Kako vratiti gledaoce na tribine bh stadiona?
- Sarajlijica1946
- Kontakt:
Re: Kako vratiti gledaoce na tribine bh stadiona?
Ljudi kod nas imaju nevjerovatnu kurcobolju, kad mu kazes tekma idemo pogledati ovako zvuci odgovor:
sta cu ja gledati sve namjesteno, znas se sve, dalji nacionalni kljuc, pa ide prica igraci ovakvi, piju drogiraju se itd. Na losem je glasu prvenstvo do bola. Ja se osjecam kao da imam neki pokvaren cip u glavi jer sam 1% ljudi u mom okruzenju kojima je stalo do naseg BH fudbala.
sta cu ja gledati sve namjesteno, znas se sve, dalji nacionalni kljuc, pa ide prica igraci ovakvi, piju drogiraju se itd. Na losem je glasu prvenstvo do bola. Ja se osjecam kao da imam neki pokvaren cip u glavi jer sam 1% ljudi u mom okruzenju kojima je stalo do naseg BH fudbala.
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Brkas pojmove pirotehnike i huliganizma, znas li definiciju jednog i drugog da ti ja ne govorim sada? Kako ce ''goruci problem'' biti kada neko ugleda par baklji, to je samo pirotehnika koji nikome ne smeta a ne huliganizam. Takvu pojavu imas na jednoj ili 2 utakmice godisnje, nije puno. Kod nas ne moze to porasti i samo ce se posjeta smanjivati, nece par baklji utjecati na to, ne moze. A ljudi idu iz drzave, nema dobrih rezultata a nekome su i karte skupe jer se lose zivi. Spominjes Zenicu a Robijasi bojkotuju utakmice svog kluba. Malo realnosti ne bi bilo na odmet, ako si ti u Holandiji ne mora znaciti da je i Bosna na tom nivou/levelu.DenchiNL je napisao/la:znači huligani nisu problem? svim zemljama planete gdje se igra fudbal se prvo to rješilo jer je bio gorući problem i onda porasla posjeta drastično(pa čak i u kolijevci i fudbala i huligana) ali eto nama to nije problem?MortemHz je napisao/la:
Jeste, nekoga zanima ko ce upaliti par baklji na nekoj lijevoj tribini koja nema doticaja s tobom, de bgt ne budali. Problem je infrastruktura i minimalni, ljudski uslovi. Kvalitetu fudbala i normalne uslove zivota mozemo zaboraviti svakako.![]()
impresivan level moćnosti BiH kao fenomena po tvom mišljenju![]()
eto ti prvo koševo(pa zenica) imaju solidne stadione i uslove i ??? đe su ljudovi???
![]()

Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
e sad zamisli ideš s rajom, pa se nešto može pojest, popit, umjesto da cjediš kafu subotom il nedeljom po kafićima, pogledaš dobru tekmu(bar borbenu) vidiš dobru koreografiju, atmosferu , navijanje, to ti bude društveni događaj sedmice, poslije malo s rajom svratiš na još pojednu, izkomentarišete novog igrača, nešto....to je kult koji se gradi a gradi se iz osjećaja bezbjednosti, sigurnosti, opuštenosti, zajebancije, kome se sjedi u kafiću u kojem se neko roka u ćošku??? to je prazan kafić ne znam kakva da je kafaSarajlijica1946 je napisao/la:Ljudi kod nas imaju nevjerovatnu kurcobolju, kad mu kazes tekma idemo pogledati ovako zvuci odgovor:

Fudbal je potpun ako pobjediš, lijep poraz je ipak poraz, uništi im ego, počni od svog, završi započeto, suze radosnice se prave znojem, napadajte kao divovi, svaki sekund, svaki minut, svaku utakmicu, slomijte im srca, ušutkajte im navijače
da neko "ugleda" par baklji??? kao što ugledamo da lete s jedne tribine na drugu na derbijima??? šta pričaš? čim poleti baklja prema dole, znači ne ugasi se pravilno(u vodi) može dovesti do opasnosti(ili reakcija) panike kad je neko nekom fikne u glavu u jaknu i sl. šta to balavurdija zna(želi) gasiti baklje pravilno i ponašati se pristojno??? ne to im nije u top 5 misli te minute.....hz baklje pale protiv mladosti buraz kontaš , protiv **** mladostiMortemHz je napisao/la:
Brkas pojmove pirotehnike i huliganizma, znas li definiciju jednog i drugog da ti ja ne govorim sada? Kako ce ''goruci problem'' biti kada neko ugleda par baklji, to je samo pirotehnika koji nikome ne smeta a ne huliganizam. Takvu pojavu imas na jednoj ili 2 utakmice godisnje, nije puno. Kod nas ne moze to porasti i samo ce se posjeta smanjivati, nece par baklji utjecati na to, ne moze. A ljudi idu iz drzave, nema dobrih rezultata a nekome su i karte skupe jer se lose zivi. Spominjes Zenicu a Robijasi bojkotuju utakmice svog kluba. Malo realnosti ne bi bilo na odmet, ako si ti u Holandiji ne mora znaciti da je i Bosna na tom nivou/levelu.

