NisamInSajder je napisao/la: ↑13 jun 2021, 13:34
Kad se prebacis na objektivnost i kad gledas fudbalski kvalitet dodjes do ovog zakljucka. Najbolji tekst koji je izasao u medijima o nevjerovatnom padu Sarajeva je na plbih, ubjedljivo najbolji. Pokazao je najvise razloga zbog kojih nije osvojena titula.
Pročitao sam sad tekst i dobrim dijelom se mogu složiti sa njim al' opet moram dodati da je kod nas problem mnogo dublji od Sabrine ili Nama, Tana i Emira. Ne postoji osoba koja to može rješiti.
Mi imamo kulturološki problem ili ako hoćeš da budem direktan problem je u nama - u našem društvu kako smo mi kao društvo poredali stvari i šta su naši prioriteti. Iz toga potiču sve naše tragedije a to se rješava kvalitetnim školstvom a školstvo ne može biti kvalitetno ako u prosječnom razredu imaš 25 učenika od toga 10 odličnih, 10 vrlodobrih i 5 dobrih.
U tom smislu ja govorim o prioritetima: da li želimo da imamo vrhunske bravare ili da su sva djeca bezbrižna i sretna. Škola je škola upravo kad je skroz obrnuto: 1 vrlodobar, 10 dobrih, ostali ili dvojka ili propadali jer je to realna slika koliko u jednom društvu može biti dobrih bravara, koliko vrlodobrih i koliko nikakvih.
Samo jedan od mnogih primjera je taj da recimo mi fudbalsku akademiju tretiramo kao socijalnu ustanovu. Sad kad se škola fudbala tj. akademija prestala tretirati kao socijalna ustanova najednom bunt i masa nezadovoljnih roditelja koji protestuju umjesto da budu sretni što im je neko na vrijeme rekao da njihov mali nije za fudbala.
A Sabrina k'o Sabrina generalno radi dobar posao u kapacitetu u kojem je to moguće.
Još jedan obrazac gdje se vidi naš kulturološki problem u svemu je i ta naša potreba po svrgavanju. Ne znam da je iko ikad u nekoj zapadnoj zemlji svrgavao ikoga još od francuske revolucije. Oni kalibriraju odnosno optimiziraju ili ako se odustaje od neke ideje to se zove pivotiranje ali ne svrgavaju. Mi svrgavamo. Najčešće čak i kad postavljamo najčešće postavljamo tako da je jedino izvjesno to da ćemo ga svrgnuti.
Mora postojati linija tamo gdje je Dino stao Sabrina treba da nastavi a tamo gdje ona stane neko drugi treba da nastavi. Naravno, da se mjeri, testira i optimizira. Naša vodilja je Dino kralj, bog pa onda poslije Dine recka. Sabrina opet kraljica, boginja pa poslije Sabrine recka. I svaki put sve ispočetka.
Raspisao sam se iako nisam imao namjeru toliko.