admin je napisao/la: ↑21 dec 2021, 16:05
Neutral je napisao/la: ↑21 dec 2021, 15:04
Nikad @admine nećeš vidjeti da neki Ante, Mario, Ivan šeta sam Fejićevoj. Ljudi imaju fobiju, pisao sam ranije, ne smiju doći na Stari most, misleći da će ih neko baciti sa istog jer će neko prepoznati da je neko "Hrvat". Vidio sam do sada stotinu puta turiste u hrvatskom dresu, niko im nikad nije dobacio nešto a ne da ih "napadne". Jedno je navijačka netrepeljivost testosteronske ultra fazon djece, a drugo je običan narod. NIKAD nećeš čuti da se neko pobio 1 na 1, jer toga nema, sve je navijački orijentisano u ultra fazonu.
Kroz medije se Široki provlači kao da je fašistički, ustaški grad, a firma Hering koja je ogromna ima skoro 50% zaposlenih Bošnjaka iz Mostara. IT kompanje sa ogromnom milionskom dobiti (među top 10 u FBiH) imaju većinski Bošnjake zaposlene u zapadnom Mostaru, pa različiti zanati. Između "naroda" nema nikakve mržnje, fudbalska i sportska dešavanja nisu mjerilo.
Nekima je linija kod Mepasa granica, a jedino prelaze tu granicu u čoporu a to osim fudbalske ultra scene ima i političke konotacije, a slijedi izborna godina, biće svega u Mostaru.
Pa @Eagles, forumaš, moderator, koji ne piše ovdje ima sedam-osam godina imao je odličnu komunikaciju sa mnom van foruma. Pa pio sam kafu sa forumašem iz Širokog Brijega i to u Širokom. Da se čita forum, rekli bi da će me likvidirati u Širokom ili negdje drugo, a to je besmisleno.
Ne vjerujte medijima šta pišu, a na forumu se svi prse kao kvazihuligani.
Kriminal u Mostaru je minoran, a čine ga uglavnom neki sa strane koji "upadnu" i ukradu nešto ali se brzo hvataju.
zar nije neugodno ako taj ante i mario neće sami da šetaju fejićevom? eto i bez obzira što im niko neće ništa uraditi. meni je dovoljno samo da toga ima u zraku pa da se osjećam neugodno.
uopšte ne potenciram navijače, vi ste ti koji govorite da su tuče navijačke, ja mislim da su politički iscenirane, a da je navijački dres tu samo da bi postojalo neko opravdanje za mržnju. U BiH, to je eksluzivitet Mostara. Dva kluba su i u Sarajevu, sportski i navijački rivalitet je sigurno veći između sarajevskih grupa, pa se ne mogu sjetiti da je bila neka tuča u gradu, pogotovo ne neka masovna sa povrijeđenim ljudima. I u Tuzli su dva kluba, nikad problema, budi objektivan, rijetki su u Evropi gradovi sa stalnim navijačkim problemom kao Mostar. Daj ti argumente, pa neki primjer grada veličine Mostara ili duplo većeg, a da se navijači tuku na ulicama grada svako malo dok policija sjedi i pije kafu i to gleda.
Ne slažem se ni da je svugdje privredna otimačina ista, ali da ne ulazimo u politiku, lično sam je zabranio
Da napomenem, i dalje mislim da je grad kao grad jedan od najljepših u BiH, ljepši od Sarajeva sigurno i da ima sjajnih ljudi, duha i svačega pozitivnog.
Naravno da je neugodno, ali jedino kroz razgovor i lična iskustva čovjek može sve to prevazići.
Ja bih trebao prvi imati "fobiju" od zapadnog dijela. Dok sam išao u srednju školu, gimnaziju, imali smo futsal utakmice između svih škola. To je bilo prije 15tak godina. Sve je bilo normalno dok nismo igrali u zapadnom dijelu, kod starog tržnog (znaju Mostarci gdje se nalazi). I tu je došao momak koji je trenirao u Veležu, imao je crvenu trenerku, bez grba ili bilo čega, međutim, znalo se gdje brani. Prvo smo mi igrali kao gimnazija protiv škole Sestara milosrdnica (mislim da su oni), sa tribine se čuje: "Udari baliju", okreće se momak prema njima i govori "Jeste li normalni, igramo lopte". Nije bilo problema dok "naš" Elektro, gdje je taj momak iz Veleža došao. Prvo su boce počeli bacati, pa su onda upali na teren i šutali svakoga koga su stigli. Tog momka su onesvjestili, jedva je glavu izvukao. Vjerujem da ima još na youtube negdje izvještaj sa tih dešavanja.
Nakon te utakmice smo igrali u balonu u zapadnom dijelu. Išli smo, kao djeca sa autobusima uz POLICIJSKU pratnju na te utakmice. I tamo je bilo dobacivanja, šta je "Hadžibuliću" i sl. između škola, ali bez incidenata.
Zamisli kao srednjoškolac to doživiš. A kod nas u Sjevernom dolazili, u njih igrali igrači Zrinjskog (sjećam se dobro jednog, jer je bio najbolji, Ivan Peko, igrao je kasnije za Dinamo Zagreb i Lokomotivu), niko ih nije ni pogledao.
Ovo pišem, čisto da se vidi u kakvom sistemu smo odrasli, granicu su nam zacrtali u glavi. Ovo nije politički post, ali i dan danas, određenim zastavama se obilježavaju "granice", a zna se ko to radi. I tako stvaraju nelagodu i tenzije između dvije obale.
Ja ti garantujem, među običnom rajom nema nikakvih problema. Diskoteke su krcate u zapadnom dijelu od ljudi sa istočne obale, vjerujem da to @Balorda može potvrditi. Napisah ranije, stojim iza toga, političke konotacije su ova dešavanja, i da, stvaraju nelagodu, neki grč u stomaku, ali to su pojedinci. U Mostaru nećeš nikad naići na osobu koja ima 30+ godina da će se ponašati barbarski i neandertalski kao ovi navijači koji ne znaju šta će od dosade.
Mostar ima previše sokaka, uskih ulica, manjak parking mjesta, ilegalne gradnje, katastrofalnih trotoara, kolektora zbog kojih smrdi grad nakon kiše, par porodica koji vladaju gradom kriminalom, a jedini dio koji je lijep je stara jezgra grada koju su Osmanlije izgradile. Mimo toga, osim Fortice mrtav grad. Vidio sam u Bosni dosta ljepših gradova. Travnik je za Mostar po ljepoti new level. Mostar je aktivan 4-5 mjeseci, ostatak godine doslovno mrtav. Jučer se šetak u 16:00, nigdje nikoga, hladno, svi u kućama, turisti ne postoje.
I nema nigdje opuštenije atmosfere nego u Mostaru što se ljudi tiče, ravnodušnost level pro.