Koronavirus (COVID-19) - općenito

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Jeste li prebolili Covid ili se vakcinisali?

Nisam ni prebolio niti se vakcinisao
81
29%
Prebolio sam, nisam se vakcinisao
65
23%
Nisam prebolio, vakcinisao sam se
68
24%
I prebolio sam i vakcinisao sam se
68
24%

Ukupno glasova: 282

ministryofjustice
Kontakt:

Re: Koronavirus (COVID-19) - općenito

Post Postao/la ministryofjustice » 18 avg 2021, 14:48

Neutral je napisao/la:
18 avg 2021, 13:07
Ja i? Korona na vakcinisane djeluje slabije, pruza im zastitu, to je i bit vakcinacije. Pogledaj Britaniju, USA ili UAE. Britanci ludi pa sve otvorili, mi pametni. Jens Spahn, ministar zdravstva u Njemackoj idiot, a mi izvor znanja.

Pa kod nas kruzi video sa par tisuca lajka da se niti jedna zena nije porodila nakon vakcinacije. Kakav ti veci dokaz treba o kakvim budala je rijec.

Neka dok bude 3k zarazenih, pa cemo vidjeti redove za vakcinaciju👌🏻
Jesi li ti neki potparol korone ili stožera pa nas stalno obavještavaš koliko je zaraženih i slično, ili koristiš neke droge? Taman kada bi ljudil padali po ulicama, ne bih se vakcinisao. Ne kontam te strahove, psihoze i slično, Šta bi iblo kad bi nas ljudi obavještavali koliko je svaki dan ljudi umrlo od kancera, kome je danas puklo slijepo crijevo, ko ima zubobolju pa je morao ići zubaru, ko je danas doživio neku povredu na poslu.... da li si svjestan da si pod uticajem teške psihoze.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 18 avg 2021, 14:49

Drug, vidis li ti naslov teme. Drzi se teme i nemoj pisati gluposti kao sto pises.

Da sam mod, dobio bi ban, jer ocigledno trolas i ujedno trujes temu.

ministryofjustice
Kontakt:

Post Postao/la ministryofjustice » 18 avg 2021, 14:51

Neutral je napisao/la:
18 avg 2021, 13:38
Imam par glupana na fbu koji pisu sad ce jesen i eto opet zatvaranja. Ko ce glupanima po stoti put objasnjavati sto se vise ljudi zarazi na jesen i zimu vec na ljeto, plus sto u nekoliko dana imamo nagli skok novozarazenih.

Koliko god ti pisao, objasnjavao (nakon stotinu tekstova u stranim medijima, prednjace Nijemci i USA, podkasta, slusanje ucenih, upijanja znanja), opet ce glupan ostati glupan. Tako je i u raspravi oko povijesti. Ti ginuo da je zavrsis, hoces magistrirati i dodje ti glupan sa wikipedije da ti objasni kako ti ne znas. Upravo zbog takvih treba izbjegavati repliku na svaku glupost koju napisu.

Sve je teorija zavjere, korona je prehlada, moze te ubiti ali vjerovatno nece, nemojte se vakcinisati, jak si, nema veze ako zarazis druge, koga briga sto ce neko umrijeti. Pa vakcinisao si se, imas zastitu, sta se bunis, nece nista djeci biti itd.
Pa u pravu su. Čemu tolika panika? Paničario do vakcine, sada paničari poslije vakcine. Trebam ja da se vakcinišem eksperimetalnom vakcinom da bi ti bio dobar u glavi?

ministryofjustice
Kontakt:

Post Postao/la ministryofjustice » 18 avg 2021, 14:53

Neutral je napisao/la:
18 avg 2021, 14:49
Drug, vidis li ti naslov teme. Drzi se teme i nemoj pisati gluposti kao sto pises.

Da sam mod, dobio bi ban, jer ocigledno trolas i ujedno trujes temu.
Tako si zafrkan.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 18 avg 2021, 14:53

‘’Trenutno je na liječenju u Covid bolnici 29 bolesnika od kojih je četvero na invazivnoj strojnoj ventilaciji. Iako za sada, još uvijek, SKB Mostar pruža usluge u punom kapacitetu, nagli porast oboljelih bolesnika od Covid infekcije pridonosi otežavajućim okolnostima cjelokupnog rada SKB Mostar. Kako bismo zaustavili ili barem usporili broj hospitaliziranih Covid pacijenata, pozivamo svakog pojedinca da poštuje već poznate protuepidemijske mjere (higijena ruku, nošenje maski, održavanje distance) čime ćemo pridonijeti boljoj zdravstvenoj skrbi kako COVID pacijenata tako i svih ostalih’’, naveli su iz SKB Mostar.

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 18 avg 2021, 14:54

Zasto se broj zarazenih uzima kao najbitniji faktor. Valjda se treba gledat smrtnost od istog..al hajde. Drago mi je da korona izbrisala gripu s lica zemlje pa me evo gripa ne hvata vec 2 godine :D
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

WOLF20
Kontakt:

Post Postao/la WOLF20 » 18 avg 2021, 15:04

feniksptica je napisao/la:
18 avg 2021, 14:54
Zasto se broj zarazenih uzima kao najbitniji faktor. Valjda se treba gledat smrtnost od istog..al hajde. Drago mi je da korona izbrisala gripu s lica zemlje pa me evo gripa ne hvata vec 2 godine :D
:clap:
“I'll Make Him an Offer He Can't Refuse?”

ministryofjustice
Kontakt:

Post Postao/la ministryofjustice » 18 avg 2021, 15:07

Najbintija je smtrnost, pa onda broj oboljelih, odnosno onih koji su u bolnici. Broj zaraženih ne znači ništa. Ljudi su prije išli ljekaru kad se ne osjećaju dobro, sada idu kad su zdravi da bi se testirali. Toliki su strah uvukli ljudima da ljudi ne smiju kahnut ili kihnut, a da ne pomisle da se nije zarazio.

