To ti je to. Kvantitetom trazis igrace koji imaju genetske predispozicije da budu vrhunski igraci. A onda parama dovedes strance i sklapas tim. Mi nemamo ni kvantitet ni pare, i ne mozemo nikad biti kao velike zemlje po tom pitanju.NisamInSajder je napisao/la: ↑15 jul 2021, 17:08Eh pa to nije genetska predispozicija, vec kvantitet omladinaca, ili kao sto si rekao bazen. Imaju veci bazen, samim tim sanse da imaju vise vrhunskih igraca i to je to.Tristan je napisao/la: ↑15 jul 2021, 16:55Tacno je da sve ima uticaj, i ishrana i treninzi i oporavak.
Ali broj jedan je genetska predispozicija.
Nije Amar rekao da mi genetski zaostajemo, tu smo mi kao i Francuzi, Njemci, ako ne i jaci. Ali nas je malo i samim tim malo djece trenira i mali je taj "bazen" iz kojeg mozes naci genentski jakog igraca. Lako je Njemcima od toliko miliona naci 200 zivotinja. Kod nas i to malo sto valja, oni nam pokupe jos kao djecu jer imaju pare da ih placaju.
U BiH je rodjeno dosta takvih igraca: Dzeko, Luka Jovic, Gacinovic, Ognjen Vranjes, Gojak... sve ih saberi i onda pomnozi sa onim brojem koliko je Njemacka veca od BiH po stanovnistvu. Zato oni imaju vise talenata, a parama pokupe i ove odavde. Plus onda treninzi, ishrana i ostalo.
Hebibovic moze spavati na stadionu, da ga trenira kondicioni trener iz PSG, da se hrani kao Djokovic, i moze se popraviti za 10-15% do svog limita. Ako krene preko toga odmah bi uslijedila povreda.
Ne pravi se pita od govana, ne znam sta je komplikovano u ovome.
To za Hebibovica vrijedi i za nekoliko miliona u Njemackoj i Francuskoj koji su ostali nizem nivou i to je to.
Mi moramo popraviti omladinske kategorije, reorganizacija omladinskih liga, poboljasnje treninga i modernizacija istog i to je to. Savez mora organizirati posebne seminare za trenere omladinskih kategorija na kojima ce predavati iskljucivo strucnjaci tipa Cioffija, Nizozemci neki, Cesi itd..
Ako se pitas kako je u Jugoslaviji moglo, dolazimo do onog pravila da igrac prije 28 godine nije mogao ici u inostanstvo.
A i ovdje se bolje placalo nego u Rumuniji, Ceskoj itd. Sad su te drzave pojam za ovo sto je ostalo iza rata ovdje. Igracima ovdje nije padalo na pamet da odu igrati u Cehoslovacku, sad bi svaki poletio tamo sa 18 godina da ga neko zovne.