kreira se osjećaj nesigurnosti, koji se širi po tribinama(istok i psovanje) , ako sam ja u Bosni jel to znači da ne može bolje i ne trebamo želiti bolje svojoj domovini??? mnooooogoooo si ograničen po ovom pitanju ali vjerovatno si u tom kad ne vidiš da je to iritantno za nekog ko je došao gledati fudbal, jel robijaši i Horde non-stop bojkotuju ili u periodima? mislim sigurno je posjeta bila strašna par mjeseci prije bojkota?
Fudbal je potpun ako pobjediš, lijep poraz je ipak poraz, uništi im ego, počni od svog, završi započeto, suze radosnice se prave znojem, napadajte kao divovi, svaki sekund, svaki minut, svaku utakmicu, slomijte im srca, ušutkajte im navijače
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Nisam ogranicen po tom pitanju nego ti mijesas definicije, to je do tebe. Bila je dosta dobra, znalo se u Zenici prebaciti preko 7-8K prije i pored te famozne pirotehnike. Sta mislis sto derbi nikada vise nece dostici cifru od 40K ljudi, pa i onu od 55K koja je jednom bila? Sigurno ne radi baklji vec radi omladine koja ide iz drzave, radi lose infrastrukture i opcenito zivota. Ko ce gledati te utakmice ako u gradu vise nemas ljudi a i neki koji bi htjeli ne mogu radi drugih smjena, poslova vikendom, neimastine itd.
Slažem se u tome, pogotovo ovo oko fašističkih simbola,navijanja i tako dalje. Ali dok u klubovima u upravnim odborima i skupštinama imaš veće kriminalce nego sve skupa publike na stadionu da od tih zabrana neće biti ništa.Suština svega je opet politika na nivou cijele zemlje. Ne možeš imati dobru publiku i brojnost u nogometu a oko stadiona u kontenerima imaš čovjeka i sina koji kopaju da prehran porodicu.Odoh predaleko ali ni HNL ni Jelen super liga nemaju Bog zna kakvu bolju posjetu u prosjeku. Jednostavno nogomet nam je skoro amaterski, imaš nekoliko stotina penzionera koji su to uvijek pratili i imaš nekoliko stotina da ne kažem hilajda Ultra tipvoa koji idu radi furke i one dobre stare, pivo tučnjava i nogomet, ostalo mislim da previše svi skupa očekujemo.
Godinama su te topili, ali ostao si jak kao Čelik!
Pustanjem kafanske muzike za vrijeme utakmice,imao bi svaki stadion najmanje dvije milje
lezVe do bagro
- FaustinoAsprilla
- Kontakt:
Dobra rasprava . Iz kuta Zrinjskog , zadnjih sezona sramotna posjeta, posebno kad pogledaš rezultate . Sjetim se perioda 2005-2010 kad se znalo protiv Budućnosti iz banovića i Žepča na noćnim utakmica po 6-7000 skupit .
Problem br1 , zasićenost uvijek istim . Ljudi su bezobrazni , traže 'iskorak' od čak bh standarda (malo nam je što smo prvi u bih ) , gledaju na televiziji dinamo u europi, ovaj onaj peti deseti .
Problem br2 , loša infrastruktura . Ne trebam pricat o stadionu pod bb .
Problem br 3 , milijun ut<kamica na TV i glupe price o domacem prvenstvu . Te namješteno ovo te ono, te nacionalni ključ ko najveća glupost koja je 100 puta 'oborena' , ali džaba . Vidi u engleza , švaba kako se igra ...
Problem br 4 , NAJVEĆI PROBLEM: Odlazak mladih ljudi . Otkad je Hrvatska usla u EU , mi smo ( kao grad, ili sire dio drzave gdje svi imaju hr drzavljanstvo ) , u velikim problemima .
Ne znam odakle je momak gore , ali pirotehnika ti je za bh gradjanina normalna i rado vidjena pojava . Ja ne znam da se negdje , na bilo kojem bh stadionu , ne pljesce bakljadama .
