OI Tokyo 2020 - Bosna i Hercegovina
Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88
Re: OI Tokyo 2020 - Bosna i Hercegovina
Samo nek' ne puca. Elhamdulillah na svemu.
I found freedom. Losing all hope was freedom.
- ASD
- Kontakt:
Znate li vi da smo mi imali rat prije 30 godina? Mi jedino na Svijetu.
Nevjerovatno je da se ismijavaju pojedinci. Krivac je država i činjenica da se apsolutno NIŠTA ne čini da se sistemski uloži u sport i napravi nešto po ovom pitanju. Mi možemo i uzeti medalju, ali apsolutno ne postoji nikakav sistem koji je to iznjedrio, nego je stvar slučajnosti, kao što su recimo uspjesi Amela Tuke na SP u atletici slučajnost.
Prva i osnovna stvar je probuditi želju u djeci da se bave raznim olimpijskim sportovima od malih nogu, a ne da se samo vide u fudbalu, odbojci, košarci. Država bi trebala omogućiti da recimo sva djeca treniraju nešto, pa da treneri naprave procjene u koga vrijedi ulagati. Dakle, država treba subvencionirati treniranje olimpijskih sportova koji se procjene kao perspektivni, a kome je ćejf da trenira ove standardne, neka to radi iz vlastitog džepa.
Druga stvar su treneri i ulaganje. Evo da zanemarimo što je jako teško da država sistemski ulaže, ali se može napraviti i fond za sport i vjerujem da bi se prikupila sredstva koja će se uložiti. Eh naravno, uz to ide i pretpostavka da će sve biti pošteno, a ne da će neko politički i rodbinski gurati levate nauštrb talentovanih takmičara.
Treća i kratkoročno najznačajnija stvar je usmjeriti se na sportove gdje možemo napraviti nešto. Evo otprilike:
- Košarka 3x3 je još nerazvijena i obzirom da je realno izuzetno popularan sport kod nas (košarka kao takva), do sada se mogla organizovati i liga. Međutim, postoji ogromna letargija. Ali, ako i za šta postoji potencijal da možemo biti dobri, to je onda košarka. Obzirom da pravu košarku igraju svi i nemoguće je, onda smo se morali usmjeriti na ovo.
- Dizanje tegova je recimo sport gdje historijski imamo talenat i potencijal, ali jednostavno se ne ulaže. Ulaganje koje treba za medalju, treneri i sve što ide je smiješno. Jednostavno, dovesti strance da u nekom ciklusu od 8 godina stvore olimpijskog šampiona. Potencijala ima.
- Boks isto kao dizanje tegova, sport u kojem ima prostora za napredak i ne treba strašno ulaganje.
- Kanu za koju postoje uslovi, ali opet fale strani treneri i ljudi koji će to usmjeriti malo na pravi način.
- Veslanje - u mjestima koja imaju potencijal za razvoj veslanja bih insistirao na tome da djeca treniraju to.
- Džudo, karate i tekvando - mislim da je ovdje najmanja nauka doći do medalje, ali opet trebaju ozbiljniji treneri i omasovljavanje bavljenja ovim na olimpijskom nivou. Kod nas je sve to čista rekreacija.
- Streljaštvo - mislim da se i tu može poticati u subvencionirati bavljenje ovim, ovdje je pak ključno ulaganje. Talenta isto ima, ali to zapne čin treba ići na veći nivo.
- Plivanje, atletika i slični sportovi su atraktivniji, ali je puno teže i stvoriti šampione. Tu se mora intenzivno ulagati u one koji se istaknu (poput Pudar ili Tuke).
- Konačno, mogla bi država i naturalizovati takmičare u nekim sportovima, baciti koji milion na to, da pročepi i da se popularizuju određeni sportovi i ovdje.
Ali, pobogu, mi u državi imamo 2 bazena kako treba, o čemu da pričamo? Za druge sportove da i ne pričam, streljaštvom se može baviti u 3 grada isto, kanuom na jednom mjestu i sl.
Prva i osnovna stvar je probuditi želju u djeci da se bave raznim olimpijskim sportovima od malih nogu, a ne da se samo vide u fudbalu, odbojci, košarci. Država bi trebala omogućiti da recimo sva djeca treniraju nešto, pa da treneri naprave procjene u koga vrijedi ulagati. Dakle, država treba subvencionirati treniranje olimpijskih sportova koji se procjene kao perspektivni, a kome je ćejf da trenira ove standardne, neka to radi iz vlastitog džepa.
