Koronavirus (COVID-19) - općenito

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Jeste li prebolili Covid ili se vakcinisali?

Nisam ni prebolio niti se vakcinisao
81
29%
Prebolio sam, nisam se vakcinisao
65
23%
Nisam prebolio, vakcinisao sam se
68
24%
I prebolio sam i vakcinisao sam se
68
24%

Ukupno glasova: 282

brig
Kontakt:

Re: Koronavirus (COVID-19) - općenito

Post Postao/la brig » 05 sep 2021, 23:25

:hmmmmm:

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 05 sep 2021, 23:32

Neutral je napisao/la:
05 sep 2021, 23:15
Iako je nedjelja, nocas parti sa par stotina ljudi. Sljedece dvije sedmice su kljucne.

slika
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

meepo
Kontakt:

Post Postao/la meepo » 05 sep 2021, 23:40

Myth: The mRNA vaccines change your DNA and could cause cancer.
Truth: None of the vaccines interact with or alter your DNA in any way, and therefore cannot cause cancer.
Messenger RNA (mRNA) is not the same as DNA and cannot be combined with DNA to change your genetic code. Here’s now mRNA vaccines actually work:
The mRNA vaccines use a tiny piece of the coronavirus’ genetic code to teach your immune system how to make a protein that will trigger an immune response if you get infected. The mRNA is fragile, so after it delivers the instructions to your cells, it breaks down and disappears from the body (in about 72 hours). The mRNA never even goes into the nucleus of the cell — the part that contains your DNA.
Therefore, there is no truth to the myth that somehow the mRNA vaccine could inactivate the genes that suppress tumors.

Myth: Getting immunity naturally is safer than getting it from a vaccine.
Truth: The amount of natural immunity a person gets after an infection varies from person to person. Early evidence suggests that natural immunity may not last very long, according to the Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Developing immunity from the vaccine is less risky than developing immunity naturally because there’s no way to predict the severity of your symptoms if you get COVID-19.
We expect that when 70% of the population has either received the vaccine or been infected, we will reach what is called “herd immunity,” meaning the chances of the virus still circulating are very low. Waiting until this number is reached naturally — without vaccinating the public — will keep COVID-19 around for much longer.

Myth: The vaccines aren’t safe for people who are pregnant or are trying to get pregnant.
Truth: The CDC notes that pregnant women are at increased risk for severe illness from COVID-19. On August 11, 2021, the CDC recommended that pregnant people be vaccinated, based on the agency’s review of recent vaccine safety data. This new guidance follows a previous recommendation from the American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG).

btw @brig

Cim taj lik spominje Trumpa i Rudy Giuliania to je neka budala i nije mu bas za vjerovati.
Zadnja izmjena: meepo, dana/u 05 sep 2021, 23:41, ukupno mijenjano 1 put.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 05 sep 2021, 23:41

Danas sa kolegom bio. Prije tri mjeseca fasovao koronu, dobro je prosao, par dana temp i bol u kostima, otac, zena, kao i dijete dobro prosli ali majka 12 dana imala 40 temperaturu, obostranu upalu pluca, mislio je u jednom trenutku da nece prezivjeti. Hvala Bogu pa je sve ok proslo i oporavili su se.

Nevjerovatno da “prirodan” virus svakoga drugacije hvata. Prijatelj prebolio nije ni znao da ima koronu, zena se bas razbolila, srecom pa se oporavila. Prijatelj mi ima cetvero djece. Ne daj Boze da je preminula.