Problem br1 , zasićenost uvijek istim . Ljudi su bezobrazni , traže 'iskorak' od čak bh standarda (malo nam je što smo prvi u bih ) , gledaju na televiziji dinamo u europi, ovaj onaj peti deseti .
Problem br2 , loša infrastruktura . Ne trebam pricat o stadionu pod bb .
Problem br 3 , milijun ut<kamica na TV i glupe price o domacem prvenstvu . Te namješteno ovo te ono, te nacionalni ključ ko najveća glupost koja je 100 puta 'oborena' , ali džaba . Vidi u engleza , švaba kako se igra ...
Problem br 4 , NAJVEĆI PROBLEM: Odlazak mladih ljudi . Otkad je Hrvatska usla u EU , mi smo ( kao grad, ili sire dio drzave gdje svi imaju hr drzavljanstvo ) , u velikim problemima .
Ne znam odakle je momak gore , ali pirotehnika ti je za bh gradjanina normalna i rado vidjena pojava . Ja ne znam da se negdje , na bilo kojem bh stadionu , ne pljesce bakljadama .
-
- Kontakt:
Ligu su skratili na 12 klubova sto je bio dobar korak, idealno bi bilo da imamo 10 klubova. Kvalitet lige bi samim tim bio veci. Bar smo neki pomak napravili kada je to u pitanju, tekme kakve god da su, mnogo su zanimljivije. Sjetite se prijasnjih rezultata i koliko je bilo tesko u gostima nekom uzeti tri boda.
Vazan faktor treba da bude teren koji omogucava atraktivniju igru, ovo sto kod nas jos uvijek vidimo je sramotno, kao da krave hodaju 6 dana pa dodje dan tekme kada svi zbog toga ispastamo. Lose terene ili neodrzavanje istih treba kaznjavat na adekvatan nacin.
Bolja promocija. Nije to kod nas neka igra, nesto za oci, ali neka emisija sa pravim "strucnjacima" gdje ce se to malo analizirati, pricati o tome, sve u svemu dodatno uljepsati, ali ne tako sto ces sve sto strpati u 15-20min i to je to.
Vazan faktor treba da bude teren koji omogucava atraktivniju igru, ovo sto kod nas jos uvijek vidimo je sramotno, kao da krave hodaju 6 dana pa dodje dan tekme kada svi zbog toga ispastamo. Lose terene ili neodrzavanje istih treba kaznjavat na adekvatan nacin.
Bolja promocija. Nije to kod nas neka igra, nesto za oci, ali neka emisija sa pravim "strucnjacima" gdje ce se to malo analizirati, pricati o tome, sve u svemu dodatno uljepsati, ali ne tako sto ces sve sto strpati u 15-20min i to je to.
Osim Spanije i UK pirotehnika je zastupljena po citavoj Evropi. Naspram samo 5-6 godina, koristenje pirotehnike u BiH je poprilicno smanjeno te mislim da su kazne klubovima glavni razlog. Pa prije su Manijaci na apsolutno svakoj utakmici palili pirotehniku dok sada iskljucivo samo na vaznijim. No definitivno pirotehniku treba ograniciti iskljucivo na navijacku tribinu, apsolutno se zgrozim kada se upale tipa na sjeveru Grbavice ili na istoku/zapadu Koševa. Mene trenutno vise iritira gnusne artikulacije osoba na tribinama tokom utakmice i povremeni animozitet prema gostima koji dodju na 'neutralnu' tribinu. Dok ne bi imao suvise problema da dijete vidi pirotehniku koja je na drugoj tribini i udaljena od nas, slusati psovke, vrijedjanja i sl. od strane gledalaca tokom citave utakmice (tako je na apsolutno svakoj tribini) mi je no-go .
Prije par sezona sam gledao tekmu iz Zenice Čelik-Olimpik (2-2) i da nisam znao ko i gdje igra mislio bi čovjek da je to tekma neke srednje Europske lige. Akcije, golovi, trka, lopta po zemlji, pasovi.....razlog? Pa teren naravno. Infrastruktura je jedna od najvažnijih stvari koja bi unaprijedila gledanost i atraktivnost. Liga nije dosadna tipa Srb ili Cro, uvijek je više ekipa u igri i za vrh i za opstanak. Šteli se svugdje to nije razlog trenutne situacije. Dakle dobri tereni, natkrivene tribine, noćni termini usluga na tribini( uvijek se pitam kako oni Nijemci pive cugaju na tekmama) i siguran sam da u većim gradovima (Sa, Tz, Bl, Mo, Ze) može biti minimalno 5 milja po tekmi. Jbg pogledajte Željino proljeće prošle godine, i početak ove sezone....napraviš malo priče koja liči na nešto, dodaš malo PR-a i minimalno 5-6 milja na tekmi, bez obzira ko je gost. Da smo nastavili držati taj nivo, ne bi imali ispod 7-8 milja sigurno....al usrasmo jbg...