Druga stvar su treneri i ulaganje. Evo da zanemarimo što je jako teško da država sistemski ulaže, ali se može napraviti i fond za sport i vjerujem da bi se prikupila sredstva koja će se uložiti. Eh naravno, uz to ide i pretpostavka da će sve biti pošteno, a ne da će neko politički i rodbinski gurati levate nauštrb talentovanih takmičara.
Treća i kratkoročno najznačajnija stvar je usmjeriti se na sportove gdje možemo napraviti nešto. Evo otprilike:
- Košarka 3x3 je još nerazvijena i obzirom da je realno izuzetno popularan sport kod nas (košarka kao takva), do sada se mogla organizovati i liga. Međutim, postoji ogromna letargija. Ali, ako i za šta postoji potencijal da možemo biti dobri, to je onda košarka. Obzirom da pravu košarku igraju svi i nemoguće je, onda smo se morali usmjeriti na ovo.
- Dizanje tegova je recimo sport gdje historijski imamo talenat i potencijal, ali jednostavno se ne ulaže. Ulaganje koje treba za medalju, treneri i sve što ide je smiješno. Jednostavno, dovesti strance da u nekom ciklusu od 8 godina stvore olimpijskog šampiona. Potencijala ima.
- Boks isto kao dizanje tegova, sport u kojem ima prostora za napredak i ne treba strašno ulaganje.
- Kanu za koju postoje uslovi, ali opet fale strani treneri i ljudi koji će to usmjeriti malo na pravi način.
- Veslanje - u mjestima koja imaju potencijal za razvoj veslanja bih insistirao na tome da djeca treniraju to.
- Džudo, karate i tekvando - mislim da je ovdje najmanja nauka doći do medalje, ali opet trebaju ozbiljniji treneri i omasovljavanje bavljenja ovim na olimpijskom nivou. Kod nas je sve to čista rekreacija.
- Streljaštvo - mislim da se i tu može poticati u subvencionirati bavljenje ovim, ovdje je pak ključno ulaganje. Talenta isto ima, ali to zapne čin treba ići na veći nivo.
- Plivanje, atletika i slični sportovi su atraktivniji, ali je puno teže i stvoriti šampione. Tu se mora intenzivno ulagati u one koji se istaknu (poput Pudar ili Tuke).
- Konačno, mogla bi država i naturalizovati takmičare u nekim sportovima, baciti koji milion na to, da pročepi i da se popularizuju određeni sportovi i ovdje.
Ali, pobogu, mi u državi imamo 2 bazena kako treba, o čemu da pričamo? Za druge sportove da i ne pričam, streljaštvom se može baviti u 3 grada isto, kanuom na jednom mjestu i sl.
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:

Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Lana je dobila oko 20 hiljada maraka prije olimpijade, to je što ja znam.Harika je napisao/la: ↑27 jul 2021, 13:00Zato fino omogućiš besplatne treninge recimo u Sarajevu talentovanim plivačima i njihovim trenerima(Pudar, Lekić, Avdić), finansiras Husić i Avdagić u TKDu, ne znam jel ima jos nekih talenata koji bi mogli uradit nešto 2024. Daš novac, i novac će ti se vratiti 2024. Al jok, ti se sjetiš mjesec dana prije olimpijade da se održavaju olimipijiske igre, pa daš im po 300maraka lafo da ih poguraš. Kada sportisti budu brinuli u našoj državi samo o sportu, a ne o tome kako će otić negdje na pripreme, tad ćemo imati i rezultate.
Džaba što je bio u Americi kad nije to to, mi nemamo pool iz kojeg možemo izvlačiti talente, i koji mogu biti konkurencija jedni drugima i na osnovu koga možemo filtrirati. Mogao sam i ja biti u Americi i dušio bih se na Olimpijadi, jednostavno kad nemaš dovoljno talenta, fizikalije, džaba uslovi. Uglavnom sve moraš imati da bi napravio ozbiljan rezultat. Mi to nemamo, nemamo domaću infrastrukturu, nemamo kulturu i nemamo pool odakle da izvlačimo talente.
