Koronavirus (COVID-19) - općenito

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Jeste li prebolili Covid ili se vakcinisali?

Nisam ni prebolio niti se vakcinisao
81
29%
Prebolio sam, nisam se vakcinisao
65
23%
Nisam prebolio, vakcinisao sam se
68
24%
I prebolio sam i vakcinisao sam se
68
24%

Ukupno glasova: 282

sljivo
Kontakt:

Re: Koronavirus (COVID-19) - općenito

Post Postao/la sljivo » 12 okt 2021, 15:01

Shategabri je napisao/la:
12 okt 2021, 14:33

Ali se naglašava kako su umrli jer se nisu vakcinisali, a niko ne zna da li bi umrli i da su vakcinisali.
I kad umru oni koji su se vakcinisali to se ne naglašava, a u ovom slučaju se dobro podvuklo.
To 100 % zna samo onaj gore ako vjeruješ u njega.
To bi trebale biti činjenice a ne propaganda. A u pravu si, u posljednje vrijeme nas bombarduju informacijama tipa uzmite koktel Astre i zaštićeni ste.
Možda su ljudi bili teško bolesni od nekih drugih bolesti i nije im bilo pomoći.
Najveći problem ovog pandemijskog perioda je što se psiha ljudi totalno promjenila.
Al dobro je sve dok vakcinisani ne počnu udarati nevakcinisane.
Tačno, ali bi prema procentima smrtnosti vakcinisanih i nevakcinisanih sigurno bi neko bio spašen. Dosadašnja statistika (a ona kaže da vakcine smanjuju broj umrlih) će se pojaviti sigurno, ne možda na ovo dvoje ljudi ali na drugo dvoje hoće sigurno. Ti opet sve svodiš na argument da ako svi nisu spašeni onda ne treba niko, i to ako nije slučaj onda ne treba da se promoviše. Ti bi da se promoviše nešto što ugrožava ili što smanjuje šanse nekoj osobi da ostane živa ili da braniš promovisanje nečega što povećava šanse da ostaneš živ, pa čuješ li ti sebe? Ako to ne razumiješ ti očigledno ne vidiš razliku između 1 i 2 umrla ili ti ta razlika ne predstavlja ništa.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 12 okt 2021, 15:07

sljivo je napisao/la:
12 okt 2021, 15:01
12 okt 2021, 14:33

Ali se naglašava kako su umrli jer se nisu vakcinisali, a niko ne zna da li bi umrli i da su vakcinisali.
I kad umru oni koji su se vakcinisali to se ne naglašava, a u ovom slučaju se dobro podvuklo.
To 100 % zna samo onaj gore ako vjeruješ u njega.
To bi trebale biti činjenice a ne propaganda. A u pravu si, u posljednje vrijeme nas bombarduju informacijama tipa uzmite koktel Astre i zaštićeni ste.
Možda su ljudi bili teško bolesni od nekih drugih bolesti i nije im bilo pomoći.
Najveći problem ovog pandemijskog perioda je što se psiha ljudi totalno promjenila.
Al dobro je sve dok vakcinisani ne počnu udarati nevakcinisane.
Tačno, ali bi prema procentima smrtnosti vakcinisanih i nevakcinisanih sigurno bi neko bio spašen. Dosadašnja statistika (a ona kaže da vakcine smanjuju broj umrlih) će se pojaviti sigurno, ne možda na ovo dvoje ljudi ali na drugo dvoje hoće sigurno. Ti opet sve svodiš na argument da ako svi nisu spašeni onda ne treba niko, i to ako nije slučaj onda ne treba da se promoviše. Ti bi da se promoviše nešto što ugrožava ili što smanjuje šanse nekoj osobi da ostane živa ili da braniš promovisanje nečega što povećava šanse da ostaneš živ, pa čuješ li ti sebe? Ako to ne razumiješ ti očigledno ne vidiš razliku između 1 i 2 umrla ili ti ta razlika ne predstavlja ništa.
Ne, ja samo kažem da je propaganda ovo što je napisano.
Da se udara na emocije. Da potiče raspravu. Zaboga, umrli su zato što nisu vakcinisani!
Mogli su biti vakcinisani i prije 6 mjeseci recimo Fajzerom i poslije toga umrli, da li bi se i tad naglasilo da su umrli jer nisu vakcinisani?
Jer dođe mu na isto, nema više zaštite, znači ko da i nisu primili vakcinu.
Jedno je promovisati vakcinaciju u smislu pozitivnog efekta, drugo je ovako ići i po cijenu širenja neistine samo da bi se postigao cilj.
Pomrijećemo svi ako se ne vakcinišemo. Jah.
Koševo Zapad

Justin
Kontakt:

Post Postao/la Justin » 12 okt 2021, 15:36

Neutral je napisao/la:
12 okt 2021, 14:13
SUPRUŽNICI Dejan (45) i Suzana (37) Todorović iz Malog Crnića kod Požarevca umrli su od korone u istom danu. Nisu bili cijepljeni, piše Nova.rs.

