Navijacki izvjestaji (PL BIH)

90minut
Kontakt:

Re: Navijacki izvjestaji (PL BIH)

Post Postao/la 90minut » 16 apr 2021, 09:56

u muzici

Sariel1987
Kontakt:

Post Postao/la Sariel1987 » 16 apr 2021, 10:02

90minut je napisao/la:
16 apr 2021, 09:56
u muzici
pa sta su navijacke pjesme ? , koliko god to nekom bilo smijesno ...
pogotovu danas kad se i spotovi snimaju jutjub klipovi i to skoro sve grupe uz kakvu takvu produkciju.

90minut
Kontakt:

Post Postao/la 90minut » 16 apr 2021, 10:28

Govorim da navijaci ne gledaju na isti nacin niti tuže jedni druge :D kod navijaca melodiju mozes uzeti i nece ti niko a reci kontaš jer svi uzimaju od svih..

Sariel1987
Kontakt:

Post Postao/la Sariel1987 » 16 apr 2021, 10:33

90minut je napisao/la:
16 apr 2021, 10:28
Govorim da navijaci ne gledaju na isti nacin niti tuže jedni druge :D kod navijaca melodiju mozes uzeti i nece ti niko a reci kontaš jer svi uzimaju od svih..
ma naravno..otiso sam u dubljan, do mene je ..

90minut
Kontakt:

Post Postao/la 90minut » 16 apr 2021, 10:37

Sariel1987 je napisao/la:
16 apr 2021, 10:33
90minut je napisao/la:
ma naravno..otiso sam u dubljan, do mene je ..
:thumbup:

Steelman
Kontakt:

Post Postao/la Steelman » 16 apr 2021, 11:42

90minut je napisao/la:
Ovo je dobra tema, prava edukacijska.

Melodije nisu problem. Naravno da je fino vidjeti kad neko prvi iskoristi neku melodiju pa donese osvjezenje na scenu, ali bez obzira na to opet nisu melodije problem osim ako neko ne izbaci bas svoju originalnu pa da mu neko klepi. Npr. kad neka grupa uzme melodiju od neke pop pjesme opet ne moze tvrditi da je njihova melodija unikatna i onda ne moze niko nesto pakovati drugoj grupi koja tu istu melodiju iskoristi i to je sasvim normalno u navijackom svijetu. Naravno da se treba truditi da grupa ima i drugacije melodije od drugih za tu diferencijaciju, zanimljivost i svoj štih, ali krajnji zakljucak je da melodije nisu problem. Ne treba tu izmisljati toplu vodu.

Ipak, kad vidis tekst da je isti ili slican tekstu neke druge grupe je u startu skart. Realnost je da grupe koje pjevaju takve navijacke plagijate ili guraju takve transove, parole gube jako mnogo i u stvari spustaju sebe. Treba uvijek biti svoj u navijackom smislu!

Postujem kad grupe guraju 100% svoje, ali opet nisam siguran da ima ijedna grupa da je 100% bez plagijata kod nas na sceni. Neki guraju plagijate vise, neki manje ili sitno i sigurno da je bolje i kad je manje, ali da je 100% cisto kod nekog nisam ubijedjen.
Veličina, FK i šina,
Tradicija, suština
I kičme disciplina!

BAŠ ČELIK

dejavu
Kontakt:

Post Postao/la dejavu » 16 apr 2021, 12:18

pa evo ova ‘nocas bice pakao nocas bice ludnica’ prepjevana od Tuzle, Zenice, Mostara i Sarajeva, kopiranja ima ocigledno. Ne gledam kao neku veliku sramotu jer je original izvan BiH, kao i vecina ostalih da se ne lazemo.
Dok npr. imas fukare koji dobar broj pjesama imaju kopirajuci hz. Jedne prilike sam imao osjecaj da su hz na tribini na tusnju umjesto njih. Rivalastvo, psovanje, neredi a uzimas im pjesme. To je vec blam, ali i ocigledna mentalna razlika.

Koliko se sjecam i robijasi su od nas pokupili skoro citav tekst pjesme ‘za tebe sve spreman da dam, zivot si moj i djecacki san’ maroko stil ?
nasa noc traje danima

https://youtu.be/ufLtq-0Ue1g

Fighter1926
Kontakt:

Post Postao/la Fighter1926 » 16 apr 2021, 12:19

Jesu horde prve krenule sa pjesmom posvecenom nama?
Nema grupe da je sad ne pjeva, osim ultrasa :mrgreen:
U zivotu je vazno biti BORAC!!!

dejavu
Kontakt:

Post Postao/la dejavu » 16 apr 2021, 12:24

Fighter1926 je napisao/la:
16 apr 2021, 12:19
Lesinari plus novosadjani? Mislim da smo bas iste sezone imali za vas pjesmu i mi i oni :D
nasa noc traje danima

Fighter1926
Kontakt:

Post Postao/la Fighter1926 » 16 apr 2021, 12:25

dejavu je napisao/la:
16 apr 2021, 12:24
Fighter1926 je napisao/la:
16 apr 2021, 12:19
Lesinari plus novosadjani? Mislim da smo bas iste sezone imali za vas pjesmu i mi i oni :D
Da da, cini mi si nekad 2009/2010 da je pocelo, ali mi je nesto ostalo u sjecanju da su oni prvi krenuli 😂
U zivotu je vazno biti BORAC!!!