Jasta je. Do uslova je. Eno Amina Kajtaz otisla u Hrvatsku radi toga sto su isti tamo bolji pa se nije ni kvalifikovala na OI.
Koji uslovi fale Tuki i Larisi ?
A sto se tice para sigurno su ih dobili vise nego sto dobiju takmicari u drugim zemljama sa ekvivalentnim rezultatima.
Glavni problem je nas mentalitet (kod onih koji imaju odredjeni kvalitet naravno). Cim se napravi prvi (a to cesto bude i jedini) uspjeh krenu reklame i ostalo, ta/j se digne i to je to sto se tice ozbiljne karijere.

A sto se tice para sigurno su ih dobili vise nego sto dobiju takmicari u drugim zemljama sa ekvivalentnim rezultatima.
Glavni problem je nas mentalitet (kod onih koji imaju odredjeni kvalitet naravno). Cim se napravi prvi (a to cesto bude i jedini) uspjeh krenu reklame i ostalo, ta/j se digne i to je to sto se tice ozbiljne karijere.
Georges St-Pierre je radio kao komunalac koji kante sa smećom istresa u kamion i ujedno se i borio, pa je opet postao najbolji MMA borac na svijetu. "Za vrijeme moje prve borbe za titulu još uvijek sam imao posao zbog troškova stanarine i auta. Nisam imao sparing partnere ni nekoliko trenera. Firas je bio i moj trener i sparing partner, imao je 70 kila i nije baš podsjećao na moje protivnike, te su pripreme izgledale smiješno. Sad mi na pripreme dolaze različiti borci da glume različite stilove, dolaze mi partneri i treneri avionom iz cijelog svijeta. Prije me niko nije htio ni dotaknuti štapom." 

- BosniaBoston
- Kontakt:
Nije meni krivo što nemamo kapaciteta na medalju, jbg nit ulaganja nit interesa u olimpijske sportove. Najveci belaj je sto ovi nasi kvazisportisti olimpijadu odrade preko kurca i daleko od svojih limitiranih mogucnosti. Ovaj roki što je plivo bio sekundu sporiji od licnog rekorda(Lana isto al et to cemo prepisat godinama) i tako svaku olimpijadu. Da je plivao najbolje licno vrijeme bio bi tu negdje oko sredine tabele od ovih 71 takmicara
#Punoljetstvo
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim
A šta ako nije bio njegov dan, trema ili nešto treće? Možda bi Nedžad Turčina uzeo nekad na nekom turniru, a eto sad nije mogao.BosniaBoston je napisao/la: ↑27 jul 2021, 14:31Nije meni krivo što nemamo kapaciteta na medalju, jbg nit ulaganja nit interesa u olimpijske sportove. Najveci belaj je sto ovi nasi kvazisportisti olimpijadu odrade preko kurca i daleko od svojih limitiranih mogucnosti. Ovaj roki što je plivo bio sekundu sporiji od licnog rekorda(Lana isto al et to cemo prepisat godinama) i tako svaku olimpijadu. Da je plivao najbolje licno vrijeme bio bi tu negdje oko sredine tabele od ovih 71 takmicara
24. oktobar 1946 - ostalo je historija. Ostalo je emocija, otrov i lijek, porodica, život, strast
- BosniaBoston
- Kontakt:
Akcenat na boldirano(ne mislim samo na njeg neg opcenito na nase olimpijce). Zivim za dan kad ce neko nas nadmasit il bar parirat licnom rekordu na olimojjadiNirton je napisao/la: ↑27 jul 2021, 14:36A šta ako nije bio njegov dan, trema ili nešto treće? Možda bi Nedžad Turčina uzeo nekad na nekom turniru, a eto sad nije mogao.BosniaBoston je napisao/la: ↑27 jul 2021, 14:31Nije meni krivo što nemamo kapaciteta na medalju, jbg nit ulaganja nit interesa u olimpijske sportove. Najveci belaj je sto ovi nasi kvazisportisti olimpijadu odrade preko kurca i daleko od svojih limitiranih mogucnosti. Ovaj roki što je plivo bio sekundu sporiji od licnog rekorda(Lana isto al et to cemo prepisat godinama) i tako svaku olimpijadu. Da je plivao najbolje licno vrijeme bio bi tu negdje oko sredine tabele od ovih 71 takmicara
#Punoljetstvo
