Rijeka je bila smrt za kladionicare,izgube kuci iod Sutjeske,Celika,pobjede C.Zvezdu i Partizana u Beogradu.Imala je stranih igraca Gracan,Ravnic,Skerjanc,Desnica(gluhonijema bio).Igrali su cini mi se polufinale Kupa UEFA protiv Real Madrida,gdje su nesretno ispali najvise sudijskim greskama.Osijek je bio vjecita borba za opstanak,domacinska ekipaStroj1946 je napisao/la: ↑14 feb 2021, 10:11Rijeka i Osijek su projekti od nezavisnosti HR. Oni su u ono vrijeme bili klubovi koji su se borili za opstanak i sredinu tabele. Osijek pogotovo. Nego ova balavurdija gleda trenutno stanje. Pa ne igra se fudbal po Bogu od 1996 godine. Pa da se ne gleda historija, onda i trofeji se ne bi brojali. Klubovi iz BiH su u Ex-Ju imali najuspjesnije klubove kad se izostavi velika cetvorka. I onda mi neki balo balavi dodje i kaze Osijek veci klub, samarcinu opalit jednu da mu se oci tiltuju.Alipasino je napisao/la: ↑13 feb 2021, 20:47Koji ba Osjek.Da ste rekli Rijeka pa hajde.Kojeg je to igraca Osjek imo.A vidi pitara sa Papetom Husrefom Hadzijom Pasicem Zeljo sa Mesom Skorom Velez sa Vahom Bakom Sloboda sa Omerovicem Secerbegovicem i ostali.Znate li da je utakmicu druge lige na Grbavici Zeljo Iskra nocna tekma pratilo 20.000 ljudi.Idic tad bio najmanji i najbolji igrac Iskre.Pozdrav za sve stare navijace nasih klubova.
Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA
Re: Premijer liga BiH - općenito
Samo navijacima neuspjesnih i propalih klubova je u 2021. godini bitno ko je kakav bio 60ih i 70ih ... Taman da ste bili prvaci svijeta to je bilo prije 50000 godina, smijesni ste
Pozdrav za Stroj staru gardu.Ma sit sam vise ovih menedzerskih ubleha i navijaca kojim je samo furka otic na tekmu a fudbala ni na mapi.Cuj Osjek.Najbolja 2 derbija su bila jedan na kosevu kad ste vi uzeli 2-1 50.000 ljudi da je moglo stat bilo bi 70.000 i ona na Grbavici 4-1 kad je Zvaka dao cini mi se 3 gola.I sad dodju svrsavaju na amatere.
Tradiciju je lijepo imati, lijepo je imati nečega se sjećati.
Ali sadašnjost je bitna, ali je čak i budućnost i perspektiva ispred tradicije. Od nje se ne živi.
Npr. u Engleskoj je tradicija u svim sferama života bitna, ali to ne znači da će naredne sezone Nottingham Forest ili Sunderland igrati Ligu prvaka, realnije je da će tavoriti u nižim ligama sa tendencijom daljeg pada.
Nema para, sistema, zdravih temelja.
Nekih pehara ima, ali mlađi ih nisu ni "opipali", a samo najstariji se sjećaju.
Evo kinezi iz Konjica su naš primjer, nemaju neku budućnost, ali im je današnjica katastrofa
Ali sadašnjost je bitna, ali je čak i budućnost i perspektiva ispred tradicije. Od nje se ne živi.
Npr. u Engleskoj je tradicija u svim sferama života bitna, ali to ne znači da će naredne sezone Nottingham Forest ili Sunderland igrati Ligu prvaka, realnije je da će tavoriti u nižim ligama sa tendencijom daljeg pada.
Nema para, sistema, zdravih temelja.
Nekih pehara ima, ali mlađi ih nisu ni "opipali", a samo najstariji se sjećaju.
Evo kinezi iz Konjica su naš primjer, nemaju neku budućnost, ali im je današnjica katastrofa

- svrakino1921
- Kontakt:
Red Star has won 4 international and 58 domestic trophies, making it the most successful football club in Serbia and the former Yugoslavia.
Domestic competitions (58) Edit
National Championships – 31 (record)
People's Republic of Serbia League (record)
Winners (1): 1945–46[46]
Hajduk won two Kingdom of Yugoslavia champions
Winner (2): 1945, 1946[43][48]
Bosnia and Herzegovina Republic
Winners (1): 1946[39]

- Osttribine
- Kontakt:
Otici cete na qurac sinko, daj Boze da docekas da ti se klub plasira nakon 30 godina u Evropu pa ce ti se samo kazati kako je i sta je. Nije to onaj period nekadasnji od prije 30 tak i vise godina kada si nakon par utakmica u 1/8, 1/4 ili 1/2 euro kupova. Milion stvari ti se mora poklopiti sada da udjes u grupne faze, istu ovu pricu koju ti pricas. 2016. su pricali navijaci Slobode, misleci da samo oni ispravno rade i da mogu nesto vise od onoga sto su mnogi prije njih probali.killafrommanilla je napisao/la: ↑14 feb 2021, 00:30aj u tite na pivu ne puse preko mosta
@Osttribine pa najgore ce bit ako odemo u grupnu fazu prije svih vas s 20 godina kasnjenja, onda ce bit da sam bio upravu
@Antipolitika doci ce i teren na red, samo opusteno i prati. Pare jesu kljuc, ali ciste pare, gdje Ih ne mogu dohvatiti ni Ante, ni Meho ni Dusan![]()
- Osttribine
- Kontakt:
A ti pogledaj stranicu prije toga ko prvi spomenu Iskru iz Bugojnasvrakino1921 je napisao/la: ↑14 feb 2021, 08:35FrajeruSteelman je napisao/la: ↑14 feb 2021, 00:49
Frajer nam izbi hladno 3 titule i 2 kupa u ligi u kojoj su i oni ucestvovali![]()
Vidim da preskaces kako hoces, ali da te pitam da li to hoces reci da je Zeljeznicar prvi sampion drzave? Hoces reci da ne priznajes ligu u kojoj je i tvoj klub igrao, a onda po toj logici mozda hoces reci i da je reprezentacija zvanicne tekme pocela igrati tek od 98. godine? Sad me dovodis u dilemu, da li je i BiH nastala 98. godine?