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 18 avg 2021, 15:15

WOLF20 je napisao/la:
18 avg 2021, 15:04
:clap:
Kako kome , @Neutral se hrani time . Lik jedva čeka da poraste broj zaraženih, samo pogledaj njegove postove na ovoj temi . Ništa pozitivno, ništa dobro , težak psihički slučaj nažalost .
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 18 avg 2021, 15:21

DO 16. AVGUSTA

Prvu dozu vakcine protiv koronavirusa u BiH primilo 566.776 osoba
Do sada su u Federaciji BiH cijepljene ukupno 290.503 osobe

U odnosu na podatke sa popisa stanovništva iz 2013. godine, u potpunosti je vakcinisano oko 10,21 posto ukupnog broja stanovnika, dok je prvu dozu vakcine primilo oko 16,05 posto.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 18 avg 2021, 15:24

Najbitniji je broj hospitaliziranih, jer on najviše utiče na raspad sistema kojeg se u biti svi najviše bojimo.

Broj zaraženih je značajan zato što broj mrtvih kasni za cca 2-4 sedmice.

Broj zaraženih se prati da bismo znali koliko je rizično kretati se među ljudima i na osnovu toga oređujemo mjere ograničavanja. Dok saznamo da su pomrli, to je već kasno.

Naravno, ko misli da ništa od toga ne postoji, već je sve izmišljeno, on ne treba gledati ništa. Ne znam što uopšte takvi diskutuju, ne kontam nikako. Pa nema mjera nikakvih, sve je kao da nema korone, ti još misliš da je i nema. Znači maksimalno normalna situacija, što gubiš vrijeme na diskusije. Kad se desi da mjesec dana nema nijednog slučaja, tj. kad za mene bude maksimalno normalna situacija, siguran sam da neću imati nikakvog motiva da diskutujem na ovoj temi.

Justin
Kontakt:

Post Postao/la Justin » 18 avg 2021, 15:37

ministryofjustice je napisao/la:
18 avg 2021, 14:51
Neutral je napisao/la:
18 avg 2021, 13:38
Imam par glupana na fbu koji pisu sad ce jesen i eto opet zatvaranja. Ko ce glupanima po stoti put objasnjavati sto se vise ljudi zarazi na jesen i zimu vec na ljeto, plus sto u nekoliko dana imamo nagli skok novozarazenih.

Koliko god ti pisao, objasnjavao (nakon stotinu tekstova u stranim medijima, prednjace Nijemci i USA, podkasta, slusanje ucenih, upijanja znanja), opet ce glupan ostati glupan. Tako je i u raspravi oko povijesti. Ti ginuo da je zavrsis, hoces magistrirati i dodje ti glupan sa wikipedije da ti objasni kako ti ne znas. Upravo zbog takvih treba izbjegavati repliku na svaku glupost koju napisu.

Sve je teorija zavjere, korona je prehlada, moze te ubiti ali vjerovatno nece, nemojte se vakcinisati, jak si, nema veze ako zarazis druge, koga briga sto ce neko umrijeti. Pa vakcinisao si se, imas zastitu, sta se bunis, nece nista djeci biti itd.
Pa u pravu su. Čemu tolika panika? Paničario do vakcine, sada paničari poslije vakcine. Trebam ja da se vakcinišem eksperimetalnom vakcinom da bi ti bio dobar u glavi?
Daj ne budi tolika ckapi. Zene i djeca se vakcinisu, a ti ne smijes.
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜

ministryofjustice
Kontakt:

Post Postao/la ministryofjustice » 18 avg 2021, 17:08

Umjeren pogled poznatog mekedonskog znanstvenika Vele Markovskog
Prof. dr. sc. Velo Markovski, priznati je makedonski znanstvenik – specijalist infektolog, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Goce Delčev u Štipu i bivši direktor Infektivne klinke u Skoplju.

Makedonski lokalno.mk objavio je kratki intervju s prof. dr. sc. Velom Markovskim koji vam prenosimo u cijelosti.

Da bismo razgovarali o kolektivnom imunitetu i ulozi kolektivnog imuniteta u pokretanju pandemije u ovom trenutku, moramo imati realan presjek momentalne situacije na razini zaštitnih antitijela u populaciji. “Nažalost, čak i nakon proteklih godinu i pol dana, osim nekih malih serija, uopće ne testiramo, tj. nismo provjeravali razinu antitijela skriningom populacije”, rekao je u izjavi za “Local” prof. Dr. Velo Markovski.

Infektolog vjeruje da se bez realnog pokazatelja ne može dati znanstveno utemeljeno mišljenje, niti možemo kao država provesti uspješnu strategiju.

