Koronavirus (COVID-19) - općenito
Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_
Re: Koronavirus (COVID-19) - općenito
nerazumne su diskusije s tobom, jer ne znaš odakle kreću onda se prepireš sam sa sobom.
rekao sam "da smo država koja je u stanju sprovesti vakcinaciju, bili bismo drzava koja je u stanju prikupiti porez, isl i time bismo bili u daleko boljoj ekonomskoj i političkoj situaciji."
Ti meni sad pričaš o rupama u zakonu. Da, tako je. Nismo država koja je u stanju proikupiti porez, što zbog loših zakona, što zbog naroda koji pokušava na sve načine to da zaobiđe, što zbog raznoraznih inspekcija i institucija koje ne sprovode zakone, što zbog korumpiranih ili nesposobnih političara.
iz potpuno istog razloga ne možemo sprovesti ni vakcinaciju. Što zbog loših zakona, što zbog naroda koji pokušava na sve načine to da zaobiđe, što zbog raznoraznih inspekcija i institucija koje ne sprovode zakone, što zbog korumpiranih ili nesposobnih političara.
rekao sam "da smo država koja je u stanju sprovesti vakcinaciju, bili bismo drzava koja je u stanju prikupiti porez, isl i time bismo bili u daleko boljoj ekonomskoj i političkoj situaciji."
Ti meni sad pričaš o rupama u zakonu. Da, tako je. Nismo država koja je u stanju proikupiti porez, što zbog loših zakona, što zbog naroda koji pokušava na sve načine to da zaobiđe, što zbog raznoraznih inspekcija i institucija koje ne sprovode zakone, što zbog korumpiranih ili nesposobnih političara.
iz potpuno istog razloga ne možemo sprovesti ni vakcinaciju. Što zbog loših zakona, što zbog naroda koji pokušava na sve načine to da zaobiđe, što zbog raznoraznih inspekcija i institucija koje ne sprovode zakone, što zbog korumpiranih ili nesposobnih političara.
- Shategabri
- Kontakt:
admin je napisao/la: ↑12 okt 2021, 13:12nerazumne su diskusije s tobom, jer ne znaš odakle kreću onda se prepireš sam sa sobom.
Itekako smo u stanju prikupiti porez. Sad što tu još ima prostora, to je nešto drugo.Kada je u pitanju naplata, a imajući u vidu posljedice pandemije, mogu reći da je ona dobra i da je za prvih sedam mjeseci 2021. godine naplaćeno 3.200.837.050,00 KM što predstavlja rast u odnosu na 2020. godinu za 10,14% ili za 294.685.750,00 KM. Posebno je značajno da je naplata u 2021. godini veća i od naplate za prvih sedam mjeseci 2019. godine koja je bila rekordna po naplati javnih prihoda. Naime, ukupna naplata za prvih sedam mjeseci ove godine je veća od naplate u 2019. godini za 150.990.573,00 KM ili za 4,95%.
Ako je šta funkcionalno, onda je to naplata poreza.
Ne barataš čini mi se najbolje materijom, ok nije ti vjerovatno ni struka.
Nije ni medicina, al uglavnom sve znaš.
Pa moglo bi vrlo jednostavno kao što rade i u svijetu.
Zažmiriš na diskriminaciju, po firmama uslov ili vakcina ili se testiraj 2-3 puta o svom trošku, pa izvoli.
Al smo mi neka slobodarska oaza po pitanju vakcinacije.
Doduše bili smo prošle godine kad je bilo u pitanju ljetovanje u Neumu ili zimovanje na Jahorini. Dolazili Nijemci da rahat popiju kafu i ibretili se što nismo u lockdownu.
Mali smo mi da se za nas nešto zapinje.
I potpuno nebitni hoćemo li se ili nećemo vakcinisati. Onog trenutka kad procjene da je vrijeme da se popusti s tom pričom, niko neće pitati je li vakcinisano 25% Bosanaca ili je 85%.
Koševo Zapad
E svašta, čovjek tvrdi da se u BiH efikasno prikuplja porez. Umrijeću od smijeha, majkemi.
Sam sebe posereš u jednoj rečenici. "U stanju smo efikasno prikupiti porez, ali ima još prostora da se prikupi"
Pa druže, ako ima prostora, onda nismo u stanju to izvesti kako treba.
