avenija je napisao/la: ↑17 okt 2021, 10:13
Jedini klub koji je trenutno samoodrziv u BiH je Čelik jer prihodi od članstva, sponzora, ulaznica, akcija, donacija višestruko prelaze rashode koji su izuzetno niski zbog ranga u kojem se klub nalazi. Na to se ciljano islo kako bi se zbog suficita u budzetu mogli polahko smanjivati dugovi iz proslosti. Ja sam siguran da naprimjer samo Fanimo godisnje više Kosta nego citav tim Čelika + stručni stab. Pretpostavljam da se za Fanima godisnje izdvoji oko 150-170 hiljada KM a mozda i vise jer je Sarajevo jedan od rijetkih klubova koji placa doprinose na punu platu koja kod ovog je sigurno negdje tu iznad 10k KM.
Celik je samoodrziv u predzadnjoj ligi gdje su rashodi smijesni. Sutra kad udju u Federalnu, vidjet cete razliku. A cinjenica je da za ulazak u PL moras dodatno se rasipati i "kupovati".
U PL ste igrali, znate i sami da kosta. Mozda ubodete sezonu-dvije sa jeftinijim sastavom i opstanete, ali cim jednu sezonu bude sagustilo za opstanak eto ogromnih rashoda, potencijalnog zaduzivanja. Preskupo je sve naspram primanja, placati plate + diprinose, odrzavanje stadiona, organizacija utakmice, stanarine igracima, ostali rashodi kojih ima sijaset, i ti mislis da sve to moze od clanskih, ulaznica i par sponzora?
Te akcije i donacije su kratkotrajne i produkt nekog hajpa i trenutne pozitivne price, nista vise. Ne d'o Bog se osloniti na to. Pod pretpostavkom da vas i u PL vode isti ljudi, bez licne koristi, vas najveci adut je stadion i iznajmljivanje prostora + reklame, AKO bi vam to grad sve prepustio, ali i svi rashodi koje stadion nosi sa sobom, a znas i sam da nisu mali. Medjutim, ni od toga se ne moze ziviti, bez privatizacije i tog privatnog kapita.
A nekakva samoodrzivost koju spominjes u tom obliku je utopija, nesto nemoguce, jer posjetu od 10k tokom cijele sezone niste nikad imali, niti cete. Nece niko. A akcije i donacije pogotovo, talasika.
Mi smo osudjeni na tavorenje i prezivljavanje, skoro pa svi. Ne samo sport, nego i drzava cijela.
Ko od harama zivi, godisnje 2 puta ne podrigne.
075 ❤