Prof. dr. sc. Velo Markovski: Činjenica je da smo u trenutku kad se smirivao posljednji val pandemije KOVID 19, a to je negdje početkom lipnja, imali vrlo malo potpuno cijepljenih, tj. 22. svibnja 2021. (2 tjedna prije smirivanja pandemije) imali smo negdje cijepljeno 1,9 %. Jasno je da pandemiju nismo smirili strategijom, uspješnim cijepljenjem velikog broja stanovništva. Je li se stanovništvo imunizirano prirodnim putem? Ne znamo i ne želimo znati, iz nekog razloga bježimo od masovnih ispitivanja antitijela kao od vatre.
Odavde, ići cjepivom do djece kako bi postigli kolektivni imunitet, bez provjere imaju li djeca imunitet i koliki je postotak kolektivnog imuniteta kod odraslih, krajnje je neozbiljno i neodgovorno. Podalje od djece. Posljednjih godinu i pol dana djeca su se vrlo malo zaražavala virusom SARS KoV2 i infekcija je išla uvijek s lakom kliničkom slikom. Ne vidim zašto bi se to promijenilo. A ako odrasli već imaju kolektivni imunitet (od infekcije ili cijepljenja), ne mogu se razboljeti ni od koga, pa ni od djece. Dakle, cijepljenje djece radi zaštite odraslih je bezpredmetno.
S druge strane, zanemaruje se i prešućuje činjenica da cjepiva protiv KOVIDA 19 imaju značajne ozbiljne komplikacije. Profesor smatra da se djeca ne smiju cijepiti protiv kovida 19.

Prof. dr. sc. Velo Markovski: Ako izgubimo barem jedno dijete cjepivom za bolest od koje djeca ne umiru i ne znamo kada će se i u kojem obliku koronavirus ponovo pojaviti, odgovornost onih koji to traže je ogromna. Dakle, djeca se ne smiju cijepiti, a naravno od rujna bi se trebala vratiti u normalno funkcioniranje i da obrazovni sustav funkcionira u svim segmentima, komentirao je Makrovski.

ZA MENE JE PANDEMIJA GOTOVA I MORAMO SE VRATITI U NORMALU
Prema infektologu, mutacije se ne mogu predvidjeti, a panika koja nastaje za soj delta nije opravdana.

Prof. dr. sc. Velo Markovski: Hoće li nas trenutni imunitet zaštititi od delta soja ili nekog drugog soja s većom mutacijom, logično je pitanje. Iz dosadašnjih iskustava s gripom poznato je da ako se dogodi značajna mutacija virusa gripe, prethodno cjepivo ne štiti od gripe i u njegovo se cjepivo ubacuju nove varijante virusa. Sada imamo jednu veoma kontradiktornu situaciju. Tvrdi se da je mutacija velika, a da opet ista vakcina štiti. Neki od proizvođača vakcina tvrde da mogu veoma brzo da ubace delta soj u nove vakcine, ali tada je to već nova vakcina i za njenu efikasnost ne znamo ništa. Po meni ako se forsira da ćemo najesen sigurno imati jaki val sa delta sojem onda se trebamo zapitati da li uopće sada vrijedi da vakcinišemo. S druge strane nauka i naučni radovi potvrđuju da prirodna infekcija, odnosno oni koju su bili već inficirani KOVID 19 virusom u bilo koju formu ne razboljevaju se od delta soja. Što znači da moramo da vidimo koliki je procenat prirodno imuniziranih. To ja važno za pravilnu strategiju što dalje, ako želimo da nastupimo sa naučnim stavom.

Dakle, ako je prijetnja visoko mutiranim sojem koronavirusa (bez obzira na njegovo ime, Delta, kanadski, australski … ma kakav god to bio) stvarna, cijepljenje postojećim sojevima cjepiva treba prekinuti. Ako sadašnja cjepiva i antitijela od prirodne infekcije štite od novih sojeva, zašto onda postoji nepotrebna panika među stanovništvom.

Što se tiče toga može li se dogoditi novi val, s obzirom na to da je dopušteno organizirati proslave u zatvorenom? Markovski vjeruje da je pandemija gotova i da se moramo i trebamo vratiti u normalu.

Prof. dr. sc. Velo Markovski: Hoće li biti novog vala? Tko zna, može ih biti, ali kada, nakon dva, tri mjeseca ili dvije, tri godine ili nakon deset godina, nitko ne zna. Pitam se da li su takvi strahovi opravdani i trebamo li godinama praviti ograničenja? S druge strane, stalno smo pod prijetnjom zarazne bolesti s puno virulentnijim uzrokom od koronavirusa. Cijeli smo život bili pod takvim prijetnjama, i naravno prije pandemije KOVID 19. Čini se da se napadi pogoršavaju tijekom ljeta s enterovirusima, karantenskim oblicima hemoragijske groznice, ali se možda neće dogoditi desetljećima.

Moramo živjeti s činjenicom da infekcije postoje, a ljudski se imunitet idealno prilagodio i u najveći postotak infekcija se ne desi (iako ima miljarde uzročnika oko nas) ili ako se infekcija desi, najčešće bolest prolazi ozdravljenjem. Dakle, ako nam se neka infekcija (ili novi val KOVID 19) pojavi u epidemijskim oblicima, tada ćemo reagirati. Do tada se općenite higijenske i zaštitne mjere moraju primjenjivati ​​sve vrijeme, a ne u razdoblju prijetnje od epidemije ili pandemije, objašnjava liječnik.

NA ODMORU BEZ STRAHA
Imunolog savjetuje građanima da na odmor odlaze bez straha.

