Posao menadzera, skauta i slicno

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Zaključano
Analitico
Kontakt:

Posao menadzera, skauta i slicno

Post Postao/la Analitico » 07 jan 2011, 08:59

pozdrav

Zanimaju me neke stvari iz ove struke i zamolio bih administraciju da mi ostavi ovu temu otvorenu. interesuje me sta sve mora posjedovati jedna osoba da bi mogla vrsiti medjunarodne transfere igraca? Npr sta sve mora imati taj neki menadzer da bi mogao sada recimo iz neke bosanske prve ili druge lige prodati igraca negdje u inostranstvu?

Da li je uslov agencija ili neka licenca i kako se do toga dolazi? Kako se dolazi do tog posla? Ne pucam sada na velike transfere, no znam da u toj struci radi mnogo ljudi i da posluju godinama a da se za njih nije ni culo niti su napravili neke Dzeke, nisu svi ko Irfan Redzepagic ali me zanimaju preduslovi da bi se neko mogao poceti baviti sa tim poslom?

Sta je potrebno pored novca i poznanstva naravno?

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Re: Posao menadzera, skauta i slicno

Post Postao/la _dreamer_ » 07 jan 2011, 13:05

Moras objasniti tacno sta te interesuje.
Skaut je jedna stvar, menadzer (npr u engleskoj) druga, a agent ili zastupnik igraca treca.

Tebe s obzirom na ovo sto si napisao ocigledno interesuje ovo trece. Koliko ja znam, to je samostalna djelatnost i samim tim je potrebna neka vrsta dozvole. U Austriji se to zove Gewerbeschein, a neovisno od toga ti izaberes na koji nacin ces koncipirati svoju "firmu".

Dakle, dole bi to islo po principu da npr. osnujes drustvo ogranicene odgovornosti... Cuo sam da je za osnivanje istog potrebno 2000 KM za polog, a ne znam da li i koliko se sta daje za ostale dozvolice (ako su uopste potrebne). No, nisam siguran da li je dole potrebno osnivati firmu, najbolje ti je da priupitas nekog pravnika ili advokata koji je u oblasti poduzetnog prava.
Mozda je pored ovih dozvola za nekakve medjunarodne transfere potrebno zavrsiti neke kurseve tj dobiti neke certifikate ili slicno, mada cisto sumnjam da je to uslov.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

Analitico
Kontakt:

Post Postao/la Analitico » 07 jan 2011, 13:16

Pa to me zanima, npr pravila sta i kako..Dakle posao bi bio otkrivanje mladih igraca i njihovo angazovanje u inostranim klubovima....Eh sad skauti otkrivaju mlade igrace, no ja bih to poceo sve sam....Imao bih kontakte po inostranstvu i o svom trosku finansirao probe za igrace u stranim klubovima i slicno..Isto tako bih iz stranih klubova dovodio na probe igrace u nase klubove...

Eh sad, da li mora firma ta biti registrovana u BIH ili bih morao registrovati na vise mjesta? Gdje i kako mogu doci do tih pravila?

Ja konkretno vc u BIH imam kontakte sa par mladih talentata i imam kontakte sa par inostranih klubova koji bi rado vidjeli te momke/djecu na djelu, dakle uslov je ad ih ja dovedem, finansiram njihov odlazak i boravak i da oni budi na probi....

Sad me zanima ako bi sve to po pravilima, da li bi ja trebao imati djelatnost u BIH ili u zemljama u koje bih vodio te igrace na probe...Dalje me zanimaju ugovori, ti prvi, ne toliko profesionalni ali ipak vjerovatno postoje neki ugovori da osigruras svoj udio u igracu....

Takve stvari me zanimaju, no prije svega kakva licenca/skola ili slicno treba da bi se neko mogao baviti takvim poslovima??

