Rudnici su jos davno propali i spasilo ih se spajanjem sa Elektroprivredom koja je uvijek bila u ogromnom plusu. Rudari su trebalo dici jos 3 puta vecu frku kad su se ljudi masovno zaposljavali u rudnike kao rudari u jami i onda cim dobiju na neodređeno potplacivali komisije da ih proglase nesposobnim za rad u jami, a zbog ugovora na neodređeno nisu mogli bitj otupusteni nego su im davali druga radna mjesta. Tim sistemom bi i najjace firme svijeta propale, a kamoli rudnici koji svakako nemaju buducnost ako imamo ambiciju uci u EU.Civa je napisao/la: ↑24 nov 2021, 10:23Zaista je jako žalosno ovo što se dešava po cijeloj BiH, a ovo sa rudnicima odavno traje i bilo je samo pitanje kad će kulminirati. Skoro svaki rudnik u FBiH je u teškoj poslovnoj dubiozi, ali tu su na neki način od samog starta postavljeni dupli aršini. Iako rudari traže svoja prava, kao što ima svako da traži svoja prava, zašto ne bi bili malo samokritični i prozvali uprave zavisnih društava. Prvenstveno, nije mi jasno zašto ne traže povećanje cijene uglja koji se prodaje Elektroprivredi?
Kako taj ugalj kada ja kao fizičko lice kupujem od rudnika plaćam po 3-4x skupljoj cijeni od EP? Davno je provedena studija i utvrđeno da ta cijena kojom se vrši prodaja ne može pokriti nikakve troškove prodaje, dakle odmah je rudnik u minusu.
Dalje, osim toga svaki rudnik ima preglomaznu administraciju kao i svako JP preduzeće u BiH. A po tim administracijama nakvih referenata, šefova, nadzornika, poslovođa, koji stvaraju samo dodatne troškove. Prvenstveno kada bi se bespotrebna administracija očistila i njima ponudila adekvatna prekvalifikacija ili jednostavno pronalazak rada u struci, i podigla prodajna cijena uglja prema EP, tada bi se osjetio blagi napredak u sektoru rudarstva, a ovako sa ovim dodatnim zahtjevima rudnici idu u samo još veću dubiozu.
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
Jednu stvar ne razumijem; Pa koji **** svaki strajk bude zimi? Smrzavate se bez veze a sigurno bi u toplijem vremenu bila veca podrska obicnih gradjana. I sacuvali bi bubrege i jajnike.
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨
Jest meni muka od ove Dubioze što se tiče glazbene strane.
Al ono, ajd fino što su došli.
Al ono, ajd fino što su došli.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
- ASD
- Kontakt:
Ne bih se složio.Epidaurus je napisao/la: ↑24 nov 2021, 12:35Rudnici su jos davno propali i spasilo ih se spajanjem sa Elektroprivredom koja je uvijek bila u ogromnom plusu. Rudari su trebalo dici jos 3 puta vecu frku kad su se ljudi masovno zaposljavali u rudnike kao rudari u jami i onda cim dobiju na neodređeno potplacivali komisije da ih proglase nesposobnim za rad u jami, a zbog ugovora na neodređeno nisu mogli bitj otupusteni nego su im davali druga radna mjesta. Tim sistemom bi i najjace firme svijeta propale, a kamoli rudnici koji svakako nemaju buducnost ako imamo ambiciju uci u EU.Civa je napisao/la: ↑24 nov 2021, 10:23Zaista je jako žalosno ovo što se dešava po cijeloj BiH, a ovo sa rudnicima odavno traje i bilo je samo pitanje kad će kulminirati. Skoro svaki rudnik u FBiH je u teškoj poslovnoj dubiozi, ali tu su na neki način od samog starta postavljeni dupli aršini. Iako rudari traže svoja prava, kao što ima svako da traži svoja prava, zašto ne bi bili malo samokritični i prozvali uprave zavisnih društava. Prvenstveno, nije mi jasno zašto ne traže povećanje cijene uglja koji se prodaje Elektroprivredi?
