Koronavirus (COVID-19) - općenito

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Jeste li prebolili Covid ili se vakcinisali?

Nisam ni prebolio niti se vakcinisao
81
29%
Prebolio sam, nisam se vakcinisao
65
23%
Nisam prebolio, vakcinisao sam se
68
24%
I prebolio sam i vakcinisao sam se
68
24%

Ukupno glasova: 282

Unknown11
Kontakt:

Re: Koronavirus (COVID-19) - općenito

Post Postao/la Unknown11 » 24 nov 2021, 08:29

Shategabri je napisao/la:
23 nov 2021, 13:45
VenamaHrabrih je napisao/la:
23 nov 2021, 13:38
bombaysaphire je napisao/la:
23 nov 2021, 13:18

Normalno da znam , imam dvoje djece . Primili su sve vakcine . Malo si ispao ...
Ni blizu kako si ti ispao...
Vakcine su obezbijedile slobodu čovječanstvu. Istu onu na koju se pozivaju ovi što se ne bi vakcinisali. Najbolje isključiti struju u kići, jet jbg, može strefiti, a ringla pec pec...
Slobodu? Od modificiranog virusa gripe?
Ja bih prije rekao da su vakcine sredstvo u svijetu paranoje.
Jbt stvorila se dva tabora za i protiv.
Ako ti je ovo sloboda...
Ovde se misli na općenitu slobodu.
Polio, hepatitis, meningits, velike boginje... Sve su to bolesti iskorjenjene vakcinom. Zamisli da ta imunizacija nije provedena, zbog toga što su neke onodobne skupine sumnjale u sastav vakcine? Danas bi bio u lokdaunu svake dvije godine zbog epidemije pertusisa i/ili sličnih oboljenja. S tim u vezi, vakcine su donijele ogromnu slobodu kretanja, razmjenu ljudi i dobara, protok robe, nova otkrića i dostignuća.
Po mome skromnom mišljenju, ignorisanje, ili odbijanje preporuka struke i davanje prostora likovima poput Ajanovića, vraća nas baš u tu eru neznanja i zatvorenosti, kao i cjelokupnog nazatka.
Što se tiče slobodne volje, odnosno navodnog prava na vakcinisanje, ili nevakcinisanje, isto proizilazi iz ispunjenja obaveze. Dakle, niko ne spori postojanje tvog prava na nevakcinisanje, međutim moraš biti spreman na posljedice te i takve odluke zbog neispunjenja obaveze. Obaveze su ti propisane zakonom o zdr. zaštiti. Znači, tek nakon ispunjenja obaveza, možeš crpiti pravo iz postojećih zakonskih okvira. Paušalne tvrdnje tipa; imam ja pravo! su za nanijskog sijela i ne priliče iole ozbiljnijem sagovorniku.

Pensioner26
Kontakt:

Post Postao/la Pensioner26 » 24 nov 2021, 08:31

Juventinissimo bi da glumi faraona. Majstore, živiš u 21.vijeku.

Juventinissimo
Kontakt:

Post Postao/la Juventinissimo » 24 nov 2021, 08:38

Sta bi ti, da dodje princ na bijelom konju i rijesi pandemiju? Nestaju princevi i bijelih konja sve manje ovdje je, proslo je vrijeme takvih filmova. Drug, daj malo spusti se. Dobili 4:0 i pohasio se.
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 24 nov 2021, 08:40

Juventinissimo je napisao/la:
24 nov 2021, 08:38
Sta bi ti, da dodje princ na bijelom konju i rijesi pandemiju? Nestaju princevi i bijelih konja sve manje ovdje je, proslo je vrijeme takvih filmova. Drug, daj malo spusti se. Dobili 4:0 i pohasio se.
:opaopa: :opaopa: :opaopa:
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

GG3
Kontakt:

Post Postao/la GG3 » 24 nov 2021, 08:45

Torbicom ga Juventinisimo :mrgreen:
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨

Dzoni
Kontakt:

Post Postao/la Dzoni » 24 nov 2021, 09:42

Imal kakvih novih vijesti u ovom fašističkom dobu?
Hocemo li morati oko rukava nosit kakvu kapitensku traku u skorije vrijeme?