Frutek
Kontakt:

Post Postao/la Frutek » 07 jan 2011, 13:59

Treba ti licenca NFSBiH, uleti munibu cvaju i eto je :P
Tiger Woods-John Terry-Karim Benzema-Peter Crouch-David Beckham-Franck Ribery-Bill Clinton
Ni sreće ni tuge do tebe nema mi druge, FK SLOBODA TUZLA

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 07 jan 2011, 14:02

Za skauta ide posebna skola traje 1-1.5 godinu da bi stekao diplomu.Od ortaka sam cuo da se kesira negde oko 600 eura za kretanje u tu skolu.
To sam ja planirao da za neku 1-2 krenem da idem da bi sa nekih 30-ak vec mogao raditi ozbiljnije.
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

Frutek
Kontakt:

Post Postao/la Frutek » 07 jan 2011, 14:08

Ode Ahmo u skaute :mrgreen: :mrgreen:
Tiger Woods-John Terry-Karim Benzema-Peter Crouch-David Beckham-Franck Ribery-Bill Clinton

Elegant
Kontakt:

Post Postao/la Elegant » 07 jan 2011, 14:21

Nije to za svakoga, treba poznavati i ekonomiju !
× Željezničar - Manijaci TM87 ×

D€LUX
Kontakt:

Post Postao/la D€LUX » 07 jan 2011, 14:29

da ti kazem nije to lahko uopste , nevazno kako dosta sam u tom poslu ... ljudi obecavaju a od toga nema nista nije problem doci do igraca i to al treba imati puno para i dosta jake veze tj ljude kojima vjerujes 500 %!!!
>>No body likes us but we dont care<<

Analitico
Kontakt:

Post Postao/la Analitico » 07 jan 2011, 15:13

D€LUX je napisao/la:da ti kazem nije to lahko uopste , nevazno kako dosta sam u tom poslu ... ljudi obecavaju a od toga nema nista nije problem doci do igraca i to al treba imati puno para i dosta jake veze tj ljude kojima vjerujes 500 %!!!
Ja imam veze vani ali bez toga da sam u tom poslu. Kontam zasto to ne iskoristiti? Imam i veze u BIH po nekim klubovima narocito sa ljudima koji rade sa mladjim uzrastajima...Sad kontam to dvoje spojiti. imam i novaca da pokrenem taj posao i ostaje vjerovatno samo ta birokratija a to me konkretno i zanima. Koji su uslovi. Npr recimo sada da imam nekog udbalera u BIH za kojeg sam siguran da bi mogao proci ako nista da igra u nekoj drugoj ligi vani, imam kontakte sa klubovima koji ga zele na probi. Sta dalje?
Ono direktno mogu ja tog momka na avion i platiti mu hotel, odvesti ga trening, prevoditi mu, i srediti eventualno posao. No iza svega toga mora stojati i nesto pravno, dakle taj ugovor...E oko toga pojma nemam kako stvari funkcionisu...

D€LUX
Kontakt:

Post Postao/la D€LUX » 07 jan 2011, 15:23

Analitico je napisao/la:
D€LUX je napisao/la:da ti kazem nije to lahko uopste , nevazno kako dosta sam u tom poslu ... ljudi obecavaju a od toga nema nista nije problem doci do igraca i to al treba imati puno para i dosta jake veze tj ljude kojima vjerujes 500 %!!!
Ja imam veze vani ali bez toga da sam u tom poslu. Kontam zasto to ne iskoristiti? Imam i veze u BIH po nekim klubovima narocito sa ljudima koji rade sa mladjim uzrastajima...Sad kontam to dvoje spojiti. imam i novaca da pokrenem taj posao i ostaje vjerovatno samo ta birokratija a to me konkretno i zanima. Koji su uslovi. Npr recimo sada da imam nekog udbalera u BIH za kojeg sam siguran da bi mogao proci ako nista da igra u nekoj drugoj ligi vani, imam kontakte sa klubovima koji ga zele na probi. Sta dalje?
Ono direktno mogu ja tog momka na avion i platiti mu hotel, odvesti ga trening, prevoditi mu, i srediti eventualno posao. No iza svega toga mora stojati i nesto pravno, dakle taj ugovor...E oko toga pojma nemam kako stvari funkcionisu...
jest i to je problem pa plati dobrog advokata koji ima referencu dobru ima takvih po sarajevu dosta koji rade takve stvari 200 ili 300 KM i eto ga , pa vecina menadzer mislim onih najboljih nema licencu... al vjeruj mi tesko je to sve ostvarit ako se mislis pouzdati u neke druge ljude moras sve sam... to je ili imas ono nesto ili nemas...
>>No body likes us but we dont care<<

kristian
Kontakt:

Post Postao/la kristian » 07 jan 2011, 15:27

ja sam na difu studiram sportski menagment ako bog da kad zavrsim , mogu da budem menager , skaut a onda polozim trenersku skolu i trener ha jaa treba licenca za sve troje ;) a skola dobro dodjee .

spielführer_21
Kontakt:

Post Postao/la spielführer_21 » 10 jan 2011, 15:10

Analitico, hajde budi ljudina pa mi sredi kakvu probu u nekom stranom klubu. Dužan si mi to, pošto me nikad nisi zvao na onu partiju PES-a.
Ja sam vanserijski talenat, samo me teška ozljeda prije pe-šes godina zaustavila, od tada sam igrao samo rekreaciono mali fudbal, ali zadnju godinu sam i to prestao. Sredi mi kakvu probu bar u nekom slovenskom klubu, tamo imam rodbine pa ne moraš ni smještaj plaćati. Samo nemoj u bh ligu, ne volim ja hrenovke stalno jesti, a ne bih volio ni da kod komšije moram ići gledati tv.
Ali ako može da ta proba bude u augustu, taman do sedmog mjeseca sredim obaveze na faxu, pa imam mjesec-dva da nabijem kondiciju. Ne možeš se svakakav pojaviti na pripremama, jel da?
Hajde sredi mi to, neću ti ja nikad zaboraviti...
Omiljena forumašica: http://forum.sportsport.ba/memberlist.php?mode=viewprofile&u=2
Omiljeni muzičar: http://www.youtube.com/watch?v=lbauVj2vLu4

Analitico
Kontakt:

Post Postao/la Analitico » 10 jan 2011, 15:16

spielführer_21 je napisao/la:Analitico, hajde budi ljudina pa mi sredi kakvu probu u nekom stranom klubu. Dužan si mi to, pošto me nikad nisi zvao na onu partiju PES-a.
Ja sam vanserijski talenat, samo me teška ozljeda prije pe-šes godina zaustavila, od tada sam igrao samo rekreaciono mali fudbal, ali zadnju godinu sam i to prestao. Sredi mi kakvu probu bar u nekom slovenskom klubu, tamo imam rodbine pa ne moraš ni smještaj plaćati. Samo nemoj u bh ligu, ne volim ja hrenovke stalno jesti, a ne bih volio ni da kod komšije moram ići gledati tv.
Ali ako može da ta proba bude u augustu, taman do sedmog mjeseca sredim obaveze na faxu, pa imam mjesec-dva da nabijem kondiciju. Ne možeš se svakakav pojaviti na pripremama, jel da?
Hajde sredi mi to, neću ti ja nikad zaboraviti...
Nisam ni poceo raditi a ti bi me dokrajcio...Prvo se ja moram uvjeriti u kvalitete pa tek onda da ugovaram probu..Sta ces ba na probi pa da ja moram trcati za tobom i nositi bocu kisika....Ja koga bi doveo na probu taj bi sigurno zaigrao uskoro u nekoj prvoj ili drugoj ligi u europi....(ne govorim o ligama petice, ebiga, nisam Redzepagic a ni Pasalic )..... :D

spielführer_21
Kontakt:

Post Postao/la spielführer_21 » 10 jan 2011, 15:26

Vjeruj mi na riječ da sam dobar, najbolji sam kad me niko ne gleda, što je više publike mene trema hvata.. :mrgreen: Ali nekako ću ja preći preko toga..
Ne tražim ni ja ligu petice, neki slovenski klub bi bio odličan- dok zabijem par golova eto me u mariboru a onda direkt palermo- to je ta šema.. I eto tebi miliona, meni ionako pare nisu važne, samo neka imam šta jesti, ti uzmi ostalo. Ja igram iz ljubavi..
Valjda ćeš početi raditi do augusta, septembra ja ću tad biti u formi- nemaš šta da brineš.. :mrgreen:
Omiljena forumašica: http://forum.sportsport.ba/memberlist.php?mode=viewprofile&u=2

Frutek
Kontakt:

Post Postao/la Frutek » 10 jan 2011, 18:48

spielführer_21 je napisao/la:Vjeruj mi na riječ da sam dobar, najbolji sam kad me niko ne gleda, što je više publike mene trema hvata.. :mrgreen: Ali nekako ću ja preći preko toga..
Ne tražim ni ja ligu petice, neki slovenski klub bi bio odličan- dok zabijem par golova eto me u mariboru a onda direkt palermo- to je ta šema.. I eto tebi miliona, meni ionako pare nisu važne, samo neka imam šta jesti, ti uzmi ostalo. Ja igram iz ljubavi..
Valjda ćeš početi raditi do augusta, septembra ja ću tad biti u formi- nemaš šta da brineš.. :mrgreen:

Bil se zadovoljio NK Tuzlom ili jednim MNK Klubom iz Biznis Lige TK :mrgreen:

spielführer_21
Kontakt:

Post Postao/la spielführer_21 » 10 jan 2011, 18:59

Frutek je napisao/la: Bil se zadovoljio NK Tuzlom ili jednim MNK Klubom iz Biznis Lige TK :mrgreen:
Mali nogomet mi više nije interesantan, a klubova kao NK Tuzla imam 2-3 gdje mogu probati bar, samo od naše lige imaš slomljene noge na kraju i ništa više, nema tu napretka ni uslova.. A ja sam već stariji igrač, znači ili opcija inostranstvo ili ništa. Sve su šanse da će biti ništa.. :mrgreen:

Frutek
Kontakt:

Post Postao/la Frutek » 10 jan 2011, 19:10

spielführer_21 je napisao/la:
Frutek je napisao/la: Bil se zadovoljio NK Tuzlom ili jednim MNK Klubom iz Biznis Lige TK :mrgreen:
Mali nogomet mi više nije interesantan, a klubova kao NK Tuzla imam 2-3 gdje mogu probati bar, samo od naše lige imaš slomljene noge na kraju i ništa više, nema tu napretka ni uslova.. A ja sam već stariji igrač, znači ili opcija inostranstvo ili ništa. Sve su šanse da će biti ništa.. :mrgreen:
ovaj malonogemtni Biznis klub bi ti mogo dobro platit :mrgreen:

brazzo
Kontakt:

Post Postao/la brazzo » 18 jan 2011, 13:21

kristian je napisao/la:ja sam na difu studiram sportski menagment ako bog da kad zavrsim , mogu da budem menager , skaut a onda polozim trenersku skolu i trener ha jaa treba licenca za sve troje ;) a skola dobro dodjee .
jel to poseban odsjek na difu i koliko je to za.eban studij (mislio sam možda nekad probati i taj fakultet upisati)? Što se tiče licence i ona se ostvaruje u sklopu edukacijskog programa u N/FSBIH (što neko već napisa plaća se upisnina negdje oko milju KM-ova) e sad nakon toga možeš raditi samostalno ili u sklopu neke menadžerske organizacije (mada sumnjam da ima takvih u BiH) da li treba i potvrda odnosno licenca od strane UEFE-a ne znam ali pretpostavljam da nije potrebna jer su oni priznali rad Edukacijskog centra unutar našeg saveza.
It was turned around so that right looked wrong
It was turned around so that up looked down
It was turned around so that those who marched in the streets with bibles and signs of peace became enemies of the state and risk to national security

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 30 avg 2013, 19:15

kristian je napisao/la:ja sam na difu studiram sportski menagment ako bog da kad zavrsim , mogu da budem menager , skaut a onda polozim trenersku skolu i trener ha jaa treba licenca za sve troje ;) a skola dobro dodjee .
da li je istina da odmah postajem po zavrsetku ovog faxa licencirani menadzer i skaut :?: i koliko kosta ova trenerska skola :?:

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 01 jan 2014, 23:34

Znal itko koliko se placa skaut od prilike? Znam da to sve ovisi od strucnosti, kluba, lige, bla bla bla. Uglavnom, koliko se od prilike moze zaraditi recimo u Manchesteru, koliko u Duisburgu, koliko u Sarajevu, koliko u Partizanu i tako. Ako netko ima primjer za nekog skauta savrseno bi mi dosao. Jedino sto znam da Shakhtar placa nekog skauta tri milijuna eura godisnje, ali je to vec neka druga posebna prica za sebe.

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 9 gostiju.