Prof. dr. sc. Velo Markovski: Trenutno visoke temperature nekoliko su puta opasnije od koronavirusa. Još su opasnije razne crijevne infekcije koje lako mogu dovesti do dehidracije koja je hitan uvjet za malu djecu. Dakle, obratiti pažnju na to koja se hrana i voda koriste, primijeniti sve preventivne opće mjere i mjere osobne higijene, rekao je Markovski.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 18 avg 2021, 17:28

Makedonski infektolog Velo Markovski imao je regionalno zapažen nastup na lokalnoj televiziji prošloga mjeseca, koji se i do današnjega dana dijeli društvenim mrežama. U njemu je iznio nekoliko teza vezano za novi koronavirus, no one su u trenutku objave intervjua bile teško dokazive. U međuvremenu su se neke od njih potvrdile, druge nisu, dok su treće još uvijek neprovjerljive.

Najviše je pozornosti privukla izjava koja se tiče preagresivnih mjera u liječenju pacijenata oboljelih od Covida-19. Kritizirao je uporabu respiratora, tvrdeći da povećavaju smrtnost.

“Jedna od studija je rađena na 180 pacijenata od kojih je polovina umrla. Pacijenti koji su postavljeni na respirator su imali 54% smrtnost. Pacijenti koji su isto tako bili kritično, a nisu postavljeni na respirator, imali su oko 46% smrtnosti. Znači, čak 8% manje umrlih koji su isto tako bili kritični, a nisu postavljeni na respirator. Razlog jednog dijela umrlih u Italiji i Kini su preagresivne metode u medicini.”

Ova njegova kritika pokazala se osnovana u praksi i liječnici su zaista počeli odgađati priključivanje kritično bolesnih od Covid-19 na respiratore. Ti pacijenti obično pokazuju simptome akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS), zatajenja pluća koje može imati više različitih uzroka, a manifestira se kroz kratak dah i nisku razinu kisika u krvi. Pad kisika ispod određene razine može zahtijevati intubaciju, ali i manje agresivne postupke davanja kisika: nazalnim kanilama (male cjevčice koje se stavljaju u nosnice), konvencionalnim ili sofisticiranijim maskama s kisikom ili polijeganjem oboljelog na trbuh.

“Učimo u hodu”

Vremenom su bolnice počele prijavljivati neuobičajeno visoke stope smrtnosti bolesnika s koronavirusom na respiratorima. Nakon upozorenja iz Italije, pojavilo se i istraživanje prema kojemu je 67 posto pacijenata u Velikoj Britaniji preminulo nakon stavljanja na respiratore. U usporedbi s oboljelima od drugih virusnih pneumonija to je gotovo dvostruko više.

Uslijedilo je saznanje da je New Yorku umrlo 80-ak posto bolesnika s koronavirusom postavljenih na respiratore. To je puno više od 40% do 50% pacijenata s teškim respiratornim distresom koji inače umiru nakon postavljanja na mehaničko disanje (Time).

Ova saznanja dovela su do prakse da se pacijente pokušava što dulje oporavljati manje invazivnom asistencijom u disanju i kada im je postotak kisika u krvi pao do nivoa koji rutinski opravdava intubaciju.

“Učimo u hodu”, objašnjava Kevin Wilson, profesor medicine na bostonskom sveučilištu i član američkog torokalnog društva (Hina).

“Pokušavamo malo dulje pričekati, ako je moguće, pa tek onda intubirati”, rekao je za AFP Daniel Griffin, epidemiolog za ProHealth Care, mrežu više od 1.000 liječnika koji rade u dvadesetak bolnica u New Yorku.

Suzbijanje zaraze

Treba uzeti u obzir i da su respiratori usred nestašice zaštitne opreme za medicinsko osoblje, u nekim slučajevima, ocijenjeni kao pogodnije sredstvo u odnosu na neinvazivnu pomoć u disanju. Većina tih metoda rezultira određenim “curenjem” iz dišnih puteva bolesnika, premda se i ono može umanjiti korištenjem kacige preko cijele glave i maski preko cijeloga lica pacijenta.

“Onog trenutka kada je pacijent intubiran, sustav se zatvori, a širenje virusa postaje nula”, objasnio je Dr. Govind Rajan, direktor kliničke službe na odjelu za anesteziologiju na Sveučilištu Kalifornija u Irvineu.

Encefalopatija

Markovski je uz ovu tvrdnju iznio nekoliko pretpostavki koje će potvrditi ili demantirati vrijeme. Jedna od njih odnosi se na encefalopatiju, odnosno oštećenje funkcija velikoga mozga, koje može biti izazvano i virusnim oboljenjima. Encefalopatija se u slučaju virusnog oboljenja događa direktnim probojem virusa u živčani sustav ili zbog pretjeranog imunološkog odgovora, čije postojanje spori Markovski.

Iznenađuje da nema umrlih od encefalopatije, znači, to je dokaz da se organizam ne bori žestoko (protiv infekcije)

Pretjeranom proizvodnjom proteina citokina, tzv. citokinskom olujom, imunološki sustav u konačnici napravi više štete tkivima od samog virusa. Radi se o rijetkoj, ali poznatoj komplikaciji gripe, koja je nedovoljno istražena zbog teškog postavljanja dijagnoze. Razlog tome su izostanak specifičnih kliničkih simptoma i dijagnostičkih kriterija.

