Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Marsal
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la Marsal » 03 nov 2021, 11:41

AshburtonG je napisao/la:
03 nov 2021, 11:35
Sto su narkomani? Umjesto tebe ce doc neko iz najvece zabiti Indije ili Bangladesa i radit za 500KM 12h dnevno. Isto kao sto u Njemackoj jedno 90% postara i radnika u njezi rade stranci, jer Svabe nisu lude radit 180 sati za manje od 2000e. Necete vi? Eh ima ko hoce.-princip

Sjeti se prije 15ak godina, onaj ko je otisao u DE smatran je bozanstvom, jer je bilo bas **** dobit vize za rad. Sad te ljudi mole da dodjes. Isto to ceka i BiH. Kao sto nasi ljudi odu u DHL i rade, tako ce tim novim radnicima u BIH nasa drzava bit stepenica prema boljem zivotu u Zapadnoj Evropi.
Uz svo dužno poštovanje prema tebi kao forumašu i osobi
slika
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 03 nov 2021, 11:45

Marsal je napisao/la:
03 nov 2021, 11:12
https://www.klix.ba/biznis/privreda/fir ... /211102090

Gledaj ovih narkomana :rol: :tokralju:
Neki dan je bila emisija na HRT-u o ljudima iz Bangladesa koji rade u Hrvatskoj.

Kaze neka mlada što bere paradajz u nekom velikom plasteniku: dobije oko 1 000 maraka plate mjesecno, pola pošalje roditeljima i djetetu u Banglades (inače je razvedena), a ovo pola joj dosta za život u Hrvatskoj (ima hranu i spavanje obezbijedjenu).

Neće Bosnjo da radi za milju maraka, nema veze imaju momci sa istoka koji će i za manju platu raditi :salut:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 03 nov 2021, 11:51

Ja ne znam kako ljudi mogu preživjeti sa 1000 KM sa porodicom iskreno evo..Nemoguce u vecim gradovima zivjeti sa tim primanjem. Jedva prezivjeti da ali zivjeti se ne moze.

Da mi je vidjeti Marsala sa 5 cigana iz Indije zajedno na poslu kako im vazi i pametuje da idu u ZS jeftino :rol: :rol:

Treci dan tuca :facepalm:
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 03 nov 2021, 11:54

kraljttbvb je napisao/la:
03 nov 2021, 11:45
Marsal je napisao/la:

Neki dan je bila emisija na HRT-u o ljudima iz Bangladesa koji rade u Hrvatskoj.

Kaze neka mlada što bere paradajz u nekom velikom plasteniku: dobije oko 1 000 maraka plate mjesecno, pola pošalje roditeljima i djetetu u Banglades (inače je razvedena), a ovo pola joj dosta za život u Hrvatskoj (ima hranu i spavanje obezbijedjenu).

Neće Bosnjo da radi za milju maraka, nema veze imaju momci sa istoka koji će i za manju platu raditi :salut:
Ako sam dobro naso oko 255KM je prosjecna plata u Bangladesu. Mada je u privredi oko 200KM, dizu im prosjek politicari ko i kod nas. Odradi matematiku nas, njih, EU(gdje mi stremimo), cijena tamo-vamo itd itd....
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 03 nov 2021, 12:02

Marsal je napisao/la:
03 nov 2021, 11:41
03 nov 2021, 11:35
Sto su narkomani? Umjesto tebe ce doc neko iz najvece zabiti Indije ili Bangladesa i radit za 500KM 12h dnevno. Isto kao sto u Njemackoj jedno 90% postara i radnika u njezi rade stranci, jer Svabe nisu lude radit 180 sati za manje od 2000e. Necete vi? Eh ima ko hoce.-princip

Sjeti se prije 15ak godina, onaj ko je otisao u DE smatran je bozanstvom, jer je bilo bas **** dobit vize za rad. Sad te ljudi mole da dodjes. Isto to ceka i BiH. Kao sto nasi ljudi odu u DHL i rade, tako ce tim novim radnicima u BIH nasa drzava bit stepenica prema boljem zivotu u Zapadnoj Evropi.
Uz svo dužno poštovanje prema tebi kao forumašu i osobi
slika
Sumnjaj ti kume, ali je to realnost. ;)

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 03 nov 2021, 12:58

03 nov 2021, 12:02

Recimo sve i da ima budala da dođu ovdje, plata je 600 maraka. Ti ljudi nemaju krov nad glavom, moraju rentat gdje ce zivjet, moraju placat rezije, moraju se hranit ili misliš da ce gazda koji nasem radniku neda 900 ili 1000 njima dat 600 i jos im sve obezbjedit.

Da li bi ti ikad otisao u DE da ti je plafon 1000 eura a od toga moraš plaćati stan, režije, hranu i ostale troškove?