Kako taj ugalj kada ja kao fizičko lice kupujem od rudnika plaćam po 3-4x skupljoj cijeni od EP? Davno je provedena studija i utvrđeno da ta cijena kojom se vrši prodaja ne može pokriti nikakve troškove prodaje, dakle odmah je rudnik u minusu.
Dalje, osim toga svaki rudnik ima preglomaznu administraciju kao i svako JP preduzeće u BiH. A po tim administracijama nakvih referenata, šefova, nadzornika, poslovođa, koji stvaraju samo dodatne troškove. Prvenstveno kada bi se bespotrebna administracija očistila i njima ponudila adekvatna prekvalifikacija ili jednostavno pronalazak rada u struci, i podigla prodajna cijena uglja prema EP, tada bi se osjetio blagi napredak u sektoru rudarstva, a ovako sa ovim dodatnim zahtjevima rudnici idu u samo još veću dubiozu.
Od svih rudnika u BiH finansijski najbolje stoji rudnik koji nije u Elektroprivredi ali je daleko kao i ostali od dobrog upravljanja.
Elektroprivreda rudnicima veliku štetu donosi.
A sta je cirkus molim te? Dubioza dosla da podrzi ljude, nisu dosli da pjevaju iz zajebancije, sami su rekli na pocetku da ovo nije nikakav koncert i show i tjerali su sve novinare da prestanu sa snimanjem za fejsbuke i instagrame. Al ne, vi sjedite za tastaturom i samo pljujte, to vam je vrhunac svakodnevnice.
1946-1987
- ASD
- Kontakt:
On je sda bot. Pusti ga.leo1946 je napisao/la: ↑24 nov 2021, 13:09A sta je cirkus molim te? Dubioza dosla da podrzi ljude, nisu dosli da pjevaju iz zajebancije, sami su rekli na pocetku da ovo nije nikakav koncert i show i tjerali su sve novinare da prestanu sa snimanjem za fejsbuke i instagrame. Al ne, vi sjedite za tastaturom i samo pljujte, to vam je vrhunac svakodnevnice.
Ja sjedim na poslu druže. Ja ne mogu ići pjevati jer ću ujutro onda dobiti opomenu. Tvoje otrcane fraze ostavi za nekog drugog. Za sebe recimo.leo1946 je napisao/la: ↑24 nov 2021, 13:09A sta je cirkus molim te? Dubioza dosla da podrzi ljude, nisu dosli da pjevaju iz zajebancije, sami su rekli na pocetku da ovo nije nikakav koncert i show i tjerali su sve novinare da prestanu sa snimanjem za fejsbuke i instagrame. Al ne, vi sjedite za tastaturom i samo pljujte, to vam je vrhunac svakodnevnice.
41:34
Informacije koje sam iznio sam dobio od ljudi koji su godinama radili na rudnicima u Zenici i u Elektroprivredi.ASD je napisao/la: ↑24 nov 2021, 13:08Ne bih se složio.Epidaurus je napisao/la: ↑24 nov 2021, 12:35Rudnici su jos davno propali i spasilo ih se spajanjem sa Elektroprivredom koja je uvijek bila u ogromnom plusu. Rudari su trebalo dici jos 3 puta vecu frku kad su se ljudi masovno zaposljavali u rudnike kao rudari u jami i onda cim dobiju na neodređeno potplacivali komisije da ih proglase nesposobnim za rad u jami, a zbog ugovora na neodređeno nisu mogli bitj otupusteni nego su im davali druga radna mjesta. Tim sistemom bi i najjace firme svijeta propale, a kamoli rudnici koji svakako nemaju buducnost ako imamo ambiciju uci u EU.Civa je napisao/la: ↑24 nov 2021, 10:23Zaista je jako žalosno ovo što se dešava po cijeloj BiH, a ovo sa rudnicima odavno traje i bilo je samo pitanje kad će kulminirati. Skoro svaki rudnik u FBiH je u teškoj poslovnoj dubiozi, ali tu su na neki način od samog starta postavljeni dupli aršini. Iako rudari traže svoja prava, kao što ima svako da traži svoja prava, zašto ne bi bili malo samokritični i prozvali uprave zavisnih društava. Prvenstveno, nije mi jasno zašto ne traže povećanje cijene uglja koji se prodaje Elektroprivredi?