Isto i ovo oko takmicenja na medjunarodnoj sceni. Slozit cu se da je Zeljeznicar postigao najveci uspjeh sa dolaskom u polufinale Kup UEFA, jer to je drugo najkvalitetnije medjunarodno klupsko fudbalsko takmicenje u Evropi, ali ne znaci da je najdalje otisao. Niste osvojili evropski trofej. Ima par klubova u drzavi, koji su osvajali Mitropa kup, najstarije medjunarodno klupsko fudbalsko takmicenje u Evropi, a i Zvezda ga je osvajala, Partizanu je takodje jedini evropski trofej, veliki Milan je osvajao taj trofej i sad da ti ne objasnjavam istorijat takmicenja tako da ne mozes uzimati sta ti odgovara, a izostavljati sta ne odgovara.
Ovo je copy sa zvanicne stranice NFSBiH-historijat
Pa pitaj njih
Znaci
Koliko ja shvatam
Ako se otislo u Euro takmicenja onda je titula validna
Oko međunarodnih takmicenja
Onda se slozi sam sa sobom pa pogledaj na prethodnoj stranici da sam ja jedini postavio Iskru kao osvajaca Mitropa cupa
Koja vama ne odgovara jer je u pitanju Iskra
Pa vam frka
Eto samo da nije ona osvojila
![]()
Frajeru
Ovo je netko pisao u Savezu i stavljao na zvanicnu Savezà
Tog istog Saveza koji vas je godinama stitio i ostavljao u ligi

Opet se moram ponavljati, Mitropa je bio kao sto mu samo ime kaze srednjoevropski kup u kom je od jacih liga ucestvovala samo Italija, raspadom Jugoslavije propao je i taj Kup, nikad taj Mitropa kup nije imao tezinu kao Kup pobjednika kupova, Kup UEFA, Kup Šampiona, u sva tri ova navedena takmicenja Čelik nema niti jednog nastupa. Mozete pronaci kako se jedno vrijeme sticalo pravo nastupa u Mitropa kupu, tj ekipe koje su ulazile iz druge u prvu ligu svoje zemlje imale su pravo nastupa.
Tako da, naravno da je Željezničar ekipa koja je najviše dogurala u jednom od evropskih takmičenja, medjutim druga su to vremena i drugaciji format takmicenja gdje nije bilo pretkola, pa recimo FK Sarajevo je igralo 1/8 finala Kupa Šampiona, a u biti izbacili samo jednu ekipu, a pogledajte danas koliko bi morala neka ekipa odigrati utakmica do 1/8 finala sadasnjeg formata Lige Šampiona.
Ako si copy/paste onda ok. Do mene frajeru...svrakino1921 je napisao/la: ↑14 feb 2021, 08:35FrajeruSteelman je napisao/la: ↑14 feb 2021, 00:49Frajer nam izbi hladno 3 titule i 2 kupa u ligi u kojoj su i oni ucestvovalisvrakino1921 je napisao/la: ↑13 feb 2021, 17:11Bosni i Hercegovini fudbal se počeo igrati za vrijeme Austro-Ugarske vladavine, 1908. godine, kada je prva lopta donesena u grad na Neretvi, Mostar.
Do Prvog svjetskog rata, već su bili formirani klubovi u Mostaru, Sarajevu, Banjaluci, Tuzli, Zenici i Bihaću.
Prva takmičenja započela su 1908. godine. Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, broj klubova i igrača rastao je iz dana u dan.
Na nivou Drinske i Vrbaške banovine postojali su fudbalski savezi.
Nakon drugog svjetskog rata formiran je Fudbalski Savez SR Bosne i Hercegovine kroz organe za fizičku kulturu republike.
Fudbalski Savez SRBiH bio je u sastavu Fudbalskog Saveza tadašnje SFRJ. U to vrijeme fudbal je bio organiziran u svim kategorijama i na različitim nivoima (republička, regionalna, međuopćinska i općinska liga).
Najbolji klubovi učestvovali su na saveznom nivou u prvoj, drugoj i trećoj ligi.