Steelman
Kontakt:

Post Postao/la Steelman » 16 apr 2021, 12:34

dejavu je napisao/la:
16 apr 2021, 12:18
pa evo ova ‘nocas bice pakao nocas bice ludnica’ prepjevana od Tuzle, Zenice, Mostara i Sarajeva, kopiranja ima ocigledno. Ne gledam kao neku veliku sramotu jer je original izvan BiH, kao i vecina ostalih da se ne lazemo.
Dok npr. imas fukare koji dobar broj pjesama imaju kopirajuci hz. Jedne prilike sam imao osjecaj da su hz na tribini na tusnju umjesto njih. Rivalastvo, psovanje, neredi a uzimas im pjesme. To je vec blam, ali i ocigledna mentalna razlika.

Koliko se sjecam i robijasi su od nas pokupili skoro citav tekst pjesme ‘za tebe sve spreman da dam, zivot si moj i djecacki san’ maroko stil ?
Bez obzira sto je i izvan drzave, ako ti skines pjesmu od Delija ili BBB ne znaci da je to dobra stvar. Plagijat je plagijat. Nocas bice nereda nocas bice ludnica ne treba ni spominjati...

Sto se Robije tice, plagijata i dalje ima odredjen broj koji se nazalost i dan danas pjevaju, ali mislim da ova sto si naveo plagijat nije. Pokusaj naci i jednu i drugu, pa nije problem da uporedimo. Mislim da asociras na nasu "Za jedan grad ja ginem sad", jer ona je u tom maroko folu, pjesma je pjevljiva, nije neki tekstualni kvalitet, ali finu atmosferu stvara na tribini. Ipak, ako je plagijat po navijackim kriterijima naravno da ne bi bilo dobro, ali moze se provjeriti. Za ovu vasu ne znam iskreno ni da ste pjevali...
Veličina, FK i šina,
Tradicija, suština
I kičme disciplina!

BAŠ ČELIK

Grey5
Kontakt:

Post Postao/la Grey5 » 16 apr 2021, 12:35

Uzeli su robijasi od hordi "stanica sva je u bordo bijelom".

Miljacka
Kontakt:

Post Postao/la Miljacka » 16 apr 2021, 12:35

Steelman je napisao/la:
16 apr 2021, 11:42
90minut je napisao/la:
Ovo je dobra tema, prava edukacijska.

Melodije nisu problem. Naravno da je fino vidjeti kad neko prvi iskoristi neku melodiju pa donese osvjezenje na scenu, ali bez obzira na to opet nisu melodije problem osim ako neko ne izbaci bas svoju originalnu pa da mu neko klepi. Npr. kad neka grupa uzme melodiju od neke pop pjesme opet ne moze tvrditi da je njihova melodija unikatna i onda ne moze niko nesto pakovati drugoj grupi koja tu istu melodiju iskoristi i to je sasvim normalno u navijackom svijetu. Naravno da se treba truditi da grupa ima i drugacije melodije od drugih za tu diferencijaciju, zanimljivost i svoj štih, ali krajnji zakljucak je da melodije nisu problem. Ne treba tu izmisljati toplu vodu.

Ipak, kad vidis tekst da je isti ili slican tekstu neke druge grupe je u startu skart. Realnost je da grupe koje pjevaju takve navijacke plagijate ili guraju takve transove, parole gube jako mnogo i u stvari spustaju sebe. Treba uvijek biti svoj u navijackom smislu!

Postujem kad grupe guraju 100% svoje, ali opet nisam siguran da ima ijedna grupa da je 100% bez plagijata kod nas na sceni. Neki guraju plagijate vise, neki manje ili sitno i sigurno da je bolje i kad je manje, ali da je 100% cisto kod nekog nisam ubijedjen.
Naravno da melodije nisu problem, ali je problem kada je 80% teksta kopirano takodje. Mislim da upravo Robijasi i Fukare debelo prednjace po plagijatima na svojim tribinama. Svi plagijati koje su HZ imali, a imali su ih, su se prestali pjevati s dolaskom nove generacije, odnosno generacije koja je bojkotovala sjever na zapadu. Cak su Grobari iskopirali nasu "Go samo go" melodiju i prepjevali je u "Samo jedno ime znam...", ali hajde kako rekoh, melodija nije problem jer to svi rade.
I da, ova "Nocas bice pakao" je pjesma od BBB, do mene. Hvala @dejavu na ispravci. :wave:
Akšam pada od mog grada još se bijeli kapija, na kapiji pjesmu pjeva, pjeva moja jalija!