U stanju smo i vakcinisati, ali ima još prostora da se vakciniše... još nekih 75%, al šta je to

Sam sebe posereš u jednoj rečenici. "U stanju smo efikasno prikupiti porez, ali ima još prostora da se prikupi"
Pa druže, ako ima prostora, onda nismo u stanju to izvesti kako treba.
U stanju smo i vakcinisati, ali ima još prostora da se vakciniše... još nekih 75%, al šta je to

- Shategabri
- Kontakt:
Ako se šta radi dobro u ovoj državi, to je prikupljanje poreza. Ne znam šta ti je nejasno?
To što ima prostora je dobra stvar, nije dobra što se ne radi na tome nego se i dalje ide u korist raznoraznih gazdi koji su dobri sa stranačkim dužnosnicima a koji opet kroz svoje ljude na pozicijama odlučuju o tome.
Ako ima prostora to ne znači da se ne radi dobro i uspješno ovo što se radi.
A radi se itekako dobro i love ima, čak i za ovaj glomazni aparat što nam kofol vodi državu.
Čak i pored svih problema u vidu korupcije i kriminala.
Teško je to tebi za shvatiti.
Ali još jednom ti tvrdim, ako se nešto dobro i efikasno radi u ovoj državi, to je prikupljanje poreza.
Ne znam kako da ti objasnim, ne shvataš.
Jest ti primjer...vakcinišemo donacijama i tako se i postavljamo.
Ako i propadnu, najveći nam je problem gdje ćemo s tim medicinskim otpadom.
To što ima prostora je dobra stvar, nije dobra što se ne radi na tome nego se i dalje ide u korist raznoraznih gazdi koji su dobri sa stranačkim dužnosnicima a koji opet kroz svoje ljude na pozicijama odlučuju o tome.
Ako ima prostora to ne znači da se ne radi dobro i uspješno ovo što se radi.
A radi se itekako dobro i love ima, čak i za ovaj glomazni aparat što nam kofol vodi državu.
Čak i pored svih problema u vidu korupcije i kriminala.
Teško je to tebi za shvatiti.
Ali još jednom ti tvrdim, ako se nešto dobro i efikasno radi u ovoj državi, to je prikupljanje poreza.
Ne znam kako da ti objasnim, ne shvataš.
Jest ti primjer...vakcinišemo donacijama i tako se i postavljamo.
Ako i propadnu, najveći nam je problem gdje ćemo s tim medicinskim otpadom.
Koševo Zapad
Nejasno mi je kako neko može biti toliko okrenut sebi da ne vidi prst pred nosom, eto to mi je najviše nejasno.
Ako si ti nekad platio porez i ako smatras da se porez loše troši i raspoređuje, to ne znači da ga efikasno prikupljamo. Da ne kazem da nam je porez na dobit najmanji na svijetu, a da pri tome nismo uspjeli ni pokušali privući nikog kao poreska oaza, da stopa nije diferencijalna, da nemamo nikakav sistem prikupljanja poreza od turističkih izdavanja (npr. hrvatska već pet godina ima elektronski sistem prijave boravka), da 90% kafića, pekara i sitnih ugostitelja u državi ne izdaje račune uopšte, samim tim ne plaćaju ni pdv, da imamo Pik na kojem ljudi hladno prodaju novu robu bez PDVa, da nam strane multinacionalne kompanije i big tech ne ostavljaju ni feninga u drzavi, da zivimo od sive ekonomije, da je bar 30% radnika u drzavi zaposleno na crno, da se vara na uvozu polovnih vozila, da šverc cigaretama i visokotarifnom robom cvjeta na ovom podneblju...
e cuj itekako dobro prikupljamo porez. Svašta majkemi. Dugo nisam čuo veću glupost i da još neko to kao samouvjereno brani.