Timovi iz bosanskohercegovačke prve lige bili su nekoliko puta šampioni SFRJ: FK Sarajevo (1965/66 i 1984/85), FK Željezničar iz Sarajeva (1971/72). FK Velež iz Mostara i FK Borac iz Banjaluke osvajači su kupa Jugoslavije - Velež 1981. i 1985. godine, a Borac 1987. 900 klubova učestvovalo je u strukturi Fudbalskog Saveza.
Na međunarodnoj sceni, najdalje je došao FK Željezničar, koji je igrao u polufinalu UEFA kupa 1985. godine.
U aprilu 1992, NSBiH je podnijela zahtjev za primitak u članstvo u FIFA i UEFA.
Zbog rata, NSBiH je primljen u puno članstvo FIFA-e i pridruženo članstvo UEFA-e, tek 1996. godine.
1998. godine u Dublinu, Irska, NSBiH postaje punopravni član UEFA-e.
Tako su domaći klubovi dobili šansu da učestvuju u kupovima UEFA-e.
U periodu tranzicije, 1997/98, odigran je play-off u kome su učestvovali klubovi NSBiH i NS "Herceg Bosne".
Prvi šampion bio je FK Željezničar, koji je u finalu savladao FK Sarajevo sa 1:0.
U sezoni 1998/99, play-off nije odigran, ali već u slijedećoj sezoni u play-offu učestvuju klubovi iz cijele Federacije BiH, izuzev Republike Srpske.
15. aprila 2000. godine, održana je generalna skupština NSBiH na kojoj je donesen novi statut saveza.
Predstavnici FS Republike Srpske nisu učestvovali na ovoj skupštini, i zbog toga je UEFA suspendovala njihove timove iz play-offa (1999/2000).
U međuvremenu, sve reprezentacije ("A", "A2", U-21, U-18, U-16, futsal, ženska i ženska U-18) učestvuju na svim takmičenjima FIFA-e i UEFA-e. Reprezentacije igraju i međunarodne prijateljske utakmice.![]()
Vidim da preskaces kako hoces, ali da te pitam da li to hoces reci da je Zeljeznicar prvi sampion drzave? Hoces reci da ne priznajes ligu u kojoj je i tvoj klub igrao, a onda po toj logici mozda hoces reci i da je reprezentacija zvanicne tekme pocela igrati tek od 98. godine? Sad me dovodis u dilemu, da li je i BiH nastala 98. godine?
Isto i ovo oko takmicenja na medjunarodnoj sceni. Slozit cu se da je Zeljeznicar postigao najveci uspjeh sa dolaskom u polufinale Kup UEFA, jer to je drugo najkvalitetnije medjunarodno klupsko fudbalsko takmicenje u Evropi, ali ne znaci da je najdalje otisao. Niste osvojili evropski trofej. Ima par klubova u drzavi, koji su osvajali Mitropa kup, najstarije medjunarodno klupsko fudbalsko takmicenje u Evropi, a i Zvezda ga je osvajala, Partizanu je takodje jedini evropski trofej, veliki Milan je osvajao taj trofej i sad da ti ne objasnjavam istorijat takmicenja tako da ne mozes uzimati sta ti odgovara, a izostavljati sta ne odgovara.
Ovo je copy sa zvanicne stranice NFSBiH-historijat
Pa pitaj njih
Znaci
Koliko ja shvatam
Ako se otislo u Euro takmicenja onda je titula validna
Oko međunarodnih takmicenja
Onda se slozi sam sa sobom pa pogledaj na prethodnoj stranici da sam ja jedini postavio Iskru kao osvajaca Mitropa cupa
Koja vama ne odgovara jer je u pitanju Iskra
Pa vam frka
Eto samo da nije ona osvojila
![]()
Frajeru
Ovo je netko pisao u Savezu i stavljao na zvanicnu Savezà
Tog istog Saveza koji vas je godinama stitio i ostavljao u ligi

Spomenut cu malo ove kupove. Realnost bivse lige po rezultatskim uspjesima je da nasi klubovi nisu igrali konstantno evropska takmicenja, jer su bili iza velike cetvorke. Drugi red klubova su bili Vojvodina, Sarajevo, Velež, Željeznicar, pa moze se tu i OFK Beograd ubaciti zbog nekih ranijih uspjeha. Treci red klubova predvodi Vardar, Radnicki, Rijeka, Sloboda, Buducnost, Olimpija, Čelik, Borac, Osijek. Iza toga ide red klubova poput Sutjeske, Proletera, Bora, Rada, Pristine, Maribor, Napredak pa sve tamo do Iskre i klubova koji su igrali jednu sezonu. Svako je mogao svakog pobijediti, ali velika cetvorka je imala tu konstantu koja ih uveliko izdvaja od ostalih.
Nasi klubovi su ostvarili odredjene uspjehe. Biti prvak Jugoslavije u ligi koja je bila solidna u evropskim okvirima je itekako znacajan rezultat. Sarajevo je 2 puta osvajalo titulu uz 2 finala kupa, Zeljeznicar jednom uz jedno finale kupa, Velez je bio na pragu osvajanja par puta, ali je zato osvojio 2 puta Kup Maršala i igrao finale jos 2 puta. Borac kao drugoligas osvaja taj kup, pa i Sloboda je igrala finale. Sve su to veliki uspjesi. Realno, daleko veci nego sto klubovi ostvaruju od rata pa do danas.