Osim navedenih rjesenja, misljenja sam da bi populariziranje lige putem TV prijenosa takoder pridonijelo vecoj posjeti.
Treba omoguciti izravan prijenos svih utakmica, i to na nekoj normalnoj televiziji kao npr. Arena Sport ili Sportklub a ne ProstitutkaTV.
Utakmice se ne bi smjele poklapati, znaci svaka utakmica mora biti u drugom terminu, npr. 3 utakmice subotom i 3 nedjeljom (14:00, 16:00, 18:00 za hladnije mjesece, dva sata kasnije za toplije), s tim da najmanje zanimljive utakmice dobijaju i najgori termin.
Treba omoguciti izravan prijenos svih utakmica, i to na nekoj normalnoj televiziji kao npr. Arena Sport ili Sportklub a ne ProstitutkaTV.
Utakmice se ne bi smjele poklapati, znaci svaka utakmica mora biti u drugom terminu, npr. 3 utakmice subotom i 3 nedjeljom (14:00, 16:00, 18:00 za hladnije mjesece, dva sata kasnije za toplije), s tim da najmanje zanimljive utakmice dobijaju i najgori termin.
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
virtuoz je napisao/la:Osim navedenih rjesenja, misljenja sam da bi populariziranje lige putem TV prijenosa takoder pridonijelo vecoj posjeti.

Ima HNL taj sistem s prijenosima, a posjeta se nije nesto povecala. S druge strane HNL sad ubire vece prihode od TV prava nego prije. To je ipak neki napredak, a liga se na TV-u sigurno vise gleda. Prije je bila jedna utakmica i ja sam osobno gledao mozda 25 utakmica, a sad pogledam preko 100 u sezoni i mislim da je i to ipak pomak prema naprijed sto se tice popularnosti lige. Isto bi bilo i s PL, samo da je kvalitet prijenosa bolji, HNL je Liga prvaka u odnosu na PL kad su u pitanju TV prijenosi.
Kad vec govorim o terminima utakmica:
Vitez-Zrinjski petak 13:00
Nekad izgleda kao da se savez trudi da sto manje ljudi dode na stadion
Vitez-Zrinjski petak 13:00

Nekad izgleda kao da se savez trudi da sto manje ljudi dode na stadion

Čitam temu i ovo iz 2010. tu je liga 12 i opet nikakve značajne posjeteelSaik je napisao/la:Jedini konkretni način povećanja posjete na stadionima općenito kod nas bi prema mom skromnom mišljenju bi bio kada bi ligu od 10 timova igrali svi timovi iz koliko toliko većih sredina, pa bi u svakom kolu bilo 4-5 "jakih" tekmi. Međutim, u današnjim okolnostima uzaludno je ne samo pričati o ligi od 10 timova nego očekivati, kada bi do formiranja takve lige i došlo, da bi u njoj igrali potrebni timovi.
The name Čelik means "Steel" in Bosnian and it symbolizes the strength and power of the club and the city since Zenica is an industrial city well known in this part of Europe.
Slažem se za 10 timovaelSaik je napisao/la: ↑02 nov 2010, 00:18Jedini konkretni način povećanja posjete na stadionima općenito kod nas bi prema mom skromnom mišljenju bi bio kada bi ligu od 10 timova igrali svi timovi iz koliko toliko većih sredina, pa bi u svakom kolu bilo 4-5 "jakih" tekmi. Međutim, u današnjim okolnostima uzaludno je ne samo pričati o ligi od 10 timova nego očekivati, kada bi do formiranja takve lige i došlo, da bi u njoj igrali potrebni timovi.
Uefa Cup 1/4
Uefa Cup winners’ cup 1/8 (2)
43 place in Uefa rankings (best ever from Bosnia and Herzegovina EVER)
U školskim danima o njemu su nas učili sve,
al' život nam objasnio tek, to kakav je čovek Broz.
GOJKO VUKOVIC!
Uefa Cup winners’ cup 1/8 (2)
43 place in Uefa rankings (best ever from Bosnia and Herzegovina EVER)
U školskim danima o njemu su nas učili sve,
al' život nam objasnio tek, to kakav je čovek Broz.
GOJKO VUKOVIC!
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 24 gosta.