Hvala Bogu pa se smrtnost u svijetu smanjila, tj. Evropi, ja ne znam sta ovo nasi travnicki doktori rade pa je procentualno ovako visok broj preminulih. Ovo je samo pokazatelj nesposobnosti struke i sistema.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 05 sep 2021, 23:44

bombaysaphire je napisao/la:
05 sep 2021, 23:32
Neutral je napisao/la:
05 sep 2021, 23:15
Iako je nedjelja, nocas parti sa par stotina ljudi. Sljedece dvije sedmice su kljucne.

slika
Hvala dragom Bogu.

brig
Kontakt:

Post Postao/la brig » 06 sep 2021, 00:10

meepo je napisao/la:
05 sep 2021, 23:40

btw @brig

Cim taj lik spominje Trumpa i Rudy Giuliania to je neka budala i nije mu bas za vjerovati.
Samo kaze da ih je lijecio i gdje mu se btw i ovi ljudi koji sudjeluju u raspravi zahvaljuju jer su se uz pomoć njegovog načina liječenja oporavili

No, nisam bi očekivao drugačiji odgovor. Čim je kontra vakcine odmah budala :wtf:

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 06 sep 2021, 00:14

brig je napisao/la:
06 sep 2021, 00:10
Čim je kontra vakcine odmah budala
Apsolutno.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

NEZALAGANJE
Kontakt:

Post Postao/la NEZALAGANJE » 06 sep 2021, 00:16

Sveti je napisao/la:
05 sep 2021, 23:02
NEZALAGANJE je napisao/la:
05 sep 2021, 22:47
Poenta je da treba prestati se terorom vakcinisanja pod muss i da vakcina nije jedini nacin. Neko ce steci prirodni imunitet, a da je bio bez simptoma.

Treba prestati sa brojanjem i prepadanjem naroda.Svako nek donese odluku za sebe.Valcina je dostupna kako vidimo.

I da, naravno da je bolji prirodni imunitet, makar i prebolovao, nego da te bodu po 3-4 puta dok te sta ne drmne od nuspojava, jer se na 2 doze nece stati to garantujem.
Znaci da bi se u narednom periodu zastitio od tezeg oblika covida, bolje je prvo igrati rulet i riskirati upravo tezi oblik bolesti, umjesto vakcinisati se?

Koji qrac je vama, sad bez ikakve zajebancije?
Rulet za nesto od cega se oporavis u 98% slucajeva?

Ne bih rekao. Veci mi je rulet primati 3-4 doze necega sto mi isto ne garantuje 100% zastitu, a gdje me mogu pravog-zdravog sje.bati neke nuspojave.Vrhunac svega je sto nece stati ni na tim dozama, a kad jednom primis, nema povratka.Nema tvog imuniteta vise.Moras primati i dalje.

Blejzer10
Kontakt:

Post Postao/la Blejzer10 » 06 sep 2021, 00:47

06 sep 2021, 00:16

Ne bih rekao. Veci mi je rulet primati 3-4 doze necega sto mi isto ne garantuje 100% zastitu, a gdje me mogu pravog-zdravog sje.bati neke nuspojave.
Dat math tho

meepo
Kontakt:

Post Postao/la meepo » 06 sep 2021, 01:11

brig je napisao/la:
06 sep 2021, 00:10
meepo je napisao/la:
05 sep 2021, 23:40

btw @brig

Samo kaze da ih je lijecio i gdje mu se btw i ovi ljudi koji sudjeluju u raspravi zahvaljuju jer su se uz pomoć njegovog načina liječenja oporavili

No, nisam bi očekivao drugačiji odgovor. Čim je kontra vakcine odmah budala :wtf:
Pa eto super imas izbora. Ono što hocu reci da je ovaj lik mutan i da treba ovo uzeti s dozom sumnje. Ko neće nešto da uradi uvijek će naći razlog pogotovo na danasnjem vaktu.

meepo
Kontakt:

Post Postao/la meepo » 06 sep 2021, 01:18

Ne bih rekao. Veci mi je rulet primati 3-4 doze necega sto mi isto ne garantuje 100% zastitu, a gdje me mogu pravog-zdravog sje.bati neke nuspojave.Vrhunac svega je sto nece stati ni na tim dozama, a kad jednom primis, nema povratka.Nema tvog imuniteta vise.Moras primati i dalje.
mRNA funckioniše tako sto koristi male dijelove geneteskog koda koronavirusa i stimuliše tvoj imuni sistem da luči protein koji će da se trigeruje u slucaju da dodje do zaraze. I kako onda ostaješ bez imuniteta ? Objasni ?