Opterećenost zdravstvenog sustava oboljelima od COVID-19 također nije išao na ruku ovakvoj dijagnostici, premda su još krajem veljače neurolozi u Wuhanu zabilježili i neurološke simptome, u pravilu kod teže oboljelih. Objavljeni su u još nerevidiranom članku na medRxiv-u.

U drugoj polovici ožujka, kod starijeg muškarca pozitivnog na koronavirus, s brojnim komorbiditetima, neurolozi s Floride bilježe simptome encefalopatije.

Tih dana Lancet objavljuje upozorenje liječnicima vezano za simptome neuroloških poremećaja kod malog dijela oboljelih od Covida-19; oni trebaju liječenje koje neće naštetiti mozgu.

Zadnjeg dana ožujka u časopisu Radiology izlazi članak “Akutna hemoragična nekrotizirajuća encefalopatija povezana sa Covidom-19”, koji opisuje slučaj iz američkog Detroita. Zaposlenica avionske kompanije u kasnim pedesetim godinama pozitivna je na SARS-CoV-2 i uz simptome kašlja i povišene temperature, ima i neurološke simptome – zbunjenost, dezorijentiranost i letargiju. Magnetskom rezonancom su joj utvrđena oštećenja na mozgu, pripisana upravo posljedici pretjeranog odgovora imunosnog sustava. Preživjela je.

Potom je encefalopatija opisana i u Japanu, kada je virus pronađen u živčanom sustavu oboljelog. Početkom travnja mediji naveliko izvještavaju o citokinskim olujama i pogubnim posljedicama koje koronavirus može imati na živčani sustav dijela pacijenata [1, 2, 3, 4].

Američki Centar za kontrolu bolesti također uvrštava među simptome “zbunjenost i nesposobnost da se osoba probudi”.

Zaraznost

Kritizirajući mjere karantene, koje su poduzele brojne države u borbi protiv virusa, Markovski je u istome intervjuu usporedio novi koronavirus sa morbilima, uzročnikom ospica te ustvrdio:

“Virus (SARS-Cov-2) ima veoma nisku kontagioznost.”

Točno je da se novi koronavirus ne može uspoređivati s ospicama ili vodenim kozicama. Njihov broj reprodukcije (R0), odnosno broj novih zaraženih na koje svaka zaražena osoba prenese uzročnika – prelazi 12, odnosno 10. Za razliku od koronavirusa, ove dvije bolesti prenose se zrakom, lebdećim česticama, a ne samo kapljičnim putem i doticanjem kontaminiranih površina. No, zaraznost SARS-CoV-2 nipošto nije benigna i ukoliko su društva nespremna, može se popeti na polovicu dosega “lebdećih” morbila i varičele. Prema epidemiologu Igoru Rudanu te molekularnom biologu Ivanu Đikiću – takva zaraznost je ogromna.

“Prve procjene stope umiranja u zajednici od oko 0.5 do 1% u ostalim pokrajinama Kine i u Južnoj Koreji, te prvi podaci o spektru simptoma bolesti gdje 1.4% liječenih u bolnicama umire, uz prvu procjenu mjera brzine širenja bolesti u zajednici (R0) od 2.2, ukazivali su da se radi o potpuno nepoznatoj i prilično opasnoj bolesti… No, nespremna Europa i SAD pokazali su da se virus može širiti i znatno brže – rezultati najnovijih znanstvenih istraživanja pokazuju da R0 parametar nije 2.2, već 5.7. To sasvim mijenja sva početna predviđanja i ukazuje da je ključna opasnost od Covida-19 ogromna brzina njezinog slobodnog širenja”, naveli su u zajedničkom priopćenju.

Serološki testovi

Makedonski infektolog postavio je i hipotezu da je virus već godinama u optjecaju, ali ga bez PCR testova nismo registrirali. Navodeći da oni ne dokazuju infektivnu bolest, već prisutnost virusa u brisu nosa ili grla, ponovo je istakao važnost seroloških testova. Oni detektiraju prisutnost antitijela u organizmu, što znači da je virus ne samo (bio) prisutan, nego je i izazvao infekciju protiv koje se bori(o) imunološki sustav pacijenta. On također može dokazati i da je asimptomatska osoba imala kontakt s virusom.

No, za razvoj i omasovljenje takvih testova potrebno je vremena. Trenutno su za laboratorijsku upotrebu u SAD-u odobrena četiri testa, a u svijetu tek desetak. I dalje CDC preporučuje kombiniranje s PCR testovima te kliničkom slikom, kako bi se došlo do konačne “presude” je li osoba bolovala od Covida-19 ili ne, budući da nije potpuno jasno koliko se dugo antitijela zadržavaju u krvi.

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 18 avg 2021, 17:37

admin je napisao/la:
18 avg 2021, 17:28
Makedonski infektolog Velo Markovski imao je regionalno zapažen nastup na lokalnoj televiziji prošloga mjeseca, koji se i do današnjega dana dijeli društvenim mrežama. U njemu je iznio nekoliko teza vezano za novi koronavirus, no one su u trenutku objave intervjua bile teško dokazive. U međuvremenu su se neke od njih potvrdile, druge nisu, dok su treće još uvijek neprovjerljive.

Najviše je pozornosti privukla izjava koja se tiče preagresivnih mjera u liječenju pacijenata oboljelih od Covida-19. Kritizirao je uporabu respiratora, tvrdeći da povećavaju smrtnost.

