Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

PatriceKwedi
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la PatriceKwedi » 20 nov 2021, 10:25

-2.25 je poprilicna dioptrija, stavi naocale pa ces vidjeti koliko zapravo ne vidis bez njih :opaopa:
🔹

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 20 nov 2021, 10:27

Tu je neko u krivu, ili ti ili ona. Meni je malo manje od 2 pa sam bez naočala osoba sa invaliditetom.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

“Once you overcome the one-inch tall barrier of subtitles, you will be introduced to so many more amazing films.”

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 20 nov 2021, 10:32

Bolje ti je nosi naocale inace ce ti se vid sve vise i vise ostecivati. Sa cilindrom se jako naprezu oci jer ti je mutan vid, a najvise se osjeti po noci.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

bavarian_bk
Kontakt:

Post Postao/la bavarian_bk » 20 nov 2021, 10:45

Ja sam na -1,25 trenutno, a primijetio sam da ne vidim na -0,75. I slažem se sa kolegom iznad; bez naočala sam osoba sa invaliditetom :mrgreen:

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 20 nov 2021, 10:45

FoSte95 je napisao/la:
20 nov 2021, 10:21
imam jedno pitanje za forumaše koji imaju minus dioptriju. Znači juče otišao na pregled nakon ihaa godina (kao mali nosio naočale isto - dioptrija bila) i izmjeri mi -2.25 na oba oka s tim što imam i cilindar -3.25. Žena tu mene ubjeđuje da ja ne vidim jasno mačku kako prelazi preko puta, da ljude ne poznajem kada meni i du u sustret itd. Ja sam znam da naveče i u periodu dana kada se pali ulična da slabije vidim u daljinu al ne toliko da ne vidim mačku pred sobom hahaha.

Dođem kući i malo istražim oko toga i kaže da je sve do -3 mala dioptrija, a po nemik forumima pročtam da su ljudi sa dioptrijom -6 ili -7 pisali oftamolozima. E sada mene interesuje (ako ima forumaša sa tim dioptrijama) šta oni pobogusi vide ako ja ni mačku ne vidim sa svojom -2.25 :rol:

Naravno naočale ću nositi kada sam sa telom ili kompom ili kada vozim auto ali ovako kada sam na kafi ili šetam ne pada mi na pamet
Ja imam -1.5 i vjeruj da je ogromna razlika, razaznaješ ti obličja ljudi životinja predmeta ali ne vidiš one najsitnije detalje. Recimo neko ti ide u susret ti sa tolikom dioptrijom teško da ćeš na osnovu lica procijeniti ko je to, znalo se desit da me ljudi kasnije prozivaju jer sam ih kao ignorisao a oni bili s druge strane ulice :rol:

Mislim da griješiš s tim stavom oko šetnje, koja je poenta hodati a da ne doživljavaš vizuelno svijet oko sebe u punom sjaju, ni yt ne gledaš na 360px.
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 20 nov 2021, 10:49

Ja mislim da to ima veze i sa naocalama. Ako ih stalno nosis oci ti se naviknu na tu dioptriju i onda kad ih nekad skines bas slabo vidis. Ali bolje ih je nositi svakako jer imaju i filter i ne naprezes toliko oci.

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 20 nov 2021, 10:53

Ako se ovako nastavi a ne uvedu neku redovnu gensku terapiju u narednih 50 godina cijela populacija će biti kratkovidna do polaska u osnovnu školu.
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 20 nov 2021, 11:12

Kad sam išao proljetos oftamologu mjeri mi desno -1.5, a lijevo -0.75... međutim kad mi je provjeravala reče mi da imam zakrivljen vid ili tako nešto tako da ustvari imam duplo manju dioptriju, desno -0.75, a lijevo ništa...

Najgore od svega mi je što postoji mogućnost da u toku iduće godine dobijem priliku da pređem u mašinovođe, a unaprijed znam da mi neće dati da prođem ljekarski zbog vida. :facepalm:
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 20 nov 2021, 11:19

StevieG8 je napisao/la:
20 nov 2021, 10:45
FoSte95 je napisao/la:
imam jedno pitanje za forumaše koji imaju minus dioptriju. Znači juče otišao na pregled nakon ihaa godina (kao mali nosio naočale isto - dioptrija bila) i izmjeri mi -2.25 na oba oka s tim što imam i cilindar -3.25. Žena tu mene ubjeđuje da ja ne vidim jasno mačku kako prelazi preko puta, da ljude ne poznajem kada meni i du u sustret itd. Ja sam znam da naveče i u periodu dana kada se pali ulična da slabije vidim u daljinu al ne toliko da ne vidim mačku pred sobom hahaha.