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 03 nov 2021, 13:05

Da sam u BiH socijalni slucaj, naravno da bih prihvatio. Ti ljudi ce zivjet po kontejnerima, kao sto radi vecina baustelaca na velikim gradilistima i firmama. Ti si navikao na zivot oko porodice, dobru hranu i svoju platu trosis iskljucivo ili u velikom omjeru za svoje potrebe. Tvoj kolega koji ima dvoje djece i zenu koja ne radi, bi otisao za 1000e u Sloveniju ili u Njemacku za 1500e, jer je to no brainer odluka, ako gledas finansijski aspekt.
Ti ljudi biraju izmedju nicega i necega. Sam izracunaj sta bi normalan covjek izabrao.

Neko ko zaradjuje 150KM u svojoj zemlji, a svakako zivi u nekoj brvnari bez grijanja i osnovnih potrebstina, ce s pjesmom radit tvoj posao za 4x vise novca. Nemoj se zavaravat da nece.
Zadnja izmjena: AshburtonG, dana/u 03 nov 2021, 13:07, ukupno mijenjano 1 put.

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 03 nov 2021, 13:06

Marsal je napisao/la:
03 nov 2021, 12:58
03 nov 2021, 12:02

Recimo sve i da ima budala da dođu ovdje, plata je 600 maraka. Ti ljudi nemaju krov nad glavom, moraju rentat gdje ce zivjet, moraju placat rezije, moraju se hranit ili misliš da ce gazda koji nasem radniku neda 900 ili 1000 njima dat 600 i jos im sve obezbjedit.

Da li bi ti ikad otisao u DE da ti je plafon 1000 eura a od toga moraš plaćati stan, režije, hranu i ostale troškove?
Oni dolaze u grupama i isto tako žive (kontejneri itd)a ovo su im većinom samo stanice do zapada ili Hrvatske.

Upoznao sam više takvih grupa ljudi kojima je cilj građevina u Hr. Gdje ce imati 1200,1500km i prozor da ih uzme neka građevinska firma u Deu

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 03 nov 2021, 13:07

To je biranje između ničega i ničega. Uostalom ja fakat nemam ništa protiv, nek omoguće uvoz radne snage odmah sutra pa će naši privatnici nas pravit od blata.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 03 nov 2021, 13:08

Jest, ako si Marsal, a ako si socijalni slucaj, onda nije. Gledas iskljucivo iz svoje perspektive.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 03 nov 2021, 13:11

03 nov 2021, 13:08
Jest, ako si Marsal, a ako si socijalni slucaj, onda nije. Gledas iskljucivo iz svoje perspektive.
Agree to disagree.
Vrijeme će pokazati.

Kao što rekoh, sutra nek se usvoji zakon i nek počnu uvozit radnike, apsolutno nemam ništa protiv.

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 03 nov 2021, 13:41

Bit ce im lijepo s tim platama pola godine-godinu pa ce i oni pocet kukat.

Memento Mori...

Captain4
Kontakt:

Post Postao/la Captain4 » 03 nov 2021, 14:10

kako jaka stvar :cool:
"We need to suffer. And we need to fight."

bilirubin46
Kontakt:

Post Postao/la bilirubin46 » 03 nov 2021, 14:34

avenija je napisao/la:
03 nov 2021, 11:51
Ja ne znam kako ljudi mogu preživjeti sa 1000 KM sa porodicom iskreno evo..Nemoguce u vecim gradovima zivjeti sa tim primanjem. Jedva prezivjeti da ali zivjeti se ne moze.
A ja znam porodicu koja prezivi sa 800KM, moje komsije. Covjek radi, zena kod kuce cuva djecu. Vjerovao ili ne, ponekad i ustede koji dinar. Samo kad je zena prava, kad zna skuhati i ustedjeti, a kad covjek ne hoda, ne pije itd.

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 03 nov 2021, 14:39

Ma to je nikakav zivot, zalosno.Za deset godina ovdje ce biti nastanjeni Afganistanci i slicna bagra, nas narod ce biti u njemackoj, austriji i sl.

Civa
Kontakt:

Post Postao/la Civa » 03 nov 2021, 14:57

Kada je riječ o uvozu radne snage u BiH, jasno je da je riječ o čisto izrabljivačkom potezu. Prvenstveno riječ je o tome da bi svi mi bili gazdice, a da ljudi rade za 500KM i po mogućnosti svako petnisti dan nek je radniku slobodni dan. I ti ljudi kada bi došli, moraju imati obezbijeđeno nešto osnovno, a to je smještaj. Eh sada kada se zna da i u onim najmanjim mjestima u Bosni je teško naći smještaj ispod 150KM, postavlja se pitanje kako će i taj iz Bangladeša da se navikne na život, ako planira nešto da pošalje i porodici. U BiH su životne namirnice skuplje nego u Njemačkoj, a porediti BiH i Njemački standard je kao porediti Ladu i neku zvijer mladu.