“Jedna od studija je rađena na 180 pacijenata od kojih je polovina umrla. Pacijenti koji su postavljeni na respirator su imali 54% smrtnost. Pacijenti koji su isto tako bili kritično, a nisu postavljeni na respirator, imali su oko 46% smrtnosti. Znači, čak 8% manje umrlih koji su isto tako bili kritični, a nisu postavljeni na respirator. Razlog jednog dijela umrlih u Italiji i Kini su preagresivne metode u medicini.”

Ova njegova kritika pokazala se osnovana u praksi i liječnici su zaista počeli odgađati priključivanje kritično bolesnih od Covid-19 na respiratore. Ti pacijenti obično pokazuju simptome akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS), zatajenja pluća koje može imati više različitih uzroka, a manifestira se kroz kratak dah i nisku razinu kisika u krvi. Pad kisika ispod određene razine može zahtijevati intubaciju, ali i manje agresivne postupke davanja kisika: nazalnim kanilama (male cjevčice koje se stavljaju u nosnice), konvencionalnim ili sofisticiranijim maskama s kisikom ili polijeganjem oboljelog na trbuh.

“Učimo u hodu”

Vremenom su bolnice počele prijavljivati neuobičajeno visoke stope smrtnosti bolesnika s koronavirusom na respiratorima. Nakon upozorenja iz Italije, pojavilo se i istraživanje prema kojemu je 67 posto pacijenata u Velikoj Britaniji preminulo nakon stavljanja na respiratore. U usporedbi s oboljelima od drugih virusnih pneumonija to je gotovo dvostruko više.

Uslijedilo je saznanje da je New Yorku umrlo 80-ak posto bolesnika s koronavirusom postavljenih na respiratore. To je puno više od 40% do 50% pacijenata s teškim respiratornim distresom koji inače umiru nakon postavljanja na mehaničko disanje (Time).

Ova saznanja dovela su do prakse da se pacijente pokušava što dulje oporavljati manje invazivnom asistencijom u disanju i kada im je postotak kisika u krvi pao do nivoa koji rutinski opravdava intubaciju.

“Učimo u hodu”, objašnjava Kevin Wilson, profesor medicine na bostonskom sveučilištu i član američkog torokalnog društva (Hina).

“Pokušavamo malo dulje pričekati, ako je moguće, pa tek onda intubirati”, rekao je za AFP Daniel Griffin, epidemiolog za ProHealth Care, mrežu više od 1.000 liječnika koji rade u dvadesetak bolnica u New Yorku.

Suzbijanje zaraze

Treba uzeti u obzir i da su respiratori usred nestašice zaštitne opreme za medicinsko osoblje, u nekim slučajevima, ocijenjeni kao pogodnije sredstvo u odnosu na neinvazivnu pomoć u disanju. Većina tih metoda rezultira određenim “curenjem” iz dišnih puteva bolesnika, premda se i ono može umanjiti korištenjem kacige preko cijele glave i maski preko cijeloga lica pacijenta.

“Onog trenutka kada je pacijent intubiran, sustav se zatvori, a širenje virusa postaje nula”, objasnio je Dr. Govind Rajan, direktor kliničke službe na odjelu za anesteziologiju na Sveučilištu Kalifornija u Irvineu.

Encefalopatija

Markovski je uz ovu tvrdnju iznio nekoliko pretpostavki koje će potvrditi ili demantirati vrijeme. Jedna od njih odnosi se na encefalopatiju, odnosno oštećenje funkcija velikoga mozga, koje može biti izazvano i virusnim oboljenjima. Encefalopatija se u slučaju virusnog oboljenja događa direktnim probojem virusa u živčani sustav ili zbog pretjeranog imunološkog odgovora, čije postojanje spori Markovski.

Iznenađuje da nema umrlih od encefalopatije, znači, to je dokaz da se organizam ne bori žestoko (protiv infekcije)

Pretjeranom proizvodnjom proteina citokina, tzv. citokinskom olujom, imunološki sustav u konačnici napravi više štete tkivima od samog virusa. Radi se o rijetkoj, ali poznatoj komplikaciji gripe, koja je nedovoljno istražena zbog teškog postavljanja dijagnoze. Razlog tome su izostanak specifičnih kliničkih simptoma i dijagnostičkih kriterija.

Opterećenost zdravstvenog sustava oboljelima od COVID-19 također nije išao na ruku ovakvoj dijagnostici, premda su još krajem veljače neurolozi u Wuhanu zabilježili i neurološke simptome, u pravilu kod teže oboljelih. Objavljeni su u još nerevidiranom članku na medRxiv-u.

U drugoj polovici ožujka, kod starijeg muškarca pozitivnog na koronavirus, s brojnim komorbiditetima, neurolozi s Floride bilježe simptome encefalopatije.

Tih dana Lancet objavljuje upozorenje liječnicima vezano za simptome neuroloških poremećaja kod malog dijela oboljelih od Covida-19; oni trebaju liječenje koje neće naštetiti mozgu.

Zadnjeg dana ožujka u časopisu Radiology izlazi članak “Akutna hemoragična nekrotizirajuća encefalopatija povezana sa Covidom-19”, koji opisuje slučaj iz američkog Detroita. Zaposlenica avionske kompanije u kasnim pedesetim godinama pozitivna je na SARS-CoV-2 i uz simptome kašlja i povišene temperature, ima i neurološke simptome – zbunjenost, dezorijentiranost i letargiju. Magnetskom rezonancom su joj utvrđena oštećenja na mozgu, pripisana upravo posljedici pretjeranog odgovora imunosnog sustava. Preživjela je.

