Koronavirus (COVID-19) - općenito

Moderatori/ce: _dreamer_,ribery,insider,Monolog

Jeste li prebolili Covid ili se vakcinisali?

Nisam ni prebolio niti se vakcinisao
81
29%
Prebolio sam, nisam se vakcinisao
65
23%
Nisam prebolio, vakcinisao sam se
68
24%
I prebolio sam i vakcinisao sam se
68
24%

Ukupno glasova: 282

admin
Site Admin
Kontakt:

Re: Koronavirus (COVID-19) - općenito

Post Postao/la admin » 21 nov 2021, 11:12

tersnakvadrat je napisao/la:
21 nov 2021, 10:56
admin je napisao/la:
21 nov 2021, 10:51
21 nov 2021, 10:20
Kurcevit si malo, i to sto se tice cinjenica i izvora... dugo pratim forum, ne bih rekao. Prije bih rekao da si jednoumac, slijepa ulica. Jednostavno sve ostalo pomnozis s nulom i mislis da je samo tvoje ispravno.

Nisam antivakser, nisam u filmu teorija zavjera. Jednostavno, dosta toga mi je nelogicno u cijeloj ovoj prici. Valjda bi mi trebalo biti sve jasno. Prosta stvar, imas bolest i lijek. Odakle nas u ovoj situaciji da ljudi na ulice izlaze i ne zele da se lijece ? Ne treba mi odgovor od tebe, pusti ljude da sami to dokuce. Ne bi trebali ugrozavati nicije pravo na misljenje. Hocu da se ubijem, sta tebe boli k...

Idem. Drvljem i kamenjem a ni izjasnio se nisam.
A sto bi to trebalo tebi ili meni sve biti jasno? Jel ti jasno kako se pojavi rak i kako se lijeci? Jel ti jasno kako radi svaki uredjaj koji koristis? Realno, kako ovaj forum radi i kako to da se pojavi na ekranu slovo A kad ga ti pritisnes na tastaturi?

Ljudi se decenijama skoluju da im bude jasno, pa se opet pojavi nesto novo sto cijeli svijet pokusava po godinu dana da shavti. A tebi i meni treba sve jasno da bude na prvu?

Ne kontam uopste tu hrabrost da to ocekujes.

Isto ko kolega koji kaze ‘admin pricao’... pa jest, ocekivao sam da ce vakcine dati veci imunitet na zarazu i ocekivao sam i da ce se puno vise ljudi ono na prvu vakcinisati. Pa nije ispalo kako sam ja mislio da ce. Ali to je prica o futuru, ocekivanja... to bilo ili ne ne mijenja cinjenice koje su do sada provjerene.
Niti ti imas pojma niti ja. Odvadi malo onda.
Imam pojma za ono sto se vec desilo i sto je dokazano.

A sto ti kao mudro propitujes, isto da mi zelis objasniti da mi telefon koji mi je u ruci ne radi samo zato sto ti (i ja) ne kontas kako radi.

JohnCleese
Kontakt:

Post Postao/la JohnCleese » 21 nov 2021, 11:12

sljivo je napisao/la:
21 nov 2021, 10:53
JohnCleese je napisao/la:
21 nov 2021, 10:49
Meni je najjače davanje vakcina po trznim centrima :mrgreen:
To je meni pravo žalosno, i struke i obična čovjeka radi. Al eto to dovoljno govori o našoj svijesti. Trebali bi i glasanje dovest u tržne centre, možda krene ova država naprijed.
Pa samo bi se povecala izlaznost.
Kao sto nisu dosli u trzni da prime vakcinu zato sto se pretjerano brinu o svome zdravlju tako ne bi nesto ni razmisljali ni kome ce dati glas.
Nije problem u slijepim vođama, problem je u slijepim sljedbenicima.

Svabo je to...

tersnakvadrat
Kontakt:

Post Postao/la tersnakvadrat » 21 nov 2021, 11:14

Ma sta se desilo ?