NEZALAGANJE
Kontakt:

Post Postao/la NEZALAGANJE » 06 sep 2021, 01:39

meepo je napisao/la:
06 sep 2021, 01:18

mRNA funckioniše tako sto koristi male dijelove geneteskog koda koronavirusa i stimuliše tvoj imuni sistem da luči protein koji će da se trigeruje u slucaju da dodje do zaraze. I kako onda ostaješ bez imuniteta ? Objasni ?
Nema potrebe. Stavovi se ne mijenjaju, a tvoj mi je vec jasan.

Ako te bas bude zanimalo, pronadji na netu video covjeka pod imenom Van den Bosch, pa malo vidi pravo dejstvo ove vakcine.

Napomena: Covjek je pro vaxer.

Murga
Kontakt:

Post Postao/la Murga » 06 sep 2021, 06:30

RollingPaper je napisao/la:
05 sep 2021, 09:13
Murga je napisao/la:
05 sep 2021, 06:40
Znao sam da imamo svakakvih divljaka u drzavi, ali iz dana u dan me sve vise iznenadjuje nas svijet. Otac se vozio javnim prevozom, nosio masku, stade lik do njega bez maske. Pita ga otac moze li staviti masku dok je medju svijetom u zatvorenom, lik odgovara "Sta je, je l' ti zao umrijeti?" :shock:
Znaci yebe mi se za tobom i kakve posljedice tvoja smrt moze imati na nekoga, djeca, unucad, brines li se za nekoga, apsolutno nista.

Stvarno ne znam sta da mislim o nasem svijetu vise. Nemam rijeci...
Pa maska ničem ne služi ali bukvalno. Probaj naći eto na internetu neko naučno objašnjenje kako te štiti maska, pa nam pošalji ovde.

Zaštititi sebe od virusa Covid19 maskom, pa to ti je isto da nedaš komarcu da prođe kroz ajforsku žicu, znači nemoguće.

Kao prvo, poredjenje nije ni blizu, niti ga mozes koristiti kao sto se inace to moze raditi sa preuvelicavanjem da bi napravio poentu.

Drugo, ja nisam doktor medicine, infektolog, epidemiolog itd. da mogu reci imam to i to znanje i kredibilitet, tako da nemam nikakve radove na osnovu toga. Mozda ti imas, ne znam?

Pretpostavljam da znas kako se testira hipoteza, tako da nisi nuzno morao od mene traziti da postavljam da je neka moja tvrdnja tacna, vec si mogao ti odmah da stavis dokaze za svoju tvrdnju (tj. kako je moja netacna) i time zarsis pricu.

Ja licno vjerujem ljudima struke. Eto ako je vakcina problem, zasto je problem maska? Zasto se u bolnicama (barem ovde u Americi, cak i prije Covid-19) mora nositi maska kad se ulazi ako ta osoba ima prehladu itd.? Je li to radi lazne sigurnosti, neka vrsta placebo, samo da se ljudi bolje osjecaju?

Hajde, ne moramo ni to gledati. Sta npr. reci kad iz John Hopkins napisu da maska ima svrhu?

https://www.hopkinsmedicine.org/health/ ... ed-to-know

Ja se licno ne bi usudio da tvrdim da znam vise od ovakve jedne vrhunske ustanove.

Ali eto, hajmo reci da ne postoji ni to, da ne postoje takve ustanove ni kredibilni izvori, i da mi laici pricamo. Cinjenica da barijera tj. maska, smanjuje u najgorem slucaju koliko-toliko kolicinu bakcila, znaci da ipak ima svrhu.