Juventinissimo
Kontakt:

Post Postao/la Juventinissimo » 24 nov 2021, 09:59

20. vijek -> trake
21. vijek -> cipovi

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 24 nov 2021, 10:03

24 nov 2021, 08:29
23 nov 2021, 13:38

Ni blizu kako si ti ispao...
Vakcine su obezbijedile slobodu čovječanstvu. Istu onu na koju se pozivaju ovi što se ne bi vakcinisali. Najbolje isključiti struju u kići, jet jbg, može strefiti, a ringla pec pec...
Ako ti je ovo sloboda...
Polio, hepatitis, meningits, velike boginje... Sve su to bolesti iskorjenjene vakcinom. Zamisli da ta imunizacija nije provedena, zbog toga što su neke onodobne skupine sumnjale u sastav vakcine? Danas bi bio u lokdaunu svake dvije godine zbog epidemije pertusisa i/ili sličnih oboljenja. S tim u vezi, vakcine su donijele ogromnu slobodu kretanja, razmjenu ljudi i dobara, protok robe, nova otkrića i dostignuća.
Po mome skromnom mišljenju, ignorisanje, ili odbijanje preporuka struke i davanje prostora likovima poput Ajanovića, vraća nas baš u tu eru neznanja i zatvorenosti, kao i cjelokupnog nazatka.
Što se tiče slobodne volje, odnosno navodnog prava na vakcinisanje, ili nevakcinisanje, isto proizilazi iz ispunjenja obaveze. Dakle, niko ne spori postojanje tvog prava na nevakcinisanje, međutim moraš biti spreman na posljedice te i takve odluke zbog neispunjenja obaveze. Obaveze su ti propisane zakonom o zdr. zaštiti. Znači, tek nakon ispunjenja obaveza, možeš crpiti pravo iz postojećih zakonskih okvira. Paušalne tvrdnje tipa; imam ja pravo! su za nanijskog sijela i ne priliče iole ozbiljnijem sagovorniku.
Ok, te su bolesti iskorjenjene vakcinama trajno, je li tako? Dakle, vakcinu koju sam primio kao dijete mi je za čitav život.
Ove vakcine funkcionišu na principu vakcina za sezonske gripe. Štiti te određeni period. Kad prođe, trebaš opet.
Činjenica je da se ide sa vakcinacijom djece iako to nije smatrano neophodnim u početku.
Nije vjerovatno ni sad, jer nema nikakvog pokazatelja da djeca teže oboljevaju od korona virusa.

Meni nije jasno zašto se zagovara 100% vakcinacija ili bar približno tih 100%?! Zašto nikog ne zanima da li stvarno neko ne bi trebao primiti vakcinu recimo zbog stanja svog imunog sistema? Jel moguće da je tu struka zakazala? Da su prešutno prešli preko toga. Lakše sve vakcinisati nego se baviti uzrocima i posljedicama.
Nije problem u obavezi. Problem je u tome što je to upitna obaveza. Obaveza nametnuta, a mnogih odgovora na nju nema.
Ako su sve snage fokusirane na to, ako se medicina bacila isključivo na istraživanja kako amortizovati koronu (jer je istrijebiti nećemo sigurno), šutnja na određena pitanja i stvara sumnjičavost i odbijanje vakcinacije.
Koševo Zapad

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 24 nov 2021, 10:05

24 nov 2021, 08:24
Rjesenje je da se odvoji zito od kukolja. Zabrana ucestvovanja u drustvenom zivotu svima koji odbijaju drustvene norme, dizanje bodljikave zice oko takvih, ovdje na forumu ispod avatara da stoji vakcinisan ili nevakcinisan, i sl. Hijerahija se mora definisat i uspostavit. Mora se znat ko je tim Fuad Deen Backovoc, a ko tim Gordan Gogi Radic.
Čekaj, koji je u kojem timu?
Zar obojica ne igraju za isti tim il je Gordan ipak s drugu stranu žice :mrgreen:
Koševo Zapad

Juventinissimo
Kontakt:

Post Postao/la Juventinissimo » 24 nov 2021, 10:18

24 nov 2021, 10:05
Rjesenje je da se odvoji zito od kukolja. Zabrana ucestvovanja u drustvenom zivotu svima koji odbijaju drustvene norme, dizanje bodljikave zice oko takvih, ovdje na forumu ispod avatara da stoji vakcinisan ili nevakcinisan, i sl. Hijerahija se mora definisat i uspostavit. Mora se znat ko je tim Fuad Deen Backovoc, a ko tim Gordan Gogi Radic.
Zar obojica ne igraju za isti tim il je Gordan ipak s drugu stranu žice :mrgreen:
Ma nebitno je, na isto se svede, jebu nas i jedne i druge. :mrgreen:

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 24 nov 2021, 10:20

24 nov 2021, 10:05
Pogubio se malo , halali mu ...Hoće to kada doručkuješ zobene whey žigu bigule , a lokao vino sinoć ... Odeš kao čovjek na paće , doduše ne znam ima li u Njemačkoj aščinica ...
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.

