako ta voda lezala 2 sedmice tu. Usao u stan samo uzeo papire svoje i privatne stvari i izasao. Sve morao baciti, od odjece do namjestaja, sad mi morali naci privremeno rjesenje jer moraju skroz na novo renovirati stan, a stan bukvalno nov, zgrada stara godinu dana.
Posto nisam imao osiguranje za stan hausratversicherung, ovaj me vermieter malo zajebaje, kao ne zna tko ce pokriti moje troskove, tko ce to sve platiti. Jel ima neko savjet od ovih sto su duze tu, nisam se do sad sa ovim nikako susretao, ili neku preporuku dati?
ako je to vlasnik stana/zgrade, platit će njegovo wohngebäudeversicherung. ako je to tvoj komšija koji isto iznajmljuje stan, onda će ti štetu platiti njegovo haftpflichtversicherung! ako je uzročnik nepoznat, tu tek dolazi u igru tvoje hausratversicherung.
jedan savjet kod takvih stvari: nikad ne "ući i samo izaći iz stana", uvijek odmah sve štete fotografisati što je detaljnije moguće.
gazda ti u ovom slučaju isto tako mora ukinuti/smanjiti stanarinu (Mietminderung) za taj stan dok se u njemu ne stvore uslovi definisani ugovorom. ali ako su ti našli rezervno rješenje, pretpostavljam da će tako biti.
Seks je užitak, a gol je ekstaza.
"Taktika je bila ne primiti gol. Funkcionirala je odlično sve dok nismo primili gol."
"Taktika je bila ne primiti gol. Funkcionirala je odlično sve dok nismo primili gol."
na kojem nivou ti je znanje njemačkog? ima li neki posao kojeg favorizuješ/kojeg bi volio raditi/u kojem imaš iskustva? jesi li spreman psihički nakon faxa školovati se na stranom jeziku još par godina (ausbildung)? da li je učenje programiranja u BiH za tebe opcija?
Seks je užitak, a gol je ekstaza.
Čini ti se da ne možeš, vjerujEdoMajka je napisao/la: ↑23 jan 2021, 12:51Orton je napisao/la: ↑23 jan 2021, 11:52
A ako budes zivio ovdje sa namjerom "ma ja cu se vratiti dole za X godina" onda neces nista nauciti i bices nesretan![]()
Zbog mogućnosti da na plavu kartu vodim i ženu i ženim se, znači mislim živjeti gore![]()
Iz ove sad perspektive djeluje da mi je nemoguće naučiti jezik al ako sam dobio priliku da odem probat ću.