,,Važno je učestvovati, nije važno pobijediti" - Najgluplji alibi gubitnika, koji eto naše sportiste prati kroz cijelu karijeru.BosniaBoston je napisao/la: ↑27 jul 2021, 14:39Akcenat na boldirano(ne mislim samo na njeg neg opcenito na nase olimpijce). Zivim za dan kad ce neko nas nadmasit il bar parirat licnom rekordu na olimojjadiNirton je napisao/la: ↑27 jul 2021, 14:36A šta ako nije bio njegov dan, trema ili nešto treće? Možda bi Nedžad Turčina uzeo nekad na nekom turniru, a eto sad nije mogao.BosniaBoston je napisao/la: ↑27 jul 2021, 14:31Nije meni krivo što nemamo kapaciteta na medalju, jbg nit ulaganja nit interesa u olimpijske sportove. Najveci belaj je sto ovi nasi kvazisportisti olimpijadu odrade preko kurca i daleko od svojih limitiranih mogucnosti. Ovaj roki što je plivo bio sekundu sporiji od licnog rekorda(Lana isto al et to cemo prepisat godinama) i tako svaku olimpijadu. Da je plivao najbolje licno vrijeme bio bi tu negdje oko sredine tabele od ovih 71 takmicara
24. oktobar 1946 - ostalo je historija. Ostalo je emocija, otrov i lijek, porodica, život, strast
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Hidilyn Diaz osvojila prvu medalju za Filipine pa dobila 660.000 dolara i dom

- ASD
- Kontakt:
Bio rat prije 30 godina? Ima li gore od toga?Nirton je napisao/la: ↑27 jul 2021, 14:42,,Važno je učestvovati, nije važno pobijediti" - Najgluplji alibi gubitnika, koji eto naše sportiste prati kroz cijelu karijeru.BosniaBoston je napisao/la: ↑27 jul 2021, 14:39Akcenat na boldirano(ne mislim samo na njeg neg opcenito na nase olimpijce). Zivim za dan kad ce neko nas nadmasit il bar parirat licnom rekordu na olimojjadi
Ne prati samo sportiste, nego čitavu državu.
ko onaj arap, mislim da je bio kuvajt na sp 1982. tip zabio go a ludi šeik mu dao gomilu para. to je isti onaj kreten koji je htjeo prekinuti utakmicu ako sudija ne poništi go protivniku

Katastrofalna situacija u državi se mora reflektovati na sve grane društva, a sport tu uglavnom uvijek najviše nastrada.
Ne postoji sistem, ne postoji infrastruktura, ne postoji plan i što je najvažnije - ne postoji budžet.
Uspjeh u sportu ne može doći bez pomoći države, ovdje ne govorim o popularnim sportovima, već o onim malo manje zastupljenim. To je dugotrajan proces u kojem se ne mogu preskakati koraci, već se apsolutno uvijek mora početi od rada sa mladima. Lokalnim zajednicama se pomaže oko infrastrukture, one privlače djecu, paralelno radeći sa lokalnim savezima i udruženjima na usavršavanju stručnog kadra i odatle kreće selekcija.
Kod nas ne postoje ni oni osnovni, najosnovniji uslovi za rad, Lana nema bazen, atletičari nemaju dvorane, roditelji nemaju za članarine, a o trenerskom poslu i usavršavanju niko i ne razmišlja. Kada na to dodamo lopovski mentalitet, pa da se recimo sutra budžet udesetostruči, prva pomisao bi bila kako da se svi ugrade i odjednom bi se lokalne baje počele zanimati za sport.
Nema nam spasa, jer smo u tolikom zaostatku za normalnim svijetom da jednostavno ne znam odakle bi počeli.
Apsolutno je ista situacija u svim društvenim granama, kultura, umjetnost, nauka, ma gdje god zagrebeš - vidjećeš katastrofu.
Ovo malo sportista što se s vremena na vrijeme pojavi - su incidenti i plod individualnog rada i lude sreće.
Ne postoji sistem, ne postoji infrastruktura, ne postoji plan i što je najvažnije - ne postoji budžet.
Uspjeh u sportu ne može doći bez pomoći države, ovdje ne govorim o popularnim sportovima, već o onim malo manje zastupljenim. To je dugotrajan proces u kojem se ne mogu preskakati koraci, već se apsolutno uvijek mora početi od rada sa mladima. Lokalnim zajednicama se pomaže oko infrastrukture, one privlače djecu, paralelno radeći sa lokalnim savezima i udruženjima na usavršavanju stručnog kadra i odatle kreće selekcija.
