VenamaHrabrih je napisao/la: ↑06 okt 2021, 16:27
Shategabri je napisao/la: ↑06 okt 2021, 16:06
VenamaHrabrih je napisao/la: ↑06 okt 2021, 15:59
FBiH može izdati saopštenje koje neobavezuje poslodavca. Saopštenje nije uredba sa zakonskom snagom. FBiH nastupa iz vlastitih pozicija. Koji su njihovi interesi, ne znam, pa neću da komentarišem. Baziram se na odluku Suda koji je ostavio poslodavcu mogućnost izbora. Suština sudske odluke je u tome da ti policajac na ulici ne može narediti nošenje maske, što se kosi sa njegovim ovlastima, kao i ovlastima države po tom pitanju. Dakle - zloupotreba.
Ako nemaš straha, a vjerujem da nemaš, vakciniši se. Ne košta te ništa, a izbjeći ćeš sve komplikacije koje iz toga proizilaze. Na kraju krajeva, nećeš moći ni putovati, iako je slobodan protok ljudi i roba integralno pravo. Dakle - obaveza.
Kako rekoh, nema savršenog preparata. Gutaš aspirine ko gurabije, a nuspojave od vakcina su smiješne sa nuspojavama od aspirina i 100x rijeđe. Suština vakcinacije da se u 6mj. iako se nije očekivao tako kratak rok, epidemija svede na minornu mjeru. U kombinaciji za imunitetom krda, trebalo bi covid svesti na nivo sezonske gripe gdje postoji i vakcina i izbor.
No, ono što je suština svega jest da tijelo prepozna patogen i uključi odbrambeni mehanizam. Mnogo je lakše iskorijeniti kugu nego liječiti je. Isto ti je i sa covidom. Dakle - bolje sprječiti nego liječiti.
Nadam se da si zadovoljan odgovorom. Ako mogu još šta odgovoriti, stojim na raspolaganju.
Zahvaljujem na odgovoru.
I na savjetu.
Na moru sam bio, CG primorje, nisu ništa tražili.
Nemam namjeru u skorije vrijeme putovati van BiH.
Ma ja i prije ovoga sam rijetko kad popio tabletu, ono ako me uhvati temp, popiješ paracetamol i tjt.
Interesuje me, vidim da poznaješ materiju, vjerovatno si iz struke...2 i po godine je kako je korona tu oko nas, kakve su šanse da je moj imuni sistem razvio odbrambeni mehanizam? Mislim teško da sam u nekakvom balonu da me sve to obilazi i ne dodiruje.
Hvala i tebi na konstruktivnom razgovoru.
U suštini, u borbi protiv svake bolesti, od prehlade do kancera, imunitet je ključan. Vakcina nije zamjena za imunitet, nego potpora istom
Što se tiče konkretno tvog imuniteta i mogućnošću asimptomatskog prebolijevanja covida, to je neprihvatljiv rizik. Možda si prebolio, a da ne znaš. Možda si imun ili hiperimun. Sve je to možda. Sad je do tvog načina razmišljanja. Da li možeš prihvatiti rizik i upustiti se u preepidemiološki način života, ili se vakcinisati i koliko toliko se osigurati od ozbiljnih posljedica bolesti. Također, nije samo rizik od oboljevanja u pitanju. Tu su i isključenje iz društvenih, radnih i inih krugova i dešavanja. Da banaliziram. Imaš dobro auto i sa ubijeđenjem da je dobro, voziš preko makadama. Možda neće ništa bit, a možda ćeš slomiti poluosovinu. Zar nije lakše, bolje, jeftinije voziti po asfaltu? Ili, da li je lakše svakodnevno izdvojiti 5min za pranje zuba, ili razmišljati hoće li te zub nekad zaboliti ma koliko ti se činilo da su zdravi.
Iskreno, covid period je u potpunosti promijenio moj način života.
Ok, desile su se i neke promjene u mom privatnom životu.
Prije svega sam postao samac, razveo sam se.
Onda je došao lockdown i rad od kuće.
Povremeni izlasci u grad su zamjenjeni dugim šetnjama uglavnom brdska i planinska varijanta.
Uz sve to konzumiram nešto više vitamina najviše prirodna selekcija u obliku raznog voća i povrća.
Kako je sve popustilo praktikujem i sportske aktivnosti u vidu termina za stoni tenis i košarku.
Sve to se dosta dobro odrazilo i ja se nisam nikad bolje osjećao kad je u pitanju zdravlje.
Generalno ne praktikujem previše kontakata, imam konkretno jednog pravog prijatelja, ostalo su poznanici s kojim popiješ kafu i tjt.
Koliko je sve ovo uticalo na moju (a)socijalnost, vidjećemo kad nekad dođemo u vrijeme bez mjera i restrikcija.
Razumijemo se u potpunosti, ti si za vakcinaciju i smatraš da je to način kako spriječiti i kako sanirati učinjenu štetu