Suzana je prije korone imala problem s astmom, dok je njen suprug Dejan bio zdrav. Nakon što su se zarazili koronavirusom, bili su zbrinuti u covid-bolnici u Batajnici, a nakon trotjedne borbe u noći s 26. na 27. rujna su preminuli.

Imali su maloljetnu kćer.

"Prošlog tjedna u jednom danu umrli su muž i žena. Oboje necijepljeni. Ona ‘84. godište, on ‘76. Zamislite tu obitelj i tu djecu koja su u jednoj noći ostala bez oba roditelja zato što se nisu cijepili", kazala je direktorica bolnice Tatjana Adžić.
:x :(
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 12 okt 2021, 23:33

https://****.ba/vijesti/svijet ... ona/433291

Dijete od dvije godine natjerati da nosi masku :hmmmmm: :hmmmmm:

Njemačko g.ovno je najbolje :opaopa:
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 13 okt 2021, 09:11

Aviokompanija ima pravo da štiti svoje poslovanje. Nek se jedan čovjek zarazi na njihovom letu, gube milione. Njihov avion, njihova pravila, a kome ne odgovara uvijek ima druga avio kompanija ili autobus, voz, automobil... Svako ima pravo izbora, ja ne znam čemu taj pritisak da se ljudima uskrati pravo izbora i još pod zastavom "sloboda".

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 13 okt 2021, 09:30

bombaysaphire je napisao/la:
12 okt 2021, 23:33
https://****.ba/vijesti/svijet/nakon-sto-su-se-vratili-iz-bih-troclanu-porodicu-u-njemackoj-izbacili-iz-aviona/433291

Dijete od dvije godine natjerati da nosi masku :hmmmmm: :hmmmmm:

Njemačko g.ovno je najbolje :opaopa:
Još jedan dokaz da je svijet otišao u neku stvar.
Ako su imali onaj odjel za životinje, možda je bio kakav kavez slobodan, trebali su pokušati dijete ugurati u njega?
Da se ispoštuju zahtjevi kompanije...
Autobusom do USA iz Njemačke? Logično.
Ovo nema veze s zdravim razumom.

Kako da ljudi otputuju u Ameriku? Da stave dijete u plastičnu kesu?
Korona je potpuno pojela empatiju kod ljudi.
Koševo Zapad

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 13 okt 2021, 09:50

Neinformisan pametolog, kao i uvijek.

nisu sva pravila ista za sve kompanije, mogli su ići nekom drugom kompanijom, koja mozda taj rizik kalkuliše u cijenu, pa je možda skuplje:

https://upgradedpoints.com/travel/airli ... on-planes/

Uvijek ista siledžijska priča: ja moram ispuniti svoje želje, neću da poštujem pravila koja postavljaš, a hocu da koristim tvoje usluge. Isto spameri na forumu, nezadovoljni što ne dozvoljavamo teme o politici i ratu.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 13 okt 2021, 09:55

Takoe, dijete od dvije godine je nuklearna bomba zvana korona na letu.
Nemaš ti više dodira sa realnošću, ti u svemu vidiš koronu, popila ti paranoja pamet.
Al nek sam ja pametolog :cool:
Koševo Zapad

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 13 okt 2021, 10:05

13 okt 2021, 09:55
Nemaš ti više dodira sa realnošću, ti u svemu vidiš koronu, popila ti paranoja pamet.
Dijete od 2 godine može isto prenjeti nekom virus kao i baba od 92. A to je u svemu daleko manje bitno, ono što je bitno da neko može bilo gdje da se zarazi i umre, a onda da porodica tuži aviokompaniju zbog toga što nije osigurala ono što je obećala u promociji i to kompaniju može koštati milione.

Zato kompaniju ne interesuje dijete od 2 godine i njegova maska, već je to problem roditelja koji trebaju naći adekvatnog prevoznika za svoje potrebe (ukoliko već insistiraju da djetetu ne stave masku).

Meni lično ne bi smetalo što dijete na avionu na sjedištu pored mene nema masku, a isto tako mi ne bi smetalo da svojoj djeci stavim masku ako se to trazi.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 13 okt 2021, 10:15

admin je napisao/la:
13 okt 2021, 10:05
13 okt 2021, 09:55
Dijete od 2 godine može isto prenjeti nekom virus kao i baba od 92. A to je u svemu daleko manje bitno, ono što je bitno da neko može bilo gdje da se zarazi i umre, a onda da porodica tuži aviokompaniju zbog toga što nije osigurala ono što je obećala u promociji i to kompaniju može koštati milione.

