Na osnovu veličine uzorka to ima smisla, ali ne zato što su ovi nevakcinisani.admin je napisao/la: ↑17 avg 2021, 12:06ne zvuči mi realno zato što mi je po ukusu, već zato što se trudim sagledati činjenice.Shategabri je napisao/la: ↑17 avg 2021, 12:00Pa ti sam kažeš da tebi mnogo realnije zvuči, tj. više ti je po ukusu.
Ok, može, a i ne mora tako da bude. Slažeš se?
Kako nastaje mutacija:
znači na 100.000 ljudi na kojim su do nastanka tih sojeva testirane vakcine bilo je cca 10.000 pozitivnih. Među tih 10.000 se replicirao virus i trebalo je da dođe do te greške.As a virus replicates, its genes undergo random “copying errors” (i.e. genetic mutations). Over time, these genetic copying errors can, among other changes to the virus, lead to alterations in the virus' surface proteins or antigens.
S druge strane, istovremeno je bilo 100.000.000 drugih zaraženih koji nisu vakcinisani i među njima se također replicirao virus i moglo je do dođe do greške.
Je li tebi realnije da se desila greška među tih 10.000 slučajeva ili među ovih ovamo 100.000.000? Meni je realnije, ne zato što mi je po ukusu, već zato što je sto miliona znatno veće od deset hiljada.
To nema nikakvo uporište.
Slažeš se da za eventualni novi soj bilo koja od dosadašnjih vakcina nije nikakva garancija? Samim tim ne treba praviti diskirimnaciju između vakcinisanih i nevakcinisanih, vakcina je zaštita od težih posljedica ne od zaraze.
Nema garancije da neće biti mutacija sve da se 100% stanovništva na planeti vakciniše.