Od svih rudnika u BiH finansijski najbolje stoji rudnik koji nije u Elektroprivredi ali je daleko kao i ostali od dobrog upravljanja.
Pa kazi mi sta je cirkus ovdje?BenWhite je napisao/la: ↑24 nov 2021, 13:11Ja sjedim na poslu druže. Ja ne mogu ići pjevati jer ću ujutro onda dobiti opomenu. Tvoje otrcane fraze ostavi za nekog drugog. Za sebe recimo.leo1946 je napisao/la: ↑24 nov 2021, 13:09A sta je cirkus molim te? Dubioza dosla da podrzi ljude, nisu dosli da pjevaju iz zajebancije, sami su rekli na pocetku da ovo nije nikakav koncert i show i tjerali su sve novinare da prestanu sa snimanjem za fejsbuke i instagrame. Al ne, vi sjedite za tastaturom i samo pljujte, to vam je vrhunac svakodnevnice.
1946-1987
Najjace traze im ljudi nesto narodno i domace
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
- ASD
- Kontakt:
Rudnik Banovići ima povlašten položaj u odnosu na druge Rudnike. To je što nije dio Elektroprivrede.Epidaurus je napisao/la: ↑24 nov 2021, 13:15Informacije koje sam iznio sam dobio od ljudi koji su godinama radili na rudnicima u Zenici i u Elektroprivredi.ASD je napisao/la: ↑24 nov 2021, 13:08Ne bih se složio.Epidaurus je napisao/la: ↑24 nov 2021, 12:35
Rudnici su jos davno propali i spasilo ih se spajanjem sa Elektroprivredom koja je uvijek bila u ogromnom plusu. Rudari su trebalo dici jos 3 puta vecu frku kad su se ljudi masovno zaposljavali u rudnike kao rudari u jami i onda cim dobiju na neodređeno potplacivali komisije da ih proglase nesposobnim za rad u jami, a zbog ugovora na neodređeno nisu mogli bitj otupusteni nego su im davali druga radna mjesta. Tim sistemom bi i najjace firme svijeta propale, a kamoli rudnici koji svakako nemaju buducnost ako imamo ambiciju uci u EU.
Skoro svi će se složiti da je to povlašten položaj, te zbog toga ostali rudnici ne vole taj rudnik.
Da neko od političara u Banovićima kaže kako će taj rudnik kao i ostali otići u Eektroprivedu. To bi bio čin najveće izdaje.
Od svih kompanija ta je najlošije vođena (mislim na Elektroprivredu).
Mislim, razumijem šta pričaš. Situacija jeste bila grozna u to vrijeme prije Elektroprivrede, ali to prije i poslije nije bilo povezano s Elektroprivredom.
Mislim da se ipak niko ne moze mjeriti s Telekomom po pitanju loseg vođenja. U Elektroprivredi jos i imas fin broj ljudi koji znaju posao i stvarno su strucni dok u Telekomu imas masu debila nesposobnih program za sabiranje uplata za fakture napraviti. O tehnicarima suvisno i rijeci trosit. To znam iz prve ruke.ASD je napisao/la: ↑24 nov 2021, 13:23Rudnik Banovići ima povlašten položaj u odnosu na druge Rudnike. To je što nije dio Elektroprivrede.
Skoro svi će se složiti da je to povlašten položaj, te zbog toga ostali rudnici ne vole taj rudnik.
Da neko od političara u Banovićima kaže kako će taj rudnik kao i ostali otići u Eektroprivedu. To bi bio čin najveće izdaje.
Od svih kompanija ta je najlošije vođena (mislim na Elektroprivredu).
Mislim, razumijem šta pričaš. Situacija jeste bila grozna u to vrijeme prije Elektroprivrede, ali to prije i poslije nije bilo povezano s Elektroprivredom.