Potom je encefalopatija opisana i u Japanu, kada je virus pronađen u živčanom sustavu oboljelog. Početkom travnja mediji naveliko izvještavaju o citokinskim olujama i pogubnim posljedicama koje koronavirus može imati na živčani sustav dijela pacijenata [1, 2, 3, 4].

Američki Centar za kontrolu bolesti također uvrštava među simptome “zbunjenost i nesposobnost da se osoba probudi”.

Zaraznost

Kritizirajući mjere karantene, koje su poduzele brojne države u borbi protiv virusa, Markovski je u istome intervjuu usporedio novi koronavirus sa morbilima, uzročnikom ospica te ustvrdio:

Točno je da se novi koronavirus ne može uspoređivati s ospicama ili vodenim kozicama. Njihov broj reprodukcije (R0), odnosno broj novih zaraženih na koje svaka zaražena osoba prenese uzročnika – prelazi 12, odnosno 10. Za razliku od koronavirusa, ove dvije bolesti prenose se zrakom, lebdećim česticama, a ne samo kapljičnim putem i doticanjem kontaminiranih površina. No, zaraznost SARS-CoV-2 nipošto nije benigna i ukoliko su društva nespremna, može se popeti na polovicu dosega “lebdećih” morbila i varičele. Prema epidemiologu Igoru Rudanu te molekularnom biologu Ivanu Đikiću – takva zaraznost je ogromna.

“Prve procjene stope umiranja u zajednici od oko 0.5 do 1% u ostalim pokrajinama Kine i u Južnoj Koreji, te prvi podaci o spektru simptoma bolesti gdje 1.4% liječenih u bolnicama umire, uz prvu procjenu mjera brzine širenja bolesti u zajednici (R0) od 2.2, ukazivali su da se radi o potpuno nepoznatoj i prilično opasnoj bolesti… No, nespremna Europa i SAD pokazali su da se virus može širiti i znatno brže – rezultati najnovijih znanstvenih istraživanja pokazuju da R0 parametar nije 2.2, već 5.7. To sasvim mijenja sva početna predviđanja i ukazuje da je ključna opasnost od Covida-19 ogromna brzina njezinog slobodnog širenja”, naveli su u zajedničkom priopćenju.

Serološki testovi

Makedonski infektolog postavio je i hipotezu da je virus već godinama u optjecaju, ali ga bez PCR testova nismo registrirali. Navodeći da oni ne dokazuju infektivnu bolest, već prisutnost virusa u brisu nosa ili grla, ponovo je istakao važnost seroloških testova. Oni detektiraju prisutnost antitijela u organizmu, što znači da je virus ne samo (bio) prisutan, nego je i izazvao infekciju protiv koje se bori(o) imunološki sustav pacijenta. On također može dokazati i da je asimptomatska osoba imala kontakt s virusom.

No, za razvoj i omasovljenje takvih testova potrebno je vremena. Trenutno su za laboratorijsku upotrebu u SAD-u odobrena četiri testa, a u svijetu tek desetak. I dalje CDC preporučuje kombiniranje s PCR testovima te kliničkom slikom, kako bi se došlo do konačne “presude” je li osoba bolovala od Covida-19 ili ne, budući da nije potpuno jasno koliko se dugo antitijela zadržavaju u krvi.
Ovo je stari tekst , od prošle godine , mislim septembar ...
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

ministryofjustice
Kontakt:

Post Postao/la ministryofjustice » 18 avg 2021, 18:11

bombaysaphire je napisao/la:
18 avg 2021, 17:37
admin je napisao/la:
18 avg 2021, 17:28

“Učimo u hodu”

Suzbijanje zaraze

Encefalopatija

Zaraznost

Serološki testovi

Ovo je stari tekst , od prošle godine , mislim septembar ...
Nije poeNta to što je stari tekst nego je on to postavio kao 'dokaz' protiv njega samog. Glavni smisao udbe je da diskredituje sve što se ne slaže sa NJEGOVIM mišljenjem. Plus što je sam tekst pokupio od fakčekera kojima je jedini posao da rade diskreditovanje bilo čega i bilo koga što ne ide uz zvanični narativ.

Siguran sam da u tim redakcijama sjede sve sami primarijusi, docenti i slično. :mrgreen:
Samo na znam na osnovu čega pišu.

ministryofjustice
Kontakt:

Post Postao/la ministryofjustice » 18 avg 2021, 18:27

Meni nije jasna filozofija ljudi koji su spremni žrtvovati svoju djecu da ih vakcinišu sa eksperimentalnom vakcinom, iako je poznato, ma šta trubila agenda, da se djeca rijetko razboljevaju. Znači, žrtvovao bi dijete da primi vakcinu za virus od kojeg največim dijelom ima nikakve ili blage simptome, a da primi u sebe vakcinu od koje večina bježi jer ne želi da bude dio globalnog eksperimenta. I takav mene pita imam li ja dijete. Imaš li ti dijete ili kakav si to roditelj?
Djeca se svake godine razboljevaju od kojekakvih virusa, temperatura, upale grla, neko fasuje i upalu pluća, imaju teže simptome nego od coroen, ali ne trčimo da ih vakcinišemo bez potrebe. Mnogi roditelji ne dozvoljavaju da im se djeci pripisuju antibiotici ako je virusna infekcija, iako je to pedijatrima ko reći dobar dan prepisati antibiotik i kad treba i kad ne treba, jer smatraju da nije dobro da im se djeca bespotrebno truju, a ovaj bi dao dijete da ga bodu Bog zna čime.