Virus kad se pojavio doveli u pitanje opstanak civilizacije.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 21 nov 2021, 11:17

BenjooJutub je napisao/la:
21 nov 2021, 11:08
GG3 je napisao/la:
21 nov 2021, 09:52
Pozdrav raja…

Jednostavno rečeno: ja sam protiv obaveznih zimskih guma.

Neću dozvoliti da me država patronizira.

Svako treba da bude u mogućnosti da za sebe odluči koje gume želi da ugradi i ne može biti da je neko primoran da montira bilo koju gumu na svoj automobil ako zapravo želi da čeka da se na tržištu pojave bolje gume proizvođača po svom izboru.
Pogledajte samo statistiku nesreća.
Većina zimskih nesreća se dešava sa zimskim gumama!

Konačno se probudite!!!

Uzgred, mnogo ste opasniji na putu sa zimskim gumama i dovodite ljude bez zimskih guma u opasnost, jer oni stvaraju lažni osjećaj sigurnosti.

Imajte na umu: niko sa zimskim gumama nije siguran!
Opet ponavljam.. COVID je pošast koja strašna, ali kakve će pošasti tek da proizvede ova pandemija svi ćemo nayebati.

Btw. Ljudi koji voze bilo sa zimskim ili ljetnim gumama, se i dalje druže, vole, poštuju i ne dotiču se te teme, jer im niko ne puni glavu tom temom.. Dok je trenutno, već i među obiteljima nastala podjela na "vakcinisane" i "nevakcinisane". A tek je početak.. Ovo će dovesti do toga da se napravi raskol u društvu kakav nikad ranije nije viđen. Možeš li zamisliti kakve će to posljedice za društo da donese? I manje podijele u društvu su većinom kroz historiju bile KOBNE.

Da li je to dobro? Da li je taj društveni raskol i podjela na GLOBALNOM nivou vrijedna ovog yebenog virusa? Virusa je bilo i ranije, a tada su političke elite postupile drugačije i pandemije i težih boleščuga su završene.

I opet da napomenem, vakcinisan sam, uskoro primam i treću dozu.
Druzim se sa ljudima koji nisu vakcinisani.

Sa debilom koji nece da stavi zimske gume jer ne vjeruje u niihovu korist i nece da ih stavi iz protesta jer nece njemu niko odredjivati sasvim sigurno ne bih sjeo u auto i u januaru krenuo na put. Vjerovatno se s takvim majmunom ne bih mogao druziti

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 21 nov 2021, 11:20

21 nov 2021, 11:14
Ma sta se desilo ?

Desilo se to da je virus zaista ugrozio nacin zivota koji poznajemo i da ce sto duze bude nekontrolisano cirkulirao napraviti strasne stete.

Takodjer desilo se to da je vise milijardi ljudi vakcinisano gdje se pokazalo da drustva sa visokim procentom vakcinisanih daleko bolje prolaze i brze ce izaci iz krize, a pojedinci imaju daleko manje sanse da umru.

Sasvim dovoljno toga se desilo da svako moze skontati da treba jos danas primiti vakcinu ako to do danas nije uradio.

BenjooJutub
Kontakt:

Post Postao/la BenjooJutub » 21 nov 2021, 11:20

admin je napisao/la:
21 nov 2021, 11:17
GG3 je napisao/la:
21 nov 2021, 09:52
Pozdrav raja…

Jednostavno rečeno: ja sam protiv obaveznih zimskih guma.

Neću dozvoliti da me država patronizira.

Svako treba da bude u mogućnosti da za sebe odluči koje gume želi da ugradi i ne može biti da je neko primoran da montira bilo koju gumu na svoj automobil ako zapravo želi da čeka da se na tržištu pojave bolje gume proizvođača po svom izboru.
Pogledajte samo statistiku nesreća.
Većina zimskih nesreća se dešava sa zimskim gumama!

Konačno se probudite!!!

Uzgred, mnogo ste opasniji na putu sa zimskim gumama i dovodite ljude bez zimskih guma u opasnost, jer oni stvaraju lažni osjećaj sigurnosti.