Mislim, da je država državom to bi glatko odbila i prvenstveno bi privatnicima nametnula zakon o minimalnoj plaći koju moraju ispoštovati, pa ako možeš rentabilno poslovati, nastavi, ako ne ključ u bravu. Najbolji primjer je Indijac eto koji na osnovu tog kolektivnog ugovora ne želi da poveća platu u Mittalu iako će mu ovo vjerovatno biti najbolja godina, jer su cijene željeza otišle u helač. Čini mi se da je Maršal i napisao da je bukvalno u tom preduzeću i rečeno kome se ne sviđa nek ide u Njemačku. Da li je to sada njima i cilj? Jer ovdje se traže robovi na osnovu kojih će vlasnici ubirati ekstra zarade.

Pa dovoljno je pogledati samo tekstilnu industriju, rudnike, trgovačke lance i šta već ne, da se vidi u kakvim uslovima ti ljudi rade i sa kakvim satnicama. Očit primjer odugovlačenja dolaska Lidl na tržište BiH, jesu utjecaji trgovačkog lobija. I brojni drugi lobiji su zastupljeni u BiH zato jer sindikati i oni koji kroje zakone i postavljaju standarde i regulative su potkupljeni i najviše gledaju svoj interes, dok im je interes BH čovjeka ma drugom mjestu i njemu je preostalo da se snađe, a vidimo na koji način se mnogi snalaze...
Tako blizu, a tako daleko.

TheChief
Kontakt:

Post Postao/la TheChief » 03 nov 2021, 15:12

Stručni saradnik u banjalučkom tužilaštvu za mito tražio eure i dvije tegle Nutelle

Od oštećenog je zatim zatražio da mu da 3.000 evra, ali i dvije tegle Nutele, koje moraju biti kupljene u Austriji
https://www.klix.ba/vijesti/bih/strucni ... /211103090

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 03 nov 2021, 15:17

Civa je napisao/la:
03 nov 2021, 14:57
Najbolji primjer je Indijac eto koji na osnovu tog kolektivnog ugovora ne želi da poveća platu u Mittalu iako će mu ovo vjerovatno biti najbolja godina, jer su cijene željeza otišle u helač. Čini mi se da je Maršal i napisao da je bukvalno u tom preduzeću i rečeno kome se ne sviđa nek ide u Njemačku. Da li je to sada njima i cilj? Jer ovdje se traže robovi na osnovu kojih će vlasnici ubirati ekstra zarade.
Godišnje na plate radnika izdvaja oko 48 miliona maraka, a samo u martu ove godine je imao prihod od oko 160 miliona maraka. Ove godine se obaraju apsolutno svi rekordi kod nas, zaradit ćemo mu strašne cifre.

Kad je sindikat pregovarao za kolektivni tražili su 20% povecanje plate, a on je davao maksimalno 3%. Naši pregovarači su zatim rekli da prosječna plata radnika u njemačkom Mittalu iznosi ne znam koliko više u odnosu na prosječnu njemačku platu, dok je kod nas manja za oko 200 maraka na prosječnu FBiH platu da bi im on rekao ovdje nećete dobiti te pare, ako hoćete povećanje idite u Njemačku.

Zato za 2 sedmice:

A što se mene lično tiče sutra nek dovede insana iz Bangladeša ili odakle već da radi umjesto mene ako misli da će s tim bolje proći.

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 03 nov 2021, 15:35

Sad ce se opet vratit ona stara: ako neces ti, ima ko hoce

Memento Mori...

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 03 nov 2021, 15:44

Sage je napisao/la:
03 nov 2021, 11:54
kraljttbvb je napisao/la:
03 nov 2021, 11:45
Marsal je napisao/la:

Ako sam dobro naso oko 255KM je prosjecna plata u Bangladesu. Mada je u privredi oko 200KM, dizu im prosjek politicari ko i kod nas. Odradi matematiku nas, njih, EU(gdje mi stremimo), cijena tamo-vamo itd itd....
Turisticki vodic u Egiptu koji ima zavrsen fakultet (neki je smjer kao engleski jezik) i radi u Cairo operi ima 150 dolara platu (mada je kaze bilo bolje kad je bio Hosni Mubarak na vlasti, tad je imao 100 dolara platu, ali su namirnice bile jeftinije).

Znaci radi pajdo za 300 maraka.

Kad mu kazes da kod nas radnica u trgovini ima pisljivih 600 maraka (duplo vise od njega), on nas gleda zabezeknuto i vjerovatno konta - jarane koji su ovo giganti, da mi se samo Bosne docepati :roll:

Tuzno, ali istinito, da smo i mi za nekoga Zapad i da smo za nekoga giganti :crazy:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Giuseppe1, Goalgetter i 4 gosta.