Koronavirus (COVID-19) - općenito

Moderatori/ce: _dreamer_,ribery,insider,Monolog

Jeste li prebolili Covid ili se vakcinisali?

Nisam ni prebolio niti se vakcinisao
81
29%
Prebolio sam, nisam se vakcinisao
65
23%
Nisam prebolio, vakcinisao sam se
68
24%
I prebolio sam i vakcinisao sam se
68
24%

Ukupno glasova: 282

Marvin
Kontakt:

Re: Koronavirus (COVID-19) - općenito

Post Postao/la Marvin » 18 jul 2021, 22:18

meho-medo je napisao/la:
18 jul 2021, 13:33
Mene interesuje koliko traje zaštita ako se covjek vakcinise?
Hoce li biti potrebna vakcinacija svake godine?
Po pravilu visegodisnja ili dozivotna. Da traje 6mj su cista nagadjanja koja su mediji objerucke prihvatili da plasiraju kao novost jer im omogucavaju bombasticne i apokalipticne naslove.
Studija koja potvrdjuje tako kratku zastitu ne postoji kao ni slucajevi ponovnog obolijevanja jer nemamo 100% pouzdanog testa.
Licno sam radio vise testova jednom kolegi/pacijentu i nalaz je danas pozitivan a sutra negativan i tako ukrug.
Nauka je bacena kroz prozor u ovoj pandemiji.
Ogranizam pamti sve "uljeze" i pravi antitijela kada zatreba.
Samo kod koronavirusa je to Bog zna kakvo jer...manipulacija.

Cuo si sigurno u medijima pricu o "skakanju" virusa 6 metara i opstanku van domacina po 3 dana itd?
5 briseva iz naseg kovid centra smo slali,nista nije nadjeno. Ne kazem da taj info nije tacan,ali na osnovu tih podataka je logicno da ce sve povrsine unutar prostorije gdje borave pozitivni ce biti pune virusa,medjutim,mi nismo jedini koji smo tu tvdnju testirali i dobili drugacije rezultate.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 18 jul 2021, 22:43

Gledaj ljudi u Širokom, briga ih boli, vakcinisani svi😎

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 19 jul 2021, 06:42

Neutral je napisao/la:
18 jul 2021, 22:43
Gledaj ljudi u Širokom, briga ih boli, vakcinisani svi😎
Nije ni kod nas nesto bolje.

Neku noc na Kosevu niti ko pita za test, vakcinu, niti za bilo sta. Ulazi ko hoce...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 19 jul 2021, 08:04

Ne odgovori mi na par kratkih pitanja?

Mirza25
Kontakt:

Post Postao/la Mirza25 » 19 jul 2021, 08:13

Nemam bas vremena da se bavim toliko neozbiljnim sugovornicima. U međuvremenu,

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/fran ... /210719004

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 19 jul 2021, 08:51

Mirza25 udaljen s foruma zbog postavljanja laznih i iskrivljenih informacija. Siguran sam da ima mnogo foruma desnice gdje to prolazi.

Cijenim stav i diskusiju koju vodi Bihfan, ne slazem se, ali covjek diskutuje i koliko-toliko argumentira. Ovaj drugi je klasican trol.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 19 jul 2021, 09:22

Teoretičari zavjera došli na svoje. Britanija i pored 50k dnevno zaraženih ukinula sve restrikcije.

SPY
Kontakt:

Post Postao/la SPY » 19 jul 2021, 10:12

Iako od 14. Jula se organiziraju protesti u francuskoj zbog prisilne vakcinacije. Kod nas u medijima se tek danas sjetiti objavit. Što li bože.. :hmmmmm: mozda cenzura svih neistomišljenika.. Ne znam što ovdje "vakseri" i dalje kukaju. Dobili ste "zaštitu" budite mirni sada.