Problem je sto kod nasih ljudi samo postoji sve, nista, 0%, 100% i nista izmedju. To nam onda daje na pravo da tvrdimo da ako nesto nije 100% da je to ekvivalentno 0%. To je tacno samo u binarnom sistemu ili 1 ili 0.
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 06 sep 2021, 06:33

Klasični bosnišer neandertalac.

Marvin
Kontakt:

Post Postao/la Marvin » 06 sep 2021, 06:54

Sveti je napisao/la:
05 sep 2021, 22:07
Marvin je napisao/la:
05 sep 2021, 21:59

Tuzno je da se stvarna nauka pominje na ovim "zabacenim" YT kanalima dok mainstream mediji pricaju sto im se kaze.
I sta je sad poenta ovoga`?

Pravila u Njemackoj su, Vakcinisani, Preboljeli i Testirani, mogu gdje hoce. Dakle u istu ravan se stavljaju oni koji su preboljeli covid i oni koji su vakcinisani.

Moroni koji vriste:" ali prirodni imunitet ne stvara novac" insinuirajuci da postoji neki konflikt izmedju prirodnog imuniteta i umjetnog putem vakcinisanja, ocigledno nemaju pojma sta pricaju

Za umjetni imunitet ti treba vakcina, a za prirodni moras da prebolis koronu. Koje ti je draze od tog dvoga?
Poenta je ono o cemu godinu dana pisem i ibretim se,a rijec je o bacanju nauke kroz prozor i serviranju nagadjanja kao cinjenica,dan za danom.
I to je toliko daleko otislo da lik vise puta tokom videa mora maltene da se izvinjava :lol:
I sada ce neko vakcinisan "zivjeti normalno" i neometano se kretati,iako se moze razboliti i uredno prenositi virus dalje,a ja sa prirodnim imunitetom i kako podatci pokazuju 13x manjim sansama za navedenim,sam opasan?!
Potapsi po ramenu svakog ko se vakcinise jer se koliko toliko zastitio,sto u konacnici i treba uraditi,ali sva ostala prica oko vakcina je cisti idiotluk.
Ovom planetom vladaju idioti.

RollingPaper
Kontakt:

Post Postao/la RollingPaper » 06 sep 2021, 07:14

Murga je napisao/la:
06 sep 2021, 06:30
Murga je napisao/la:
Znao sam da imamo svakakvih divljaka u drzavi, ali iz dana u dan me sve vise iznenadjuje nas svijet. Otac se vozio javnim prevozom, nosio masku, stade lik do njega bez maske. Pita ga otac moze li staviti masku dok je medju svijetom u zatvorenom, lik odgovara "Sta je, je l' ti zao umrijeti?" :shock:
Znaci yebe mi se za tobom i kakve posljedice tvoja smrt moze imati na nekoga, djeca, unucad, brines li se za nekoga, apsolutno nista.

Pa maska ničem ne služi ali bukvalno. Probaj naći eto na internetu neko naučno objašnjenje kako te štiti maska, pa nam pošalji ovde.

Zaštititi sebe od virusa Covid19 maskom, pa to ti je isto da nedaš komarcu da prođe kroz ajforsku žicu, znači nemoguće.

Kao prvo, poredjenje nije ni blizu, niti ga mozes koristiti kao sto se inace to moze raditi sa preuvelicavanjem da bi napravio poentu.

Drugo, ja nisam doktor medicine, infektolog, epidemiolog itd. da mogu reci imam to i to znanje i kredibilitet, tako da nemam nikakve radove na osnovu toga. Mozda ti imas, ne znam?

Pretpostavljam da znas kako se testira hipoteza, tako da nisi nuzno morao od mene traziti da postavljam da je neka moja tvrdnja tacna, vec si mogao ti odmah da stavis dokaze za svoju tvrdnju (tj. kako je moja netacna) i time zarsis pricu.