Juventinissimo
Kontakt:

Post Postao/la Juventinissimo » 24 nov 2021, 10:30

Jel to hoces da kazes da je isto **** i gay. Nije Deen nikad bio ****. :mrgreen:

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 24 nov 2021, 10:43

24 nov 2021, 10:30
Jel to hoces da kazes da je isto **** i gay. Nije Deen nikad bio ****. :mrgreen:
Ovdje je priča o Fuadu Backoviću , a ne o Deen-u . Megahit je vlasništvo 7UP grupe :kafa:

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 24 nov 2021, 10:43

24 nov 2021, 10:03

Ako ti je ovo sloboda...
Ok, te su bolesti iskorjenjene vakcinama trajno, je li tako? Dakle, vakcinu koju sam primio kao dijete mi je za čitav život.
Ove vakcine funkcionišu na principu vakcina za sezonske gripe. Štiti te određeni period. Kad prođe, trebaš opet.
Činjenica je da se ide sa vakcinacijom djece iako to nije smatrano neophodnim u početku.
Nije vjerovatno ni sad, jer nema nikakvog pokazatelja da djeca teže oboljevaju od korona virusa.

Meni nije jasno zašto se zagovara 100% vakcinacija ili bar približno tih 100%?! Zašto nikog ne zanima da li stvarno neko ne bi trebao primiti vakcinu recimo zbog stanja svog imunog sistema? Jel moguće da je tu struka zakazala? Da su prešutno prešli preko toga. Lakše sve vakcinisati nego se baviti uzrocima i posljedicama.
Nije problem u obavezi. Problem je u tome što je to upitna obaveza. Obaveza nametnuta, a mnogih odgovora na nju nema.
Ako su sve snage fokusirane na to, ako se medicina bacila isključivo na istraživanja kako amortizovati koronu (jer je istrijebiti nećemo sigurno), šutnja na određena pitanja i stvara sumnjičavost i odbijanje vakcinacije.
na 9 milijardi ljudi, naravno da je lakše sve vakcinisati nego popričati sa svakim šta on misli bil trebao primiti ili ne.

korijen problema je u tome što se namaštali da je vakcina štetna i da postoje neka tajna društva koja kroz vakcine pokušavaju da preuzmu svijet.
šta te košta otići i primiti je, to je 5 minuta posla. Da nema filozofije neke o nekim čipovima, kontrolama i slično, rasprava bi bila potpuno suvišna.

Problem je u ljudima kao ti koji neće, a ne znaju što neće. Pa jedan dan pričaju da će umrijeti od vakcine, sutra kažu "neće meni niko određivati, borim se protiv sistema", treći dan neće jer nakon dvije ide treća, isl. U biti, svi vi (99%) se bojite neke tajne masonske podvale, a sve vas je više stid to na glas izgovoriti.

Puno više cijenim nekog ko neće da primi vakcinu zato što se boji da će umrijeti od nje ili zato što je uvjeren da je u njoj čip, nego lika koji kao ti kaže "eto neću, to je moje pravo". poserem ti se na pravo.

Dzoni
Kontakt:

Post Postao/la Dzoni » 24 nov 2021, 10:54

Tom analogijom mozes rec i otidji nek ti stave dildo od pola metra u pakas, sta je to 5 min....
Il lakse je mozda odmah sve stavit u zatvore nego poslije trazit ko je pocinio neki određeni zločin.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 24 nov 2021, 11:04

Mirnes Ajanović i Sanin Musa heroji antivaksera.

Unknown11
Kontakt:

Post Postao/la Unknown11 » 24 nov 2021, 11:13

24 nov 2021, 10:03

Ako ti je ovo sloboda...