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 19 jul 2021, 12:37

Samo udri po bubrezima bagru koja protestuje

Justin
Kontakt:

Post Postao/la Justin » 19 jul 2021, 13:00

enobarca je napisao/la:
19 jul 2021, 12:37
Samo udri po bubrezima bagru koja protestuje
Idealna prilika da se glupi ljudi izbace iz drustva. Mogla bi se korona iskoristiti za nesto dobro.
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 19 jul 2021, 13:14

Ono sto je meni zanimljivo da isti ljudi prvo ne vjeruje u koronu, pa u maske, pa su pricali da su vakcine nesigurne, pa da su skupe, pa da slabo rade, pa sad guraju ivermektin...

Mislim sve Ok, moguce da negdje i ubodu, ali ono ako si prije pola godine govorio da virus nije opasan, sto danas propagiras lijek... tacno treba otkriti neku zavjeru i mandzu pod svaku cijenu i dok sta ne ubodu promijenice 100 ideja. Ali nije to jedan covjek, to je citav pokret.

Mozel ikako biti da se desilo sranje i da se iz njega cupamo kroz hiljade godina razvoja nauke, da je to najbolji izlaz, a ne neka foluska koju samo eto treba provaliti i problem nestaje?

SPY
Kontakt:

Post Postao/la SPY » 19 jul 2021, 13:15

Justine brate nemam nista licno protiv tebe ali tvoji postovi mi izazivaju proljev kad god procitam. Ne znam jel trolaš ili si fakat takav. :roll: Nadam se da si troler. :hmmmmm:

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 20 jul 2021, 08:09

Neshvatljiva neodgovornost IZa.

SPY
Kontakt:

Post Postao/la SPY » 22 jul 2021, 16:54

Gledam ove reportaze medija iz australije. Grob te hebo kako prepadaju ljude da ne izlaze iz kuca niti da se socijalizuju sa drugim ljudima. Ovo je prešlo sve granice dozvoljenog.

:urnebes: :urnebes: :urnebes:

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 22 jul 2021, 17:00

Jesil upratio da je engleska sve otvorila? Šta kažeš na to, u čemu je kvaka?

jel im dosadilo varati ljude ili kako objašnjavaš promjenu?

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 22 jul 2021, 17:55

Iz mog ugla, razvoj situacije sasvim logican i potpuno realan. Znaci krecemo od tri osnovne premise:

1. Covid je ozbiljna bolest i prijetnja za kolaps zdravstvenog sistema ukoliko se ne postuju mjere za suzbijanje sirenja.

2. Nema zavjere da se nesto silom bez potrebe pozatvaraju stanovnici u kuce isl

3. Vakcine rade.

Znaci, sve je jasno i ocekivano: cim se vakcinama dovoljno smanjio broj hospitaliziranih, sve mjere ukinute, a i pored sirenja nema veceg broja umrlih.

U drzavama koje nisu vakcinisale, tipa indonezija, rusija, isl. broj umrlih je i dalje znacajan, bolest i dalje ozbiljna...

E sad, posto imamo solidan broj forumasa koji smatraju da neka od ove tri premise nije tacna i vec godinu i po dana nas u to ubjedjuju, volio bih da objasne razvoj situacije.

SPY
Kontakt:

Post Postao/la SPY » 23 jul 2021, 09:20

1. Ozbiljna bolest jest za manju količinu populacije. Većina ljudi preboluje bez nekih većih problema.
2. Kako nema "zavjere" kad zdrave ljude zatvaraš da ne rade, ne žive i oznacis ih kao potencijalne bioteroriste ako ne prate instrukcije "struke". Čista segregacija.
3. Vakcine lafo rade, a većina vakcinisanih i dalje mora se pridržavati istih mjera kao i nevakcinisani. Zašto se nameće da se vakcinišu djeca iako su oni najmanje podložni ozbiljnim komplikacijama. Ne mozes tvrditi da vakcine djeluju jer nema studije na dugoročni utjecaj na organizam. Ja se još uvijek ne mislim vakcinisat dok ne bude dovoljno dokaza da je bezbjedno i nema ozbiljnih posljedica. Osjećam se poprilično zdravo i nemam potrebu za tim. Ko misli da je ugrožen bujrum na vakcinu. Vidio sam da nude i ljetovanja kao stimulans. 😄

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 23 jul 2021, 09:37

I sad te sve svoje tvrdnje objasnis u kontekstu aktuelnih brojeva sirom svijeta.