Imajte na umu: niko sa zimskim gumama nije siguran!
Opet ponavljam.. COVID je pošast koja strašna, ali kakve će pošasti tek da proizvede ova pandemija svi ćemo nayebati.

Btw. Ljudi koji voze bilo sa zimskim ili ljetnim gumama, se i dalje druže, vole, poštuju i ne dotiču se te teme, jer im niko ne puni glavu tom temom.. Dok je trenutno, već i među obiteljima nastala podjela na "vakcinisane" i "nevakcinisane". A tek je početak.. Ovo će dovesti do toga da se napravi raskol u društvu kakav nikad ranije nije viđen. Možeš li zamisliti kakve će to posljedice za društo da donese? I manje podijele u društvu su većinom kroz historiju bile KOBNE.

Da li je to dobro? Da li je taj društveni raskol i podjela na GLOBALNOM nivou vrijedna ovog yebenog virusa? Virusa je bilo i ranije, a tada su političke elite postupile drugačije i pandemije i težih boleščuga su završene.

Sa debilom koji nece da stavi zimske gume jer ne vjeruje u niihovu korist i nece da ih stavi iz protesta jer nece njemu niko odredjivati sasvim sigurno ne bih sjeo u auto i u januaru krenuo na put. Vjerovatno se s takvim majmunom ne bih mogao druziti
Kažem da će tek doć takvo vrijeme, da ćeš vjerovatno pod vanjskim uticajem prestat da se družiš sa osobama koje nisu vakcinisane ili ćeš se družiti ali paziti da te drugi ne vide. Po čemu sam ovo zaključio? Po tome što prije godinu i po dana, ovo pitanje da sam provukao među rajom, smatrali bi me kretenom. A sada je ovo realna, da ne kažem i normalna opcija, JER YEBENO NIJE.

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 21 nov 2021, 11:21

REKORD NOVOZARAŽENIH
Portugal razmatra nove restrikcije, a ‘nemaju više koga cijepiti‘. Premijer: ‘Treba reagirati odmah!‘
Portugal ima novi rekord sa 2527 novozaraženih u 24 sata i prešao je prag od 500 hospitalizacija, rekordnih od početka rujna

:urnebes:
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

Marvin
Kontakt:

Post Postao/la Marvin » 21 nov 2021, 11:22

21 nov 2021, 09:58
admin je napisao/la:
21 nov 2021, 09:55
Ko nema formirano misljenje, treba da slusa struku. Nemas ni misljenje o antbiotiku mozda, uzimas ga kad ti doktor kaze da ga uzmes i gotovo. Neces zvati Mirnesa Ajanovica da ti cita uputstva.

Ne znam stvarno koja stavka ti smeta i zbog koje nekog treba ubjedjivati.
Ja stvarno ne znam sto je tebi toliko stalo do ove teme a na drugima ne postojis. Nebitno. Ne zelim dalje uopce, mislio sam da cemo normalno diskutovati a ne driblati se.

Svakome svoje.