Od bh. ekipa Zeljeznicar je imao zapazen evropski rezultat, jer polufinale Kup UEFA je istorijski rezultat, ali i Velez je igrao cetvtfinale, izbacili su Derby County sto je velika stvar. Engleska ekipa u to doba je bila kvalitetna, bili su i prvaci svoje drzave. Sarajevo je ispalo od Anderlechta u osmini finala. Kasnije je Velez igrao i protiv Borusije... I bilo bi dobro da navijaci tih klubova napisu neke stvari o svojim uspjesima.
Da se osvrnem i na post od Osttribine kad vec dolazimo na Mitropa kup, a koji je bio najstarije medjunarodno klupsko takmicenje, ali koje je bivalo s godinama sve slabije. Zvezda je prvi jugoslovenski klub koji je osvojila Mitropa kup, osvajala ga je 2 puta. Nakon 1979., takmicenje je dobilo drugaciji pristup, rezultatski slabiji klubovi su dobijali ucesce. Čelik je osvajao 1971. i 1972., dok je 1973. izgubio u finalu. Osim ta dva kluba, iz bivse Juge u to doba su taj kup osvajali Vojvodina i Partizan do navedene 1979. godine. Uporedit cu Čelik iz 1972. godine kad je osvojio protiv Fiorentine i Čelik iz 1980. godine kad je izgubio od Udinesea. Čelik je 1971. za dlaku fulao takmicenje u Kup UEFA i Kupu kupova. I postoji i tu zanimljiva prica, ali mozda je nekad nacnem ako se tema otvori vise. Tad je Čelik imao dobru ekipu i kad je osvojio Mitropa kup protiv Fiorentine, koju je predvodio talijanski reprezentativac De Sisti, treba znati da je i Fiorentina bila jaka, jer se te godine zajedno sa Interom plasirala u Kup UEFA. Primjera radi, Partizan koji je zavrsio 4. je dobio Fiorentinu kuci 2:1, a izgubio u gostima 3:0. Čelik je u gostima u finalu odigrao 0:0, kuci pobijedio 1:0. Zanimljivo poredjenje, Zeljeznicar kad je ispao od Videotona, tada je Videoton izgubio od Partizana 2:0 u gostima, kuci pobijedio 5:0. Partizan je tad bio treci u ligi. Ne poredim uopste Mitropa kup sa Kup UEFA ili Čelikov uspjeh sa uspjehom Željeznicara, ali cisto da se vidi kako Mitropa kup nije bio u to doba bas lagan zalogaj dok je imao svoju jacu vrijednost. Uostalom i Fiorentina koja je osvajala Kup kupova je osvojila i ovaj kup. Nakon te 1979. kada takmicenje nije odigrano vec je bio drugaciji pristup Mitropa kupu, tako 1980. je Čelik u odlucujucoj utakmici razigravao sa Udinezeom, ali obje ekipe su tad bile slabe u svojim ligama, borile se za opstanak. Zanimljivo da je i Milan osvojio 1982. godine to takmicenje, ali tad je i on takodje bio slab u ligi. Ipak, Milan je ime i samo Milanovo ucesce govori da je prije toga taj kup znacio vise cim je uzeo ucesce, ali realno postajalo je sve slabije posto su poceli gurati i drugoligase. Medjutim, ostace zapisano da su taj kup osvojili i Iskra i Borac sto svakako ostaje ostavstina u njihovoj tradiciji. I ne znam sto to nekom ne bi odgovaralo. Igrali su to takmicenje i Dinamo i Sarajevo i Zeljeznicar, ali nisu postigli neke rezultate, Velez je igrao finale protiv Wackera 1976. i izgubio obje tekme sa 3:1. Prema tome, svaka cast i jednoj Iskri i Borcu, koji je zadnji osvojio to takmicenje. Inace jedna zanimljivost vezana za Iskru je ta da uz Hajduk jedina ima pozitivan skor protiv Crvene Zvezde. Odigrali su dvije tekme, jednu pobijedili, drugu remizirali, a jos kad se uzme u obzir da su jedne godine izbacili iz kupa Partizana onda sigurno da i bugojanski Vandali mogu imati osmijeh na licu zbog tog ako je novim generacijama iko pricao o tim vremenima. Čelik se 1983. godine dobro namucio da udje u 1. ligu u borbi sa Iskrom, do zadnjeg kola se vodila mrtva trka. Takve stvari bar meni predstavljaju ljepotu fudbala. Tradicija svih klubova znaci bogatstvo za te klubove i svaki navijac i simpatizer bi se trebao edukovati o istorijatu svog kluba.
Da zavrsim sa Rapan odnosno Intertoto kupom koji je bio takmicenje gdje bi pobjednici grupa dobili neku novcanu nagradu. Čelik je tu grupu osvojio 1975. godine, a Sloboda desetak godina kasnije. Lijepo je vidjeti ime svog kluba zabiljezeno i u tom takmicenju. Kasnije su se pobjednici plasirali u Kup UEFA, ali i to je vec kasnije. Postojao je i Balkanski kup kojeg je Velez osvojio. Danas kad je zavladao moderni fudbal, nedostaje ovakvih takmicenja koja daju dodatnu draz fudbalu. Meni drago takmicenje je bilo Kup kupova, steta sto je ukinuto. Velez je 2 puta igrao osminu finala kupa tog takmicenja. Čelik s Veležom ima par zanimljivih situacija iz bivse Juge, ali tom klubu od mene ide veliki respekt za sva postignuca. Imali su dobre generacije igraca i red je da takav klub i u ovoj ligi osvoji neki trofej. Nesto duzi post na zanimljivu temu, pa bilo bi lijepo da se vise pise o ovakvim stvarima.