Npr. Vakcine ne rade ‘lafo’ jer cinjenicno stanje u engleskoj koja je medju najvakcinisanijim za sad pokazuje da zaista rade.

Ili, cim je rijeseno pitanje umiranja po 1000 ljudi dnevno, UK sve otvorila, znaci cinjenice govore da nisu zatvarali bez razloga ili zbog tajne agende, vec zbog umiranja, kao sto su odmah i rekli.

Znaci, osim da napises svoje cijenjeno misljenje, argumentiras ga aktuelnim cinjenicama. Mozes li to?

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 23 jul 2021, 10:30

Covjek nista nije slagao.

1.
Considering that a large number of cases are asymptomatic (or present with very mild symptoms) and that testing has not been performed on the entire population, only a fraction of the SARS-CoV-2 infected population is detected, confirmed through a laboratory test, and officially reported as a COVID-19 case. The number of actual cases is therefore estimated to be at several multiples above the number of reported cases. The number of deaths also tends to be underestimated, as some patients are not hospitalized and not tested.

If we base our calculation (deaths / cases) on the number of reported cases (rather than on the actual ones), we will greatly overestimate the fatality rate.
Dakle, mnogo vise je nedetektovanih slucajeva, nego neprijavljenih smrti povezanih s covidom. To se ovdje pricalo od prvog dana testiranja i napumpavanja brojki.
So far there has been 1 death every 1,166 people under 65 years old (compared to 1 death every 358 people in the general population). And 89% of the times, the person who died had one or more underlying medical conditions.
Dakle, 0,06% smrtnosti za ljude ispod 65 godina, cak i sa tom kalkulacijom koja ima tendenciju da precjenjuje broj umrlih(postotak smrtnosti).

https://www.worldometers.info/coronavir ... eath-rate/

2.
Segregacije se desavaju. Da li su opravdane ili ne, to je vec drugi par rukava. Pa par zvanicnika je priznalo "prljave igre" te koristenje i namjerno strujanje straha prema narodu kroz medije, kako bi se stvorila panika medju ljudima, te pokorno slusali sve sto im se kaze. Opet kazem, da li je ispravno ili ne, nije moje da komentarisem.
https://www.telegraph.co.uk/news/2021/0 ... 1621024019

3.
Isto tako nista nije slagao. Zasto ti ne prilozis neku statistiku/studiju o dugogodisnjem razvoju vakcine, te utjecaju na organizam domacina? Mozemo se trenutno samo nadat, da je sve ok, jer studija utjecaja iste nema, nit je trenutno moze biti. Faze se mogu ubrzati, ali vrijeme ne.
Druga stvar, imao sam termin, ali se nisam cijepio. Zbog cega bih, kada nemam apsolutno nikakve privilegije, osim testiranja, a ocito je da sam i dalje prijenosnik virusa? U porodici par ozbiljnih nuspojava nakon iste, ne bih da rizikujem. Ne idem nigdje bez testa, tako da nista vecu opasnost ne predstavljam od nekoga ko je vec cijepljen. Dakle, napravili su cjepivo, od kojeg koristi imaju samo ljudi iznad 65 godina, od kojih 90% treba da ima neke postojece zdravstvene probleme, da bi i za njih bilo opasno. Cijepi svu populaciju iznad 65 godina prvo u ogromnom procentu, pa ce i doci rezultati, tj. manji brojevi. Dok se ne cijepi skoro cijela starija populacija, cijepljenje mladjih moze i kontraproduktivno djelovat, jer cijepljeni mladi i zdravi ce popustanjem mjera biti eksplozija zaraza i prenosnika na starije, te automatski najveci okidac za rast smrtnosti kod starijih.