Ako si ti nekad platio porez i ako smatras da se porez loše troši i raspoređuje, to ne znači da ga efikasno prikupljamo. Da ne kazem da nam je porez na dobit najmanji na svijetu, a da pri tome nismo uspjeli ni pokušali privući nikog kao poreska oaza, da stopa nije diferencijalna, da nemamo nikakav sistem prikupljanja poreza od turističkih izdavanja (npr. hrvatska već pet godina ima elektronski sistem prijave boravka), da 90% kafića, pekara i sitnih ugostitelja u državi ne izdaje račune uopšte, samim tim ne plaćaju ni pdv, da imamo Pik na kojem ljudi hladno prodaju novu robu bez PDVa, da nam strane multinacionalne kompanije i big tech ne ostavljaju ni feninga u drzavi, da zivimo od sive ekonomije, da je bar 30% radnika u drzavi zaposleno na crno, da se vara na uvozu polovnih vozila, da šverc cigaretama i visokotarifnom robom cvjeta na ovom podneblju...
e cuj itekako dobro prikupljamo porez. Svašta majkemi. Dugo nisam čuo veću glupost i da još neko to kao samouvjereno brani.
Mi generalno nemamo osjećaja za zajednicu, razvoj zajednice i države u cjelini. Svak će iskoristiti priliku da ukrade 100 KM poreza a neće se buniti ako se voza makadamom i što na svaku dužu vožnju nosa glavu u torbi, da ne govorimo o tome da je istom svejedno hoće li neko krepat od korone samo da on ne bi nosio masku. Doduše, niko nas nije ni poveo da budemo nešto bolji, iza rata nije ni postojao čovjek koji nadilazi taj mentalitet. Dodatno što komplikuje je politička situacija i državna struktura. To nas sve ukupno stavlja na prve pozicije kao najgore spremnih država za borbu protiv pandemije. A ove mape vakcinacije sigurno mogu reći ko je uz nas još isto takav, tj. te mape govore i o samoj državi i stepenu razvoja i svijesti naroda u istoj. Pandemija je stavila sve na ispit i vrlo je precizno pokazala ko je kakav, ko je šta radio, kako je to radio i, pošto i dalje to traje, šta trenutno radi.
- Shategabri
- Kontakt:
Pretjeruješ kao i u svemu.
Eto samo to za kafiće ti nije tačno.
Jbg mogao si napisati i 99% kad već ideš u krajnost.
Da si naveo primjer tipa Zmaja na stanici gdje se ne daje račun pa hajde.
Al baš lokali...njih češljaju kad ti ne donesu račun za kafu.
Kao što pišu onog za tri metra drva i hajd u zatvor 6 mjeseci.
A ne pišu onog što je ukrao koliko kubika i prodao građe bespravno koliko hoćeš.
Jeste, itekako dobro prikupljamo porez, da ponovim - čak i pored svih problema u vidu korupcije i kriminala.
Treba li i da ponovim da ima prostora za više, bolje? Ma bolje da ni ne pišem ništa. Ne kontaš i džabe pričati.
Ti si se uskuko kako ništa ne valja i nema dalje priče.
Od čega onda živi jbeni državni aparat? Od MMF-a? Šta kad se potroši ta lova, od čega onda? Od prodaje obveznica? Ja, a kad se i to potroši? Mora od nečeg biti i redovni budžet.
Država ide dosta toga na svoju štetu, svjesno, jer nekom to odgovara, ponavljam ima tu dosta prostora za napredak, za naplatu svega i svačega, ali ovo što se naplaćuje se dobro naplaćuje.
Ja recimo radim u firmi koja sve plaća u fullu državi. Zašto neko može na minimalac....ok, trebalo bi da se zna ko je taj ko može, kako do te privilegije, međutim to se kod nas zloupotrebljava.
Tebi je sve glupost što ne ide u korist tvog mišljenja. Šta si ti, neki Buda, neka superpamet?
Eto samo to za kafiće ti nije tačno.
Jbg mogao si napisati i 99% kad već ideš u krajnost.
Da si naveo primjer tipa Zmaja na stanici gdje se ne daje račun pa hajde.
Al baš lokali...njih češljaju kad ti ne donesu račun za kafu.
Kao što pišu onog za tri metra drva i hajd u zatvor 6 mjeseci.
A ne pišu onog što je ukrao koliko kubika i prodao građe bespravno koliko hoćeš.
Jeste, itekako dobro prikupljamo porez, da ponovim - čak i pored svih problema u vidu korupcije i kriminala.
Treba li i da ponovim da ima prostora za više, bolje? Ma bolje da ni ne pišem ništa. Ne kontaš i džabe pričati.
Ti si se uskuko kako ništa ne valja i nema dalje priče.
Od čega onda živi jbeni državni aparat? Od MMF-a? Šta kad se potroši ta lova, od čega onda? Od prodaje obveznica? Ja, a kad se i to potroši? Mora od nečeg biti i redovni budžet.
