miky_hz je napisao/la: ↑24 jul 2021, 21:08
NisamInSajder je napisao/la: ↑24 jul 2021, 20:54
miky_hz je napisao/la: ↑24 jul 2021, 17:07
U ovoj formaciji apsolutno mogu i pozeljno je da igraju skupa,kazem poceli su protiv Tuzle u ovoj formaciji i prvo poluvrijeme su baš igrali tako i to je odlicno izgledalo.Sredina u ovom slucaju pri ovoj formaciji je cak i pozeljna da igraju dva trkaca jel tu ostaje bas puno prostora pogotovo kad dva sa strane odu prena naprijed.U klasicnoj nasoj formaciji su problem,u ovoj nacrtanoj koji smo igrali prvo poluvrijeme protiv Tuzle to odlicno leži.
Zasto je u ovoj formaciji pozeljeno da igraju skupa ?
Imas vec trojicu cistih u odbrani, koji centra nece preci, znaci u kontranapadu nikad nece biti u manjku sa igracima, jer niko ne trci sa 4-5 igraca u kontru, a pogotovo ne kod nas. Druga stvar, nijedan trener ovu dvojicu bekova (Salcin i Fanimo) nece toliko visoko postaviti, jedan ce uvijek biti na nekih 30-35 metara od protivnickog gola, tj. sve zavisi od strane preko koje napadas. Trece, znaci pored 3 stopera, imas 2 destruktvca u veznom, ko ce graditi napad, Fanimo jel, i Palic i Djokanovic nemaju tu kreativnost, Palic je siguran u predaji lopte, prvom do sebe i to je to, Djokanovic pokusava da odigra nesto, ali ne ide, jer je slab u tom segmentu igre i to mora bas bas popraviti prije odlaska vani. I na kraju novo izmisljanje pozicija.
Prvo i osnovno zato sto sam to svojim ocima gledao protiv Tuzle i odlicno je izgledalo.(formacija ko formacija) Falio je napadac da to bude idealno ali to je druga prica
Drugo sto se tice same igre, zato sto je fokus u ovoj formaciji nije kroz sredinu i kreaciju terena vec igra po stranama i pravljena viška sa ovom dvojicom koja ce ulaziti po bokovima i davati loptu ovoj dvojicu u 16 metara.Tako da fokus nije u samoj kreaciji jel se igra puno na stranu i puno visoko. I na sve to u ovoj formaciji 2 stopera na lijevoj i desnoj strani cesto izlaze i igraju u širinu i tako prave i ostavljaju prostor.I to sto govoris to da ostaju 3 cvrsta stopera to nije tacno,jel na izgubljenoj lopti tri stopera ostaju široko i na velikom prostoru i ako nemaju adekvatnu trku ispred njih nastaju problemi(i to smo vidjeli protiv Tuzle ) kada smo iz jedne takve izgubljene lopte primili gol,istina kasnije je bila greska ali ostao je prostor izmedju ta tri stopera sto je normalno,jel izlaze visoko.
Suma sumaru u ovoj formaciji kada se napada imas 2 spica,dva sa strane i jednog ofanzivnog veznog to je brojem 5 igraca koji ulaze u 30 metara od protivnickog gola, i to je sasvim dovoljno da se uradi nesto prema naprijed. Centralni vezni koji ce izlaziti nesto previse naprijed i organizovati nije nužan ,kazem ima se sasvim dovoljan broj igraca da se napadne koliko i treba biti.
Kazem ovo sve ne lupam sta bi bilo kad bi bilo,jos jednom kazem gledao sam to protiv Tuzle prvo poluvrijeme i odlicno je izgledalo,i moja opaska generalno nije bila na to dali Fanimo i Salcin trebaju igrati vec striktno da Palic i Andrej trebaju da igraju tu zajedno ako ce se vec igrati ova formacija,da sam centralni kreativni nije nužan.
Pa da bi napadao preko strana trebas imati igrace koji imaju moc ponavljanja, a tesko da je to kod nas neko pokazao. Varesanovic se cini kao takav, ali nema snage u duelu, posustane na 2-3 prepreci. Protiv TCa lijevo je bio Oremus i on je vecinom napadao, ali nije to to, jer je stalno trazio desnu nogu. A na drugoj strani bio je Sabanovic, kojem je nekad smetao Fanimo, koji se cesto izvlacio do aut linije i tako Sabanovicu suzavao prostor. Lijevo bi mislim mnogo bolje odigrali Fanimo ili Pidro, a desno ostaviiti Sabanovica ili pokusati sa Hebibovicem ili Oremusem.
Sto se tice, veznog, nisam ni ja rekao da nam treba kreativni vezni, vec profil jednog box to box veznjaka koji je jednako dobar i u defanzivi i u ofanzivi, Oremus recimo. Palic i Djokanovic su isti tip igraca, dosta defanzivno orijentisani i u napadu tesko da sta mogu uraditi, a potrebno je itekako, pogotovo kada dodju bunker ekipe koje ce se braniti sa 10 igraca. Mislim da je plan da Sevelj zauzeme tog box to box veznjaka, i da bi vezni trebao izgledati Susic- Djokanovic - Sevelj.
Jedino je Pidro prelazio centra, ukoliko se dobro sjecam. Kurdic do centra i to je to, ali stoji to da bi u ovoj formaciji, ti bocni stoperi mogli visoko ici u napad.
Vidi se da nije ekipa dovrsena, tj. da fale napadac (Bagaric, Bodul) i Sevelj. Do tada krpi, evo sutra nemas ni Oremusa.