WOLF20
Kontakt:

Post Postao/la WOLF20 » 18 avg 2021, 18:32

ministryofjustice je napisao/la:
18 avg 2021, 14:48
Neutral je napisao/la:
18 avg 2021, 13:07
Ja i? Korona na vakcinisane djeluje slabije, pruza im zastitu, to je i bit vakcinacije. Pogledaj Britaniju, USA ili UAE. Britanci ludi pa sve otvorili, mi pametni. Jens Spahn, ministar zdravstva u Njemackoj idiot, a mi izvor znanja.

Pa kod nas kruzi video sa par tisuca lajka da se niti jedna zena nije porodila nakon vakcinacije. Kakav ti veci dokaz treba o kakvim budala je rijec.

Neka dok bude 3k zarazenih, pa cemo vidjeti redove za vakcinaciju👌🏻
Jesi li ti neki potparol korone ili stožera pa nas stalno obavještavaš koliko je zaraženih i slično, ili koristiš neke droge? Taman kada bi ljudil padali po ulicama, ne bih se vakcinisao. Ne kontam te strahove, psihoze i slično, Šta bi iblo kad bi nas ljudi obavještavali koliko je svaki dan ljudi umrlo od kancera, kome je danas puklo slijepo crijevo, ko ima zubobolju pa je morao ići zubaru, ko je danas doživio neku povredu na poslu.... da li si svjestan da si pod uticajem teške psihoze.
Neki pacenik, svrsava na brojke.
“I'll Make Him an Offer He Can't Refuse?”

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 18 avg 2021, 18:35

Pa i od vakcine su posljedice ekstremno rijetke. Bjezi vjerovatno večina, a većina ne bjezi. Tako je sa većinom stvari u zivotu.

Ili je i to jedna od stvari u koju si odabrao da ne vjerujes?

Ja da imam dijete za koje je odobrena vakcina, sutra bih ga odveo, jednako kao sto sam vodio i na svaku drugu propisanu vakcinu.

Cemu nas ti obavjestavas, pojasni nam? Vanzemaljci, agenda, piramide? Duboko si već zasao u sirenje laznih informacija, tolerisao sam do sad. Naredna propagandna laz i pozdravljamo se.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 18 avg 2021, 19:50

Nadležni u Sjedinjenim Američkim Državama su danas saopćili da će svim građanima omogućiti vakcinaciju trećom dozom vakcine protiv koronavirusa. U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) negoduju zbog toga.

Objavljen je plan vakcinacije trećom dozom, a kao razlog za to navedeni su zaštita od trenutno dominantnog delta soja koronavirusa i smanjivanje učinkovitosti vakcine. Amerikanci su pozvani da se vakcinišu trećom dozom vakcine, koja se naziva "pojačivač" ili na engleskom "booster", a to se može učiniti osam mjeseci nakon vakcinacije drugom dozom vakcine proizvođača Pfizer/BioNTech ili Moderna. Vakcinacija će početi u drugoj polovini septembra.

Zdravstveni stručnjaci su ukazali da će vjerovatno drugom dozom vakcine morati biti vakcinisani oni koji su vakcinisani vakcinama proizvođača Johnson & Johnson. Podsjećamo da se vakcinacija ovom vakcinom vršila jednom dozom.
Odgovorni su napomenuli da je "vrlo jasno" da se učinkovitost vakcine vremenom smanjuje. Ocijenili su da SAD mora reagovati na problem prije nego što on postane još smrtonosnijim.
Američki zdravstveni radnici pozdravljaju ovu odluku, dok je u WHO-u kritikuju. Kritiku argumentiraju i činjenicom da većina siromašnih država još nema ni prve doze vakcine.
"Planira se dati prsluke za spašavanje onima koji već imaju prsluke za spašavanje. Druge ostavljamo da se utope jer nemaju prsluke za spašavanje", upozorio je dr. Michael Ryan iz WHO-a.
Glavna naučnica WHO-a Soumya Swaminathan je izjavila da u ovoj instituciji, kako je rekla, jasno vjeruju da podaci ne ukazuju na to da je treća doza vakcine potrebna svim ljudima. Napomenula je da bi uskraćivanje vakcina milionima ljudi širom svijeta moglo značiti nastanak novih sojeva virusa i uzrokovati još opasnije posljedice.
Američki zdravstveni zvaničnik Vivek Murthy ne pristaje na to da njegova država mora birati između "Amerike i svijeta".
"Jasno vidimo odgovornost i prema SAD-u i prema svijetu. Moramo učiniti sve kako bismo zaštitili naše građane, ali prepoznajemo da će suzbijanje pandemije u cijelom svijetu biti ključno", mišljenja je Murthy.
SAD je donirao 115 miliona doza vakcina u 80 država, što je najviše u odnosu na ostale zemlje. Vlasti tvrde da imaju dovoljno doza za treću vakcinaciju svih stanovnika, prenosi agencija Associated Press.
U Izraelu je prošli mjesec počela vakcinacija trećom dozom, a to planiraju učiniti i pojedine evropske zemlje.

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.