Država ide dosta toga na svoju štetu, svjesno, jer nekom to odgovara, ponavljam ima tu dosta prostora za napredak, za naplatu svega i svačega, ali ovo što se naplaćuje se dobro naplaćuje.
Ja recimo radim u firmi koja sve plaća u fullu državi. Zašto neko može na minimalac....ok, trebalo bi da se zna ko je taj ko može, kako do te privilegije, međutim to se kod nas zloupotrebljava.
Tebi je sve glupost što ne ide u korist tvog mišljenja. Šta si ti, neki Buda, neka superpamet?
Koševo Zapad
SUPRUŽNICI Dejan (45) i Suzana (37) Todorović iz Malog Crnića kod Požarevca umrli su od korone u istom danu. Nisu bili cijepljeni, piše Nova.rs.
Suzana je prije korone imala problem s astmom, dok je njen suprug Dejan bio zdrav. Nakon što su se zarazili koronavirusom, bili su zbrinuti u covid-bolnici u Batajnici, a nakon trotjedne borbe u noći s 26. na 27. rujna su preminuli.
Imali su maloljetnu kćer.
"Prošlog tjedna u jednom danu umrli su muž i žena. Oboje necijepljeni. Ona ‘84. godište, on ‘76. Zamislite tu obitelj i tu djecu koja su u jednoj noći ostala bez oba roditelja zato što se nisu cijepili", kazala je direktorica bolnice Tatjana Adžić.
Suzana je prije korone imala problem s astmom, dok je njen suprug Dejan bio zdrav. Nakon što su se zarazili koronavirusom, bili su zbrinuti u covid-bolnici u Batajnici, a nakon trotjedne borbe u noći s 26. na 27. rujna su preminuli.
Imali su maloljetnu kćer.
"Prošlog tjedna u jednom danu umrli su muž i žena. Oboje necijepljeni. Ona ‘84. godište, on ‘76. Zamislite tu obitelj i tu djecu koja su u jednoj noći ostala bez oba roditelja zato što se nisu cijepili", kazala je direktorica bolnice Tatjana Adžić.
Aparat živi od zaduživanja, jer ono što se prikupi kroz poreze nije dovoljno. Da jeste, ne bismo se zaduživali, zar ne?
Kafići daju račune u centru sarajeva i to po danu. Naveče, kad naručiš 5 piva na šanku, ne dobiješ račun apsolutno nigdje. Van sarajeva (što je većina Bosne i Hercegovine) pogotovo po selima, računi ne postoje. Na pijaci, nijednoj u državi, račun ne postoji (vjerovatno nemaju ni kasu da bi ga izdali, a to uspjevamo ignorisati).
Ti opet o sebi pričaš, kakve to veze ima kako ti dobijaš platu. Poznat je podatak da imamo jako veliki broj ljudi koji rade na crno, tj. nisu prijavljeni nikako. Ogroman broj prijavljen na manje od onog što primaju.
Ne znam zaista kome je ikad neki majstor radio išta i dao mu račun za svoje usluge? vodoinstalater, keramičar, električar, moler... Ne govorim ponekad. Jel iko ikad dobio račun?
Kafići daju račune u centru sarajeva i to po danu. Naveče, kad naručiš 5 piva na šanku, ne dobiješ račun apsolutno nigdje. Van sarajeva (što je većina Bosne i Hercegovine) pogotovo po selima, računi ne postoje. Na pijaci, nijednoj u državi, račun ne postoji (vjerovatno nemaju ni kasu da bi ga izdali, a to uspjevamo ignorisati).
Ti opet o sebi pričaš, kakve to veze ima kako ti dobijaš platu. Poznat je podatak da imamo jako veliki broj ljudi koji rade na crno, tj. nisu prijavljeni nikako. Ogroman broj prijavljen na manje od onog što primaju.
Ne znam zaista kome je ikad neki majstor radio išta i dao mu račun za svoje usluge? vodoinstalater, keramičar, električar, moler... Ne govorim ponekad. Jel iko ikad dobio račun?
- Shategabri
- Kontakt:
A oni što su se cijepili i umrli, to je ok?
Bgt, koja propaganda
Bgt, koja propaganda

Koševo Zapad
Još ćeš sad reći da u BiH nema šverca?