Mozda sam malo preletio za svrakinog 1921, jer ne mogu to kad neko ne izrazi postovanje iskrivljujuci pricu. Ne kazem da je to on ucinio, jer ispostavilo se da nije vezano za taj tekst. I drago mi je vidjeti da pise o proslosti klubova. Ipak, generalno ne moramo se gotiviti, ali treba reci kako jest, jer to nosi svoj kvalitet. Jos cu dodati, kad se prica o tradiciji nije pitanje stare slave nego onog zbog cega neko voli klub i kakvu pricu taj klub nosi. Sadasnjost ne treba da negira proslost i obratno vec govori o vrijednosti. Ono s cim se apsolutno slazem je da sve ono sto ide u sadasnjosti svakako treba potvrditi svojim radom. Medjutim, velicinu kluba nosi ostavstina!
Veličina, FK i šina,
Tradicija, suština
I kičme disciplina!
BAŠ ČELIK
Tradicija, suština
I kičme disciplina!
BAŠ ČELIK
Ne braneci nikoga jer me boli raca, ali pogledaj svoje dvoriste. Rsd, fk, nk i na kraju fk zelenim slovima. Dosljednost prije svega, ma hajte molim vas.invincible1921 je napisao/la: ↑14 feb 2021, 09:57Al pazi samo grbovesvrakino1921 je napisao/la: ↑14 feb 2021, 08:37
Ovo sam jedini ja ovdje postavljao
I onda nakav lik mi palamudi ovdjeModrica bila zuto plava , sad im grb vise srpski od zastave srbije, ovi iz citluka bejegi krst metnuli
![]()
![]()
Vi stvarno racunate one banana titule iz '98 gdje se natjecala 1/3 drzave?

- Osttribine
- Kontakt:
@Steelman jako opširno napisano i sve stoji, ali to ne mijenja cinjenicu ono sto sam prethodno napisao da je Mitropa kup bio "minorno" takmicenje kakvim ga i na stranici Fiorentine recimo nazivaju a osvojili su ga 1966., ma koliko staro bilo, nebitno sto je i Sarajevo nastupalo u istom i nije imalo zapazen rezultat, ja sam i juce pisao na tu temu, FK Sarajevo kao najuspjesniji tim iz BiH u prvoj saveznoj ligi Jugoslavije nije nista drugo bio do prosjecan klub, zna se ko je tu vedrio i oblacio, pod tim ne mislim na neke muljaze kojih je hajde tu i tamo i bilo, ali jednostavno imali su ti timovi i strasnu organizaciju i potporu ali i ekipe, mi stariji se sjecamo ekipe CZV iz 1991. kada su postali prvaci Evrope i Svijeta i kakvu su ekipu imali tada.
Živite u prošlosti, prava slika fudbala u BiH u 2021. godini je da je najboljoj i najbogatijoj ekipi lige nakon godinu dana čekanja na napadača pojačanje Cmiljanić.
Pazi, kad se priča koji je klub veći, misli se prije svega na njegove uspjehe i trofeje tokom njegove historije. Ne možemo se ograničiti samo na trenutno stanje, iako je naravno i to relevantno.
🅵🅺 🆂🅻🅾🅱🅾🅳🅰 🆃🆄🆉🅻🅰 🔴⚫🔴⚫🔴⚫🔴
Tabele su prikaz trenutnog stanja, trofeji velicine kluba
Fudbal je potpun ako pobjediš, lijep poraz je ipak poraz, uništi im ego, počni od svog, završi započeto, suze radosnice se prave znojem, napadajte kao divovi, svaki sekund, svaki minut, svaku utakmicu, slomijte im srca, ušutkajte im navijače
Sve ok, ali to stvarno nikom nije bitno osim navijacima propalih klubova koji se hvataju ko je bio bolji prije 70 godina. Bas ono djeluje kompleksaski kad krenu s tom pricom...Jel stvarno mislite da netko van BiH cijeni vise Sarajevo od recimo Borca jer su bili uspjesniji u jugoslavenskoj ligi prije pola stoljeca??? Ne, nikog nije briga
slažem se. treba napomenuti da su BIH kao dio jugoslavije i ova "samostalna" BIH dva različita svijeta. sada vrijede malo drugačija pravila (ne samo u sportu), pa da vidimo gdje je tko.