Dobri u dobru
Zli u zlu

dejavu
Kontakt:

Post Postao/la dejavu » 16 apr 2021, 12:43

Steelman je napisao/la:
16 apr 2021, 12:34
dejavu je napisao/la:
16 apr 2021, 12:18

Bez obzira sto je i izvan drzave, ako ti skines pjesmu od Delija ili BBB ne znaci da je to dobra stvar. Plagijat je plagijat. Nocas bice nereda nocas bice ludnica ne treba ni spominjati...

Sto se Robije tice, plagijata i dalje ima odredjen broj koji se nazalost i dan danas pjevaju, ali mislim da ova sto si naveo plagijat nije. Pokusaj naci i jednu i drugu, pa nije problem da uporedimo. Mislim da asociras na nasu "Za jedan grad ja ginem sad", jer ona je u tom maroko folu, pjesma je pjevljiva, nije neki tekstualni kvalitet, ali finu atmosferu stvara na tribini. Ipak, ako je plagijat po navijackim kriterijima naravno da ne bi bilo dobro, ali moze se provjeriti. Za ovu vasu ne znam iskreno ni da ste pjevali...
Naravno da ne znaci. Al opet jedno je uzeti pjesmu izvan svoje drzave, a drugo od direktnog rivala.

Ne znam ne mogu da nadjem koja je tacno vasa ako mozes postavi klip, ali ako je to ta mi smo je prije vas ‘imali obradjenu’ i spremnu nekad 2009te ali nazalost nikad u onom tekstu i obliku nije zazivjela.
Nekad poslije se malo pjevala na jugu sa izmjenama u tekstu, do je vi cini mi se i dan danas pjevate.
nasa noc traje danima

Steelman
Kontakt:

Post Postao/la Steelman » 16 apr 2021, 12:58

@ Grey5

Stanica puna jeste nas plagijat, tacno je. Ne znam ko je radio to od nas, sigurno jest na vasu posto se spominje stanica, ali i ta je plagijat od Grobara O Partizane o sampione (Pjesme se ore i baklje gore...), klasicna prerada.

@ dejavu

Slazem se da je plagijat losa stvar, a posebno od rivala.

@ Miljacka

Kod Hz znam da ima koji plagijat iako se vasa grupa dobro potrudila da izbaci brojne plagijate. Jednu od onih koje najvise drzite kao svoju je plagijat - Sarajevo, Horde, Bog i carsija. Tu pjesmu je napisao pokojni Buba iz BBB - BBB, BBB, Bog i konjica. Ima jos tu koja stvar...
Veličina, FK i šina,
Tradicija, suština
I kičme disciplina!

BAŠ ČELIK

dejavu
Kontakt:

Post Postao/la dejavu » 16 apr 2021, 13:05

Steelman je napisao/la:
16 apr 2021, 12:58
Kod Hz znam da ima koji plagijat iako se vasa grupa dobro potrudila da izbaci brojne plagijate. Jednu od onih koje najvise drzite kao svoju je plagijat - Sarajevo, Horde, Bog i carsija. Tu pjesmu je napisao pokojni Buba iz BBB - BBB, BBB, Bog i konjica. Ima jos tu koja stvar...

2007 i parola
slika

oni je pocinju pjevat povratkom na sjever, 2009?
nasa noc traje danima

dejavu
Kontakt:

Post Postao/la dejavu » 16 apr 2021, 14:40

16.04.2015 - 16.04.2021

slika
nasa noc traje danima

Miljacka
Kontakt:

Post Postao/la Miljacka » 16 apr 2021, 14:49

dejavu je napisao/la:
16 apr 2021, 13:05
Steelman je napisao/la:
16 apr 2021, 12:58

2007 i parola
slika

oni je pocinju pjevat povratkom na sjever, 2009?
2008. smo se vratili na sjever. Nisam siguran kad su je Bojsi poceli pjevati, na nju sam totalno zaboravio. Pjevala se i na zapadu.
Akšam pada od mog grada još se bijeli kapija, na kapiji pjesmu pjeva, pjeva moja jalija!

Dobri u dobru
Zli u zlu

Grey5
Kontakt:

Post Postao/la Grey5 » 16 apr 2021, 15:26

Pjesma sarajevo horde bog i carsija se pjevala 1991 imate na sirkovim klipovima koje je objavljivao, jos pure vam treba 😎

Grey5
Kontakt:

Post Postao/la Grey5 » 16 apr 2021, 15:31

E moj miljacka...

Zaključano

Natrag na “Premijer liga BiH”

Trenutno korisnika/ca: AVNOJ, Balorda, ErosViverosViv i 34 gosta.