Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Neutral
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Neutral » 09 feb 2021, 09:36

AshburtonG je napisao/la:
08 feb 2021, 17:20
Prestani razmisljat i vec sutra kreni sa procesom, inace ces i 2025. godine napisat slican post.
U pravu si, ovako pričam tri godine, ali vjeruj da je kucnuo čas za promjene. Jedino ovo oko korone je problem, ali i on će biti, vjerujem riješen.

Mene je stid gdje sam potrošio vrijeme kada sam mogao do sada imati par godina staža kod Angele. Neki patriotizam guraš, dok drugi budžet BiH.

Njemački mi je na nivou B2-C1, vjerujem da mogu i C1 položiti, iako, vjerovali ili ne poslodavac nije čak tražio ni poznavanje jezika. Inače se radi o firmi Wolf system Osterhofen. Prejeftini je smještaj jer se radi o mjestu koje je udaljeno 100+km od Minhena, a tu mi prijatelj živi i ima kuću (žena, punac, punica), tako da bi mi pomogao na početku. Sva raja mi je u Minhenu, neki u Stuttgartu, dok je familija u Kasselu i Gelsenkirchenu. Moram se i s njim čuti.

Rekao sam da imam dvije opcije, čak možda i tri (treća vezana za struku), pa moram sa svima posebno razgovarati. Eto, Wolf system je prva opcija i ona mi se ne dopada toliko.

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 09 feb 2021, 11:43

Ja ne znam sta si cekao do sada, moj ti je savjet ugrabi odmah ovaj prvi val termina kada budu.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 09 feb 2021, 11:48

Neutral je napisao/la:
09 feb 2021, 09:36
AshburtonG je napisao/la:
08 feb 2021, 17:20
Prestani razmisljat i vec sutra kreni sa procesom, inace ces i 2025. godine napisat slican post.
U pravu si, ovako pričam tri godine, ali vjeruj da je kucnuo čas za promjene. Jedino ovo oko korone je problem, ali i on će biti, vjerujem riješen.

Mene je stid gdje sam potrošio vrijeme kada sam mogao do sada imati par godina staža kod Angele. Neki patriotizam guraš, dok drugi budžet BiH.

Njemački mi je na nivou B2-C1, vjerujem da mogu i C1 položiti, iako, vjerovali ili ne poslodavac nije čak tražio ni poznavanje jezika. Inače se radi o firmi Wolf system Osterhofen. Prejeftini je smještaj jer se radi o mjestu koje je udaljeno 100+km od Minhena, a tu mi prijatelj živi i ima kuću (žena, punac, punica), tako da bi mi pomogao na početku. Sva raja mi je u Minhenu, neki u Stuttgartu, dok je familija u Kasselu i Gelsenkirchenu. Moram se i s njim čuti.

Rekao sam da imam dvije opcije, čak možda i tri (treća vezana za struku), pa moram sa svima posebno razgovarati. Eto, Wolf system je prva opcija i ona mi se ne dopada toliko.
Ja ti savjetujem, da sto prije krenes sa procesom, kao sto gore vec spomenuh. Pogotovo u ovom periodu trebas iskoristit prvu priliku, jer je politicka situacija u Njemackoj relativno klimava, a odlazak Merkel, te ova relativno losa pandemijska rjesenja su unijela nezadovoljstvo u gradjane. Skoro svaki mjesec se zakoni mijenjaju, a tako i o stranoj radnoj snazi.
Ako vec imas odluku, onda kreni na vrijeme, da ne bi poslije izvisio, te propustio zadnji voz.

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 09 feb 2021, 13:25

Je li istina ovo do 2023 da se nece moci ostati, ako nisi nostrifikovao diplomu tj. ako nisi kvalifikovani kadar?

Sta pricaju ovi, nema mi logike nikakve, toliko ljudi je tu i ovo vazi za sve koji su dosli po zakonu zapadnog balkana.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće

zenicanin
Kontakt:

Post Postao/la zenicanin » 09 feb 2021, 14:04

O tome nisam nista zvanicno cuo. Jedino je AfD predlozio da se pravilo zapadnog Balkana totalno ukine i o tome bi se trebalo raspravljati ove sedmice.

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 09 feb 2021, 14:39

zenicanin je napisao/la:
09 feb 2021, 14:04
O tome nisam nista zvanicno cuo. Jedino je AfD predlozio da se pravilo zapadnog Balkana totalno ukine i o tome bi se trebalo raspravljati ove sedmice.
Ma lupaju nesto, sta im ja znam. Ovo sam procitao na jednoj grupi, al sumnjam da je bas istina.
PRAVILO ZAPADNOG BALKANA JE MODIFICIRANO!
-25.000 godisnje za sve drzave
-pravilo je limitirano do kraja 2023!!!
(ko do tad ne stekne neke druge uslove po drugom zakonu i paragrafu - GUBI VIZU)
- kod produzetka vize je nuzan novi Zustimmung, svejedno dali ste tu vec 2 ili 3 godine i iako se ni posao ni uslovi nisu promjenili!
MALI SAVIJET: KO MOZE NEKA STO PRIJE ZAVRSI NOSTRIFICURANJE SVOG ZANTA/SREDNJE SKOLE!
Najbolje preko Agencije JobStep:
https://job-step.net/nostrifikacija_prijava/36/bs