Ne kazem da je Mitropa kup bio medju najjacim takmicenjima, ali nekad prije drugog svjetskog rata je oformljeno da bude jako takmicenje, nakon drugog svjetskog rata vec su i druga takmicenja zazivjela pa je normalno da oslabi. Ipak, tu su igrali klubovi iz Čehoslovačke, Austrije, Mađarske, Italije i Jugoslavije, bili su tu jos klubovi iz Švicarske i Rumunije tako da ima razlog sto se zove Srednjoevropski kup. Ne obuhvata cijeli kontinent. I ne govorim da se moze mjeriti sa Ligom prvaka, Kup UEFA ili Kupom kupova, ali ne ide ni degradirati takmicenje koje su osvajali neki velikani. Eto nekom nasem klubu je kao ponizenje to osvojiti dok su Zvezda ili Partizan osvajali. Partizan ovo takmicenje istice kao svoj jedini evropski trofej. Objasnio sam protiv kakve Fiorentine je Čelik igrao sto dovoljno govori. Sva takmicenja su imala cudne formate tako da nije bas porediti sa danasnjom organizacijom takmicenja. Gledati na sve te uspjehe iz danasnjeg ugla nije realno, jer i sam fudbal nije bio biznis ni blizu ovog danasnjeg nivoa. Klubovi iz ex Yu su bili konkurentniji ostatku Evrope. Naravno, ne poredim evropske uspjehe Čelika sa evropskim uspjesima Zeljeznicara, Veleza i Sarajeva. Cak sam stavio Čelik u treci red, a vas u drugi red klubova u bivsoj drzavi sto se tice uspjeha u ligi, jer to su cinjenice. Medjutim, zanimljiva je tema i moze se o dosta toga govoriti.Osttribine je napisao/la: ↑14 feb 2021, 12:40@Steelman jako opširno napisano i sve stoji, ali to ne mijenja cinjenicu ono sto sam prethodno napisao da je Mitropa kup bio "minorno" takmicenje kakvim ga i na stranici Fiorentine recimo nazivaju a osvojili su ga 1966., ma koliko staro bilo, nebitno sto je i Sarajevo nastupalo u istom i nije imalo zapazen rezultat, ja sam i juce pisao na tu temu, FK Sarajevo kao najuspjesniji tim iz BiH u prvoj saveznoj ligi Jugoslavije nije nista drugo bio do prosjecan klub, zna se ko je tu vedrio i oblacio, pod tim ne mislim na neke muljaze kojih je hajde tu i tamo i bilo, ali jednostavno imali su ti timovi i strasnu organizaciju i potporu ali i ekipe, mi stariji se sjecamo ekipe CZV iz 1991. kada su postali prvaci Evrope i Svijeta i kakvu su ekipu imali tada.
Slazem se da je velika cetvorka bila za 2 koplja iznad ostalih, ali zbog konstante. Inace, znali su gubiti od svih nasih klubova. I kad kazes Sarajevo da je najjaci bh. klub. Slozit cu se, ali nije dominantno u toj prici, jer da je Velez uzeo jednu titulu, imao bi slucaj za nadmetanje posto su bili konstantniji klub u vrhu i od Sarajeva i od Zeljeznicara. Od Zeljeznicara imaju i vise ligaskih sezona. Takodje, 7 puta su bili medju 3 ekipe, Sarajevo i Zeljeznicar po 4 puta. Velez je 4 puta igrao finale kupa, Sarajevo 2 puta, Zeljeznicar mislim jednom i to bas protiv Veleza. Isto tako, znas kako je Velez izgubio titulu u Tuzli. Sloboda se jest borila za opstanak, ali 2 penala nakon vodstva su ipak ocaj nezasticenog kluba, a znas kako je Sarajevo znalo ostati u ligi prosirenjem. Kad je Vardar osvojio titulu, vama je najvise pogodovalo da se donese druga odluka da se vrati klubovima 6 oduzetih bodova i pazi rezultata - Partizan sampion ispred Veleža, ali Vardar ide u Kup prvaka, a jedino ko je konkretno fasovao je bio Dinamo iz Vinkovaca, a vi ste onda ostali u ligi. Zanimljivo je to da ste se s Čelikom borili za opstanak, zadnje kolo mi kuci dobijemo Hajduka 3:1, vi kiksate protiv Spartaka u gostima 1:1. Realnost je ta da je Čelik ispao, a vi ostali sumnjam da bi se Čeliku vracali bodovi. Primjera radi, nakon oduzimanja bodova zbog Pristine nama se znalo da tu nema spasa i tako smo na kraju startali sa -6 bodova te krenuli nizbrdo tih zadnjih par sezona u bivsoj ligi. Zatim oni kad su usli prvi put u ligu samo su jednom ispadali, vi ste 2 puta. Sve su to detalji koji su zanimljivi za analizu. S druge strane, vi ste dozivjeli nepravdu u finalu kupa u Splitu kad ste realno zasluzili duplu krunu. Medjutim, slazem se, Sarajevo jest najuspjesniji klub iz BiH, ali ljudi u toj prici Velez dosta preskacu. Imali su par sjajnih generacija i prevazišao je uspjehe velicine grada za onu ligu. Vjerovatno sto je i Hercegovina stajala iza Veleza. O Željeznicaru i njegovim uspjesima smo pricali. Oni kao treci klub su opet u tom kontekstu za nadmetanje zbog uspjeha u Kup UEFA. Da su odigrali tu finalnu tekmu protiv Reala mislim da bi u toj borbi za prestiz prevazisli vase uspjehe, jer tesko bi bilo se s takvim uspjehom takmiciti. Medjutim prokletstvo Czuhaya je i dalje ziva rana. Borcevo osvajanje kupa je takodje veliki uspjeh, da klub osvoji Kup Marsala morao je proci 10ak krugova, bar u njihovom slucaju kao drugoligasi. 4 puta su prolazili na penale, da bi na kraju i Piksi u finalu se osramotio panenkom. Sloboda je potcijenjen klub, jer bili su stabilan ligas. Mislim da su 27 sezona odigrali u ligi, mozda grijesim, ali cini mi se da je ta cifra. Ta liga je bila prezanimljiva, svako svakog je mogao uzeti, konstantno neki preokreti. Statistiku te lige se moze studirati.