I @Otelo SDA botASD je napisao/la: ↑24 nov 2021, 13:10On je sda bot. Pusti ga.leo1946 je napisao/la: ↑24 nov 2021, 13:09A sta je cirkus molim te? Dubioza dosla da podrzi ljude, nisu dosli da pjevaju iz zajebancije, sami su rekli na pocetku da ovo nije nikakav koncert i show i tjerali su sve novinare da prestanu sa snimanjem za fejsbuke i instagrame. Al ne, vi sjedite za tastaturom i samo pljujte, to vam je vrhunac svakodnevnice.
Ma ovaj lik je poremećena osoba. Napiši bilo šta što se ne slaže sa njegovim mišljenjem, za njega si bot. Odlika ljudi skučenih pogleda na život koji su odgajani u nekoj priprčini. Povrh svega, on piše takve nebuloze o stvarima o kojima nema blage veze da je to za priču. Nevjerovatan mentalni sklop.
41:34
Hvala kolegaNorm je napisao/la: ↑24 nov 2021, 06:51Rajaz je napisao/la: ↑24 nov 2021, 00:02Dakle samo od sebe. Moguće je isto tako trajno oštećenje čula ukusa i mirisa.StevieG8 je napisao/la: ↑23 nov 2021, 15:24
Nisam nista koristio vjerujem da su se nakon godinu dana celije same regenerisale koliko je to bilo moguce. Meni npr bilo kakvo kuhanje nekog mesa smrdi na kanalizaciju, kuhana jaja isto, cevapi mi nikakav miris nemaju samo osjetim koliko su ustvari slani bez onih aroma rostilja
Dosta sam se i navikao pa vise ne primjecujem koliko mi tacno fali ali definitivno mi je spektar dostupnih nijansi mirisa znatno manji.
Pokušao sam eteričnim uljima, ali nisam bio dovoljno uporan tako da ne prolazi.
Molim te da me toliko ne vrijeđaš. Radije mi reci da sam diler, ubojica ili nešto.Rajaz je napisao/la: ↑24 nov 2021, 13:40I @Otelo SDA botASD je napisao/la: ↑24 nov 2021, 13:10On je sda bot. Pusti ga.leo1946 je napisao/la: ↑24 nov 2021, 13:09A sta je cirkus molim te? Dubioza dosla da podrzi ljude, nisu dosli da pjevaju iz zajebancije, sami su rekli na pocetku da ovo nije nikakav koncert i show i tjerali su sve novinare da prestanu sa snimanjem za fejsbuke i instagrame. Al ne, vi sjedite za tastaturom i samo pljujte, to vam je vrhunac svakodnevnice.![]()
Elem, ja nisam rekao ništa protiv dolaska Dubioze, svaka čast, nego samo protiv njihove muzike koju izbjegavam više nego utakmice La Lige
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
Jesi sve ovo vrijeme smisljao tih pet recenica, ko ti pametan?BenWhite je napisao/la: ↑24 nov 2021, 13:47Ma ovaj lik je poremećena osoba. Napiši bilo šta što se ne slaže sa njegovim mišljenjem, za njega si bot. Odlika ljudi skučenih pogleda na život koji su odgajani u nekoj priprčini. Povrh svega, on piše takve nebuloze o stvarima o kojima nema blage veze da je to za priču. Nevjerovatan mentalni sklop.
1946-1987
Svaka čast kolega, cijenim.
Dubioze je i meni na vrh qrca, ali lijepo od njih.