I meni je trebalo neko vrijeme da uvidim da je lik poceo pucati i da normalnu i objektivnu diskusiju ne poznaje.
Moj dobar prijatelj je bio doskora u istom bunaru,ljutio se kada mu savjetujem da izadje iz kuce,da nategne kakvu p.icku...
Na svaki moj pokusaj da mu objasnim da je razlika u onom sto on prati i u sta vjeruje,i u stvarnosti i desavanjima "na terenu" prevelika nailazio sam na ovo kod admina,cisto "ludilo".
Dok je narod aplaudirao nam sa balkona a mediji prosipali pricu kako je zdravstvo na ivici kolapsa ja sam ga prosetao kroz UKC i pokazao mu prazne hodnike,cisto da mu pokazem da ama bas svi lazu,ama bas svi imaju agendu,sa obje strane price.
Nije razumio.
A lik je gradjevinski inzenjer,pametna osoba. Da mu objasnim "rasterecenost zdr sistema" sam navodio fiktivne primjere iz njegove struke i pitao ga da li je zgrada sa 5 spratova bila "dovoljna" 2005 god na tadasnji broj stanovnika,i na ovaj danas jer price vlada sa kongresa iz 2018 o postojecim procedurama u slucaju pandemije su bile urnebesno smijesne jer kapaciteti intezivnih jedinica na cijeloj planeti su ili nedovoljne,ili" taman". Nikako spremne za neke vandredne situacije. U New Yorku cekanje u hitnoj je prosjek 7h...
Ama bas nikave usvojene procedure u slucaju pandemije nisu postojale. Centralizacija proizvodnih procesa u Kini nikome nije smetala,iako je ocit problem,to svako trebovanje inventara pokaze. Nikome nije cudno zasto njemacka trazi toliko zdr radnika...
Do jutra se mogu nabrajati problemi prije pandemije o kojima se nije pricalo jer nije postojao alibi. Sada je ovaj virus ogdovoran za 2 decenije korupcije i lazi.
I onda sklepaju vakcinu preko noci,proglase je mandatornom,ukinu ti sve slobode koje mogu,i OPET imas ovaca koji im vjeruju.
Ne kazem da treba uzeti motiku i izaci rusiti drzavu,ali ideja da ti vladajuca struktura zeli dobro je vrlo opasna.

GG3
Kontakt:

Post Postao/la GG3 » 21 nov 2021, 11:27

21 nov 2021, 11:20
admin je napisao/la:

Kažem da će tek doć takvo vrijeme, da ćeš vjerovatno pod vanjskim uticajem prestat da se družiš sa osobama koje nisu vakcinisane ili ćeš se družiti ali paziti da te drugi ne vide. Po čemu sam ovo zaključio? Po tome što prije godinu i po dana, ovo pitanje da sam provukao među rajom, smatrali bi me kretenom. A sada je ovo realna, da ne kažem i normalna opcija, JER YEBENO NIJE.
Ma podijeljeno drustvo moze biti samo na Balkanu. U Europi ce biti 80 - 20 u korist Vakcinisani. Ovih 20% desnicari (oni su i tako protiv svega) i doseljenici. Autrija je napravila paniku medju ljudima da ce Vakcina biti obavezna (a nece donijeti taj zakon) i sad na hiljade ljudi stoji u koloni i ceka spricu .
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨

tersnakvadrat
Kontakt:

Post Postao/la tersnakvadrat » 21 nov 2021, 11:29

admin je napisao/la:
21 nov 2021, 11:14
Ma sta se desilo ?

Desilo se to da je virus zaista ugrozio nacin zivota koji poznajemo i da ce sto duze bude nekontrolisano cirkulirao napraviti strasne stete.

Takodjer desilo se to da je vise milijardi ljudi vakcinisano gdje se pokazalo da drustva sa visokim procentom vakcinisanih daleko bolje prolaze, a pojedinci imaju daleko manje sanse da umru.

Sasvim dovoljno toga se desilo da svako moze skontati da treba jos danas primiti vakcinu ako to do danas nije uradio.
Ljudi su svojim potezima ovakvo stanje stvorili a virus i dalje cirkulise medju nama. Evo i vakcina, pa po statistikama ko biva jos gore. Cemu sluze vakcine ? Nemoj ih onda ni upotrebljavati. Zatvorit cemo se jos koju godinu, neka strucnjaci razviju neki kvalitetan lijek ili vakcinu i dovesti planetu u red. Brujali su nam o testnim fazama vakcine i koliko to traje... znaci sami su nam objasnili da je ljudska rasa danas u sustini eksperiment. Ne znam brate. Meni je ok trenutno ovako, i koliko vidim i u mom okruzenju sve funkcionise kako treba. Nemam nikakvu potrebu da stojim u Mepasu u redu i da cekam da me neko vakcinise. Lijep i slobodan dan, radije cu prohodati u prirodi. Ne osudjujem ljude koji to cine ali pustite i vi mene na miru. Ako budem morao, primit cu ali do tad, neka me ovako.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 21 nov 2021, 11:30

avenija je napisao/la:
21 nov 2021, 11:21

REKORD NOVOZARAŽENIH
Portugal razmatra nove restrikcije, a ‘nemaju više koga cijepiti‘. Premijer: ‘Treba reagirati odmah!‘
Portugal ima novi rekord sa 2527 novozaraženih u 24 sata i prešao je prag od 500 hospitalizacija, rekordnih od početka rujna