Dakle, svaka imunizacija, odnosno rješavanje problema, zahtjeva drugačiji pristup. Postoje bakterijske i virusne infekcije. Sve su one po pristupu, dijagnozi, terapiji i načinu liječenja drugačije. Masovna imunizacija od potencijalno smrtonosnih oboljenja, provodi se kroz sve slojeve društva. Rizične skupine, a o tome smo već razgovarali, jesu imuno-kompromitovane grupe. Tvoja obaveza kao zdrave osobe, jest zaštiti osobe koje se ne mogu zdravstveno zaštiti ni u kom slučaju. Da ne nabrajam koje su to skupine. Ako ti za sebe tvrdiš da si zdrav, onda u okviru svojih mogućnosti, pomažeš meni koji sam bolestan. To je tvoja obaveza. Ona nije nametnuta, nego je civilzacijska tekovina. Zato postoji kompletan sistem koji se bavi javnim zdravljem. Ti, kao pojedinac, dužan si unaprjeđivati javno zdravlje, na način za koji misliš da je najbolji i koji je u okviru zakona. To je tvoja obaveza. Pravo koje iz toga crpiš, jest pravo na zdr. zaštitu, zdr. osiguranje, lično i preneseno, pravo na liječenje itd. Pravo je integralno. Ako tvoje odbijanje obaveze ugrožava moje pravo, ti si u prekršaju, ili čak u činjenju krivičnog djela.
Da rezimiramo; tvoj perfektni imuni sistem nije prepreka za vakcinu, nego baš obratno. Ratnom analogijom; na prvu liniju ne idu bolesni i đuturumi, nego zdravi i jaki, a sistem je u obavezi na svaki mogući način zaštiti sve svoje pojedince, a napose one najzdravije, jer u nekom lošem scenariju, oni podnose najveći teret.
Zašto se vakcina daje sezonski? Covid-19 nije nepoznat virus. On već dugo egzistira u prirodi i organizmu. Virus djeluje i razmnožava se multipliciranjem. Iz nekog razloga, a to ostavljam stručnjacima, dolazi do aberacije ili mutacije u sekvenci dna virusa. Promatranjem "ponašanja" virusa, pretpostavlja se njegov rast i razvoj. S tim u vezi, donosi se najbolja moguća odluka u vezi suzbijanja virusa. Pojednostavljeno; ako naučni tim procijeni da će virus i pored svih epidemioloških mjera, egzistirati i narednu sezonu, donosi odluku o količini i načinu primjene mjera. Ako je rješenje sezonska vakcina kao mjera suzbijanja virusa dok ovaj opet stalnim multipliciranjem toliko ne oslabi da se vrati u svoje prvobitno stanje, odnosno kad opet postane virus obične prehlade, onfa to rješenje si u obavezi prihvatiti baš zato što si zdrav i nosilac borbe protiv virusa.
Nadam se, da sam ti, ovako pojednostavljeno, uspio odgovoriti na tvoja pitanja.
Ako imaš još neka, stojim ti na raspolaganju.

Dzoni
Kontakt:

Post Postao/la Dzoni » 24 nov 2021, 11:16

Ja koliko sam skuzio ne postoje antivaxeri.
Postoje ljudi kojima je svejedno hocu li ja ici da se vakcinisem i oni koji bi nekog tjerali da se vakcinise.

YaSSaL
Kontakt:

Post Postao/la YaSSaL » 24 nov 2021, 11:20

Dzoni je napisao/la:
24 nov 2021, 11:16
Ja koliko sam skuzio ne postoje antivaxeri.
Postoje ljudi kojima je svejedno hocu li ja ici da se vakcinisem i oni koji bi nekog tjerali da se vakcinise.
To je to, nista oduzeti i nista dodati.

Unknown11
Kontakt:

Post Postao/la Unknown11 » 24 nov 2021, 11:27

Dzoni je napisao/la:
24 nov 2021, 10:54
Tom analogijom mozes rec i otidji nek ti stave dildo od pola metra u pakas, sta je to 5 min....
Il lakse je mozda odmah sve stavit u zatvore nego poslije trazit ko je pocinio neki određeni zločin.
Hej, Džoni Džoni...
Ako tebi na spomen virusa, prvo na pamet padaju dildo, pakaš, zatvor..., trebao bi preispitati svoju sexualno orjentaciju. Mada, ja podržavam i aktivno učestvujem u odbrani manjinskih prava i poštujem tvoje pravo na izbor, nemoj banalizovati temu priprostim komentarima.

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.