-
OsmaDolazi
- Kontakt:
Ja ti kao uposlenik Elektroprivrede kažem da je pripajanje rudnika EPBiH napravilo nemjerljivu štetu samo EPBiH i prijašnjim radnicima iste.ASD je napisao/la: ↑24 nov 2021, 13:08Ne bih se složio.Epidaurus je napisao/la: ↑24 nov 2021, 12:35Rudnici su jos davno propali i spasilo ih se spajanjem sa Elektroprivredom koja je uvijek bila u ogromnom plusu. Rudari su trebalo dici jos 3 puta vecu frku kad su se ljudi masovno zaposljavali u rudnike kao rudari u jami i onda cim dobiju na neodređeno potplacivali komisije da ih proglase nesposobnim za rad u jami, a zbog ugovora na neodređeno nisu mogli bitj otupusteni nego su im davali druga radna mjesta. Tim sistemom bi i najjace firme svijeta propale, a kamoli rudnici koji svakako nemaju buducnost ako imamo ambiciju uci u EU.Civa je napisao/la: ↑24 nov 2021, 10:23Zaista je jako žalosno ovo što se dešava po cijeloj BiH, a ovo sa rudnicima odavno traje i bilo je samo pitanje kad će kulminirati. Skoro svaki rudnik u FBiH je u teškoj poslovnoj dubiozi, ali tu su na neki način od samog starta postavljeni dupli aršini. Iako rudari traže svoja prava, kao što ima svako da traži svoja prava, zašto ne bi bili malo samokritični i prozvali uprave zavisnih društava. Prvenstveno, nije mi jasno zašto ne traže povećanje cijene uglja koji se prodaje Elektroprivredi?
Pouzdano znam da tehničari i inžinjeri Rudnika vode kolo oko ovih protesta i da su rudari tu samo koloteralna šteta. Fino im je rečeno koliko treba uglja da bi se imalo neometano snabdijevanje el. energije i oni to nisu u stanju omogućiti. Kada im je rečeno da će zbog neispunjavanja obaveza da se ide na raskid ugovora i na smanjenje plaća, nastao je haos. I opet su isfrizirali da će se rudarima smanjiti plaće i izmanipulisali ih.
Andelija je katastrofa od direktora, poltron klasični koji nema pojma kako se dobija el. energija kamo li šta visše ali je EPBiH najjača firma u državi i firma sa najmanjim gubicima iste te el energije na balkanu. Naša el mreža je najstabilnija daleko sa gotovo nikako prekida u snabdijevanju korisnika. Najmanja nam je cijena el energije u evropi i opet se za domaćinstva neće podizati cijena energije a privrednici će imati poticaj od države za poskupljenja tako da i njima neće doći do poskupljenja.
Nažalost, ali pripajanje rudnika koncernu EPBiH je najgora stvar koja je mogla zadesiti ovu firmu. Rudnici su na izdisaju zbog ogromnog nepotizma i nekontrolu u zapošljavanju administracije. Pouzdano, od kako su pripojeni Rudnici EPBiH-e plata im je povećana, skoro za duplo, svima i rudarima i inžinjerima. Dok zaposlenicima EPBiH su posljednje povećanje dobili prije 20 godina (da, vjerovali ili ne).
Igre su puno veće nego sto se misli, a pojedinci se služe rudarima kao najosjetljivijim djelom naseg drustva.
Da se razumijemo kada rudar kaze da sada ima 1000 KM platu, to nije 1000 KM. To je 1000 KM plate(plus 0,3% od cifre plate na platu nakon svake godine provedene u firmi, plus 20 % na platu zbog uslova rada), 300 KM toplog obroka, 52 KM karta. Sada neka se izračuna kolika je to plata.
Ja kao inžinjer koji radim punih 9 godina u toj najjačoj firmi u državi imam 600 KM veću platu rudara i logično nemam procenat na uslove rada.
Ovo je smiješno kako se politizira sa ovom firmom koja sada mora i da uveže penziono i zdravstveno osiguranje svih onih radnika gdje imaju 70% višak ljudstva zbog nesavjesnog poslovanja idio.ta od prethodnih direktora rudara.
Dat ću primjer još jedan za kraj. EPBiH sa svim svojim podružnicama iz raznih gradova i sa svojim termo elektranama je imala prije pripajanja rudnika koncernu oko 3600 radnika. Nakon što su se rudnici pripojili a mnogi vidjeli šansu za uhljebljavanjem, EPBIH sada ima oko 5600 radnika.
Jadno, ali se ljudima predstavlja i servira jedna stvar a realnost je puno drugacija.
Lijep pozdrav.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.