Dođem kući i malo istražim oko toga i kaže da je sve do -3 mala dioptrija, a po nemik forumima pročtam da su ljudi sa dioptrijom -6 ili -7 pisali oftamolozima. E sada mene interesuje (ako ima forumaša sa tim dioptrijama) šta oni pobogusi vide ako ja ni mačku ne vidim sa svojom -2.25 :rol:

Naravno naočale ću nositi kada sam sa telom ili kompom ili kada vozim auto ali ovako kada sam na kafi ili šetam ne pada mi na pamet
Ja imam -1.5 i vjeruj da je ogromna razlika, razaznaješ ti obličja ljudi životinja predmeta ali ne vidiš one najsitnije detalje. Recimo neko ti ide u susret ti sa tolikom dioptrijom teško da ćeš na osnovu lica procijeniti ko je to, znalo se desit da me ljudi kasnije prozivaju jer sam ih kao ignorisao a oni bili s druge strane ulice :rol:

Mislim da griješiš s tim stavom oko šetnje, koja je poenta hodati a da ne doživljavaš vizuelno svijet oko sebe u punom sjaju, ni yt ne gledaš na 360px.
Meni se to dešava samo u predvečerje da su mi ljudi mutni u daljini, tokom dana vidim okej nekoga preko ulice 😁
Al hajde tako mi je kako znam za sebe pa sam vjv navikao na to, sreća je što dioptrija ne raste nakon 25te 🤣

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 20 nov 2021, 11:21

Bundesliga je napisao/la:
20 nov 2021, 10:32
Bolje ti je nosi naocale inace ce ti se vid sve vise i vise ostecivati. Sa cilindrom se jako naprezu oci jer ti je mutan vid, a najvise se osjeti po noci.
Tacno tako.

Ja sam glupan mislio da je do nocnih svjetala u vecim gradovima, dok nisam otisao prvi put u amfiteatar na faksu i nisam vidio bukvalno nista na tabli. Odem provjerit vid i bude 1.25 cini mi se prva, i nakon par godina poraslo na 2.00. Sad je vec 2 godine konstantna, ali sljedece godine vjerovatno idem pod laser.

Uhvati me panika svaki dan kad razmislim da je samo sekunda nemara(zaboravljanje naocala) dovoljna da budes invalid. Par puta sam zaboravio naocale, a morao vozit nocu. To je bio horor film covjece. Ne vidis nista, a svjetla automobila koji idu u susret te samo jos vise oslijepe. Vozio od Mostara do Sarajeva. Dosao u hotel, oci krvave od naprezanja i skiljenja, bez miganja cijeli put.

@Marsal

Imas vjerovatno cilindre ili ti astigmatizam. Bukvalno ja sa -2 diptrijom ne vidim nista kad skinem naocale, jer sam oci valjda toliko sad navikao na njih. Prije toga sve skiljio i mislim da sam tako i sje.bao dodatno vid. Niko u porodici ne nosi naocale, a da ima preko -1 dioptriju. :thumbdown:
Zadnja izmjena: AshburtonG, dana/u 20 nov 2021, 11:24, ukupno mijenjano 1 put.

Tritolone
Kontakt:

Post Postao/la Tritolone » 20 nov 2021, 11:23

FoSte95 je napisao/la:

Kod mene je -1.7 i -1.0 cilindar, uz to imam i astigmatizam (mozda i ti imas ako ti smetaju svjetla po noci, obicno je to znak) i ja se ne usudim vozit bez cvika.
Io non rubo il campionato ed in Serie B non sono mai stato!

Urlando contro il cielo

Tu regina di milano
Io son pazzo di te

Go into a room too fast kid, the room eats you.

Riziko
Kontakt:

Post Postao/la Riziko » 20 nov 2021, 11:25

Koliko su pouzdane te laserske operacije?