Inace, ne kontam zasto je nekom problem diskusija o tradiciji klubova? Nek posebno ove danasnje generacije malo procitaju, nauce nesto o svojim klubovima. Iz kuce sam ponio i pricu o Fiorentini i o Čelziju i stvarao svoje price nakon toga i zbog te tradicije mi ne dopustamo da Čelik ide pod stecaj, jer bi to znacilo njegovo gasenje, a s tim i sve te price gube snagu. Kome su takve stvari kompleksaske, fulao je sport za pracenje. Kad pricam o proslosti, nikom ne oduzimam od sadasnjosti. Ne sporim pricom o proslosti da je jedan Zrinjski uspjesniji otkako se igra ova liga. Realno, uspjesniji su i neki klubovi iz manjih gradova. Siroki je uspjesniji, nemam problem to reci kad su to cinjenice. Ipak, nama kao navijacima je cilj da vratimo klub tamo gdje zasluzuje biti. Bar za mene kao navijaca svog kluba, nasa tradicija je nas ponos. Ta prica nece stati!

Veličina, FK i šina,
Tradicija, suština
I kičme disciplina!
BAŠ ČELIK
Tradicija, suština
I kičme disciplina!
BAŠ ČELIK
- Osttribine
- Kontakt:
E sad sta bi bilo kad bi bilo, cinjenica je ta kao sto rekoh da je Sarajevo najuspjesniji klub iz BiH u toj nekadasnjoj ligi, sa najvecim brojem odigranih sezona 43, najvecim brojem pobjeda i osvojenih bodova, ali ponavljam i takav je bio prosjek za onu veliku cetvorku, a sad skontaj odnosno sjeti se gdje su ostali bili, nije ovo lose zbog mladje raje sto pisemo o tom periodu, jer mnogi imaju pogresnu sliku o svojim klubovima kako su tukli ove velike i sta ti ja znam, ok bilo je tih slucajeva gdje neki nas klub pobijedi npr CZV na Marakani, isto kao sto se danas desi da recimo Krupa ili sta znam ko pobijedi Zelju ili Sarajeva npr. Ali je cinjenica da nasi klubovi nisu igrali neku veliku ulogu pored te velike cetvorke, sto ne umanjuje nasu ljubav prema nasim klubovima naravno.Steelman je napisao/la: ↑14 feb 2021, 13:57Ne kazem da je Mitropa kup bio medju najjacim takmicenjima, ali nekad prije drugog svjetskog rata je oformljeno da bude jako takmicenje, nakon drugog svjetskog rata vec su i druga takmicenja zazivjela pa je normalno da oslabi. Ipak, tu su igrali klubovi iz Čehoslovačke, Austrije, Mađarske, Italije i Jugoslavije, bili su tu jos klubovi iz Švicarske i Rumunije tako da ima razlog sto se zove Srednjoevropski kup. Ne obuhvata cijeli kontinent. I ne govorim da se moze mjeriti sa Ligom prvaka, Kup UEFA ili Kupom kupova, ali ne ide ni degradirati takmicenje koje su osvajali neki velikani. Eto nekom nasem klubu je kao ponizenje to osvojiti dok su Zvezda ili Partizan osvajali. Partizan ovo takmicenje istice kao svoj jedini evropski trofej. Objasnio sam protiv kakve Fiorentine je Čelik igrao sto dovoljno govori. Sva takmicenja su imala cudne formate tako da nije bas porediti sa danasnjom organizacijom takmicenja. Gledati na sve te uspjehe iz danasnjeg ugla nije realno, jer i sam fudbal nije bio biznis ni blizu ovog danasnjeg nivoa. Klubovi iz ex Yu su bili konkurentniji ostatku Evrope. Naravno, ne poredim evropske uspjehe Čelika sa evropskim uspjesima Zeljeznicara, Veleza i Sarajeva. Cak sam stavio Čelik u treci red, a vas u drugi red klubova u bivsoj drzavi sto se tice uspjeha u ligi, jer to su cinjenice. Medjutim, zanimljiva je tema i moze se o dosta toga govoriti.Osttribine je napisao/la: ↑14 feb 2021, 12:40@Steelman jako opširno napisano i sve stoji, ali to ne mijenja cinjenicu ono sto sam prethodno napisao da je Mitropa kup bio "minorno" takmicenje kakvim ga i na stranici Fiorentine recimo nazivaju a osvojili su ga 1966., ma koliko staro bilo, nebitno sto je i Sarajevo nastupalo u istom i nije imalo zapazen rezultat, ja sam i juce pisao na tu temu, FK Sarajevo kao najuspjesniji tim iz BiH u prvoj saveznoj ligi Jugoslavije nije nista drugo bio do prosjecan klub, zna se ko je tu vedrio i oblacio, pod tim ne mislim na neke muljaze kojih je hajde tu i tamo i bilo, ali jednostavno imali su ti timovi i strasnu organizaciju i potporu ali i ekipe, mi stariji se sjecamo ekipe CZV iz 1991. kada su postali prvaci Evrope i Svijeta i kakvu su ekipu imali tada.