Zato kompaniju ne interesuje dijete od 2 godine i njegova maska, već je to problem roditelja koji trebaju naći adekvatnog prevoznika za svoje potrebe (ukoliko već insistiraju da djetetu ne stave masku).

Meni lično ne bi smetalo što dijete na avionu na sjedištu pored mene nema masku, a isto tako mi ne bi smetalo da svojoj djeci stavim masku ako se to trazi.
Pa vidiš, ljudi su sve pokušali, to je dijete od dvije godine.
Jesu li mogli nekako da ih, šta znam, možda u prednji dio aviona, da se smanji kontakt...neka empatija mora biti, isto tako vidiš ovo djeca od 6 godina da nose masku, al kod njih mora i od dvije.
Moramo ostati ljudi bez obzira na sve!
Koševo Zapad

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 13 okt 2021, 13:09

Nisu vjerovatno pokušali promijeniti aviokompaniju i putovati Emiratesom, mozda i malo okolo.

Na linku koji sam ostavio vidiš da ima: "Flexible Policy for Young Children? YES/NO". Neko reklamira da ima empatiju, pa onda izgubi putnike koji se boje korone i ne žele ništa rizikovati. Drugi reklamira da nema empatije prema djeci, pa izgubi te putnike s malom djecom. To su poslovne odluke isto kao što je odluka svakog putnika koju kompaniju će koristiti.

Najgore što moze da se desi je da platiš jedno, a dobiješ drugo, zar ne?

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 13 okt 2021, 13:28

Ma znam, samo što u kontekstu pandemije to sve postaje osjetljivije i onda dobija drugu konotaciju.
Onda je izostavljen dio da roditelji nisu obratili pažnju na taj policy i da je to zapravo njihova greška, a što je izostavljeno u onom članku.
Jbg, nepotpune informacije stvaraju krivu sliku.
U tom slučaju si u pravu, ja sam pogriješio.
Ne bi trebalo da platiš jedno, a dobiješ drugo, mislim zašto bi recimo platio kartu za avion kojim nećeš moći letjeti jer traže da i dijete od dvije godine ima masku, a ti to nisi u stanju obezbijediti?!
Koševo Zapad

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 13 okt 2021, 13:56

Naravno da je bitno izostavljeno jer je u pitanju clickbait članak na clickbait portalu. Znaju ljudi da će se stvoriti empatija oko dvogodišnjeg djeteta i da će tu biti milijardu komentara i klikova. Al eto, nisi sad spomenuo propagandu.

Vidiš, kartu mozes platiti bez da si pročitao uslove. To ti niko neće zabraniti i to se često dešava. Meni je recimo propala karta za Ameriku, jer je bila preko kanade, a ja nisam imao kanadsku vizu. Jbg, sam pao, sam se ubio. Nekakvi jarani mi rekli da ne treba viza za tranzit na aerodromu, a onda mi u sarajevu nisu dali da uđem u avion za Toronto.

L-Train
Kontakt:

Post Postao/la L-Train » 13 okt 2021, 13:57

Mozda da ovu temu pretvorimo u chat?
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 13 okt 2021, 14:03

admin je napisao/la:
13 okt 2021, 13:56
Naravno da je bitno izostavljeno jer je u pitanju clickbait članak na clickbait portalu. Znaju ljudi da će se stvoriti empatija oko dvogodišnjeg djeteta i da će tu biti milijardu komentara i klikova. Al eto, nisi sad spomenuo propagandu.

Vidiš, kartu mozes platiti bez da si pročitao uslove. To ti niko neće zabraniti i to se često dešava. Meni je recimo propala karta za Ameriku, jer je bila preko kanade, a ja nisam imao kanadsku vizu. Jbg, sam pao, sam se ubio. Nekakvi jarani mi rekli da ne treba viza za tranzit na aerodromu, a onda mi u sarajevu nisu dali da uđem u avion za Toronto.
Koštali te jarani.
Ma vidi, ljudi ne čitaju ugovore u bankama, poslije dođu i bune se nisam ja ovo potpisao.
Kako bi tek za avionsku kartu...međutim tu nije kriva avio kompanija, ako ti imaš priliku da se upoznaš sa uslovima i nisi, onda si kriv.
Koševo Zapad

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 13 okt 2021, 14:22

13 okt 2021, 13:28
Ma znam, samo što u kontekstu pandemije to sve postaje osjetljivije i onda dobija drugu konotaciju.
Onda je izostavljen dio da roditelji nisu obratili pažnju na taj policy i da je to zapravo njihova greška, a što je izostavljeno u onom članku.
Ne bi trebalo da platiš jedno, a dobiješ drugo, mislim zašto bi recimo platio kartu za avion kojim nećeš moći letjeti jer traže da i dijete od dvije godine ima masku, a ti to nisi u stanju obezbijediti?!
Idealiziraš. Čitavo vrijeme idealiziraš svijet, idealiziraš (apsolutiziraš) vakcine, doktore, medije, prava i zakone, aviokompanije, moral... i ako se realnost ne poklopi s tim onda smatraš da postoji neka ljudska akcija, neka zavjera, neki plan koji to remete. Argument na sve ti je: svijet treba da bude idealan i moralan - on nije takav -> postoji neki plan, zavjera koji to remete. Svijet po sebi nije idealan (mislim prije svega na naše znanje, tehnologiju, uređenje i naše interakcije) niti će kad biti. Ljudi nisu savršeni, zakoni, pravila također nisu, interakcije nisu, moral nije apsolutan, znanje nije potpuno.