Kod nas ne postoje ni oni osnovni, najosnovniji uslovi za rad, Lana nema bazen, atletičari nemaju dvorane, roditelji nemaju za članarine, a o trenerskom poslu i usavršavanju niko i ne razmišlja. Kada na to dodamo lopovski mentalitet, pa da se recimo sutra budžet udesetostruči, prva pomisao bi bila kako da se svi ugrade i odjednom bi se lokalne baje počele zanimati za sport.
Nema nam spasa, jer smo u tolikom zaostatku za normalnim svijetom da jednostavno ne znam odakle bi počeli.
Apsolutno je ista situacija u svim društvenim granama, kultura, umjetnost, nauka, ma gdje god zagrebeš - vidjećeš katastrofu.
Ovo malo sportista što se s vremena na vrijeme pojavi - su incidenti i plod individualnog rada i lude sreće.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
Plan sportski krediti, nista na lijepe oci.
Pudar sta mozes ti, mogu do zlata na oi, za ovu djevojku 100000 eura, ne uzme li vrati pare...
Pudar sta mozes ti, mogu do zlata na oi, za ovu djevojku 100000 eura, ne uzme li vrati pare...
Vrabac kriminalac
Ne znam stvarno do kada ce se izvlaciti na te uslove. Jednostavno nemamo talenta i volje za rad.TheChief je napisao/la: ↑27 jul 2021, 14:16Jasta je. Do uslova je. Eno Amina Kajtaz otisla u Hrvatsku radi toga sto su isti tamo bolji pa se nije ni kvalifikovala na OI.![]()
![]()
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜
Nema ni Crna Gora pa je svaku olimpijadu najbrojnija selekcija na svijetu (procentualno po broju stanovnika). Oni znaju u čemu su dobri i tu ulažu. Ženski rukomet je jasno definisan od pjetlića do seniora, zna se putanja igračice do najsitnijeg detalja. U svakom gradu su napravljena dva bazena za vaterpolo, vanjski i dvoranski, a i ostalim sportistima se pomaže po potrebi.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
Naravno da je do uslova. Mi imamo jednu osobu koja se nešto probije i sve oči uprte u nju. S druge strane, čak i neke prosječne nacije imaju desetine takvih koje su stvorili jer ulažu. Uslovi nisu samo parter i udaraj, nego treneri, protivnici, čuda. U tome i jeste fazon. Imaš ove borilačke sportove gdje bismo trebali rasturati, ali ne rasturamo, jer su treneri prevaziđeni i jer guslamo po nekom starom sistemu. Uvezi 10 trenera na ozbiljnom nivou za džudo, karate, tekvando, pa ćeš vidjeti.
Ali, glavno je to omasovljavanje. Mi imamo evo ovu u streljaštvu, još 2 imena, ali jer je sve skupa malo ljudi bavi tim, par desetina, i to neozbiljno. S druge strane, uzmeš nekakvu Sloveniju ili evo Srbiju, tamo imaš hiljade ljudi koji se bave tim u ozbiljnijim uslovima. Normalno da će od 1000 prije biti 1 da valja, nego od 10.
Ista je stvar za sve. U plivanju se pojavi Pudar, jedna. Takvih ozbiljne nacije imaju desetine. I sad, mi smo ubjeđeni da ona mora da uspije, a zamislite sad druge nacije koje svake godine izbace nekoliko takvih.
Ali, glavno je to omasovljavanje. Mi imamo evo ovu u streljaštvu, još 2 imena, ali jer je sve skupa malo ljudi bavi tim, par desetina, i to neozbiljno. S druge strane, uzmeš nekakvu Sloveniju ili evo Srbiju, tamo imaš hiljade ljudi koji se bave tim u ozbiljnijim uslovima. Normalno da će od 1000 prije biti 1 da valja, nego od 10.
Ista je stvar za sve. U plivanju se pojavi Pudar, jedna. Takvih ozbiljne nacije imaju desetine. I sad, mi smo ubjeđeni da ona mora da uspije, a zamislite sad druge nacije koje svake godine izbace nekoliko takvih.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.