:urnebes:
To je od srijede, ista ona prica sa Reutersa o kojoj smo vec pricali gdje predsjednik govori da nece biti
Lockdowna i nekih mjera koje ce uticati na zivot

I ti se na svaki clickbait pecas

BenjooJutub
Kontakt:

Post Postao/la BenjooJutub » 21 nov 2021, 11:38

GG3 je napisao/la:
21 nov 2021, 11:27
admin je napisao/la:

Ma podijeljeno drustvo moze biti samo na Balkanu. U Europi ce biti 80 - 20 u korist Vakcinisani. Ovih 20% desnicari (oni su i tako protiv svega) i doseljenici. Autrija je napravila paniku medju ljudima da ce Vakcina biti obavezna (a nece donijeti taj zakon) i sad na hiljade ljudi stoji u koloni i ceka spricu .
Nadam se da griješim i nadam se da ćeš biti u pravu ali neka ti je jasno da su ljudi na Balkanu ovakvi kakvi su trenutno formirani kroz zadnjih 30-40 godina a da su na Zapadu ljudi nekada bili gori ili isti kao sada na Balkanu. Hoću da kažem da u svima nama čuči primitivizam i da se lahko aktivira a onaj kome je u interesu da napravi raskol, može to dobro iskoristiti. Taj omjer od 80-20 može vrlo lako da bude 50-50.

Vladajuće strukture i mediji (opet ponavljam kao papagaj) doveli su do ovoga. Niko drugi. Ni virus ni vakcine ni antivakseri i pi.čke materine. Na N1 sinoć na dnevniku govore da se u Beču sakupilo 3500 ljudi, dok na ORF-u piše da je bilo 35 000 ljudi. E sa takvim stvarim, samo u većem obimu, kroz ove dvije godine pandemije, doveli su nas do ovoga.

Znači, šta da očekujemo poslije pandemije.. Raskol u društvu i propast turizma, za sada... Još nešto? :hmmmmm:

JohnCleese
Kontakt:

Post Postao/la JohnCleese » 21 nov 2021, 11:46

GG3 je napisao/la:

Bas tako.
Takav stepen podijeljenosti moze zavladati samo na Balkanu gdje se svakako narod dijeli i kolje zbog pola metra zarasle međe.
Zato je velika greska sto se ovoliko dugo ostavio prostor da narod nesto sam skonta.

Svabo je to...

VGS
Kontakt:

Post Postao/la VGS » 21 nov 2021, 11:49

21 nov 2021, 11:38
GG3 je napisao/la:

Nadam se da griješim i nadam se da ćeš biti u pravu ali neka ti je jasno da su ljudi na Balkanu ovakvi kakvi su trenutno formirani kroz zadnjih 30-40 godina a da su na Zapadu ljudi nekada bili gori ili isti kao sada na Balkanu. Hoću da kažem da u svima nama čuči primitivizam i da se lahko aktivira a onaj kome je u interesu da napravi raskol, može to dobro iskoristiti. Taj omjer od 80-20 može vrlo lako da bude 50-50.

Vladajuće strukture i mediji (opet ponavljam kao papagaj) doveli su do ovoga. Niko drugi. Ni virus ni vakcine ni antivakseri i pi.čke materine. Na N1 sinoć na dnevniku govore da se u Beču sakupilo 3500 ljudi, dok na ORF-u piše da je bilo 35 000 ljudi. E sa takvim stvarim, samo u većem obimu, kroz ove dvije godine pandemije, doveli su nas do ovoga.