POKRENITE PREKVALIFIKACIJU OVDE!
VEC PAR LJUDI JE PRI PRODUZETKU IZGUBILO ZUSTIMMUNG I MORALO NAPUSTITI DRZAVU!!!

https://www.arbeitsagentur.de/datei/dok ... g65ABRfVP8
Modifizierte Verlängerung der Westbalkanregelung
Die Westbalkanregelung wurde von Arbeitgebern intensiv genutzt, um Arbeits- kräfte aus den Westbalkanstaaten zu gewinnen. Damit Unternehmen weiterhin Arbeitskräfte aus Westbalkanstaaten rekrutieren können, wurde die Regelung mit folgenden Maßgaben verlängert:
• Die Verlängerung gilt vom 01.01.2021 bis zum 31.12.2023. Daher kön- nen Zustimmungen der BA bis längstens 31.12.2023 erteilt werden. Die Befristung bis 31.12.2023 bezieht sich auf den Zeitraum, bis zu dem das Zulassungsverfahren abgeschlossen sein muss und nicht auf die Dauer der Beschäftigung, für die die Zustimmung erteilt wird. Es kann auch eine Zustimmung für eine Beschäftigung über den 31.12.2023 hinaus erteilt werden.
• Die Anzahl der Zustimmungen wird auf 25.000 je Kalenderjahr begrenzt.
• Die Anträge müssen von den Arbeitnehmern in der zuständigen deutschen Botschaft eines Westbalkanstaates gestellt werden.
• Auch wenn der Arbeitnehmer mindestens 2 Jahre versicherungspflichtig tätig war bzw. sich seit 3 Jahren im Bundesgebiet aufhält, benötigt er ab dem Jahr 2021 bei Verlängerungsanträgen bzw. Arbeitgeberwechsel eine erneute Zustimmung, auch wenn sich die Beschäftigungsbedingun- gen nicht ändern. In diesen Fällen ist der Antrag nicht bei der Botschaft, sondern bei der zuständigen Ausländerbehörde in Deutschland zu stel- len
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 09 feb 2021, 15:24

redbull93 je napisao/la:
09 feb 2021, 13:25
Je li istina ovo do 2023 da se nece moci ostati, ako nisi nostrifikovao diplomu tj. ako nisi kvalifikovani kadar?

Sta pricaju ovi, nema mi logike nikakve, toliko ljudi je tu i ovo vazi za sve koji su dosli po zakonu zapadnog balkana.
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 09 feb 2021, 15:53

Ovo je gore cisto navlacenje, da se preko agencija rade nostrifikacije. Taj pravilnik o Zapadnom Balkanu je uvijek i bio vremenski limitiran, te se konstantno produzava sa minimalnim mijenjanjem uvjeta. Najveca promjena je, da ces morat radit Zustimmung, nakon svakog produzenja vize(barem po ovoj formulaciji, koja traje do 2023. godine, ako je uopce i usvojen ovaj zakon), a do sad je bio slucaj da nakon 2 godine ne trebas isti.
Ovo pravilo od 25k je vec uvedeno prosle godine, ako se ne varam, a svakako preko ovog pravilnika i ne dolazi vise od 25k godisnje. Ukupno, sa svih viza, cini mi se da dodje nesto vise od 30k ljudi iz BiH, Srbije, Kosova, Albanije CG i Makedonije.

Prosla modifikacija je bila "limitirana" od 2016. do kraja 2020.godine. Da ce se produziti 99% i nakon ti potvrdjuje i recenica, da Zustimmung za neki posao preko ovog pravilnika moze da bude izdat i poslije 31.12.2023. godine. Dakle, ako 2023. dobijes Zustimmung, dobit ces i vizu koja ce trajat i 2024. godine, a ne samo do kraja tekuce.

I da, ovo se uglavnom odnosi za ljude koji bez kvalifikacije rade u odredjenim sektorima, gdje je potrebna odredjena kvalifikacija. Tipa, CNC masine i slicno, a nemas kvalifikaciju. DHL, baustelci i svi ostali se ne trebaju brinut. U svakom slucaju, vas sef uvijek moze prijavit pod drugu poziciju na papiru. ;)

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 09 feb 2021, 17:03

A hoce li ovi sa nostrifikovanom diplomom biti oslobodjeni zustimmunga nakon 2 godine?
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 09 feb 2021, 17:10

Pa ne vidim logiku da uopce uvode nostrifikaciju ako nece. Onda ne bi bilo nikakve razlike izmedju nekvalifikovanog i kvalifikovanog radnika za odredjeni posao.