Ja sam sada 11 godina ovdje i sto bi se reklo kroz ruke mi je prošlo koliko god hoćeš naših ljudi i apsolutno su svi savladali njemački koji su to i željeli.
Osim ako si apsolutni kloc a sumnjam da to jesi.
Opet ja.BlaiseMatuidi je napisao/la: ↑28 sep 2020, 15:00Evo Ash to lijepo hendla.![]()
Da se ne ponavljamo, emir je lijepo rekao - u konkretnom slucaju najbrzi izlaz mu je da zena nadje posao koji zadovoljava kriterijume za plavu kartu, a da on dodje na spajanje porodice.
U medjuvremenu od zadnjeg pisanja, stiglo smo do A 2.2 nivoa. Kroz mjesec dva, počinjemo sa B1.
U planu je da učimo jezik sve dok ambasada ne počne izdavati termine za pravilo zapadnog Balkana, za nekvalificiranu radnu snagu.
Zna li iko otprilike , kada bi to moglo da počne ? kako vidim dosta su pojednostavili sad.
Jezik više nije uslov, ali vidim da ce neke formulare poslodavac morati da izganja ako sam dobro shvatio.
I kao, sada obrada bi trebala trajati najduže do 11 sedmica.
Moja greska sigurno nije, od vermietera je, jer je tu kao dolazila neka firma ili njegovi radnici poljaci mozda da ocepe to, tako mi je receno. Naravno da sam sve prvo poslikao, uzeo samo privatne stvari i izasao. Znam da sam imao pravo na hotel odmah, al haj da se ne zajebajem prespavam kod prijatelja par noci i u tome su mi nasli zamjenski stan na par mjeseci, dok ovaj ne srede. Sad on meni mulja nesto mora sa osiguranjem pricati, ovako onako, nista konkretno samo volio bi se informisati za sva moja prava ovdje. Da li imaju neke agencije ili nesto slicno koje se bave ovim slucajevima, samo da se odem informisati i u krajnjem slucaju dati tim agencijama da se pobrinu za sve.gollum je napisao/la: ↑23 jan 2021, 12:54pitanje od kojeg se tu kreće: ko je odgovoran za kvar/nastalu štetu?redbull93 je napisao/la: ↑23 jan 2021, 12:06Dosao sa godisnjeg 6 januara, usao u stan i samo izasao jbt. Stan katastrofa, nekome se bila zacepila cijev od odvoda i oni su to nesto zajebavali i sve meni kroz wc solju izbije i tako ta voda lezala 2 sedmice tu. Usao u stan samo uzeo papire svoje i privatne stvari i izasao. Sve morao baciti, od odjece do namjestaja, sad mi morali naci privremeno rjesenje jer moraju skroz na novo renovirati stan, a stan bukvalno nov, zgrada stara godinu dana.
ako je to vlasnik stana/zgrade, platit će njegovo wohngebäudeversicherung. ako je to tvoj komšija koji isto iznajmljuje stan, onda će ti štetu platiti njegovo haftpflichtversicherung! ako je uzročnik nepoznat, tu tek dolazi u igru tvoje hausratversicherung.
jedan savjet kod takvih stvari: nikad ne "ući i samo izaći iz stana", uvijek odmah sve štete fotografisati što je detaljnije moguće.
gazda ti u ovom slučaju isto tako mora ukinuti/smanjiti stanarinu (Mietminderung) za taj stan dok se u njemu ne stvore uslovi definisani ugovorom. ali ako su ti našli rezervno rješenje, pretpostavljam da će tako biti.
Ovo sad mi je bas **** ziva, valja sve kupiti ponovo, yebo i pare vise. Ionako samo online mozes kupiti, nista zivo ne radi, strasno jbt, a da ne pricam o svom vremenu utrosenom na svu ovu zajebanciju.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
Brate imas Mieterschutz. Nadji kontakt, nazovi ih i objasni sve sta i kako je bilo pa ce te oni najbolje uputit kakva prava i obaveze imas. Ja sam u Au imao problem sa likom koji je zivio prije mene u mom trenutnom stanu pa sam sve bez ikakvih problema preko Mieterschutza rijesio. Opcenito ce se Vermieteri tako pravit grbavi kako ne znaju sta da urade u nadi da se ti prepadnes i pristanes dat pare za sanaciju kvara.
Trenutno završavam A2 kurs, te treba da krenem na B1.gollum je napisao/la: ↑23 jan 2021, 12:57
na kojem nivou ti je znanje njemačkog? ima li neki posao kojeg favorizuješ/kojeg bi volio raditi/u kojem imaš iskustva? jesi li spreman psihički nakon faxa školovati se na stranom jeziku još par godina (ausbildung)? da li je učenje programiranja u BiH za tebe opcija?
Nije problem ništa osim toga da budem njegovatelj, al' preferirao bih nešto vezano za sferu informatike.ima li neki posao kojeg favorizuješ/kojeg bi volio raditi/u kojem imaš iskustva?
Naravnoesi li spreman psihički nakon faxa školovati se na stranom jeziku još par godina (ausbildung)?

Teško je reći, nisam nikad pokušao sa programiranjem od srednjem škole, no vjerovatno bih mogao naučiti programirati.da li je učenje programiranja u BiH za tebe opcija?
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
https://www.klix.ba/vijesti/drzavljani- ... /210123089
Jel ovo samo za one koju idu turisticki ili za sve?
Jel ovo samo za one koju idu turisticki ili za sve?
15.10.2013.
"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."
"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."
- tutankamon1905
- Kontakt:
Svi. Test ne stariji od 48 sati, pa karantena. Nakon 5 dana se mozes opet testirat, ako si negativan oslobodjen si karantene
15.10.2013.
- sagitarius
- Kontakt:
Nek prizemlji svaki avion i zakucala je posljedni ekser u kovceg aerodroma u citavoj Njemackoj, ionako su svi aerodromi i sve firme unutara aerodroma na izdisaju.Sreca ima kurzarbeit pa firme i aviokompanije prezivljavaju... 80% plate a ured citavu godinu sjedim u kuciKaunas je napisao/la: ↑27 jan 2021, 11:44https://www.ind-ex.hr/mobile/clanak.asp ... id=2249693
Ova je pukla

..Za Čelik i Zenicu!Jer to, je čast i sudbina i krv Zeničana, ljubav velika!
..El Valencia es el nostre campeó! #amuntValencia
..El Valencia es el nostre campeó! #amuntValencia
- FabioParatici
Sto samo 80%?
Zar ti firma ne nabaci jos makar 10%, ako ne svih 20%.

Zar ti firma ne nabaci jos makar 10%, ako ne svih 20%.

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri
#PIRLOOUT
"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri
#PIRLOOUT
Ljudino šta ima? Jel ti ono živiš u Dortmundu?FabioParatici je napisao/la: ↑27 jan 2021, 19:36Sto samo 80%?![]()
Zar ti firma ne nabaci jos makar 10%, ako ne svih 20%.![]()
"We need to suffer. And we need to fight."
- FabioParatici
Da, u blizini. Ako ti ne odgovorim dalje, to znaci da me admin ugledao, pa cekaj par dana dok se opet ne pojavim. 

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
#PIRLOOUT
#PIRLOOUT