Drape je napisao/la: ↑11 sep 2021, 13:20
Transferi maloljetnih hrvatskih igrača u 2021
Roko Šimić(17) iz Lokomotive u Salzburg za 4 miliona eura
Rocco Žiković(16) iz Istre u Salzburg za 2 miliona eura
Lovro Zvonarek(16) iz Slaven Belupa u Bayern za 1,8 miliona eura
Nevjerovatno kolika razlika, ali ne i iznenađujuca.
Kako sam i pisao skoro na nekoj temi, spas naseg fudbala moze biti jedino u ulasku privatnog kapitala u klubove sa pravima odlucivanja. Ne samo kao sponzori.
Sve dok neko ne bude vidio to kao biznis u kojem moze da stvori "dodanu vrijednost" necemo mi mrdnut.
Nasim klubovima je lakse/bolje/isplativije dovesti nekog polovnjaka iz komsiluka, davati mu ozbiljnu platu za nase uslove i pokusati izboriti da igraju kvalifikacije za neko od evropskih takmicenja i tako ubosti neku paru (od 100.000 do nekoliko miliona ako se posreci).
Ne vide dobit u tome da te pare koje daju tim polovnjacima mogu uloziti u skolovanje svojih trenera po Evropi, i da im oni onda proizvode igrace za koje mogu zaraditi evo kako si i napisao i po milion eura po transferu. Obrazovanje je skupo! Sumnjam da ima neki individualac sa DiF-a, ili srodnog fakulteta, ili neki drugi trener tolike novce da to sam isfinansira. A i zasto bi? Neka klubovi skoluju svoj kadar. Oni ce i ubirati dobit, a kad trenere sebi odskoluju uvijek ih mozes obavezati ugovorom koliko moraju biti u klubu prije nego mogu negdje drugo otici.
Mada, ne mora ta zarada biti milion u nasem slucaju. Moze biti i znatno manje od toga da bi bilo isplativo.
Zasto kazem ne mora milion? Zato sto je u ovom slucaju Hrvatska vec "na glasu" i lakse im je utopiti igraca za tu lovu. Ali i "na glas" se ne dolazi preko noci.
Recimo omladinske lige u Srbiji su na strasno dobrom nivou i imaju ozbiljan pristup. Imale su ga i prije 10-15 godina. Nekako imam dojam da se kod nas time bave vise entuzijasti, nego sto ima nekog plana i ozbiljne organizacije.