I na koju dioptriju to može ići, ta vrsta operacije?
[quote=Convicts1988 post_id=7332615 time=1573391939 user_id=33799]
Da Bog da Borac popisa oba sarajevska kluba i osvoji titulu :pray:
[/quote]

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 20 nov 2021, 11:33

Riziko je napisao/la:
20 nov 2021, 11:25

Jako pouzdane, u 99% slucajeva najveca nuspojava ti je suhoca ociju i eventualno nezadovoljstvo rezultatima, ali i to se da korigirat. Pogotovo ove nove metode, gdje nema nikakvog mehanickog rezanja oka i peglanja roznjace, nego to sve laser odradi. Mislim da ide i do -10, ali nisam siguran. Par poznanika je radilo do -5 i rezultati su impozantni. Nakon par mjeseci, kad sve dodje u normalu su bukvalno izgubili dioptriju u potpunosti.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 20 nov 2021, 11:43

AshburtonG je napisao/la:
20 nov 2021, 11:21
Ja sam glupan mislio da je do nocnih svjetala u vecim gradovima, dok nisam otisao prvi put u amfiteatar na faksu i nisam vidio bukvalno nista na tabli. Odem provjerit vid i bude 1.25 cini mi se prva, i nakon par godina poraslo na 2.00. Sad je vec 2 godine konstantna, ali sljedece godine vjerovatno idem pod laser.
I ja tako nisam ni primijetio dok me nije počela boliti glava oko sljepočnica i iznad očiju. Ne znam nešto me strah tog lasera, a realno vidim dobro sa naočalama pa nema neke potrebe riskirati. Je li ti doktor rekao da trebaš raditi laser ili ti hoćeš sam?

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 20 nov 2021, 11:45

Svima od foruma otisao vid :urnebes:

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 20 nov 2021, 11:48

StevieG8 je napisao/la:
20 nov 2021, 11:45
Svima od foruma otisao vid :urnebes:
Od računara i mobitela. Vidjet ćeš u budućnosti djeca od 10 godina će već morati nositi naočale.

Blejzer10
Kontakt:

Post Postao/la Blejzer10 » 20 nov 2021, 11:57

Riziko je napisao/la:

Ja sam uradio operaciju. Na jednom oku mi je sad full normalan vid, na drugom su mi skinuli dioptriju ali i dalje mi je vid na nekih 70% jer mi nije problem isključivo u dioptriji. (to se ne može operisat)

Suhoća očiju kao simptom što neku spomenu iznad, plus nisam godinu dana mogao u bilo šta zadimljeno ući bez da me zabole oči/glava.
Sad je već bolje.

A operacija pi.čkin dim. Radije bih opet operisao oko nego vadio zub tipa

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 20 nov 2021, 12:11

Bundesliga je napisao/la:
20 nov 2021, 11:43
AshburtonG je napisao/la:
20 nov 2021, 11:21
I ja tako nisam ni primijetio dok me nije počela boliti glava oko sljepočnica i iznad očiju. Ne znam nešto me strah tog lasera, a realno vidim dobro sa naočalama pa nema neke potrebe riskirati. Je li ti doktor rekao da trebaš raditi laser ili ti hoćeš sam?
I mene su isto glavobolje i najvise odvele doktoru, pored nemogucnosti da citam nocu cisto znakove/izloge tj. gdje god je sta svijetlilo meni je smetalo i bilo blurry.
A doktoru nisam isao, ali svakako ides prvo na detaljni pregled gdje ti oni kazu da li si kandidat ili ne. Tu je bukvalno reputacija sve, tako da su i oni ekstremno ozbiljni oko toga, pa nece svima dopustit da se perisu, ako ce to znacit gubitak reputacije poslije.

Vidim i ja dobro s naocalama, ali me nervira periferni vid, jer mi svako malo bude lose od toga. Moras glavu okretat svaki put ako hoces u stranu gledat, a da te glava ne zaboli. :mrgreen:
Imam isto masniju kozu, pa mi i to smeta, jer moram prat cvike 5x dnevno.

PatriceKwedi
Kontakt:

Post Postao/la PatriceKwedi » 20 nov 2021, 12:14

Riziko je napisao/la:

Imam rodjaka doktora u Hrvatskoj, cijenjen i priznat, on ne preporuca operaciju, kao da to jos nije istrazeno kakve kasnije posljedice ostavlja i da malo ko od doktora ide na operaciju ili neko njihov
🔹

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 20 nov 2021, 12:22

Mene interesatno nikad ne boli glava, doduše i ne škiljim da bih bolje vidio. Doktoru isključio otišao zato što ću vozački polagati 😁

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 48 gostiju.