retromoos je napisao/la: ↑07 apr 2021, 20:55
Svakom navijacu je lakse praviti kombinacije, razne seme, taktike, a Bgm i prognoze od bilo kojeg trenera. Mi mozemo praviti greske, promasivati, i opet necemo odgovarati za to, dok kod vecine trenera postoji grč koji ih sprecava da razviju puni potencijal. Strah od gubitka radnog mjesta, izrugivanja navijaca u slucaju loseg rezultata, a najvise ugrozavanja vlastite i egzistencije njegove porodice. E taj grč, on cini razliku izmedju loseg, dobrog, i vrhunskog trenera. Trener mora biti malo opicen, "na svoju ruku" sto bi reko nas narod da bi usao u kategoriju vrhunskih trenera. Vinko je dobar trener, ali bas zbog toga sto ne moze da savlada svoj grč on ce uvijek biti samo trener ziheras. Bielsa, Mourinho, Klopp, Herera, e to su vec vrhunski treneri.
U sportu tezis tome da si najbolji, ako nisi, onda te jednostavno pregaze bolji od tebe. Da si najbolji moras imati nekoga da te uvjeri u to, da si brzi, izdrzljiviji, da mozes vise i bolje od drugih, te da je tvoj cilj uvijek isti, a to je POBJEDA. Vrhunski trener od sportiste izvlaci vise od maksimuma. Sarajevo mora imati takvog trenera, takav strucni stab, takve navijace, i na kraju takve ciljeve. Kad vidim kako se ljudi nadaju remiju protiv nekih seoskih ekipa, onda mi postane jasno gdje smo mi
Ne znam i Mourinho i Bielsa su teski ziherasi, pa otjeran je iz Uniteda jer mu igra kao nije valjala i jer je drugo mjesto kao lose, a evo jos to nikom nije poslo za rukom...
Simeone je ziheras, Conte isto, mnogo je tih uspjesnih likova koji vole taj zatvoreni pristup, koji kalkulisu, ja cu svoj gol zakljucat, branim se organizovano a naprijed ce zabit Suarez,Lukaku,Kane na ogromni individualni kvalitet...svi su oni prema javnosti totalno cudni likovi, sigurno da osjete pritisak to se vidi, bas su u grcu, ali taj pristup ih cini velikim trenerima....po meni su i Klopp i kompletna njemacka skola novih trenera(Nagelsmann, Tuchel,Flick,Hasenhuttl,Schmidt) najbolji dok su nepoznati, sto vrijeme odmice vise im "veliki" kradu igrace na kojima im stoji postavka igre koja je za njih kljucna(dobro izuzetak Klopp i Flick oni su u velikom klubu).
Neko tkz. radovanje remiju je za mene ok, zasto? Jer sad smo mi, navijaci Sarajeva uveliko glavama u Titovoj pred vjecnom vatrom, i samo racunamo poene kad ce to postati fakt. Takodje zbog polusezone bez poraza, bodovne zalihe, sto je samo po sebi nevidjeno u ligi, rekordi, znaci vecina nas je svjesno da je kiksanje moguce, moguce Liverpoolu,Barci,City-ju, Parizu e te ekipe su kolekcije milionera i vode ih ti giga-mega treneri...a opet ih obori nekakva girona, west bromwitch, burnley, lorient, nantes...
Fudbal je potpun ako pobjediš, lijep poraz je ipak poraz, uništi im ego, počni od svog, završi započeto, suze radosnice se prave znojem, napadajte kao divovi, svaki sekund, svaki minut, svaku utakmicu, slomijte im srca, ušutkajte im navijače