Slazem se da je velika cetvorka bila za 2 koplja iznad ostalih, ali zbog konstante. Inace, znali su gubiti od svih nasih klubova. I kad kazes Sarajevo da je najjaci bh. klub. Slozit cu se, ali nije dominantno u toj prici, jer da je Velez uzeo jednu titulu, imao bi slucaj za nadmetanje posto su bili konstantniji klub u vrhu i od Sarajeva i od Zeljeznicara. Od Zeljeznicara imaju i vise ligaskih sezona. Takodje, 7 puta su bili medju 3 ekipe, Sarajevo i Zeljeznicar po 4 puta. Velez je 4 puta igrao finale kupa, Sarajevo 2 puta, Zeljeznicar mislim jednom i to bas protiv Veleza. Isto tako, znas kako je Velez izgubio titulu u Tuzli. Sloboda se jest borila za opstanak, ali 2 penala nakon vodstva su ipak ocaj nezasticenog kluba, a znas kako je Sarajevo znalo ostati u ligi prosirenjem. Kad je Vardar osvojio titulu, vama je najvise pogodovalo da se donese druga odluka da se vrati klubovima 6 oduzetih bodova i pazi rezultata - Partizan sampion ispred Veleža, ali Vardar ide u Kup prvaka, a jedino ko je konkretno fasovao je bio Dinamo iz Vinkovaca, a vi ste onda ostali u ligi. Zanimljivo je to da ste se s Čelikom borili za opstanak, zadnje kolo mi kuci dobijemo Hajduka 3:1, vi kiksate protiv Spartaka u gostima 1:1. Realnost je ta da je Čelik ispao, a vi ostali sumnjam da bi se Čeliku vracali bodovi. Primjera radi, nakon oduzimanja bodova zbog Pristine nama se znalo da tu nema spasa i tako smo na kraju startali sa -6 bodova te krenuli nizbrdo tih zadnjih par sezona u bivsoj ligi. Zatim oni kad su usli prvi put u ligu samo su jednom ispadali, vi ste 2 puta. Sve su to detalji koji su zanimljivi za analizu. S druge strane, vi ste dozivjeli nepravdu u finalu kupa u Splitu kad ste realno zasluzili duplu krunu. Medjutim, slazem se, Sarajevo jest najuspjesniji klub iz BiH, ali ljudi u toj prici Velez dosta preskacu. Imali su par sjajnih generacija i prevazišao je uspjehe velicine grada za onu ligu. Vjerovatno sto je i Hercegovina stajala iza Veleza. O Željeznicaru i njegovim uspjesima smo pricali. Oni kao treci klub su opet u tom kontekstu za nadmetanje zbog uspjeha u Kup UEFA. Da su odigrali tu finalnu tekmu protiv Reala mislim da bi u toj borbi za prestiz prevazisli vase uspjehe, jer tesko bi bilo se s takvim uspjehom takmiciti. Medjutim prokletstvo Czuhaya je i dalje ziva rana. Borcevo osvajanje kupa je takodje veliki uspjeh, da klub osvoji Kup Marsala morao je proci 10ak krugova, bar u njihovom slucaju kao drugoligasi. 4 puta su prolazili na penale, da bi na kraju i Piksi u finalu se osramotio panenkom. Sloboda je potcijenjen klub, jer bili su stabilan ligas. Mislim da su 27 sezona odigrali u ligi, mozda grijesim, ali cini mi se da je ta cifra. Ta liga je bila prezanimljiva, svako svakog je mogao uzeti, konstantno neki preokreti. Statistiku te lige se moze studirati.
Inace, ne kontam zasto je nekom problem diskusija o tradiciji klubova? Nek posebno ove danasnje generacije malo procitaju, nauce nesto o svojim klubovima. Iz kuce sam ponio i pricu o Fiorentini i o Čelziju i stvarao svoje price nakon toga i zbog te tradicije mi ne dopustamo da Čelik ide pod stecaj, jer bi to znacilo njegovo gasenje, a s tim i sve te price gube snagu. Kome su takve stvari kompleksaske, fulao je sport za pracenje. Kad pricam o proslosti, nikom ne oduzimam od sadasnjosti. Ne sporim pricom o proslosti da je jedan Zrinjski uspjesniji otkako se igra ova liga. Realno, uspjesniji su i neki klubovi iz manjih gradova. Siroki je uspjesniji, nemam problem to reci kad su to cinjenice. Ipak, nama kao navijacima je cilj da vratimo klub tamo gdje zasluzuje biti. Bar za mene kao navijaca svog kluba, nasa tradicija je nas ponos. Ta prica nece stati!![]()
- svrakino1921
- Kontakt:
Izvinite za Hajduksvrakino1921 je napisao/la: ↑14 feb 2021, 11:33Red Star has won 4 international and 58 domestic trophies, making it the most successful football club in Serbia and the former Yugoslavia.
![]()
Mala greska
Ovako treba
HNK Hajduk Split
Socialist Republic of Croatia

- svrakino1921