skoroalen je napisao/la: ↑23 mar 2021, 00:11
AlfredNobel je napisao/la: ↑23 mar 2021, 00:01
skoroalen je napisao/la: ↑22 mar 2021, 23:44
I još nešta, znači govori se o ovoj krš ligi koja kasni 20 godina za svijetom, gdje su prve zvijezde krila, špicevi i "desetke". I bukvalno, ako imaš vrh igrače na tim pozicijama, ti si konkurentan. Željo prošle sezone je sa Štilićem, Krpićem i devet pokemona nama strpao osam komada u dvije tekme i puhao nam za vrat do kraja sezone. A i da pređemo na svijet i moderni fudbal, kojoj je to ekipi prva zvijezda ZADNJI VEZNI? Nikom. Meni je Sušić odvratan jer ne preuzima odgovornost za bilo šta. Bukvalno kad jednom u pet tekmi odluči da krene naprijed, pokaže da zna i.da može. Al NEĆE. Što u svakoj tekmi ne radi ono što je radio protiv Lištice dole? Da roka sa distance, da se primakne golu, zategne ljevicom...? Eto, jedna Krupa našla načina da ga opstrujiše i zaustavi. Što Bilbiji niko ne nađe "caku"?
Za mene je kriv onaj ko je doveo rovitog igrača, koji može u fullu izgurat 50-60% utakmica u sezoni, dao mu najbolju platu u rosteru i oslobodio ga svake odgovornosti na terenu, dao mu ulogu DLPa koji ne ide dalje od sredine terena u napad, za kojeg neko trči u odbrani... Sve to može radit puno jeftiniji igrač, a 30 milja se moglo dat nekom strašnom krilu koje bi silovalo odbrane. To ovoj ligi treba, ne osmica mehkog stopala.
Možda sam fudbalski laik, amater, neznalica... Okej, nek sam, ne bježim od tog. Al fudbal je prilično jednostavna igra gdje šire narodne mase uživaju u potezima, golovima i asistencijama majstora. Za 30 godina će svi pričat o golu Ronalda protiv Juventusa, nikom neće naumpast Casemirovi pretrčani kilometri ni Kroosovi pasovi na svojoj polovini. Malo ljudi zna da je Obi Mikel u finalu LP 2012. imao tačnost pasova 100% i uspješnost u duelima preko 90%, svi pamte gol Drogbe i korner Mate. I ja želim da za 20 godina pričam o golovima i asistencijama a ne rolanju lopte. Ko je bio DMF kad je Škoro zabio Slaviji sa 40 metara, ili kad je Said zabio Levskom za 3:1, ili kad je Bilbija zabio Atromitosu u Grčkoj, Stojčev Norvežanima sa 25 metara...?
Znaš šta je meni nevjerovatno.. Nevjerovatno mi je koliko su nam kriteriji spušteni, haman da ne postoje. Ljudi se i dalje lože na prezime "Sušić", umjesto da gledaju igre. Zadovolje se s par zarolanih lopti i nekim peljanjem na našoj polovini, od kojih većinom nema koristi.
Evo sad priča kako je Milanović odigrao ekstra.. Možda jeste odigrao ekstra u poređenju s Hebibom, inače ništa posebno nije bio, napravio je i on more grešaka. Jedino bitno što je uradio je ta asistencija.
Generalno ljudi imaju toliko površnosti po tom ocjenjivanju, ebem ti Fanimo jednom protrči, odmah world class player.
Ma ako kažeš da ti je svršavanje na igre preskupog DMFa glupost, ispadaš fudbalska neznalica. Da bi bio znalac treba da što više pričaš o tranziciji, o bekovima, o nevidljivom poslu kojeg igrači obave itd. Okej, ima ljudi koji se fkt bolje razumiju u neke stvari i koji fudbal prate kao šah, gdje u svakom potezu vide neku strategiju. Ja vala gledam ovo kao igru gdje 22 igrača ganjaju loptu i treba da je utjeraju u 2.4x7 metara. Obično su oni koji najviše puta utjeraju loptu tamo, oni koji budu upisani u historiju, čije ime navijači skandiraju i čiji.dresovi se prodaju. Ja nikad nisam vidio da neko nosi dres od Busquetsa il da printa njegovo ime na leđa, od Matuidia, Kantea, Gilberta Silve, Casemira... Ljudi vole one koji rješavaju utakmice. Takvi igrači imaju bolje plate, više sponzora, bolje ugovore... One reklame za Pepsi su snimali Ronaldo, Beckham, Zidane, Figo itd, a ne Roy Keane i Makelele. To su top igrači, to je bitna pozicija, al nije pod svjetlima reflektora. Što niko ne navodi maestralne Čaline partije u FKS, nego se spominju Pape, Hase, Husref, Vahidin itd?
Ma vidi, i ja volim fudbal posmatrati kroz tu prizmu šaha, ali kad su ozbiljne i najbolje lige svijeta u pitanju. Pa uzmeš i vidiš postavku Cityja, Bayerna, Liverpoola itd.
Recimo, fantazija mi je gledati smirenost i iznošenje lopte pod pritiskom od strane Barce, gledam u nedjelju, tačno oči odmoriš nakon one naše patnje, srkleta i napucavanja tamo-vamo.
Ali, da analiziram i da kroz "šah" gledam našu ligu, malo reći smiješno. Mi ne da smo daleko od svijeta, mi ne postojimo na mapi u tom smislu. Recimo, gledam Barcu i doslovno svaki igrač u fazi gradnje napada igra na jedan, eventualno dva dodira i to je automatizovano. Reko samo zamišljam ove naše da ih onako napadnu presingom k'o čopor, uzeli bi je peglati i valjati, a to ti je gotovo.
Tako da, nemaš ti ništa vidjeti u našoj ligi.
Ono gdje smo mi napredovali od dolaska Vinka je na polju taktike, sistema i organizacije. Stoji to da smo sad preloši, ali bože moj, prebrodiće se i ovo. Prvi put da imamo sistem, da imamo neke nove ideje u igri, od svih trenera. Sjetimo se tekme u Banja Luci, čini mi se Vinkova prva tekma. Potom Celtic, gdje smo odigrali baš zrelo. Ima tu još bruku primjera od dolaska Vinka.
Ne sumnjam da ćemo se izvaditi iz ovoga, i dalje vjerujem Vinku maksimalno i mislim da je kliker koji će naći rješenje. Taman će nam goditi ova reprezentativna pauza da se kolektivno dohavizaju.