Vi stvarno mislite da ce se vakcinom unistiti virus? Bit ce prisutan zauvijek. Samo nece biti toliki fokus na njemu, kao sto nije ni na milion drugih virusa, od kojih ljudi umiru sirom svijeta.

BIHfan
Kontakt:

Post Postao/la BIHfan » 23 jul 2021, 10:35

AshburtonG je napisao/la:
23 jul 2021, 10:30
Covjek nista nije slagao.

1.
Considering that a large number of cases are asymptomatic (or present with very mild symptoms) and that testing has not been performed on the entire population, only a fraction of the SARS-CoV-2 infected population is detected, confirmed through a laboratory test, and officially reported as a COVID-19 case. The number of actual cases is therefore estimated to be at several multiples above the number of reported cases. The number of deaths also tends to be underestimated, as some patients are not hospitalized and not tested.

If we base our calculation (deaths / cases) on the number of reported cases (rather than on the actual ones), we will greatly overestimate the fatality rate.
Dakle, mnogo vise je nedetektovanih slucajeva, nego neprijavljenih smrti povezanih s covidom. To se ovdje pricalo od prvog dana testiranja i napumpavanja brojki.
So far there has been 1 death every 1,166 people under 65 years old (compared to 1 death every 358 people in the general population). And 89% of the times, the person who died had one or more underlying medical conditions.
Dakle, 0,06% smrtnosti za ljude ispod 65 godina, cak i sa tom kalkulacijom koja ima tendenciju da precjenjuje broj umrlih(postotak smrtnosti).

https://www.worldometers.info/coronavir ... eath-rate/

2.
Segregacije se desavaju. Da li su opravdane ili ne, to je vec drugi par rukava. Pa par zvanicnika je priznalo "prljave igre" te koristenje i namjerno strujanje straha prema narodu kroz medije, kako bi se stvorila panika medju ljudima, te pokorno slusali sve sto im se kaze. Opet kazem, da li je ispravno ili ne, nije moje da komentarisem.
https://www.telegraph.co.uk/news/2021/0 ... 1621024019

3.
Isto tako nista nije slagao. Zasto ti ne prilozis neku statistiku/studiju o dugogodisnjem razvoju vakcine, te utjecaju na organizam domacina? Mozemo se trenutno samo nadat, da je sve ok, jer studija utjecaja iste nema, nit je trenutno moze biti. Faze se mogu ubrzati, ali vrijeme ne.
Druga stvar, imao sam termin, ali se nisam cijepio. Zbog cega bih, kada nemam apsolutno nikakve privilegije, osim testiranja, a ocito je da sam i dalje prijenosnik virusa? U porodici par ozbiljnih nuspojava nakon iste, ne bih da rizikujem. Ne idem nigdje bez testa, tako da nista vecu opasnost ne predstavljam od nekoga ko je vec cijepljen. Dakle, napravili su cjepivo, od kojeg koristi imaju samo ljudi iznad 65 godina, od kojih 90% treba da ima neke postojece zdravstvene probleme, da bi i za njih bilo opasno. Cijepi svu populaciju iznad 65 godina prvo u ogromnom procentu, pa ce i doci rezultati, tj. manji brojevi. Dok se ne cijepi skoro cijela starija populacija, cijepljenje mladjih moze i kontraproduktivno djelovat, jer cijepljeni mladi i zdravi ce popustanjem mjera biti eksplozija zaraza i prenosnika na starije, te automatski najveci okidac za rast smrtnosti kod starijih.

Vi stvarno mislite da ce se vakcinom unistiti virus? Bit ce prisutan zauvijek. Samo nece biti toliki fokus na njemu, kao sto nije ni na milion drugih virusa, od kojih ljudi umiru sirom svijeta.
Najbolji post na temi :thumbup: :thumbup:
Rose joins Oscar Robertson, Michael Jordan, Jerry West, Larry Bird, LeBron James and Dwyane Wade among those only able to average at least 25 points, 7.5 assists and four rebounds in a season.
FK DELFIN NEUM

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.