Ozymandias
Kontakt:

Post Postao/la Ozymandias » 13 okt 2021, 14:30

sljivo je napisao/la:
13 okt 2021, 14:22
Idealiziraš. Čitavo vrijeme idealiziraš svijet, idealiziraš (apsolutiziraš) vakcine, doktore, medije, prava i zakone, aviokompanije, moral... i ako se realnost ne poklopi s tim onda smatraš da postoji neka ljudska akcija, neka zavjera, neki plan koji to remete. Argument na sve ti je: svijet treba da bude idealan i moralan - on nije takav -> postoji neki plan, zavjera koji to remete. Svijet po sebi nije idealan (mislim prije svega na naše znanje, tehnologiju, uređenje i naše interakcije) niti će kad biti. Ljudi nisu savršeni, zakoni, pravila također nisu, interakcije nisu, moral nije apsolutan, znanje nije potpuno.
Pa buraz, ljudi prave zavjere iz cisto suprotnog razloga, vjeruju u neki skriveni motiv jer historija govori da bogatune boli racku za mase. Ljudi koji nista ne propitkuju i slijepo prate narativ su ti koji idealizuju.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 13 okt 2021, 14:32

sljivo je napisao/la:
Šta bolan?!
Ništa ja ne idealiziram, pokušavam diskutovati, ako sam gdje šta fulio, priznam i to je to.
Jah, zavjera oko avionskog leta...haj bježi tamo.
Imam ja dovoljno godina da znam da svijet nije ni idealan ni moralan, da je dosta toga drugačije od onog kako izgleda, kako se predstavlja i kako bi možda trebalo biti.
A ti si dočekao da se ja u nekoj situaciji pospem pepelom pa da mi očitaš bukvicu.
E vidiš, kad si već svega toga svjestan, onda to isto primjeni i na pandemiju, koronu, vakcine i sve što ide uz to.
Ne možemo hiljadama godina živjeti nesavršeno i onda da u uslovima pandemije odjednom mahnemo čarobnim štapićem i sve promjenimo.

Zakoni i prava su jasni. U konkretnom slučaju ako aviokompanija ima dostupno da se informišeš o pravilima iste, ti si kriv što nisi i što ne možeš realizovati kupljenu kartu.
Ako potpišeš ugovor sa kamatnom stopom od 30%, nemaš se poslije pravo žaliti kako nisi.
Kontaš?!
To su jasne stvari, crno na bijelo. Nema tu 50%, 30%, malo hoću malo neću.
I nije sve tako u životu, to je jasno.
Koševo Zapad

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 13 okt 2021, 14:34

Ozymandias je napisao/la:
13 okt 2021, 14:30
sljivo je napisao/la:
Pa buraz, ljudi prave zavjere iz cisto suprotnog razloga, vjeruju u neki skriveni motiv jer historija govori da bogatune boli racku za mase. Ljudi koji nista ne propitkuju i slijepo prate narativ su ti koji idealizuju.
Upravo, u dvije rečenice si rekao više nego neki knjigu da napišu.
Koševo Zapad

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 13 okt 2021, 14:55

Govorim o tome kako argumentira. Ovo ili ovo nije logično ili idealno, mora da je nešto iza. Npr za vakcine, ide priča: zašto meni nameću da se vakcinišem kad se i vakcinisani može zaraziti -> plan je da nas natjeraju sve da se vakcinišemo, na silu ako treba, bez obzira kako radi vakcina... ugnjetavanje, gdje su slobode... A ako smatraš da neko hoće da te na silu vakciniše mora postojati neki razlog ili plan zašto, i mora postojati razlog zašto baš da te vakciniše a ne nešto drugo, a taj razlog nije radi zdravlja već nešto treće. Jedna doktorica izjavila da su se ti i ti vakcinsali bili bi živi (što se slažem da nije 100% tačno), propaganda, neko stoji iza propagande da nam nešto nametne.

Stategabri, taj link ko dijeli, u vezi aviona i djeteta, taj igra si na kartu empatije i idealiziranja morala i pravila u svrhu da pojača argument kako neko ne bira sredstva kojim bi došao do cilja ovladavanja, porobljavanja, diskriminacije.

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.