švercovana roba = nije plaćen porez.
švercovana roba = nije plaćen porez.
- Shategabri
- Kontakt:
Većina tih vodoinstalatera, električara radi negdje redovno, a to što tebi uradi privatno dođe kao dodatni posao, sa strane i tačno, to ne plaća, a moglo bi se regulisati da plaća.admin je napisao/la: ↑12 okt 2021, 14:17Aparat živi od zaduživanja, jer ono što se prikupi kroz poreze nije dovoljno. Da jeste, ne bismo se zaduživali, zar ne?
Kafići daju račune u centru sarajeva i to po danu. Naveče, kad naručiš 5 piva na šanku, ne dobiješ račun apsolutno nigdje. Van sarajeva (što je većina Bosne i Hercegovine) pogotovo po selima, računi ne postoje.
Što kakve veze ima, pa ima jer imaš djelatnosti koje su funkcionalno u poreznom sistemu, znači nešto funkcioniše.
Ti tvrdiš da ništa ne valja, ja ti kažem da nije baš tako.
Koševo Zapad
100 bocnutih - umre 1Shategabri je napisao/la: ↑12 okt 2021, 14:18A oni što su se cijepili i umrli, to je ok?
Bgt, koja propaganda![]()
100 nebocnutih - umre 5
(Lupam procente al) vidiš razliku?
Ovo dvoje što su umrli da su se vakcinisali sebi bi povećali šanse za nekoliko puta i 100% neko od njih bi sad bio živ, a vjerovatno i oboje. To je ono što se promoviše i što je propaganda. Propaganda je da vakcina povećava šanse da ćeš ostati živ a ne da niko ne umre ako se vakciniše. Koliko li to se puta mora naglasiti.
- Shategabri
- Kontakt:
Itekako ima.
Šverc cvjeta u BiH.
Odeš na Otoku ispred pijace, prodaju se švercovane cigarete. Sve javno.
Da ne idemo dalje šta sve ne.
Ja neću poreći ono što je očito.
To nije nikakav dokaz da se ne naplaćuje efikasno porez tamo gdje ima pravne države.
To je ono što ti ne shvataš.
Mi da imamo uređen sistem i da se riješimo korupcije i kriminala, mi ne bi bila BiH u pat pozciji nego Švicarska.
Koševo Zapad
- Shategabri
- Kontakt:
Ali se naglašava kako su umrli jer se nisu vakcinisali, a niko ne zna da li bi umrli i da su vakcinisali.sljivo je napisao/la: ↑12 okt 2021, 14:29100 bocnutih - umre 1Shategabri je napisao/la: ↑12 okt 2021, 14:18A oni što su se cijepili i umrli, to je ok?
Bgt, koja propaganda![]()
100 nebocnutih - umre 5
(Lupam procente al) vidiš razliku?
Ovo dvoje što su umrli da su se vakcinisali sebi bi povećali šanse za nekoliko puta i 100% neko od njih bi sad bio živ, a vjerovatno i oboje. To je ono što se promoviše i što je propaganda. Propaganda je da vakcina povećava šanse da ćeš ostati živ a ne da niko ne umre ako se vakciniše. Koliko li to se puta mora naglasiti.
I kad umru oni koji su se vakcinisali to se ne naglašava, a u ovom slučaju se dobro podvuklo.
To 100 % zna samo onaj gore ako vjeruješ u njega.
To bi trebale biti činjenice a ne propaganda. A u pravu si, u posljednje vrijeme nas bombarduju informacijama tipa uzmite koktel Astre i zaštićeni ste.
Možda su ljudi bili teško bolesni od nekih drugih bolesti i nije im bilo pomoći.
Najveći problem ovog pandemijskog perioda je što se psiha ljudi totalno promjenila.
Al dobro je sve dok vakcinisani ne počnu udarati nevakcinisane.
Koševo Zapad
cuj "tamo gdje ima pravne drzave"??
pa ne pričamo o tome da li je efikasno tamo gdje je efikasno. Pričamo o tome da li je u totalu neefikasno. A očigledno da jeste.
ja tvrdim da se porez prikuplja neefikasno, tj. jako, jako neefikasno.
Ne tvrdim da niko nikad nije platio porez ili da nema ljudi koji svoje obaveze ne izmiruju savjesno, čak i tamo gdje nisu prinuđeni silom.