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 09 feb 2021, 17:25

Je li ko predavao za nostrifikaciju fakultetske diplome?
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće

EdoMajka
Kontakt:

Post Postao/la EdoMajka » 10 feb 2021, 09:28

Da li se na termin moze ponijeti ugovor koji je printan sa maila (sa potpisom i pečatom) ili mora mi poslodavac slati poštom ?
"Hard work beats talent,when talent fails to work hard "

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 12 feb 2021, 10:02

EdoMajka je napisao/la:
10 feb 2021, 09:28
Da li se na termin moze ponijeti ugovor koji je printan sa maila (sa potpisom i pečatom) ili mora mi poslodavac slati poštom ?
Stoji da treba original, ali svakako ti nece taj original ni uzet, nego 2 kopije, a original samo pogledat.

Ja sam svoj onomad iskopirao u boji, na malo kvalitetnijem papiru, jer mi nije mogao stici nikako na vrijeme ugovor postom. Zena uzela 2 kopije, ovaj samo pogledala i to je to.

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 12 feb 2021, 10:21

Kako se vise zanimas i ulazis u to, izgleda firmu ne mozes voditi bez jedne dobre doze muljanja, bar sto se pflege tice...

napapijri1987
Kontakt:

Post Postao/la napapijri1987 » 14 feb 2021, 03:41

Sheyi je napisao/la:
12 feb 2021, 10:21
Kako se vise zanimas i ulazis u to, izgleda firmu ne mozes voditi bez jedne dobre doze muljanja, bar sto se pflege tice...
Sta planiras da otvoris?
Ja kontam sa dva druga intensivpflegedienst jer svi radimo na intenzivnoj vec par godina, s tim da bi morali cekat da ja zavrsim fachweiterbildung a to je jos godinu i po nekako.
A sto se tice muljanja; pa brate gore je ovdje nego u bosni hahahaha

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 14 feb 2021, 11:42

Kad ima para i kad je drzava podmirena, moze se i muljat :mrgreen:
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 14 feb 2021, 11:53

Razumijel se ko i ove Paragrafe da mi kaze

19c ABS 1 I. V. M 26 ABS. 2

I 18c ABS 4 **

Koja je razlika

KrajisnikBosnjak
Kontakt:

Post Postao/la KrajisnikBosnjak » 16 feb 2021, 04:56

Nakon par godina razmišljanja šta bih radio sa svojim životom, ja sam još jedan u nizu Krajišnika i Bosanaca općenito koji je odlučio napustiti BiH.

Ove godine idem u Njemačku raditi njegu, tj. Ausbildung (BFD + Ausbildung).

Diplome sam predao na nostrifikaciju i nadam se da ću do marta imati priznate diplome u Njemačkoj, također sam pronašao i dom gdje ću raditi kao Freiwilliger (BFD) 1 godinu, a zatim ću upisati Ausbildung na 1 ili 3 godine, što je bitno imam i smještaj kod rodbine u pokrajini NRW.

Engleski jezik govorim tečno, dok mi je njemački jezik na levelu A2/B1.

Interesuju me iskustva ljudi u ovoj branši. Mnogi su Krajišnici otišli u Njemačku raditi kao njegovatelji, ali ljudi idu iz krajnosti u krajnosti.

Interesuje me kakvi su Nijemci kao poslodavci i da li su spremni progledati kroz prste neke stvari poput problema sa vokabularom, činjenice da u toj branši nikad nisam radio itd.?

U ranim sam dvadesetima... Hvala vam.
⚜ Simpatizer reprezentacija BiH i FK Sarajevo 🔴⚪

FabioParatici

Post Postao/la FabioParatici » 16 feb 2021, 09:09

soxx je napisao/la:
14 feb 2021, 11:53
Razumijel se ko i ove Paragrafe da mi kaze

19c ABS 1 I. V. M 26 ABS. 2

I 18c ABS 4 **

Koja je razlika
Novim zakonom o imigraciji kvalifikovanih radnika, koji vrijedi od 01.03.2020., doslo je do restrukturizacije postojeceg zakona i paragrafa (od 16 do 20). Sustinski se nista nije promijenilo osim sto je uveden pojam kvalifikovanog radnika, sa pripadajucim potrebnim kvalifikacijama, te ubrzanje procedure za dobijanje te vize.

Nekvalifikovane po staroj zapadnobalkanskoj odredbi su sada prebacili na 19, a kvalifikovani su 18. Samo tehnikalija.

Evo ukratko, vidis u tabeli po starom-po novom.

http://berlin-hilft.com/aufenthaltsgese ... 1-03-2020/
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

#PIRLOOUT

Aerials
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la Aerials » 16 feb 2021, 09:16

Treba li se nostrificirati fakultetska diploma, ako na onoj stranici piše da je taj fakultet priznat? Kako uopšte poslodavci traže naše diplome na uvid, je li dovoljno prevesti ili?
The ones who love your dark are the only light you'll ever need.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 10 gostiju.