Ja licno vjerujem ljudima struke. Eto ako je vakcina problem, zasto je problem maska? Zasto se u bolnicama (barem ovde u Americi, cak i prije Covid-19) mora nositi maska kad se ulazi ako ta osoba ima prehladu itd.? Je li to radi lazne sigurnosti, neka vrsta placebo, samo da se ljudi bolje osjecaju?

Hajde, ne moramo ni to gledati. Sta npr. reci kad iz John Hopkins napisu da maska ima svrhu?

https://www.hopkinsmedicine.org/health/ ... ed-to-know

Ja se licno ne bi usudio da tvrdim da znam vise od ovakve jedne vrhunske ustanove.

Ali eto, hajmo reci da ne postoji ni to, da ne postoje takve ustanove ni kredibilni izvori, i da mi laici pricamo. Cinjenica da barijera tj. maska, smanjuje u najgorem slucaju koliko-toliko kolicinu bakcila, znaci da ipak ima svrhu.

Problem je sto kod nasih ljudi samo postoji sve, nista, 0%, 100% i nista izmedju. To nam onda daje na pravo da tvrdimo da ako nesto nije 100% da je to ekvivalentno 0%. To je tacno samo u binarnom sistemu ili 1 ili 0.
Brnjice su najveći udar na ljudsku inteligenciju od prahistorije do danas.

RollingPaper
Kontakt:

Post Postao/la RollingPaper » 06 sep 2021, 07:16

Madal je napisao/la:
05 sep 2021, 14:25
Murga je napisao/la:

Maska nije juce izmišljena vec se dugo, dugo vremena koristi u medicini te je iz istih razloga primijenjena kao sredstvo borbe protiv korone. Ili su i doktore prije covid19 izvarali da se na njima bogate i stave im besmislene brnjice?
Pa treba hirurgu, sta ce men u autu? Da mi se poveća koncetracija ugljen dioksida oko usana cak zaa 10 puta u jednom minutu. Maska truje, pa ko god nosi masku redovno razboli se. Mi udisemo kisik, izdisemo ugljen dioksid, zasto da udisemo sav taj ugljen dioksid nazad, pa to nam ne treba truje nas bzvz...

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 06 sep 2021, 07:37

Znaci logika je sledeca.

Kiseonik prolazi kroz masku, a ugljen dioksid ne prolazi i tako ga vracamo nazad u organizam.

Zaj*bane ove maske pravo, od kojeg li su materijala tako selektivne :rol: :rol:

A sad back to reality. Studije radjene na pacijentima sa hronicnim opstruktivnim bolestima pluca kazu da se nivoi pCO2 u krvi ne mjenjaju cak ni kad oni nose maske, a kamoli zdravi ljudi. Doduse, oni mozda ne nose ove posebne sto propustaju kiseonik, a ne daju ugljendioksidu da izadje :rol:

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 06 sep 2021, 08:23

Masku mozes dozivjeti kao brnjicu samo ako sam sebe vidis kao dzukelu.

RollingPaper
Kontakt:

Post Postao/la RollingPaper » 06 sep 2021, 08:24

dscile je napisao/la:
06 sep 2021, 07:37
Znaci logika je sledeca.

Kiseonik prolazi kroz masku, a ugljen dioksid ne prolazi i tako ga vracamo nazad u organizam.

Zaj*bane ove maske pravo, od kojeg li su materijala tako selektivne :rol: :rol:

A sad back to reality. Studije radjene na pacijentima sa hronicnim opstruktivnim bolestima pluca kazu da se nivoi pCO2 u krvi ne mjenjaju cak ni kad oni nose maske, a kamoli zdravi ljudi. Doduse, oni mozda ne nose ove posebne sto propustaju kiseonik, a ne daju ugljendioksidu da izadje :rol:
Jel moguce sta pise covjek... Izgleda da si imo 1 iz hemije cim ne pravis razliku izmedju kisika i UD.

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.