Isto kao što nismo u situaciji da se niko nije vakcinisao. Samo smo jako, jako neefikasni u tome. Razlozi su isti i za jedno i za drugo i ranije sam ih nabrojao.
Upravo si na kraju rekao ono što ja cijelo vrijeme pričam. Da imamo sistem, ne bi bili BiH nego Švicarska. A Švicarska nije vakcinisala 25% ljudi nego 60%. To i jeste bila moja poenta.
pa ne pričamo o tome da li je efikasno tamo gdje je efikasno. Pričamo o tome da li je u totalu neefikasno. A očigledno da jeste.
Ne tvrdim da niko nikad nije platio porez ili da nema ljudi koji svoje obaveze ne izmiruju savjesno, čak i tamo gdje nisu prinuđeni silom.
Isto kao što nismo u situaciji da se niko nije vakcinisao. Samo smo jako, jako neefikasni u tome. Razlozi su isti i za jedno i za drugo i ranije sam ih nabrojao.
Upravo si na kraju rekao ono što ja cijelo vrijeme pričam. Da imamo sistem, ne bi bili BiH nego Švicarska. A Švicarska nije vakcinisala 25% ljudi nego 60%. To i jeste bila moja poenta.
- Shategabri
- Kontakt:
Bolan, ne znam sjećaš li se kad je bila akcija inspekcije, pa su poslali recimo inspektore iz Tuzle da rade u Sarajevu, ove iz Sarajeva u Tuzlu i tako sve izmješali kako bi se jel to malo efikasnije uradilo i sad ide inspektor ne znajući da je tu neki lokalni kabadahija, ovaj izađe ispred radnje i kaže mu....nema potrebe da ulaziš, nisi odavde i nisi u toku, uglavnom ja sam sve završio, da ne bi bilo problema prošetaj. E tu ti pričam o pravnoj državi i to je ono što bi trebalo raspretljati i riješiti i po pitanju poreza.admin je napisao/la: ↑12 okt 2021, 14:36cuj "tamo gdje ima pravne drzave"??
Tu se porez prikuplja neefikasno da ne kažemo nikako jel.
Što ne mijenja činjenicu da tamo gdje nije gazda lokalni kabadahija povezan sa nekim stranačkim uhljebom ipak ima pravne države i da se uredno naplaćuje porez.
Bolan, mi naplatimo silne pare akciza na gorivo (onih naknadnih, za autoput), šta urade, preusmjere ih u budžet za druge svrhe.
Znači naplaćuje se, sistem funkcioniše, tj. naplata funkcioniše, al je aparat pokvaren i onda izgleda kao da ništa ne valja.
Mi imamo sistem, al on važi za neke. Eto recimo akcize za gorivo. To svako mora platiti. Ne možeš doći na pumpu i reći neću da platim, de ti meni samo gorivo naplati. I to je primjer efikasne naplate. I o tome ti pričam.
A o švercerima cigareta, duhana, vina, rakije, ostalim koji se provlače kroz rupe bh zakonskih procedura....e tu nastupa ono o Švicarskoj.
Koševo Zapad
joj frajera.
"efikasno" znači da nema rupa.
nemoj mi pričati priče o dijelovima koji nisu šuplji. Ako ima rupa, nije efikasno. Ako ima puno rupa, a ima puno rupa, onda je jako, jako neefikasno.
nemoj reći da ne kontaš?
"efikasno" znači da nema rupa.
nemoj mi pričati priče o dijelovima koji nisu šuplji. Ako ima rupa, nije efikasno. Ako ima puno rupa, a ima puno rupa, onda je jako, jako neefikasno.
nemoj reći da ne kontaš?

Po tvojoj teoriji ovo nije šuplje. Vidi ove silne metalne dijelove kroz koje sigurno ne moze proći voda.
- Shategabri
- Kontakt:
Gdje u taj đevđir ide ono što funkcioniše?
Ne uklapa se baš.
Ako pusta, onda nema ništa. Onda sistem uopšte ne funkcioniše.
Po tvojoj varijanti je sve crno.
Ne uklapa se baš.
Ako pusta, onda nema ništa. Onda sistem uopšte ne funkcioniše.
Po tvojoj varijanti je sve crno.
Koševo Zapad
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.