Znači, šta da očekujemo poslije pandemije.. Raskol u društvu i propast turizma, za sada... Još nešto? :hmmmmm:
Primjer iz moje porodice. Rodjak 24 godine dobio covid, nevakcinisan. Kaze dajdza ne interesuje me uopste kako je nit zelim cuti o njegovom stanju. Ko se god nije vakcinisao me ne zanima i nek mu bude sta hoce. Slusam i ne vjerujem.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 21 nov 2021, 11:58

Ako zdravo razmišljaš i vodiš se za činjenicama (bukvalno sa svakom činjenicom, bez obzira koliko ona bolna i skrivena bila), i bez predrasuda, ne postoji osoba ili medij koji će ti usmjeravati ili usmjeriti stavove. Usmjeravat će ti ih u slučaju kad želiš da se tvoji stavovi, koji su nastali iz neke agende ili predrasude, potvrde. Ako je tebi nečiji stav, izjava ili medijski članak (ne sadržaj već i količina toga) vodilja onda se moraš ozbiljno zapitati kako razmišljaš i šta u stvari ti želiš da čuješ. Ako ti je Mirnes referenca onda nek sve ide u qrc.

Ljudi su već davno odlučili da prate objašnjenje da je ovo sve zavjera, plan... i bez obzira šte se desilo oni će uvijek naći anomaliju koja će na neki način to potvrditi, ali ono što neće da shvate da je ta anomalija samo proizvod društva koje nije idealno i nikad neće biti ili proizvod rada u struci koje nikad neće biti perfektno.

JohnCleese
Kontakt:

Post Postao/la JohnCleese » 21 nov 2021, 11:58

VGS je napisao/la:
21 nov 2021, 11:49
Primjer iz moje porodice. Rodjak 24 godine dobio covid, nevakcinisan. Kaze dajdza ne interesuje me uopste kako je nit zelim cuti o njegovom stanju. Ko se god nije vakcinisao me ne zanima i nek mu bude sta hoce. Slusam i ne vjerujem.
[/quote]
Slični primjeri nisu nastali sa koronom.
Ovako nesto postoji odkad je svijeta i vijeka.
Samo varijacije na temu.

Svabo je to...

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 21 nov 2021, 12:21

Ne Mislim da ce bas tako biti, jer se obavezna vakcinacija nece sigurno sprovoditi tako sto specijalna policija lovi ljude po ulici i vakcinise ih u marici silom.

Jednostavno ces morati donijeti dokaz o vakcinaciji za svaki posao, univerzitet, skolu, za prijavu na biro, isl. Ako si klosar bez posla ili bilo kakvog osiguranja ili na neki nacin potpuno van sistema, niko te nece natjerati da se vakcinises.

Ovi ce protestvovati, mjesec, dva ali niko nece biti bez posla i zdravstvene zastite tri mjeseca radi ideje koju je vidio na youtube. Ljudi ce malo srati, vijest od tri dana, onda ce neka starleta ostaviti nekog glumca, bice sporan gol na nekom derbiju i ide nova vijest ovo pada u zaborav... i vozdra

FKBilder
Kontakt:

Post Postao/la FKBilder » 21 nov 2021, 12:33

U svijetu slijepih, jednooki covjek je kralj :mrgreen:

Juventinissimo
Kontakt:

Post Postao/la Juventinissimo » 21 nov 2021, 12:39

Ovdje poceo Weihnachtsmarkt (predbozicno-novogodisnji vasar :mrgreen: ), i nema nigdje sjest nesto popit, cak ni s nogu na standu kupit sta, ili stavit dijete na kakve autice, balerinu i sl, ako prvo ne pokazes 2G dokaz.

A na ulazu postavljen stand za mobilnu vakcinaciju. Svaku noc i u svakom trenutku 100+ ljudi u redu ceka, nebitno jel 17h ili 22h. :D
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

DuljevinhoHaraldo
Kontakt:

Post Postao/la DuljevinhoHaraldo » 21 nov 2021, 12:50

Ovo je ujedno i ritual ismijavanja nad slijepim narodom, od strane vladara iz sjene.

Samo mi je žao što su me tako na početku nasamarili, da nosim masku u kolima, da ne posjećujem rodbinu, da ne izlazim iz kuće itd..
⚜️~⚜️~⚜️

"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić

Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala

kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.