Neutral je napisao/la: ↑18 jul 2021, 04:09
Na strani neiskustvo i sve. Jesmo antitalenti za fudbal, nemamo velike potencijale u ligi ali kako ljudi ne mogu igrati 90 min na max, zar je tako tesko spremiti se za sezonu. Ljudi igrali dvije utakmice u lp, uz produzetke, umirali na terenu, povrijedio se i Stojan, a opet zabiju u 88 minuti.
Cekamo da nasi klubovi pocnu dovoditi nutricioniste i da se prestanu jesti kiflice iz pekare. 20 godina a ne moze igrati/trcati 90 minuta, bruka.
Zamisli tek da moraju igrati visoki presing neko vrijeme, ganjali bi ih u 2. poluvremenu s bocama kisika, da ne izdahnu neuzubillah.
Ne mozes ni ocekivati od nasih igraca puno kad su to mahom fudbalski neskolovani momci. A to opet trebamo "zahvaliti" nasim trenerima i nacinu vidjenja treninga, pripremama igraca, vjezbama za snagu, brzinu, izdrzljivost, eksplozivnost, individualnim treninzima i zeljom igraca da napreduje. Sto opet povlaci pricu samih uslova za igraca i trenera da bi napredovali, a mi to nemamo.
Sve je to zacaran krug, a krajnji rezultat je ovakav fudbal koji nam igraci pruzaju.
Kod mene je rodjak pomocni trener U19 ekipe Basela, bas neki dan je bio kod mene i pricamo o nasem fudbalu i treninzima Basela. Jbga oni imaju uslove vrhunske, a u takvim uslovima je i igracu milina trenirati, ali opet trener mora odraditi svoj posao i od njega uveliko zavisi dalji put igraca. Kod nas je misao imenica regeneracije misica igraca, da se udje u ledenu vodu i tako misice regenerises, dok oni to vec sa U19 momcima rade ponekad, kaze da je nevjerovatno kako pomaze nakon jskog treninga kad su misici zamoreni.
A to jedan Ronaldo cesto radi, o tome je pricao i Mirko Filipovic, a to je samo jedan od milion stvari koje pomazu igracima.
Prica mi tako rodjak da je nedavno nakratko prisustvovao treningu omladjnaca Zelje i slusa on kako trener psuje momcima, galami, nesto prijeti kao policajac da je, a vjezbe uzasne i amaterske. I sad kad su igrali ovaj turnir i Zvezda ih nabila on bas prepoznao tog trener i prica mi o tome.
Ma kad vidim samo rekvizite kojima raspolazu za treninge, teren na kojem treniraju, na kakvim stadionima igraju U19 ekipe, dodje mi da zaplacem.
Ko od harama zivi, godisnje 2 puta ne podrigne.
075 ❤